In 2010 werd de befaamde L-serie van Canon’s professionele objectieven uitgebreid met de Canon 70-300 mm (Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM). Dit is een compact en veelzijdig telezoomobjectief met een 4,3x telezoombereik en een variabele lichtsterkte van f/4-5.6. Medio september 2012 publiceerden we een Canon 70-300 L review met een Canon 650D. De crop-factor van 1.6 van de Canon 650D APS-C sensor maakt dat je een beeldhoek hebt die overeenkomt met een 480 mm objectief op een camera met een volformaat sensor. In onze vorige Canon 70-300 mm L test zette dit objectief erg goede prestaties neer. Er zijn daarom veel fotografen die dit objectief gebruiken op een camera met een APS-C sensor.
Maar omdat dit objectief is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor, hebben we dit objectief nu ook getest met een Canon 5D MK2.
Het brandpuntafstand bereik van de Canon 70-300 L maakt het objectief een ideaal objectief voor actiefotografie, natuurfotografie of portretfotografie. Als je iets van dichtbij fotografeert, krijg je een kleine scherptediepte waardoor je het onderwerp goed van de achtergrond kan isoleren. Sommige fotografen zullen, bijvoorbeeld voor snelle actiefotografie, een lichtsterker objectief prefereren. Maar als je geen concessies aan de beeldkwaliteit wilt doen, ben je dan veel duurder uit dan met een Canon 70-300 L.
Bouw
De Canon 70-300 mm L is zeer degelijk gebouwd en daardoor ook redelijk zwaar. Het objectief is extra beschermd tegen spatwater en stof. Bij een brandpuntsafstand van 300 mm is het objectief ongeveer anderhalf keer zo lang als bij een brandpuntsafstand van 70 mm. Op de lens zitten 3 schakelaars: AF/MF, IS aan/uit en IS mode 1/ mode 2. De eerste beeldstabilisatie mode stabiliseert in 2 richtingen, terwijl de tweede stabilisatiemode is bedoeld voor beeldstabilisatie terwijl de camera wordt meegetrokken met een bewegend onderwerp.
Het objectief is beschermd tegen weersomstandigheden, zodat fotografen ook onder zware omstandigheden kunnen fotograferen – zelfs in de woestijn of het regenwoud. De zwarte rubber ring is duidelijk te zien in de opname hiernaast.
Canons nieuwe fluor coating maakt het reinigen van het objectief gemakkelijker en voorkomt vlekken of strepen. De Canon 70-300mm f/4-5.6L IS USM wordt geleverd inclusief zonnekap en objectief hoes. Als je dit objectief op een statief wilt gebruiken, is de aanschaf van een optionele kraag C (WII) aan te raden.
Autofocus
Door een ringvormige USM AF-motor werkt de autofocus (AF) snel en geluidloos. De AF motor werkt in combinatie met de lens-CPU en geavanceerde AF-algoritmen voor een nauwkeurige en betrouwbare scherpstelling. De AF resultaten lieten in onze test ook een hoge reproduceerbaarheid van de autofocus zien. De Nikon 1 reclame slogan “Met mij is iedere foto raak“, is ook op Canon van toepassing.
Net als bij alle Canon L-serie objectieven, is full time handmatige scherpstelling altijd mogelijk, zelfs als de AF-motor is ingeschakeld. Een kortste instelafstand van 120 cm is relatief kort voor een objectief met een 300 mm brandpuntafstand. Dat maakt dit objectief ook geschikt voor het van dichtbij fotograferen van, bijvoorbeeld, een vlinder.
Beeldstabilisatie
Canons geavanceerde optische Image Stabilizer (IS) biedt fotografen een vier-stops IS-voordeel (volgens Canon). Een fotograaf kan hierdoor langere sluitertijden gebruiken dan bij fotografie uit de hand zonder beeldstabilisatie mogelijk zou zijn. We hebben de beeldstabilisatie in combinatie met de Canon 5D MK3 niet getest, maar in onze vorige Canon 70-300 L review waren we erg enthousiast over de goede beeldstabilisatie van dit objectief.
Lichtafval
Tot onze verbazing vonden we in de Canon 5D MK2 RAW bestanden een lagere lichtafval in vergelijking met de lichtafval in jpg bestanden. Een verklaring hebben we hier niet voor. Bij volle opening is het verschil een halve stop en met het blote oog ook zichtbaar. Beweeg je muis over de Imatest grafiek of over de onderstaande afbeelding voor een vergelijking van lichtafval in RAW en jpg bestanden.
We hebben onze resultaten voor RAW bestanden vergeleken met een site die de lichtafval ook in RAW bestanden meet (Photozone) en voor jpg bestanden met een site die lichtafval in jpg bestanden heeft gemeten (Lenstip). Onze resultaten komen overeen met beide andere sites.Lichtafval is overigens, net als vervorming, goed te corrigeren met behulp van software zoals Canon’s DPP.
RAW | JPG | |||
CameraStuffReview | ||||
70 mm | 0.90 | 0.88 | 1.34 | 1.37 |
135 mm | 0.85 | – | 1.22 | 1.29 |
200 mm | 1.05 | 0.95 | 1.57 | 1.48 |
300 mm | 0.93 | 0.82 | 1.45 | 1.34 |
Vervorming
In onze Canon 70-300 L test op een Canon 650D vonden we een lage vervorming over het hele zoombereik. Op de Canon 5D MK3, een camera met een volformaat sensor, is de vervorming natuurlijk groter. Bij het ontwerp van dit objectief heeft Canon er waarschijnlijk voor gekozen om de vervorming zo laag mogelijk te maken bij een brandpuntafstand van ongeveer 100 mm. Bij een brandpuntafstand van 70 mm is er sprake van zichtbare tonvormige vervorming. Bij een brandpuntafstand van 200 mm of groter is er zichtbare kussen vormige vervorming. Dit zijn geen ongebruikelijke waarden voor dit type zoomlens. Bij de meeste toepassingen van een telelens valt deze vervorming niet op. Maar mocht je de vervorming achteraf met software willen corrigeren, zorg er dan voor dat je niet te krap kadert.
Bokeh
Een acht-blads cirkelvormig diafragma resulteert bij de Canon 70-300 mm in een mooie ronde bokeh, die ideaal is voor portretfoto’s. De achtergrond ziet er aangenaam uit, zeker als je rekening houdt met het feit dat deze lens met f/4-5.6 niet zo lichtsterk is. Rechts zie je een deelvergroting van de bokeh bij 70 mm. Toch is de lichtsterkere Canon 70-200 mm IS L f/2.8 een betere keuze al je mooie bokeh wilt hebben.
Overstraling
De afzonderlijke lens elementen van het Canon 70-300 m L objectief zijn voorzien van Canons Super Spectra coatings om interne reflecties en overstraling te voorkomen. Ook een zonnekap wordt meegeleverd ter bescherming tegen fel tegenlicht.
Voorkomen van overstraling lijkt desondanks niet het sterkste punt van de Canon 70-300 mm L. In de studio zijn we nevenbeelden en overstraling tegengekomen als je recht tegen een felle lichtbron in fotografeert. In de praktijk blijft overstraling beperkt tot een beperkt gebied rondom de sterke lichtbron. Dat we overstraling en nevenbeelden zijn tegengekomen is overigens niet zo gek als je bedenkt dat dit objectief uit 19 elementen in 14 groepen bestaat.
Scherpte
De Canon 70-300 mm L zet met de Canon 5D MK2 over het hele zoombereik ontzettend goede prestaties neer qua resolutie. Aan de prestaties valt duidelijk af te lezen dat dit objectief deel uit maakt van de professionele L-serie. De scherpte in het centrum (blauwe balken) is hoger dan in de uiterste hoeken (rode balken). Dit verschil is alleen meetbaar en niet zichtbaar voor het blote oog.
Normaal gesproken laten telezoom objectieven een lagere scherpte zien bij de langste brandpuntsafstand. Bij de Canon 70-300 L wordt de scherpte iets lager, maar de Canon 70-300 mm L levert ook bij de langste brandpuntsafstand nog steeds een hoge resolutie.
Chromatische aberratie
Dankzij de toepassing van twee UD-elementen (ultra-low dispersion) is de chromatische in Canon 5D MK2 jpg bestanden van de Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS USM laag bij alle brandpuntsafstanden en diafragma’s. Ook bij een visuele beoordeling van RAW bestanden zijn we geen zichtbare chromatische aberratie tegen gekomen. Erg goed!
Conclusie Test Canon 70-300 mm
Voordelen
- Gelijkmatig hoge resolutie over het hele brandpuntafstand bereik
- Zeer solide bouw; extra afscherming tegen spatwater en stof
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Lage chromatische aberratie
Nadelen
- Zichtbare lichtafval
- Zichtbare tonvormige vervorming bij 70 mm en kussenvormige vervorming boven 200 mm
- Gevoelig voor overstraling
De Canon 70-300 mm L is, gezien zijn optische prestaties en degelijke afwerking, een aantrekkelijk geprijsd compact telezoom objectief. De hogere lichtafval en vervorming die je krijgt bij het gebruik van dit objectief, maakt dat de totaalscore van deze Canon 70-300 L test een half puntje lager uitvalt dan de eindscore van onze Canon 70-300 mm L test op een Canon 650D. Wie in RAW fotografeert, kan dit verschil eenvoudig opheffen door gebruik te maken van de standaard lenscorrectieprofielen in Canon’s DPP software, Lightroom of Photoshop. Kortom een objectief om jarenlang plezier van te hebben.