
Het zal niet iedereen zijn opgevallen doordat vrijwel alle aandacht naar de introductie van het Canon R systeem ging. Maar tegelijk met dit nieuwe systeem bracht Canon ook 2 nieuwe supertele’s en een lichtsterk objectief voor het M-systeem op de markt. Een van die nieuwe supertele’s is de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM. Nog lichter, nog sneller, nog beter dan de oude. En die was al zo goed.
Genieten met een telelens: Op stap met de Canon EF 400mm f/2.8 in Blijdorp
VOORDELEN
- Lekker licht (voor een 400mm f/2.8)
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Degelijk gebouwd
- Goede beeldstabilisatie
- Snelle autofocus
- Prachtig bokeh
Nadelen
- Stevige, maar niet onredelijke prijs
- Beetje lichtafval op volle opening
Lichte zwaargewicht: Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM
Met een verkoopadviesprijs van ruim € 13.000,00 is de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM geen objectief dat zomaar bij iedereen in zijn tas zal zitten. Het is wel een van de vaste waardes voor sport- en natuurfotografen. Het objectief laat zich goed combineren met de EF 1.4x III en EF 2.0x III teleconverters. Je krijgt daarmee een 560mm f/4 en een 800mm f/5.6. En ook daarmee kan je qua lichtsterkte prima uit de voeten en is de scherptediepte dankzij de grote brandpuntsafstanden nog steeds gering en het bokeh dus heel fraai. Teleconverters vergroten niet alleen de brandpuntsafstand van het objectief waarmee ze gebruikt worden, maar ook de lensfouten ervan. Gebruik je ze met een objectief dat vrijwel perfect is, dan is het resultaat in combinatie met de converter ook nog steeds bijzonder goed. En dat is het geval bij de supertele’s van Canon. Op de optische kwaliteit van de voorgaande types was eigenlijk al niets aan te merken. De serie II was al bijzonder scherp en vrij van chromatische aberraties. Waar Canon nog winst heeft weten te boeken is in de beeldstabilisatie, die nu effectief vijf stops zou moeten bedragen in plaats van 3,5 en vooral het gewicht. De Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM weegt maar 2840 gram en dat is een kilo en tien gram minder dan het vorige model en bijna de helft van wat versie I woog. Dat zijn grote verschillen. Met 2840 g. onttroont de Canon ook (net) de nieuwe 400mm f/2.8 van Sony als lichtste supertele. Voor fotografen die dit objectief langdurig uit de hand moeten gebruiken, denk dan aan sportwedstrijden, observatie in de natuur of luchtshows, maakt meer dan een kilo een groot verschil. Misschien minder belangrijk is dat de kortste instelafstand is teruggebracht van 2,7 naar 2,5 meter, maar ook dit soort kleine beetjes helpen.
Bouw en autofocus
De Deze Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM lijkt op het eerste gezicht sterk op zijn voorganger, de versie II. Maar schijn bedriegt. Het objectief is volledig nieuw, niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Het optisch ontwerp is anders, met een volledig andere rangschikking van de lenselementen. Wat opvalt, is dat deze versie III eigenlijk nog maar een grote frontlens heeft en dat de overige glasdelen veel kleiner zijn en veel verder naar achter zitten. Dat zorgt niet alleen voor minder gewicht, maar ook voor een veel betere gewichtsverdeling dan bij de vorige 400mm’s. De nieuwe EF 400mm f/2.8L IS III USM is daardoor veel beter in balans op een camera. Het is gemakkelijker om dit objectief te ondersteunen omdat het zwaartepunt niet zo ver naar voren ligt en dat maakt werken met de EF 400mm f/2.8L IS III USM veel fijner. Door de andere indeling moesten zowel het autofocusmechanisme als het diafragma voor dit objectief ook nieuw worden ontworpen. Het diafragma zit nu verder naar voren en is groter dan bij voorgaande modellen. Het bestaat uit 9 lamellen. Het objectief is volledig afgedicht tegen stof en vocht en er zit – naast Canon’s SSC en ASC coatings – ook een fluorine coating op de frontlens waardoor het makkelijker is om deze schoon te houden.
De autofocus is bij een belangrijk onderdeel van de prestaties van een objectief als dit, dat voor veel snel bewegende onderwerpen zoals sporters en vogels gebruikt zal worden. De Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM beschikt over een paar bijzondere functies. Zo kan voor de scherpstelring worden gekozen uit drie verschillende snelheden. Hierdoor kan je kiezen tussen langzaam en heel precies instellen of het maken van snelle aanpassingen over grotere afstanden. Ook kunnen twee scherpstelpunten snel worden voorgeprogrammeerd zodat je daar wanneer dat nodig is, direct naar toe kan gaan. De kortste instelafstand van de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM is 2,5m. Dat is netjes voor een lange tele.
Beeldkwaliteit
Van een objectief met een prijskaart als die van de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM verwacht je niets meer of minder dan optische perfectie. De voorgaande generatie was ook al ontzettend goed, dus met minder nemen we geen genoegen. De testresultaten spreken voor zich. Deze 400mm scoort bij volle opening net zo goed als op een of twee stops dicht en de hoeken doen niets onder voor het centrum. Beter kan je het niet krijgen. Chromatische aberraties zijn ook niet waarneembaar en dat zorgt voor een heel mooi, schoon beeld. Daarmee legt dit objectief ook een goede basis voor het gebruik met teleconverters. Die vergroten namelijk de lensfouten van het objectief waarmee ze gebruikt worden. En als dat objectief zo goed is als deze Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM, dan is er weinig aan fouten te vergroten en moet ook het beeld dat je met de teleconverters krijgt bijzonder goed zijn.
Vertekening, lichtafval en vervorming
Als de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM enige zwakte toont, dan is dat met de lichtafval op volle opening. Met ruim 1.8 stops is dat redelijk hoog. Helemaal verrassend is dat niet, omdat f/2.8 behoorlijk lichtsterk is voor een 400mm en lichtsterke objectieven hebben over het algemeen last van lichtafval. Echt erg is een beetje lichtafval natuurlijk niet. Veel fotografen vinden het zelfs wel mooi omdat het de aandacht stuurt naar het centrum van de opname. En vind je het wel storend, dan is het gemakkelijk te corrigeren in de nabewerking (ten koste van een beetje dynamisch bereik in de hoeken) of kan je het voorkomen door simpelweg twee stops te diafragmeren naar f/5.6 en dan is het nauwelijks meetbaar en al helemaal niet meer te zien.
Enige vertekening is ook wel zichtbaar bij de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM, maar dan moet je wel heel goed kijken, want nog geen halve procent kussenvormige vertekening is weinig. In sport- en natuurfotografie zal je dit echt nooit zien. Allen voor dingen als architectuur en reproducties (maar wie gebruikt daar zo’n lens als deze nu voor) zou je het kunnen merken. Als je er al last van hebt, is het gemakkelijk te corrigeren in nabewerking met een verwaarloosbaar verlies aan beeldkwaliteit.
Klik hier voor praktijkopnames in volledige resolutie.
Bokeh en beeldstabilisatie
De Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM heeft uiteraard ingebouwde beeldstabilisatie en volgens Canon zou deze goed moeten zijn voor zo’n 5 stops winst. Tijdens testen bij weinig licht hebben we inderdaad gemerkt dat je daar in de praktijk dicht bij in de buurt kan komen. Dat zorgt ervoor dat je met dit objectief ook onder minder gunstige omstandigheden nog uit de hand kan blijven werken. Ook op een ander belangrijk punt, bokeh, scoort deze Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM heel goed. Op volle opening is de achtergrondonscherpte zo zacht als je maar zou kunnen wensen, zonder harde lijntjes langs takjes of hoge lichten. Ook groene en magenta kleurrandjes die je bij minder goede objectieven op volle opening geregeld langs onscherpe partijen in de voor- en achtergrond ziet, zijn vrijwel afwezig op deze 400mm.
Conclusie Test Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM @ Canon 5DsR
Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM is een genot om te gebruiken, de hele dag lang.
De Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM is een geweldige goede 400mm. Dat was de vorige ook al, dus als je die hebt, hoef je niet direct naar de winkel te rennen voor de nieuwe. Maar het dieet waar Canon dit objectief op heeft gezet, maakt wel degelijk een groot verschil. Een kilo meer of minder in je hand, maakt een groot verschil voor de draagbaarheid en hanteerbaarheid. Niet voor een enkel fotootje, maar wel op een hele (mid)dag fotograferen. Deze Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM is een genot om te gebruiken, de hele dag lang. En hij beloont je met prachtige, scherpe en contrastrijke beelden. De mogelijkheid om voor weinig extra gewicht en met maar weinig verlies aan beeldkwaliteit ook nog een redelijk lichtsterke 560mm en 800mm in je tas te hebben, maakt dit objectief zo veelzijdig, dat hij zijn forse prijs dubbel en dik waard is.