
De beste lens voor een Canon 77D na 75 lenstesten met een Canon APS-C spiegelreflex
De Canon EOS 77D combineert de eenvoud en lage prijs van de Canon 800D met de uitgebreide bedieningsmogelijkheden van de Canon 80D. Het is daardoor een heel aantrekkelijke camera die zowel beginnende als gevorderde fotografen heel wat te bieden heeft. In sommige opzichten biedt hij zelfs meer dan de duurdere 80D.
De Digic7 processor is een generatie nieuwer en de ISO-waarde gaat een volle stop hoger tot 25600. Net als de 80D beschikt hij over Dual Pixel AF en een draai- en kantelbaar aanraakgevoelig scherm en kan hij filmen in full HD op 60 beelden per seconde. Ook beschikt hij over dezelfde 24 megapixel sensor. En toch is hij bijna twee ons lichter. De 77D is misschien wel de ideale reiscamera van Canon. Uiteraard passen op de 77D alle objectieven met een EF of EF-S bajonet. Met alle vreemdmerk objectieven erbij is de keus enorm. We hebben er inmiddels meer dan 70 getest. Vanwege de goede sensor kiezen we vanzelfsprekend voor objectieven met een prima beeldkwaliteit. Maar we kijken ook naar het gewicht, zodat een complete set toch lekker draagbaar blijft. Daarom zijn dit voor de 77D onze favorieten.
Hoe kiezen we?
De EOS77D lijkt in veel opzichten op de 800D, maar heeft ook een aantal mogelijkheden van de grotere 80D gekregen. Hij biedt dus heel veel, maar is tegelijk ook licht en draagbaar. We gaan ervan uit dat bezitters van een 77D op zoek zijn naar objectieven waarmee ze de mogelijkheden van de 77D optimaal kunnen benutten. Daarvoor koop je immers een camera met extra draaiwielen en een extra informatiescherm. We hebben daarom gezocht naar objectieven die veel mogelijkheden en kwaliteit bieden en die ook een prima combinatie vormen met de compacte en lichte body van de 77D. De 77D is een camera voor fotografen die hun toestel veel gebruiken en graag overal mee naar toe nemen. Daarom hebben we ook gekeken naar lenzen die veel bieden in kwaliteit en mogelijkheden. En waar mogelijk hebben we ook rekening gehouden met een eventuele overstap in de toekomst naar fullframe.
Hoe zijn de beste lenzen voor de Canon EOS 77D geselecteerd?
Voor het advies kijken we alleen naar objectieven die we zelf uitgebreid hebben getest. Canon maakt spiegelreflexcamera’s met twee verschillende sensoren: fullframe en APS-C. Voor de kleinere APS-C sensoren maakt Canon een aparte reeks objectieven met EF-S vatting. Deze zijn over het algemeen kleiner, lichter en goedkoper dan objectieven met een EF-vatting. Objectieven met een EF-vatting zijn namelijk ook geschikt voor de grotere fullframe camera’s als de EOS 5D-serie en de EOS 1DX. De EF-S objectieven passen daar niet op. Bij de objectieven voor de EOS 77D hebben we zowel naar EF als naar EF-S objectieven gekeken. Kies je voor een EF objectief, dan kan je die later ook gebruiken als je eventueel doorgroeit naar een fullframe camera als de EOS 6D (Mark II) of een fullframe camera erbij neemt.
Bij het maken van een keus voor de beste objectieven voor de 77D hebben we zowel gekeken naar de resultaten die je met de objectieven in raw haalt. Veel beginnende fotografen maken vooral gebruik van jpg bestanden en in jpg vinden vaak in de camera al meerdere lenscorrecties plaats. De resultaten in raw meten we zonder al die correcties. Dat geeft, zou je kunnen zeggen, een eerlijker vergelijk. Lenscorrecties worden voor vreemdmerk objectieven in jpeg lang niet altijd toegepast, maar in raw kan je die correcties natuurlijk wel gewoon geautomatiseerd laten uitvoeren. Voor meer informatie kan je doorgaan naar de uitgebreide testen die we met ieder objectief hebben gedaan en die eventueel vergelijken met een van de meer dan 300 andere objectieven die we inmiddels hebben getest.
Standaard: Canon EF 35mm f/2 IS
De EF 35mm f/2 IS is eigenlijk een lichte groothoek voor fullframe. Op de 77D met APS-C sensor werkt dit objectief als een standaardobjectief. De beeldkwaliteit van de 35mm is ook op fullframe al hoog en op APS-C gebruik je alleen het beste deel van dat beeld: het midden. De lichtsterkte is voor een 35mm best redelijk met f/2 en het objectief heeft ook nog eens beeldstabilisatie zodat je ook bij weinig licht met wat langere sluitertijden prima door kan fotograferen. Voeg daarbij de mogelijkheid om dit objectief ook op fullframe te blijven gebruiken en het wordt duidelijk waarom de EF 35mm f/2 IS een logische standaardlens voor de 77D is.
Ultragroothoek: Tokina 11-20mm f/2.8 AT-X PRO DX SD of Tamron 10-20mm
De Tokina 11-20mm f/2.8 AT-X heeft een mooie hoge lichtsterkte. Maak je veel reportages en fotografeer je ook veel binnen dan is dit een goede keus. De Tamron 10-24mm is weatherproof en heeft ingebouwde IS (beeldstabilisatie). Voor fotografen die veel buiten bezig zijn onder wisselende omstandigheden is dat een groot voordeel. Omdat het geen originele Canon lenzen zijn worden de objectieven niet geoptimaliseerd in de camera. Vergeet daarom niet in beide gevallen om in raw te fotograferen en het toepassen van lensprofielen in de raw-software te activeren voor de beste resultaten
GOEDE EN Betaalbare Lenzen voor Canon 77D:
De beste 77D kitlens? Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
De Canon EF-S 18-135 verkiezen we voor de 77D boven de gebruikelijke 18-55mm kitlens. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de laatste generatie kitlenzen, maar de 18-135 heeft een groter zoombereik dan de kleine kitlens. Daardat hij ook wat groter is, past hij fysiek eigenlijk beter bij de 77D dan de kitlens. Wie wat bereik wil inruilen voor een hogere lichtsterkte en een betere kwaliteit, moet eens hierboven naar onze low-light keus kijken.
Macro: Sigma 105 mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro
De Sigma 105mm Macro is een mooie lange tele met hoge kwaliteit en beeldstabilisatie. Vooral door dat laatste heeft hij de voorkeur boven bijvoorbeeld de Tokina 100mm die ook goed uit onze test kwam. Verwacht van de beeldstabilisatie echter geen wonderen bij macrogebruik. Maar gebruik je hem als teleobjectief dan scheelt het echt in de scherpte, zeker als de lichtomstandigheden niet meer zo optimaal zijn.
Fisheye lens: Canon 8-15mm of Tokina 10-17mm?
Met fisheye objectieven kan je hele bijzondere effecten bereiken. En er zijn ook mensen die ze gebruiken als alternatief voor een groothoeklens, door de opnames in speciale software te ‘defishen’. Ze halen er dan de bolle vertekening uit en maken er een keurig rechte groothoekopname van. Een veelzijdig objectief dus. Voor de 77D hebben we getwijfeld tussen de Canon EF 8-15mm en deze Tokina. De Canon is iets beter, maar de Tokina is ook goed. Vanwege het grote prijsverschil zeggen we toch: Tokina.
Portretlenzen
De Canon 50mm f/1.8 STM is de opvolger van de legendarische ‘plastic fantastic’ 50mm f/1.8. De beeldkwaliteit van dit objectief is belachelijk goed voor zo’n goedkoop objectief. Door de toevoeging van de STM stappenmotor is deze 50mm helemaal klaar voor de toekomst. En die toekomst is Dual Pixel AF. Met de 50mm f/1.8 STM kan je ook in live view en in de videostand snel en nauwkeurig scherpstellen. Dit objectief geeft op volle opening een mooie onscherpte in de achtergrond en werkt op APS-C als een licht teleobjectief. Hierdoor kan je hem mooi gebruiken voor portretten. Maar dankzij de f/1.8 opening is hij natuurlijk ook prima bruikbaar als lichtsterke korte telelens voor avondopnames. Een mooie combinatie wellicht met de Sigma 18-35mm f/1.8 Art?
Telezoom: Canon EF 70-300 mm f/4-5.6L IS USM
Let bij deze zoom op die ene letter: L. Het gaat hier dus om de witte L-lens, niet de zwarte, meer gewone 70-300mm. De beeldkwaliteit van deze 70-300mm L is heel erg goed, de lichtsterkte is redelijk en hij is gebouwd als een tank. De 70-300 is korter en gemakkelijker mee te nemen dan bijvoorbeeld een van de 70-200mm L objectieven. En op een 77D heeft hij een lekker mooi bereik dat overeenkomt met dat van een 480mm op fullframe. Je betaalt daar wel voor, maar dan heb je ook een objectief dat heel lang mee gaat en dat ook bruikbaar is op fullframe. En als die prijs echt een probleeem is, of als je niet van witte lenzen houdt, dan is er altijd nog die 70-300 zonder L.
Telezoom: Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG HSM OS Contemporary
Toegegeven, er zijn compactere teleobjectieven voor de 77D te bedenken. De Canon 55-200mm of zelfs de EF 70-300mm f/4.5-5.6 IS USM zijn ook kandidaten. Maar laten we hier eens iets bijzonders adviseren, namelijk de Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG HSM OS Contemporary. Deze telelens heeft een enorm bereik en is op de 77D prima bruikbaar op safari dankzij zijn enorme bereik. Voor dit soort lenzen is hij ook relatief compact en licht en tegelijk is hij scherp en betaalbaar. En dankzij de goede beeldstabilisatie en het voor dit soort lange brandpunten nog allezins redelijke gewicht is hij nog net geschikt om uit de hand mee te schieten.
Lenzen met een vaste brandpuntsafstand?
Low Light: Concertfotografie, nachtfotografie: Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art
De Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art is een objectief zonder concurrentie. Er bestaan veel meer 18-35mm objectieven. Maar geen met een vaste lichtsterkte van f/1.8. En er is eigenlijk geen andere zoom met dit bereik met een vergelijkbare beeldkwaliteit. Die beeldkwaliteit is vergelijkbaar met objectieven met met vaste brandpunten. En dat maakt hem behoorlijk uniek. Wie de prijs te hoog vind, kan altijd nog terug grijpen op onze favoriete keus voor standaardobjectieven of bokeh, zie hierboven.
Niet alleen Portret, maar ook mooie bokeh met de Canon 77D? Canon EF 50mm f/1.8 STM
De beeldkwaliteit van dit objectief is belachelijk goed voor zo’n goedkoop objectief. Dankzij de f/1.8 opening is hij natuurlijk ook prima bruikbaar als lichtsterke korte telelens voor avondopnames. Een mooie combinatie wellicht met de Sigma 18-35mm f/1.8 Art?4
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: