Test Canon 760D: Nieuwe sensor!

0
760D290

Eindelijk een nieuwe 24 megapixel sensor in de Canon APS-C spiegelreflexen! Dat was het grote nieuws bij de introductie van de Canon 750D en Canon 760D, februari 2015. De vorige sensor was al weer 6 jaar oud. Met 24 MP bieden deze spiegelreflexcamera’s méér pixels dan de duurdere, recent uitgebrachte (en door ons geteste) Canon 70D en Canon 7D mk2. Andere vernieuwingen: een snellere beeldprocessor, een beter AF-systeem met 19 kruissensoren, betere filmmogelijkheden en WiFi. De Canon 750D en 760D zijn ontworpen voor de  startende fotograaf, die een volwassen camera zoekt met verwisselbare lens en allerlei instelmogelijkheden, maar die ook wil vertrouwen op de automatische instellingen. De 750D en de 760D verschillen in een aantal details en in prijs; wij testen nu het duurdere model, de 760D. Die is verkrijgbaar als body en als kit met een Canon 18-55 mm STM of een Canon 18-135 mm STM lens. Hoeveel beter is die nieuwe sensor?Canon 760D review

In alle gevallen wordt een accu met lader, een cameradraagband en een USB kabel meegeleverd. Er horen drie DVD’sbij: één DVD Portret & landschapsfotografie, één DVD met de handleiding en een DVD met diverse software zoals Canon’s RAW software en een picture style editor. De body ziet er professioneel uit.CSR MG 0997

Canon 760D in vergelijking met de Canon 700D

 • De Canon 760D heeft een modernere sensor dan die van de Canon 700D en heeft ook meer pixels (24 megapixel tegenover 18).
 • De Canon 760D biedt betere video specificaties.
 • De Canon 760D heeft een verbeterde processor (Digic6), wat volgens Canon een positief effect heeft op de signaal/ruis verhouding bij hoge ISO waarden .
 • De zoeker van de Canon 760D biedt meer zoekerinformatie, maar heeft een marginaal kleinere vergroting (0,82 vs 0,85x) dan de zoeker van de Canon 700D. Dat verschil is nauwelijks merkbaar.
 • De Canon 760D is met 5 beelden per seconde even snel als de Canon 700D, maar heeft een grotere buffer, waardoor je een serie van 8 RAW opnames of 940 jpg opnames kan schieten. De 700D schiet max 6 RAW of 30 jpgs achter elkaar.
 • Hij heeft een verbeterde autofocus (19 AF punten vs 9 AF punten op de 700D).
 • Hij doet langer met een batterijlading (550 tegenover 400 opnames) en heeft WiFi.
 • De adviesprijs is wel met enkele honderden Euro’s omhoog gegaan.

Canon 760D versus Canon 750D

Canon 760D vs Canon 750D

Als je je 50 euro extra kan veroorloven, kies dan voor de Canon 760D.
Beide bodies hebben dezelfde 24 megapixel sensor en dezelfde video performance (Full-HD @ 30p). .
En toch zijn beide camera’s voor verschillende doelgroepen ontworpen. De Canon 760D is voor beginnende amateurfotografen die veel gebruik maken van automatische opnameprogramma’s voor foto’s en video. De Canon 760D biedt meer gebruiksgemak en wat meer mogelijkheden. Hij heeft een beeldscherm bovenop de camera en Quick Control Dial (die je ook bij veel duurdere EOS modellen aantreft) aan de achterkant. Die maken de camera makkelijker te hanteren als je instellingen wilt aanpassen. De Canon 760D heeft een electronische waterpas, die op de Canon 760D ontbreekt. Hiermee voorkom je een scheve horizon en het zou dus een feature moeten zijn waar ook veel beginnende fotografen profijt van hebben. De programma-mode schakelaar zit bij de 750D rechts naast het pentaprisma huis en bij de Canon 760D aan de linkerkant. Omdat deze schakelaar bij de 760D uitsteekt, is de knop voorzien van een blokkeerknopje dat je moet indrukken om een andere programmamodus te kiezen. De Canon 760D weegt 10 gram meer dan de Canon 760D, onder meer vanwege het extra LCD-scherm. De adviesprijs van beide modellen verschilt vijftig euro, en als je die kunt missen zouden we altijd voor de 760D gaan.

Vormgeving, bouw en ergonomie

 
CSREOS 760D Ambient 2 LCD

Voor een camera in dit segment oogt en voelt de body erg professioneel. Door de diepe handgreep en de duimsteun houdt hij, ondanks de compacte bouw, toch prettig vast. Alles voelt degelijk aan; de deurtjes voor de electrische aansluitingen hebben een rubber afdichtingsrandje tegen stof en spatwater. De lensbajonet oogt oerdegelijk, je moet zelfs vrij veel kracht uitoefenen bij het wisselen van lens. De klep voor het SD-kaartje zit opzij. Dat kaartje kun je dus wisselen terwijl de camera op een statief staat. De accu zit ind e bodem. Volgens Canon gaat die 440 opnames mee, maar dan moet je het LCD-scherm niet als zoeker gebruiken, want dan daalt dat getal. Dat vinden we aan de magere kant. De bedieningsknoppen zitten op juiste en logische plaatsen. je bent er snel mee vertrouwd. Met het quick menu drukknopje (dat ontbreekt op de 750D) en de draaischijven kun je de meeste instellingen snel veranderen. Werk je liever via het grote cameramanu dan kan dat ook; Canon menus zijn traditioneel overzichtelijker en prettiger dan die van dat andere grote Japanse merk. Als enige kritiekpuntje: het veranderen van ISO via het ISO-knopje bovenop en een draaischijf vereist 2 handen; dat kan slimmer. De aan-uitknop hebben wij liever rechts bij de ontspanknop (zoals bij de 750D!).

Met de instelschijf bovenop bedien je de gebruikelijke PSAM-standen, maar ook de AUTO-stand en de pretmenus. Daar heeft de 760D er 10 van. Als serieuze fotograaf houden wij ons daar meestal verre van, maar ze zijn er dus wel. Natuurlijk is er een ingebouwde flitser, richtgetal 12. Die kan ook dienst doen als trigger voor externe flitsers.

760Dbeeldscherm
De7660D heeft een 3 inch klap- en draaischerm dat tevens als aanraakscherm dienst doet. Ideaal wanneer je vanuit lastige beeldhoeken wilt  werken, leuk voor de selfies en ook handig bij het bekijken van de opnames van bovenaf. Wie de optische zoeker prefereert (en wie doet dat niet!) komt ook aan zijn trekken. Die is lichtsterk en bestrijkt 95% van het beeldveld. Je ziet welk AF-veld geactiveerd is en je krijgt desgewenst de essentiele beeldinformatie onderin. Er is een oogsensor die het LCD-scherm uitschakelt wanneer je de optische zoeker gebruikt. Dat spaart de accu.

Canon 760D tegenover andere merken

De Canon 760D is wat prijs en specificaties vergelijkbaar met zowel spiegelreflex als spiegelloze systeemcamera’s.  De Nikon D5500 lijkt ons de meest voor de hand liggende camera, die vele overeenkomsten heeft met de Canon 760D. Het is ook een APS-C spiegelreflex camera met een 24 megapixel, Wifi, NFC en een beeldscherm dat je zowel kan draaien als kantelen. De spiegelloze Samsung NX500 heeft ook een APS-C sensor, een 28 megapixel BSI sensor met een hoger dynamisch bereik, en biedt bovendien 4K video. Het verschil in resolutie tiussen 4K en Full-HD is veel belangrijker dan de verschillen in resolutie tussen fotocamera’s. De Four Thirds Olympus OM-D E-M10, heeft een kleinere sensor maar een zoekerbeeld dat net zo groot is als van een full-frame Canon camera.

De maximale opnamesnelheid van de 760D is met 5 bps is traag in vergelijking met spiegelloze systeemcamera’s. De stille modus is ook zeker niet stil in vergelijking met de stille modus van spiegelloze systeemcamera’s, zoals de Panasonic G7.

Autofocus

Het Autofocussysteem wordt door Canon omschreven als ‘hybride’. Dat wil zeggen dat er, zoals gebruikelijk bij een DSLR, scherpgesteld wordt via fasedetectie, maar dat ook contrastdetectie wordt toegepast. Er zijn niet minder dan 10 instelmogelijkheden. Het fasedetectiesysteem heeft 19 sensoren, evenveel als in de 7D. Je kunt de punten individueel selecteren – ook op het touch screen – maar ook in groepen. Er is een tracking optie, waarbij de camera een onderwerp waarop is scherpgesteld kan volgen. Zoiets als het 3D-systeem van Nikon en het werkt op onderwerpkleur. De fasedetectie AF is supersnel, de 760D heeft ongeveer 500 milliseconden nodig van oneindig tot 1 meter, maar het is niet extreem nauwkeurig. Bij volle opening hadden we nogal eens opnames die er wat naast zaten. Ga je voor snelheid, en gebruik je de oogzoeker dan is enig diafragmeren wel aan te raden. De body heeft geen ‘front focus/back focus correctiemogelijkheid, waarbij wij trouwens van mening zijn dat je daarmee het paard achter de wagen spant. Front- en bakcfocus zijn vaak ook afhankelijk van de scherpstelafstand en daarvoor kan je geen waarde invoeren bij camera’s die wel een mogelijkheid hebben voor AF fijnafstemming. Ga je voor de hoogste nauwkeurigheid gebruik dan Live View AF en dan werkt alles perfect.

kat groot

Een van onze huistijgers, gefotografeerd met het 60 mm Macro-objectief, 1/1600 bij f/5,6. Perfect scherpgesteld, met fasedetectie AF.

Snelheid

In de continustand maakt de 760D 5 opnames per seconde. Minstens zo belangrijk vinden wij: hoe lang houdt de camera dat vol. Aan een ‘burst’ van minder dan anderhalf tot twee seconden heb je namelijk niet zo veel. Bij deze body hangt het af van het opnameformaat: in JPEG kun je blijven doorschieten, in RAW houdt hij er na circa 7 shots mee op. Het is niet slecht, maar er zijn camera’s die het beter doen. De sluiter van de 760D (tot 1/4000 seconde) kent behalve de ‘gewone’ ook een ‘stille’modus met gedempt spiegelgeluid. Ook in de continue modus kun je voor de ‘stille’ optie kiezen. In vergelijking met spiegelloze bodies blijft deze spiegelreflex toch luidruchtig.

Hoge resolutie en beeldkwaliteit

bloemen groot
De resolutie van de 760D is zeer goed, beter dan alle andere APS-C camera’s van canon die we eerder getest hebben, en vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld de Nikon D3300. Geen wonder, want die heeft ook een 24 megapixel sensor. De foto hierboven maakten we met 1/50 bij f/5 op 100 ISO en toont een verbluffende detailscherpte. De lens was een 24 mm f/2,8 groothoek.
CSR MG 1010Canon 760D + Canon 24mm f/2.8 STM @ f/10, 1/640, 800 ISO

Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik van de 760D is goed en vergelijkbaar met dat van de veel duurdere 7D mark 2. In vergelijking met Nikon, Panasonic of Olympus camera’s hebben de Canon bestanden meer last van ruis in de donkere partijen. Zeker HDR fotografen of Photoshoppers die graag schaduw/hooglicht toepassen in de nabwerking zullen dat merken. We hadden, eerlijk gezegd, met deze geheel nieuwe sensor een grotere stap voorwaarts verwacht.

Canon camera’s belichten zo veel mogelijk naar rechts, om een zo hoog mogelijke signaal-ruis verhouding te realiseren. Daarnaast is het contrast van de jpg bestanden in vergelijking met andere merken pittiger. In sommige gevallen gaat dat mis. Onderstaande praktijkopname laat het verschil zien tussen een RAW bestand (links) en het jpg bestand (rechts). Niet alleen oogt het RAW bestand natuurlijker, het heeft ook minder last van overbelichting in de rode en gele kanalen. Om een echt fraai plaatje te maken zouden wij in de nabewerking de curve wel fluks naar ‘donker’verschuiven.

DynamicRangeGPGvsRAW
Dynamic Range Canon 760D

Kleurweergave

hippecamping1 grootCanon 760D + Canon 24mm f/2.8 STM @ f/10, 1/250, 800 ISO

Bij sommige camera’s zien we dat de verzadiging afneemt, naarmate de ISO waarde hoger wordt, maar bij Canon camera’s blijven de kleuren onveranderd goed, ongeacht de hoogte van de ISO instelling. Bij daglicht is de kleurweergave erg goed, zowel van RAW bestanden als jpg bestanden met de faithfull picture style erg goed. Bij kunstlicht werkt de automatische witbalans bij onze testopselling (gloeilamplicht) niet feilloos, maar dat gaat ook op voor vrijwel alle camera’s die we hebben getest. Kort samengevat: De kleurweergave van de Canon 760D is net zo goed als die van veel duurdere camera’s.
Werk je niet met RAW bestanden of kies je voor een andere beeldstijl dan faithfull, dan is de kleurafwijking veel groter. Maar daar kies je dan ook voor omdat die kleuren je bevallen. De standaard beeldstijl, zie bijvoorbeeld de foto hierboven van het Gorkumse hippefestival, levert iets meer verzadigde kleuren met wat meer nadruk op rood en een hoger contrast.De vrachtwagens op de foto beneden zijn echt “Ferrari-rood” en zo kwamen ze ook op de print!

CSR MG 0995

Canon 760D + Canon 24mm f/2.8 STM @ f/9, 1/125, 100 ISO

Ruis

RAWISOcompared700

Bovenstaande opnames illustreren het verschil in ruis bij 100 ISO of 12.800 ISO in RAW bestanden zonder toepassing van ruisonderdrukking. De opname bij 100 ISO is volstrekt ruisvrij, zelfs bij uitvergroting tot 100%. Vanaf 6400 ga je ruis zien, vooral als je donkere partijen lichter maakt.

Goed nieuws voor wie niet in RAW fotografeert: de ruisonderdrukking in jpg bestanden is erg effectief. Zelfs bij 12.800 is er weinig ruis te zien in de JPEG testopname, terwijl het verlies aan scherpte door de ruisonderdrukking erg meevalt. Scoort de Canon 760D bij de RAW bestanden zonder ruisonderdrukking iets minder dan de Canon 70D en Canon 7D mk2, bij de jpg bestanden is dat verschil verdwenen.

Video

In vergelijking met de Canon 700D is de scherpstelling bij video enorm verbeterd; sneller en meer vloeiend. Door het draaibare en kantelbare touchscreen aan te raken, maak je een “focuspull” van het ene onderwerp naar het andere. Het volgen van onderwerpen in Liveview is opmerkelijk goed. Bij andere merken werkt het volgen van onderwerpen alleen echt goed als het onderwerp een felle kleur heeft, maar de Canon 760D wist ook onderwerpen met weinig opvallende kleuren goed te blijven volgen. Vooral gezichtsherkennign werkt perfect.

Speciaal voor video heeft Canon een serie lenzen uitgebracht die geen ultrasone (USM) motor maar een stappenmotor (STM) gebruiken voor de AF. Dat zou stiller moeten werken. Helemaal geluidloos zijn ze echter zeker niet.

Wifi & NFC, geen GPS

De Canon 760D heeft – net als vrijwel alle camera’s met verwisselbare lenzen – geen ingebouwde GPS. Waarschijnlijk wordt hiervoor gekzoen, omdat GPS een aanslag pleegt op het batterijgebruik. Wil je GPS informatie meteen bij het maken van een foto opslaan, dan kan je een optionele GPS-ontvanger aanschaffen, maar dat kost je een paar honderd euro extra.
Beelden delen via social media lijkt populairder te worden dan het afdrukken van foto’s. Daarom gaan alle camerafabrikanten er toe over om draadloze verbindingen mogelijk te maken. De canon 760D is voorzien van Wi-Fi en NFC. Met name NFC zorgt voor een gemakkelijke en snelle verbinding om opnames te verturen aan een apparaat met NFC-functionaliteit zoals een smartphone. Geen gedoe met wachtwoorden; je houdt de smartphone tegen de camera aan en hij maakt verbinding. Omdat NFC alleen op zeer korte afstand werkt, hoef je niet bang te zijn dat anderen ook verbinding kunnen amken met je camera.
  

Conclusie Canon 760D test

760D290

 

 

Voordelen

 • Solide en compleet uitgerust
 • Hoogste resolutie van alle Canon APS-C camera’s
 • Ingebouwde Wifi & NFC
 • Effectieve focustracking in Liveview
 • LCD scherm op de bovenkant

Nadelen

 • Dynamisch bereik goed, maar niet spectaculair
 • 5 bps traag in vergelijking met spiegelloze systeemcamera’s
 • Stille modus is niet echt stil
 • Accu aan de kleine kant
 

De Canon 760D is -samen met de Canon 750D – de eerste Canon camera met een 24 megapixel APS-C sensor. Niet verwonderlijk dat de Canon 760D een hogere score voor resolutie behaalt dan alle andere Canon camera’s met een APS-C sensor die we tot nu toe hebben getest. Het is een zeer compleet uitgevoerde, soldide camera waar bijna alles op en aan zit wat je als serieze amateur nodig hebt. De prestaties (resolutie, dynamisch bereik, ruis en kleurbeheer) zijn zeer goed.

Het prijsverschil met de Canon 750D is klein. In mijn ogen is de 50 euro extra voor een Canon 760D een goede investering. De extra duimcontroller waarmee je de camera-instellingen kan aanpassen gebruik je misschien niet meteen als starter, maar als je wat meer gevorderd bent hoef je niet op een andere camera te kiezen als je voor de Canon 760D hebt gekozen. Ook de uitgebreidere video mogelijkheden en de electronische waterpas zijn opties die je als beginner niet zo belangrijk vindt, maar die je echt gaat missen als je wat serieuzer aan de slag gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in