Test Canon 650D

0
Canon 650D test

Begin juni 2012 werd de Canon 650D geïntroduceerd: de eerste digitale Canon spiegelreflexcamera met touchscreen bediening en een nieuw ontwikkelde hybride sensor, waarmee je de autofocus kan gebruiken tijdens video opnames.
De Canon 650D is de laatste Canon passend in de reeks 350D, 400D, 450D, 500D, 550D en 600D en lijkt sterk op de Canon 600D. Beide camera’s zijn gebruiksvriendelijk en bieden toch veel functies en mogelijkheden. Zeer geschikt dus voor beginnende fotografen die met automatische camera-instellingen willen beginnen en ambities hebben om met instellingen te experimenteren. Concurrenten van de Canon 650D zijn bijvoorbeeld de Nikon D3200, Sony A-35 of systeemcamera’s zoals de Olympus OM-D E-M5 of de Panasonic G5.Canon 650D test

Vormgeving en ergonomie

De vormgeving en de ergonomie van de Canon 650D komen sterk overeen met die van eerdere Canon modellen, zoals de Canon 600D. Toch zijn er een paar veranderingen: De aan/uit schakelaar op de camera heeft een extra stand voor video: Bij het aanzetten van de camera kan je de aan/uit schakelaar doordraaien, waardoor je video met live-view aanzet. Dit zal video enthousiastelingen zeker aanspreken. Te meer omdat hierdoor op de Canon 650D  diafragmavoorkeuze tijdens video is in te stellen met het programmawiel. Bij de Canon 600D kies je de video stand met het programma wiel, waardoor je tijdens het maken van een video niet meer kunt kiezen tussen diafragmakeuze of programma.Test Canon 650D, ,Canon 65D

Programma’s

De Canon 650D biedt, naast de gebruikelijke PASM instellingen, veel instelmogelijkheden. Op het programmawiel worden de opnamemodi aangeduid met symbooltjes, waarvan op het eerste gezicht niet altijd duidelijk is waar het voor staat. Bij point & shoot / ‘mikken & klikken’ maakt de Scene Intelligent Auto modus alle beslissingen. Het onderwerp wordt geanalyseerd en de Canon 650D selecteert de beste instellingen. Basic+ biedt een aantal voorkeuzes om een opname een specifieke sfeer te geven.
Nieuw zijn de opties “Handheld Night Scene” (zie gele pijl) en “HDR Backlight Control” (zie rode pijl). Ook is er een multi-shot ruis reductie optie voor opnames in het donker.

  • HDR Backlight Control maakt aansluitend drie verschillende belichtingen – onderbelicht, goed belicht en overbelicht – die tot één HDR-opname worden gecombineerd. Daardoor behoudt je de details in de lichte en donkere delen in situaties met een hoog contrast.
  • Handheld Night Scene combineert vier achter elkaar gemaakte opnames tot één scherpe en detailrijke opname. Handig in situaties waar je geen statief bij je hebt.
  • Multi Shot Noise Reduction, die alleen beschikbaar is in de JPG mode, is een instelling waarbij de Canon 650D snel achter elkaar 4 opnames maakt, die door de Canon 650D worden gecombineerd tot 1 opname met minder ruis.

Canon cameratest

Tegelijkertijd met de Canon 650D zijn er twee nieuwe lenzen uitgebracht: de Canon 40 mm f/2.8 STM pancake lens en de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM lens. Beide lenzen hebben een nieuwe stappenmotor voor een nauwkeuriger en -met name voor video van belang – stillere autofocus. Binnenkort publiceren we de Canon 40 mm test.

Canon 650D versus Canon 600D / Canon 550D

  • Canon 650D heeft een uitklapbaar Touch screen, de 600D heeft geen touch screen
  • De Canon 650D biedt een in-camera HDR optie, de 600D niet
  • De Canon 650D biedt meer video mogelijkheden, onder andere dankzij de nieuwe hybride sensor, die scherpstellen tijdens de video opname mogelijk maakt
  • De Canon 650D is sneller dan de 600D: 6 bps vs 3.7 bps
  • De Canon 650D biedt 9 kruis-type AF punten; veel meer dan 1 kruis-type AF punt bij de 600D

Canon cameratest

Canon 650D versus Nikon D3200 versus Olympus OM-D E-M5

  • De Canon 650D biedt een flip-out touch screen, de Nikon D3200 en de Olympus OM-D E0M5 niet. Het beeldscherm van de Olympus is wel kantelbaar.
  • Nikon D3200 biedt meer pixels en hogere resolutie
  • Nikon D3200 heeft geen ingebouwde AF motor, de beide andere camera’s wel
  • Canon 650D biedt door de hybride sensor snellere video AF dan de Nikon D3200, maar de liveview AF van de Olympus is weer sneller dan de Canon
  • De Olympus OM-D E-M5 is compacter dan beide andere camera’s en heeft ingebouwde beeldstabilisatie

Zoeker, beeldscherm en menu

Telefoons beginnen qua functionaliteit steeds meer op camera’s te lijken. En camera’s meer op telefoons. Het 7,7 cm (3,0″) grote beeldscherm reageert snel en ondersteunt gebaren – zoals knijpen en vegen – voor  toegang tot opnameprogramma’s, aanpassen van instellingen en het maken van een opname. Het is net zo gebruiksvriendelijk als op een smart-phone.
Het 1.040k beeldscherm achterop de camera is zowel draaibaar en kantelbaar. Je kan het scherm zo draaien dat het tijdens transport is beschermd tegen krassen. Het beeldscherm van de Canon 650D is goed af te lezen en dankzij het variangle-scharnier is het scherm altijd zodanig te draaien of te kantelen, dat het beeldscherm ook bij fel licht goed leesbaar is.De zoekernauwkeurigheid bedraagt 95 %, de vergroting bedraagt 0.85 en door de cropfactor van 1.6 bedraagt de totale vergroting 0.53. De Canon 7D is op dit punt beter.EOS-650D-BaCK

Het cameramenu is overzichtelijk. Het aantal tabbladen is beperkt en je hoeft per tabblad niet naar beneden te scrollen. De meer geavanceerde opties, zoals de lichte tonen prioriteit of de keuze om de belichting in stappen van 1/3 stops of 1/2stops aan te passen, zitten in het laatste tabblad met persoonlijke voorkeuzes. Op de lichte tonen prioriteit komen we nog terug. Volgens ons is het een goed idee om die standaard aan te zetten op de Canon 650D.

De Canon 650D biedt lensafwijkingscorrectie voor lichtafval en chromatische aberratie. Bij andere merken heb je niet altijd de keuze om dit aan of uit te zetten, of zie je niet of er een correctieprofiel in de camera beschikbaar is. De Canon 650D geeft aan of er een correctieprofiel aanwezig is en laat aan jou de keuze of je wel of niet wilt corrigeren voor lichtafval of chromatische aberratie. Helaas is er op de Canon 650D nog geen optie om te corrigeren voor vervorming, iets wat Panasonic al jaren met succes toepast op haar camera’s. Ook Nikon biedt op de Nikon D3200 in-camera correctie van vervorming.

LensafwijkingscorrectieDe meetresultaten van de Imatest metingen die we hebben uitgevoerd voor deze Canon 650D test, staan in het Canon 650D testrapport. Getest zijn onder andere het dynamisch bereik, het dynamisch bereik bij ingeschakelde lichte tonen prioriteit, resolutie en ruis van RAW en jpg bestanden en de kleurweergave bij daglicht en kunstlicht.
Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.

Scherpte Canon 650D

Qua resolutie van jpg bestanden heeft Canon met de Canon 650D progressie gemaakt ten opzichte van de eerdere EOS modellen. De Canon 650D levert, voorzien van de Canon 40 mm pancake lens bij f/5.6, over ISO 100-6400 ISO gemiddeld een resolutie van circa 2250 lijnen per beeldhoogte. De RAW bestanden in Lightroom waren minimaal scherper dan de in-camera opgeslagen jpg bestanden, maar die verscillen waren alleen meetbaar en niet zichtbaar met het blote oog. In de test van de Canon 60D hebben we nog praktijkvoorbeelden getoond om te laten zien dat de jpg bestanden gladder waren en zichtbaar minder detaillering te zien gaven dan de RAW bestanden. Bij de Canon 650D zie je geen verschillen tussen een jpg bestand en een standaard in Lightroom ontwikkeld RAW bestand. Mogelijk dat eer door tweaken van de Lightroom parameters in RAW nog betere resultaten te behalen zijn, maar dat hebben we niet getest.650D-worldwide
Klik voor een 100% crop Canon 65D + Canon 17-85 mmsharpness-Canon-55-250
Klik voor een 100% crop Canon 650D + Canon EF-S 55-250 mm IS mk2We hebben de Canon 650D in de studio en in de praktijk getest met verschillende objectieven, waaronder het nieuwe Canon 40 mm pancake objectief, de Canon 70-300L en de Canon fisheye lens. Hierboven 2 praktijkfoto’s gemaakt met de Canon 650D en de Canon 17-85 mm (links) en de Canon 55-250 mm (rechts). Klik op de afbeeldingen voor een beelduitsnede van deze opnames.

Dynamisch bereik Canon 650D

Het totale dynamische bereik is heel constant over de range van 100 ISO tot en met 6400 ISO. Bij hoge ISO instellingen is het dynamisch bereik gelijk aan dat van een Nikon D3200, maar bij de lage ISO instellingen vonden we een lager dynamisch bereik voor de Canon 650D. Ook dpreview vond een lager dynamisch bereik voor de Canon 650D ten opzichte van de Olympus OM-D E-M5 en de Nikon D3200. De testresultaten staan in het Canon 650D testrapport.

Vaak wordt een overbelichte opname met uitgebleekte hooglichten verward met een te laag dynamisch bereik. Bij een te laag dynamisch bereik heb je te maken met gelijktijdige clipping van wit èn zwart. Dat zal je alleen in extreme situaties (denk aan nachtopnames) tegenkomen. Bij de praktijkopnames van de Canon 650D zijn we meerdere opnames tegen gekomen met uitgebleekte hooglichten, zonder dat de schaduwpartijen waren dichtgelopen. Je zou al je opnames standaard kunnen onderbelichten en in Lightroom weet te corrigeren voor onderbelichting, maar een betere oplossing is om standaard gebruik te maken van lichte tonen prioriteit.

Klik op de afbeelding voor een illustratie van de overbelichting.

Canon650Dsampleimage
Canon 650D & Canon 70-300 L @ 300 mm f/6.3

Lichte tonen prioriteit

De optie Lichte Tonen Prioriteit zit al een aantal jaar op Canon camera’s. Mijn indruk is dat die nog weinig wordt toegepast. En dat is jammer, want de Lichte tonen prioriteit levert niet alleen minder overbelichting op.  Als de persoonlijke voorkeuze “C.Fn II -3 Highlight tone priority / Lichte tonen prioriteit” is ingeschakeld, worden uitgebleekte hooglichten, zoals in de bovenstaande opname van een zilverreiger, voorkomen. Nadelen van de lichte tonen prioriteit zijn dat de ISO-waarde alleen nog ingesteld kunnen worden tussen 200 – 6400 en dat er iets meer ruis in de opnames komt. Tot onze verrassing bleek tijdens de Imatest metingen dat de lichte tonen prioriteit niet alleen uitgebleekte hooglichten voorkomt, maar ook dat het bruikbare dynamische bereik van de Canon 650D een halve stop hoger is als je de Lichte Tonen Prioriteit hebt ingeschakeld. We hebben er geen verklaring voor, maar zien dit ook terug in de metingen van dpreview voor dynamisch bereik van de Canon 650D bij ingeschakelde lichte tonen prioriteit.HogeTonenPrioriteit

Ruis Canon 650D

Qua ruis van RAW bestanden zijn de Canon 600D en de Canon 650D aan elkaar gelijk. Maar de Canon 600D past bij hoge ISO instellingen iets meer ruisonderdrukking toe op de jpg bestanden, waardoor de Canon 600D qua ruis in jpg bestanden iets hoger scoort. Toch is het lastig om de verschillen met het oog terug te vinden in praktijkopnames. Hiernaast staat ter illustratie een detail uit een 6400 ISO jpg opname gemaakt met de Canon 600D (binnenste 2 grijze vlakjes) en de Canon 650D (buitenste 2 vlakjes).

Vergelijking van de ruis van de Canon 650D met de Nikon D3200 en de Olympus OM-D E-M5 laat zien dat de resultaten voor RAW bestanden zeer dicht bij elkaar liggen.

RAW-noisecomparison-650D

3200ISO-RAW-noise-comparison

Hierboven zie je een 100% beelduitsnede van 3200 ISO RAW bestanden zonder ruis onderdrukking, gemaakt met deze camera’s. Bij RAW bestanden met hoge ISO instellingen scoort de Nikon D3200 het best qua ruis en de Canon 650D het minst, maar de verschillen zijn zo klein dat ik mij daar niet druk over zou maken. De testresultaten van de Canon 650D staan in het Canon 650D testrapport.

Qua scherpte en signaal ruis verhouding zal de Canon 650D voor heel veel gebruikers meer dan genoeg te bieden hebben. Toch is het altijd aan te bevelen om de ISO instellingen zo laag mogelijk te houden. Hiernaast zie je detail van een Canon 650D 1600 ISO praktijkopname, gemaakt met de Canon 70-300 mm L. In de achtergrond begint de ruis net zichtbaar te worden, maar in een print zal je daar nog geen last van hebben.

650D-1600-ISO-sample-picture

Kleurweergave Canon 650D

De kleurweergave van moderne camera’s ligt bij daglicht heel dicht bij elkaar. Vaak is de gekozen beeldstijl sterk van invloed op de nauwkeurigheid van de kleurweergave. De Canon 650D levert bij daglicht jpg (faithful picture style) en RAW bestanden die qua kleurweergave net zo goed zijn als bijvoorbeeld de kleurweergave van de Canon 7D of de Canon 600D.

De witbalans is meestal goed, maar bij kunstlicht vonden we voor de Canon 650D een relatief grote kleurafwijking (Delta E94 = gemiddeld 22), zowel voor RAW als jpg bestanden. Het maakte daarbij niet uit welke beeldstijl je koos. In alle gevallen werden de opnames gemaakt bij kunstlicht onnatuurlijk oranje.

ResolutiondemoCanon650DBij kunstlicht of gemengd licht situaties is het echt aan te bevelen om in RAW te fotograferen en de kleurbalans achteraf te corrigeren. Wie in RAW fotografeert zal de witbalans bij kunstlicht aanzienlijk verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans.
Zie het Canon 650D testrapport voor de Canon 650D Imatest resultaten.

Video

Met de EOS 650D kan je Full HD (1920x1080p) filmbeelden maken. Dankzij de Hybrid AF hoef je bij Liveview video niet meer alle aandacht te richten op het scherpstellen. De nieuwe Canon objectieven Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM en de Canon 40mm f/2.8 STM hebben een geruisloze stappenmotor, waardoor filmbeelden ook vloeiender worden. De video snapshot mode maakt het samenstellen van korte films veel eenvoudiger. De opnamen worden in de video snapshot mode vastgelegd in segmenten van twee, vier of acht seconden. In de Canon 650D kunnen de segmenten gecombineerd of gerangschikt worden. Een ingebouwde mini-HDMI poort maakt het mogelijk de resultaten op een TV mte laten zien. De Canon 650D heeft een aansluiting voor een externe microfoon, maar niet voor een koptelefoon.

Ingebouwde flitser

De Canon 650D heeft een ingebouwde flitser. Die hebben we nog niet getest.

EOS-650D-FLASH-UP

Autofocus snelheid en nauwkeurigheid

De Canon 650D is de eerste EOS camera met een zwel een contrast AF systeem als een fasedetectie AF-systeem. Dankzij het cobtrast AF systeem heb je voor het eerst bij een Canon EOS camera de beschikking over continu-AF bij het maken van filmbeelden. Dit AF systeem is merkbaar minder snel dan de autofocus van Panasonic en Olympus. Zie de Canon 650D Hybrid AF Vs. Panasonic DMC-G5 video van dpreview op Youtube.

Autofocus tracking

De Canon 650D heeft een 18 Megapixel Hybrid CMOS-sensor en een krachtige DIGIC 5 beeldprocessor, waardoor je per seconde 5 beelden met volledige resolutie kan maken. Het 9-punts ‘cross-type’ AF-systeem levert de precisie die nodig is bij snel opeenvolgende opnamen. Daarmee is de Canon 650D in principe geschikt voor actie, sport of natuurfotografie. In deze test hebben we autofocus tracking van de Canon 650D niet onderzocht. Om toch een indruk te krijgen, kan je onze Canon 600D test bekijken.
Het aantal beelden per seconde is niet het enige waar je als actie-fotograaf op moet letten. Bij het maken van serie-opnames met amateurcamera’s wordt het aantal beelden dat je achter elkaar kan maken, beperkt door de buffer. Zeker als je opnames zowel als RAW als jpg opslaat. Want als de buffer vol is, kan je enige tijd geen enkele foto meer maken. En je wilt juist zo veel mogelijk opnames per seconde maken om geen moment te missen. Als je dus een camera zoekt specifiek voor actiefotografie, is een grotere broer van de Canon 650D in de EOS serie aan te bevelen.

Conclusie Canon 650D test

Voordelen

  • Hogere jpg resolutie dan voorgangers
  • Variangle Touchscreen
  • Full-HD video met handmatige bediening en continu-AF
  • Met 5 opnames per seconde snel genoeg voor actie, sport of natuurfotografie
  • Gebruiksvriendelijk interface

Nadelen

  • Beperkt dynamisch bereik, dat verbetert door inschakeling van de Lichte tonen prioriteit
  • Minder megapixels en een lagere resolutie dan de concurrentie (Nikon D3200, Sony A77)

De Canon 650D is net als de Canon 600D een gebruiksvriendelijke camera met heel veel mogelijkheden. De Canon 650D is met 5 opnames per seconde snel genoeg voor actie, sport of natuurfotografie. Je moet dan wel oppassen dat je de buffer niet volmaakt. Als je een camera zoekt specifiek voor actiefotografie, dan is een grotere broer van de Canon 650D in de EOS serie aan te bevelen.
De nieuwe sensor en de nieuwe beeldprocessor leveren een bijdrage aan een nog betere beeldkwaliteit en Liveview autofocus voor video. Qua resolutie van jpg bestanden heeft Canon met de Canon 650D progressie gemaakt ten opzichte van de eerdere EOS modellen. De Canon 650D is bij daglicht qua kleurweergave net zo goed als de Canon 7D of de Canon 600D. Bij kunstlicht vonden we voor de Canon 650D een relatief sterke oranje zweem, zowel voor RAW als jpg bestanden. Het enizins beperkte dynamische bereik is te verbeteren door de lichte tonen prioriteit standaard te gebruiken. Hierdoor wordt het risico op uitgebleekte hooglichten ook veel minder. De Canon 650D vormt qua beeldkwaliteit een sterke concurrent voor de Canon 60D en de canon 7D. Als je veel video wilt maken is de Canon 650D een veel betere keuze dan zijn duurdere broers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in