Test Canon EF 16-35mm f/2.8L USM II (C APS-C)

0

De Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM is de ultragroothoek zoomlens voor professionals met een spiegelreflexcamera met een volformaat sensor. Een constant diafragma van f/2.8 maakt dit objectief zeer geschikt om te werken bij weinig licht en om te spelen met scherptediepte. Toch wordt dit objectief niet alleen op volformaat camera’s gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld professionele fotografen die een camera met een APS-C sensor als tweede camera gebruiken. Als je dit objectief op een dergelijke camera plaatst, verandert dit objectief qua beeldhoek van een ultragroothoek zoomlens in een groothoek- tot standaard zoomlens. We hebben deze zoomlens getest op een Canon 650D. De Canon 16-35mm II is dan, dankzij de vaste f/2.8 opening, een alternatief voor een grote set lichtsterke objectieven met een vaste brandpuntsafstand (24 mm, 28 mm, 35 mm en 50 mm).Canon-16 35mm ii test16mmapsc

35mmapsc

De beeldhoek van de Canon 16-35 mm II op een camera met een APS-C sensor, zoals onze Canon 650D, komt ruwweg overeen met een 24-50 zoomlens op een camera met een volformaat sensor. Het 2x zoombereik lijkt beperkt, maar eigenlijk valt dat wel mee, zoals je in bovenstaande afbeeldingen kan zien. Zowel qua prijs, omvang als zoombereik is de Canon EF-S 17-55mm f/2.8 een aantrekkelijker alternatief voor gebruik op een Canon APS-C camera. Ook de Sigma 18-35mm f/1.8 zoom is een geduchte concurrent van de Canon 16-35mm II op een Canon camera met een APS-C sensor.

Bouw en autofocus

De Canon 16-35mm II wordt geleverd inclusief een zachte draagtas en een bloemvormige zonnekap. De body is gebouwd zoals we van een professioneel L-objectief gewend zijn: oerdegelijk met een metalen vatting en extra afgedicht tegen stof en vocht. De USM autofocus is snel en stil en kan op ieder moment handmatig overruled worden, zonder dat je een schakelaar hoeft over te halen. Op het objectief zit 1 schakelaar voor handmatig scherpstellen of autofocus. Het komt tegenwoordig steeds meer in de mode om ook groothoeklenzen van ingebouwde beeldstabilisatie te voorzien, maar de Canon 16-35mm II heeft dat nog niet. De Canon EF-S 17-55mm f/2.8 biedt wel ingebouwde beeldstabilisatie en is daardoor een aantrekkelijk alternatief voor de Canon 16-35mm II als je alleen camera’s met een APS-C sensor gebruikt.

Scherpte

De centrumscherpte is van f/2.8 tot en met f/11 hoog bij alle brandpuntsafstanden. Bij f/2.8 is de scherpte in de hoeken zichtbaar lager dan de centrumscherpte, maar dat is na 1 tot twee stops diafragmeren weggewerkt. Het zijn goede prestaties, maar op dit onderdeel maakt de Canon 16-35mm II zijn hogere prijs ten opzichte van de Canon EF-S 17-55 mm 2.8 of de Sigma 18-35mm 1.8 niet waar.

Lichtafval

Qua lichtafval scoort de Canon 16-35mm II in deze test – niet verbazingwekkend – beter dan objectieven die specifiek ontworpen zijn voor gebruik op camera’s met een APS-C sensor.  Omdat de Canon 16-35mm II is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor, gebruik je op een Canon 650D alleen het centrum van het beeld. Dat heeft als voordeel dat lichtafval bij alle brandpuntsafstanden en diafragma’s verwaarloosbaar klein is. Zoals we vaker tegenkomen bij lenstesten op een Canon camera, is de lichtafval in ongecorrigeerde RAW bestanden (beweeg je muis over de grafiek hiernaast)  lager dan de lichtafval in jpg bestanden. In dit gevallen zijn de verschillen zo klein, dat je dat in praktijkopnames, anders dan een egaal blauwe lucht, nooit terug zal zien.jpgvignet

Vervorming Canon 16-35mm II

Bij een brandpuntsafstand van 16mm is de vervorming duidelijk zichtbaar tonvormig. Boven de 24 mm heb je geen last van vervorming. Bij een brandpuntsafstand van 33 mm, qua beeldhoek overeenkomend met een 50 mm standaardlens op een camera met een volformaat sensor, steekt de Canon 16-35 mm II met kop en schouders boven de concurrentie uit.
We meten vervorming standaard met behulp van een testkaart van bijna 2 meter groot. Bij een 16 mm brandpuntsafstand (overeenkomend met een beeldhoek van 26 mm op een camera met een volformaat sensor) was duidelijk te zien dat de vervorming groter werd als je nog dichterbij kwam. Softwarematig is vervorming, ten koste van wat extra ruis, goed en eenvoudig te corrigeren.Distortion-Canon-16-35mm-apsc-jpg

Bokeh Canon 16-35mm II

De Canon 16-35mm II  heeft een cirkelvormig diafragma en een grote lensopening. In theorie zijn dat gunstige factoren voor een mooie bokeh. Toch viel de bokeh van de Canon 16-35mm II ons wat tegen. De achtergrond in praktijkopnames oogde niet zo rustig als we hadden gehoopt. Ook in de opnames van onze standaard bokeh opstelling vertoonde de bokeh duidelijke ringen. Op dit onderdeel wordt de Canon afgetroefd door de goedkopere en lichtsterkere Sigma 18-35 mm 1.8.bokeh16mm

Overstraling

Over het algemeen is de Canon 16-35mm II, mede dankzij de toepassing van Super Spectra-coatings, goed bestand tegen overstraling. Toch wordt de zonnekap er niet voor niets meegeleverd. Dit objectief bestaat uit een groot aantal groepen en lenzen en heeft een grote frontlens. Als een felle lichtbron in of net buiten beeld is, dan kan je kleine nevenbeelden, zoals hiernaast afgebeeld, tegenkomen in je opnames. Omdat de meegeleverde zonnekap is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor, zou je met een kleinere zonnekap de overstraling nog wat meer kunnen beperken als je de Canon 16-35mm II op een Canon camera met een APS-C sensor gebruikt.
Schiet je recht tegen de zon of een lantaarnpaal in, dan vormt het diafragma met 7 lamellen mooie 14 armige sterren.

Canon1635mmIIsampleimage

Canon 16-35mm II FOV @ 22mm

Chromatische aberratie Canon  EF 16-35mm f/2.8L IS USM II

Voor chromatische aberratie geldt hetzelfde als voor lichtafval: omdat de Canon 16-35mm II lens is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat sensor, presteert deze zoomlens erg goed op dit onderdeel. Laterale chromatische aberratie wordt bij elk objectief naar de hoeken toe steeds beter zichtbaar, in de vorm van paarse en groene vlekken bij sterke contrastovergangen (takken tegen een grijze lucht). Bij een camera met APS-C  sensor gebruik je alleen het centrum van het beeld en zal je in de praktijk nooit last hebben van chromatische aberratie bij de Canon 16-35mm II.

Conclusie Canon  EF 16-35mm f/2.8L IS USM II test

Voordelen

  • Degelijke optische prestaties
  • Oerdegelijk gebouwd en extra afgedicht tegen stof en vocht
  • Extreem grote beeldhoek (op een camera met een volformaat sensor)
  • Incl. zachte draagtas en zonnekap

Nadelen

  • Minder aantrekkelijke bokeh
  • Groot en zwaar
  • Duurder en optisch iets minder dan de Canon EF-S 17-55mm

Er zijn veel professionele fotografen die de kwaliteiten van de Canon 16-35mm II als ultragroothoek zoomlens op een camera met een volformaat sensor waarderen. Op een camera met een APS-C sensor ligt de keuze voor een Canon 16-35mm II minder voor de hand dan de keuze voor een Canon EF-S 17-55 mm 2.8 of de Sigma 18-35 mm 1.8. Beide alternatieven bieden een betere beeldkwaliteit, waarbij de Sigma een grotere lichtsterkte biedt en het Canon EF-S objectief zich onderscheid met ingebouwde beeldstabilisatie. Dat gezegd hebbende, blijft staan dat de Canon 16-35mm II ook op een camera met een APS-C sensor een goede groothoek tot standaardzoomlens met een oerdegelijke bouw en beeldkwaliteit is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in