Bij de aankondiging van de Canon 5D mk4 verraste Canon met Dual Pixel AF-micro-adjustment. Is het wat? Op het internet vonden we een interessant praktijkvoorbeeld en een toepassing, die nog niet mogelijk is met Digital Photo Professional (versie 4.5).
Lees onze Canon 5D mk4 review
De Canon 5D mk4 heeft 30 miljoen pixels, die elk in 2en zijn gesplitst. Canon heeft gebruik makend van het verschillende beeld van de linker en rechter pixels een paar fotografie toepassingen bedacht voor de hybride sensor. Hier hebben we recent al wat aandacht aan besteed: zie: Canon 5D mk4 Dual Pixel Review. Op de Canon 5D mk4 kan je foto’s opslaan in een nieuw soort RAW bestand, die je alleen kan openen met de meest recente versie van Digital Photo Professional (versie 4.5). In het DPP menu vind je onder Tools een nieuwe optie: “Start Dual Pixel Optimizer”, waarin je de scherpstelling, bokeh, ghosting reduction en scherpte kan aanpassen.
Image micro-adjustment
Volgens Canon kan je de scherpte van dual RAW bestanden nadat je de opname hebt gemaakt, nog veranderen. Het klinkt als lightfield fotografie van Lytro, waar je nadat je een foto had gemaakt achteraf kon kiezen waar het scherpstelpunt moest komen. Maar het effect is bij Canon veel, veel kleiner. Op Gifmaker.cc staat het meest aansprekende voorbeeld van Dual Pixel RAW adjustment, waar de scherpte verschuift van de dame op de voorgrond, naar de menaar in het grijze pak achter haar. Je kan hier meer over lezen op de site van RawDigger.
Interessant, maar (nog?) niet Mogelijk met DPP
Zie ook; Oh Yes! Highlights are here!
De Dual Pixel aanpak van Canon lijkt op de sensoren met grote en kleine pixels van de eerste digitale Fujifilm spiegelreflex camera (Fujifilm S5 Pro). De kleine pixels van die Fujifilm sensor leverden minder signaal en waren dus minder gevoelig voor overbelichting. De grote pixels hadden minder last van ruis in de schaduwpartijen. Door het signaal van beide soorten pixels te combineren, blonken de oude Fujifilm camera’s uit in een hoog dynamisch bereik en een goed signaal/ruisverhouding in de schaduwpartijen.
Als je maar de helft van een pixel uitleest op een dual-pixel sensor, zou het mogelijk kunnen zijn dat je minder last hebt van overbelichting, omdat je maar de helft van het signaal gebruikt. Die redenering gaat alleen maar op als het emmertje dat fotonen vangt niet de beperkende factor is, die clipping veroorzaakt, maar als bijvoorbeeld een van de versterkers later in de keten gaat clippen.
Bovenstaande foto is gemaakt door Calle Rosenquist van Kamera & Bild (via deze link kan je ook een aantal Canon 5D mk4 bestanden downloaden). Als je deze opname opent in RAW digger zie je een versie, waarin de lucht overbelicht is (Rood gemarkeerd) en een andere versie waarin je de wolken ziet (beweeg je muis over onderstaande afbeelding).
1 stop extra dynamisch bereik met dual pixels?
De Dual Pixel aanpak van Canon lijkt een beetje op de sensoren met grote en kleine pixels van de eerste digitale Fujifilm spiegelreflex camera (Fujifilm S5 Pro). De kleine pixels leveren minder signaal en zijn dus minder gevoelig voor overbelichting. De grote pixels hebben minder last van ruis in de schaduwpartijen. Als je maar de helft van een pixel uitleest, zou het mogelijk kunnen zijn dat je minder last hebt van overbelichting, omdat je maar de helft van het signaal gebruikt. Die redenering gaat alleen maar op als het emmertje dat fotonen vangt niet de beperkende factor is, die clipping veroorzaakt, maar als bijvoorbeeld een van de versterkers later in de keten gaat clippen. Dit laatste lijkt het geval: als je de Dual RAW bestanden buiten Canon’s DPP opent met RAWDigger, dan kan je twee versies van hetzelfde RAW bestand te zien krijgen, waarvan de eerste versie ruwweg twee keer zo veel signaal geef als de tweede versie. Alsof je het RAW bestand pent, waar de linker en rechter pixel bij elkaar zijn opgeteld en waar je alleen het signaal van de linker (of rechter pixel) te zien krijgt. Onderstaande opname heb ik gemaakt bij het testen van het dynamisch bereik. In het histogram is te zien dat het groene kanaal clipt bij 14.335 (13.8 stops). Het rode en het blauwe kanaal zijn niet overbelicht. Beweeg je muis over onderstaande afbeelding en je ziet dat het Dual RAW bestand ook een iets ander plaatje bevat, waarbij het groene kanaal niet hoger gaat dan 10.338 (13.33 stops) en waarbij helemaal geen sprake is van overbelichting.
Dual Pixel RaW review van Tony & Chelsea Northrup:
{youtube}W0S8shTk94E{/youtube}
Ook Outdoorphoto heeft een video op Youtube geplaatst met hun Canon Dual-pixel RAW ervaringen met de Canon 5D mk4
{youtube}DcV2E75f4bI{/youtube}