Test Canon 70D: fasedetectie AF tijdens video

0
Canon70D

De verwachtingen bij de introductie van de Canon 70D waren eind 2013 hooggespannen. Dit is de opvolger van de al drie jaar oude en immens populaire Canon 60D, met iets meer megapixels, moderne features zoals in-camera HDR, een touch screen en WiFi en last but not least een sensationeel nieuw AF-systeem voor video. De levenscyclus van digitale camera’s wordt steeds korter. Een model van een jaar geleden valt in de huidige dynamische camerawereld al onder de noemer ‘oud’. Kun je nagaan hoe populair de Canon 60D was.
Lost de nieuwe sensor van de Canon 70D met Dual Pixel AF het ‘probleem’ van snel automatisch scherpstellen bij Live view en filmen ook daadwerkelijk op?Canon70D

Canon 70D versus Canon 7D versus Canon 700D

De Canon 70D is in het Canon spiegelreflexprogramma gepositioneerd tussen de Canon 700D (instap consumenten) en de Canon 7D (semi-pro) en is bedoeld voor de gevorderde vrijetijdsfotograaf. Zowel voor wat betreft ontwerp en ergonomie als mogelijkheden is de Canon 70D inderdaad het midden tussen zijn kleine en grote broertje: heel compleet, maar niet complex. In de volgende link zijn de specificaties van deze drie camera’s naast elkaar gezet. (dpReview)

700pixelsflower70dCanon 70D + 100 mm macro @ f8, 100 ISO, 0.5 sec

Canon 70D vs Nikon D7100

Beide camera’s van de grootste twee spiegelreflexcamera fabrikanten komen qua specificaties in vele opzichten overeen en zijn wat dat betreft aan elkaar gewaagd. De verschillen zitten in de details, zoals:

  • Het LCD scherm van de Nikon is groter en heeft meer dots, maar is geen touch-screen zoals op de Canon 70D
  • Nikon heeft 20% meer megapixels (24) dan de Canon 70D (20)
  • D7100 levert full HD video @ 60 bps, de Canon @ 30 bps
  • De 70D biedt in-camera HDR, de Nikon 2 SD card slots
  • De Canon 70D biedt fasedetectie voor video (dual pixel CMOS AF)

Vormgeving

De Canon 70D is als traditionele spiegelreflexcamera voorzien van een optische zoeker waarmee je door de lens kijkt. Het is een mooi helder beeld, maar minder groot dan van een Canon 5D MK3 of een Olympus OM-D E-M1.

Er zijn veel fotografen die de opbouw van de Canon cameramenu’s waarderen. Ik behoor zelf ook in die groep, maar ik realiseer me dat dit smaakafhankelijk is. De menu’s van de Canon 70D zijn overzichtelijk en alle opties zijn snel te vinden met het kleine instelwiel, de multicontroller en natuurlijk ook met de aanraakfunctie. Met “My Menu” kunnen zes veelgebruikte opties worden samengebracht en zijn daarmee snel beschikbaar. Het is ook mogelijk om een specifieke combinatie van instellingen van de camera – bijvoorbeeld voor actiefotografie – onder te brengen onder een Custom (C) menu op het Programmakeuzewiel.

Canon70Dtopview

Beeldscherm en zoeker

Het zoekerbeeld op deze APS-C camera is zoals gezegd iets kleiner dan bij een camera met een volbeeldsensor. Het geeft 98% van het kader van het onderwerp weer met een vergroting van 0,95 en is daarmee vergelijkbaar met bijvoorbeeld het zoekerbeeld van een Nikon D7100. De grotere broer Canon 7D laat 100% van het zoekerbeeld zien. Het matglas van de Canon 70D is niet verwisselbaar, maar er kan wel een raster op worden geprojecteerd, alsmede een digitale waterpas.
Met zijn snelle AF in Live view wordt het lcd-scherm (3 inch) veel belangrijker en meer praktisch bij het kaderen van het onderwerp. De resolutie is hoog (1040k) en de kijkhoek groot (176°). En dankzij de mogelijkheid het scherm te draaien en te kantelen is het altijd goed afleesbaar en kunnen moeiteloos creatieve standpunten gekozen worden. Het touchscreen bewijst zijn diensten bij het instellen van menu-optie, bij het terugkijken van foto’s (heel handig) en zelfs het kiezen van het scherpstelpunt en eventueel direct nemen van de foto (Touch Shutter).Canon70DLCDscreen

Resolutie en beeldkwaliteit

Resolutie is niet de reden waarom je over zal stappen van een Canon 60D naar een Canon 70D. Die is in beide gevallen goed. De nieuwe architectuur van de sensor van de Canon 70D met zijn Dual Pixels heeft geen negatieve invloed op de detailregistraties van deze camera. De resolutie van de Canon 70D is met 20 megapixels iets hoger dan van de bekende CMOS-sensors met 18 miljoen pixels, zoals de Canon 60D of de Canon 7D. Dat zien we terug in onze meetresultaten, maar in de praktijkopnames is dit kleine verschil eigenlijk neit waar te nemen.

700pixmoonCanon70DCanon 70D, 400 mm, f/8, 1/50 sec, 400 ISO

Dynamisch bereik

Ook het dynamisch bereik van de Canon 70D heeft niet te lijden onder de nieuwe uitvoering van de sensor en is vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld de Canon 60D of Canon 7D. De sensor van de Canon APS-C spiegelreflexcamera’s overbruggen in de praktijk een minder groot contrast dan bijvoorbeeld een Panasonic GX7 of een Canon camera met een volformaat sensor. De Panasonic GX7 heeft een kleinere sensor, maar dat vertaalt zich niet in een lager dynamisch bereik. De Canon RAW bestanden zijn 14 bits en dat kom je nog niet tegen bij alle cameramerken. In 14-bits RAW kan Lightroom toch nog behoorlijk veel detail trekken uit hooglichten en schaduwen. Wil je in JPEG een aanzienlijke verhoging van de contrastomvang, dan kan gebruik gemaakt worden van de optie Lichte tonen prioriteit of je kunt een HDR-montage in de camera laten maken uit verschillend belichte opnamen.Canon70DdynamicRange

Kleurweergave

De kleurweergave van moderne spiegelreflexcamera’s ligt tegenwoordig zeer dicht bij elkaar. Bovendien is de nauwkeurigheid van de kleurweergave sterk afhankelijk van de lichtomstandigheden en het gekozen kleurprofiel. Zelfs bij rechtstreekse vergelijking van opnames gemaakt met verschillende merken camera’s is het moeilijk om de verschillen aan te wijzen. Met de automatische witbalans en de beeldstijl Standaard zijn de kleuren van de JPEG-foto’s aansprekend en hebben ze een duidelijke Canon-signatuur in vooral de roodtinten. De kleuren zijn in JPEG verregaand te personaliseren met behulp van een Witbalanscorrectie of een eigen beeldstijl. Het is zelfs mogelijk om met de bijgeleverde software (Picture Style editor) eigen profielen te maken voor specifieke onderwerpen.
Fotografeer je in RAW, dan worden de kleuren nog meer beheersbaar. Er is wel een klein verschil of de RAW-bestanden worden ontwikkeld in Lightroom of in Canon’s eigen Digital Photo Professional.miniCanon70D-color-accuracy

kleurweergave bij daglicht (faithfull picrure style)miniTungsten colorerror Canon70D
kleuweergave bij kunstlicht (faithfull picrure style)

700pixel-druppels-70dCanon 70D + 100 mm macro @ f3.2, 100 ISO, 1/80 sec

Ruis

Zolang de architectuur en de pixelgrootte op een sensor van een bepaald merk niet drastisch verandert, zal de hoeveelheid ruis bij hoge ISO’s ook niet significant anders zijn. Canon heeft met de nieuwe sensor van de Canon 70D een prima prestatie geleverd, want ondanks de iets kleinere pixels dan bij de 18 Mp camera’s en de extra lensjes van de Dual Pixels, is het signaal/ruissignaal niet slechter geworden. Er is in RAW zelfs iets minder ruis te zien dan bij de Canon 700D (afbeelding).
In JPEG wordt de ruishoeveelheid sterk bepaald door de mate van ruisonderdrukking (NR), die bij de Canon 70D apart ingesteld kan worden in Geen, Zwak, Standaard en Sterk. De Digic 5+ processor doet met NR=Standard goed zijn werk en foto’s van ISO 3200 zijn dan – mits goed belicht – prima te gebruiken voor grotere beeldschermen en print op A4. Wil je iets minder verlies van detail en ben je meer gecharmeerd van een analoge korrel, dan is NR=Zwak te prefereren.vergelijk ruis 700px

Autofocus

De autofocus op basis van fasedetectie als gekaderd wordt met de oogzoeker is met zijn 19 AF-punten prima in staat om bij voldoende licht en contrast een onderwerp snel vast te grijpen. Ook bij minder licht kan de autofocus nog houvast vinden, maar is dan toch duidelijk de mindere van een spiegelloze camera met contrastdetectie, zoals de Panasonic GH3. De tracking is weer wel erg goed (veel beter dan bij camera’s met contrastdetectie) en een bewegend voorwerp wordt moeiteloos gevolgd, waarbij verschillende trackingsopties gekozen kunnen worden, zoals bij de Canon 7D.

De unieke eigenschap van de Canon 70D is natuurlijk zijn fasedetectie AF in Live view en tijdens filmen. We hebben gemerkt dat hij iets minder snel is dan de standaard AF, maar in vergelijking met oudere Canon-modellen en andere camera’s heel erg snel in het vinden van het scherpstelpunt en tevens het vasthouden ervan bij bewegende onderwerp. Het is zo in video geen enkel probleem om een gezicht van een naderende persoon automatisch scherp te houden.
In het clipje laten we het verschil in snelheid van de AF in Live view zien tussen een Canon 70D en Canon 700D.

DualPixelAFDAF illustratie-700px

Video

Canon legt bij zijn laatste generaties Canon-camera behoorlijk sterk de nadruk op de mogelijkheden om video op te nemen. En dat is dus ook mogelijk met de Canon 70D. Dankzij de Dual Pixel technologie en de combinatie met STM-lenzen wordt filmen een stuk gebruiksvriendelijker. Ook de keuze in videocompressie draagt bij aan de kwaliteit, maar het ontbreken van focus peaking, een audio-uitgang, een schone HDMI-output en 1080p met 50 fps zijn toch kleine minpuntjes als je verregaande video-aspiraties hebt met deze camera.
Leuke optie is overigens wel dat je tijdens het filmen een digitale zoom-optie ter beschikking hebt van 3x tot 10x en daarmee vogels en dergelijk heel dichtbij kunt halen zonder al te veel verlies van kwaliteit.De Canon 70D biedt nog diverse moderne features die in deze beknopte review niet aan de orden komen, zoals WiFi en in-camera HDR mogelijkheden. Dankzij WiFi kan de camera op afstand bediend worden vanaf een smart-phone. Bij de in-camera HDR mode is het jammer dat de RAW bestanden niet ook opgeslagen worden. Dat kan natuurlijk wel als je voor bracketing kiest en in post-productie een HDR opname samenstelt.video-digitalzoom-700px

Conclusie Canon 70D test

Canon70D

Voordelen

  • Fasedetectie AF in Live view en video
  • Hoge beeldkwaliteit ook bij hoge ISO’s
  • Erg goede handligging en bediening
  • Wi-fi met remote image capture
  • Kantel- en draai lcd-scherm met multitouch

Nadelen

  • Geen GPS
  • Geen WB- en RAW/JPEG in statusmenu
  • Lager dynamisch bereik in JPEG dan concurrentie
  • Geen RAW-deelbestanden in HDR-modus

De opvolger can de Canpn 60D heeft drie jaar op zich laten wachten en zet qua beeldkwaliteit weliswaar betere prestaties neer. Maar dat is niet de reden om over te stappen op een Canon 70D. De Canon 70D is een erg goede all-round spiegelreflexcamera met een vernieuwende sensortechniek, die de gevorderde vrijetijdsfotograaf alles biedt wat je van een systeemcamera anno 2014 mag verwachten: prima handligging en bediening, goede video, draadloze opties, snelle AF en ‘motordrive’ en hoge beeldkwaliteit. Voeg hier een uitgebreid assortiment van accessoires (lenzen, flitsers) van canon en andere merken aan toe en samen met je eigen creativiteit breng je met de Canon 70D elke opdracht tot een goed einde.
Heb je een Canon uit het xxxD-segment, zoals de Canon 650D, en heb je aspiraties je fotografie verder uit te bouwen, dan is de overstap naar de Canon 70D zeker gerechtvaardigd en zul je jarenlang plezier hebben aan deze camera. Ben je eigenaar van een Canon 60D, dan is de Canon 70D op bijna alle fronten beter, maar draait het bij jou vooral om beeldkwaliteit in RAW, dan is overstappen niet per se nodig.
Persoonlijk zou ik de Canon 70D verkiezen boven de Canon 7D uit september 2009, maar aangezien in 2014 voor deze camera een opvolger verwacht wordt, kunnen Canon 7D-fotografen ook even wachten met overstappen tot diens opvolger wordt gepresenteerd. Wil je dan toch een Canon 70D hebben, dan is die tegen die tijd nog aantrekkelijker geprijsd.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in