Test Canon 70-200mm f/2.8 mk2

0
Canon 70-200 mm objectief

De 70-200 mm f/2,8 is waarschijnlijk de meest gebruikte telezoom onder professionele fotografen. Deze keer testten wij de Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, een top-end / professioneel objectief voor full-frame camera’s, op een Canon 5D mark II.

Dit type zoomlens is bijzonder populair onder beroepsfotgrafen, in het bijzonder onder fotojournalisten, vanwege het nuttige zoombereik en omdat je bij volle opening zoveel achtergrondonscherpte hebt dat je een onderwerp makkelijk ‘vrij’ kunt zetten van de achtergrond. Maar ook omdat de lens goed draagbaar is, en je er dank zij de beeldstabilisatie goed mee uit de hand kunt werken  De Canon-tele’s zijn roomwit gespoten en daardoor goed herkenbaar: officieel omdat de lenzen dan koeler zouden blijven in de zon, maar in werkelijkheid een superbe marketing-gimmick!

Canon 70-200 mm objectief

Canon 70-200mm f/2.8 mk2 en Canon 5D MK3

Canon 70-200mm panning
Canon 70-200 praktijkopname met 1/180 seconde bij f/13. Bij zo’n sluitertijd krijg je prettige bewegingsonscherpte in de achtergrond. Bij langere sluitertijden is in de regel maar een deel van het onderwerp scherp. De brandpuntsafstand was 70 mm. De beeldstabilisatie van de Canon 70-200mm f/2.8 IS heeft een aparte stand waarbij de beeldstabilisatie alleen in verticale richting plaatsvindt, zodat je zelfs tijdens het meetrekken van je camera met een bewegend onderwerp, kunt profiteren van veeldstabilisatie.

Bouw en autofocus

Uit alles blijkt dat de lens gebouwd is met de fotojournalist in het achterhoofd. Er is veel aandacht besteed aan een robuuste bouw en een goede afdichting tegen stof en vocht. Deze lens kan tegen een stootje! Zowel de zoomring als de scherpstelring zijn ruim bemeten en met handschoenen te bedienen. Helaas geldt dat niet voor de AF/MF schakelaar, waarmee wij zelfs zonder handschoenen moeite hadden. Je kunt wel met de hand ‘door de AF heen draaien’. Het objectief is behoorlijk zwaar (ruim 1600 gram) en lang (19 cm). Er zit een enorme statiefgondel onder die er niet zonder meer af kan.  Natuurlijk is er beeldstabilisatie, die voor meerdere situaties kan worden aangepast. Om overdreven ‘pendelen’ te voorkomen kun je voor de Autofocus kiezen uit het gehele afstandsbereik, of een beperkt bereik. De kortste instelafstand (bij alle zoominstellingen) is 117 cm.

Canon is de pionier van de Ultrasonic motor, een ringvormige motor die werkt op basis van piëzo-electriciteit en niet alleen zeer snel maar ook praktisch geluidloos werkt. In combinatie met de 5D body stelt de lens scerp van 8 m tot 1,2 m in minder dan een halve seconde. Even belangrijk als deze scherpsteltijd is de effectiviteit, dwz het aantal ‘missers’ in het bijzonder bij slechte lichtomstandigheden. De combinatie scoorde hier in onze beleving zeer goed.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval Canon 70-200mm f/2.8 mk2

vignettering-voor-web-klein

Dit objectief scoort niet alleen goed op het mechanisch ontwerp: het voldoet aan de hooste optische eisen. Bij volle opening is er sprake van een merkbare lichtafval (zie plaatje), maar al bij één stop diafragmeren scoort de lens goed, en bij  het voor veel situaties optimale diafragma van f/8 zelfs zeer goed, vooral in JPEG waar de body nog enige correcties aanbrengt.

RAWvignet

Het voordeel van het werken met een groot diafragma is de geringe scherptediepte. Zo kun je een onderwerp makkelijk ‘vrijzetten’ van de achtergrond, zoals op dit plaatje dat gemaakt werd bij volle opening en 1/5000 seconde. Een geringe mate van lichtafval is in zo’n situatie natuurlijk geen enkel probleem.

vrijzetten-voor-web-klein

Vervorming Canon 70-200mm f/2.8 mk2

Er is vrijwel geen zoomlens die niet last heeft van enige vervorming. Van tonvormig (“bol”) in de groothoek- tot kussenvormig (“hol”) in de telestand. Ook de Canon 70-200 f/2,8 scoort goed maar niet feilloos. In JPEG wordt de vervorming bijna geheel weggewerkt.

Distortion-canon-70-200

Overstraling

 

We hebben moeite moeten doen om een situatie te vinden waarbij sprake was van overstraling. Deze opname, met de ondergaande zon vol in beeld links boven vertoont enige oranje vlekken. Dat is geen schande. Alle andere opnames waren clean.

 overstraling-voor-web-klein

Scherpte

 

De resolutie van dit objectief staat op een hoog niveau, vooral in het centrum, bij alle brandpuntsafstanden en diafragma’s. Zoals gebruikelijk ligt het optimum ergens bij f/8. De hoekscherpte is ruim voldoende voor een zoomobjectief. Waar veel telezooms minder scherp zijn bij de langste brandpuntsafstand, zet de Canon 70-200 mm f/2.8 IS II juist hele goede prestaties neer bij 200mm, en is daarmee beter dan zijn voorganger.

Resolution-canon-70-200

fruitmandje-voor-web-groot

Een studio-opname van een fruitmandje. Vanwege de scherptediepte is gediafragmeerd tot f/22, de sluitertijd was 2,8 seconden. Vlijmscherp en uitstekend doortekend van voor tot achter.

Chromatische aberratie

 
In de praktijkopnames namen wij in het geheel geen chromatische aberratie waar. het gebruik van speciale glassoorten en coatings in dit kostbare objectief wept hier zijn vruchten af. Het plaatje hiernaast is een detail uit de hoek van een opname van boomtakken; zo’n contrastrijk ondewerp is altijd een erg kritische situatie voor CA. CA-voor-web-klein

Bokeh

Bokeh, de kwaliteit van de onscherpte, is belangrijk vooral bij studioopnames. Idealiter wordt een onscherp lichtpunt afgebeeld als een rond, egaal wit schijfje zonder ringen en rafelranden. Hoe meer diafragmalamellen, hoe ronder het schijfje. Ook hier scoort de Canon zeer goed.

bokeh-voor-web-klein
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Canon 70-200mm f/2.8 mk2 test met Canon 5D MK3

Canon 70-200 mm  objectief IS

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Uitstekend gebouwd, voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen
  • Zeer goede optische prestaties
  • Goede Autofocus
  • Goede beeldstabilisatie

Nadelen

  • Niet goedkoop
  • Groot en zwaar

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=346}

De Canon 70-200 f/2,8 is niet voor niets bijzonder populair onder fotojournalisten en overige (beroeps)fotografen. Dit is een van Canon’s beste lenzen. Het objectief voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen, zowel mechanisch als optisch. Het is lastig om er minpuntjes in te ontdekken. Voor veel amateurfotografen is de prijs waarschijnlijk wel een bezwaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in