Met de EOS 5D Mark II veroorzaakte Canon een revolutie. Ineens konden fotografen filmen met hun spiegelreflex. Filmmakers konden met een beperkt budget toch een ‘filmische look’ creëren. Met de 5D Mark II kon film worden gemaakt met heel weinig scherptediepte, iets dat daarvoor eigenlijk alleen kon met dure filmcamera’s met grote sensoren. Andere merken haakten in op deze trend en troefden Canon binnen enkele jaren af op het gebied van beeldkwaliteit en mogelijkheden. Filmen in 4K met log-profielen, zebrastrepen en focuspeaking vind je nu op spiegelloze modellen onder de 1000 euro. Met de EOS 5D Mark IV kan je voor vierduizend euro (body only) eindelijk ook als Canonfotograaf filmen filmen in 4K. De 5D Mark IV is niet de eerste Canon spiegelreflex met 4K. De EOS 1D C uit 2012, een speciale versie van de 1D X, kon het ook, evenals de nieuwe 1DX Mark II. De 5D Mark IV beschikt over dezelfde filmmogelijkheden als de nieuwe 1D X mk2, maar dan voor een veel lagere prijs.
De Canon 5D Mark IV biedt 4K in DCI formaat: 4096xx2160 pixels. Dat is iets langwerpiger en filmischer dan het meer gebruikelijke UHD-formaat van 3840×2160 pixels dat we bijvoorbeeld bij Panasonic en Sony zien. Er is een keuze uit verschillende beeldsnelheden, waaronder het voor echte cineasten belangrijke 24 beelden per seconde. Helaas kan je met de 5D Mark IV wel gecomprimeerd filmen in HD formaat (1920×1080 pixels) in All-I, IPB of IPB-Light, maar is er voor 4K alleen maar Motion JPEG beschikbaar. In MPEG wordt ieder beeld als een afzonderlijke 4K JPEG opgeslagen. Dat is handig als je er daarna losse beelden uit wilt knippen en de beeldkwaliteit is, dat kunnen we alvast verklappen, uitstekend. Maar het betekent dat de camera met een hele hoge bitrate van 500 Mbps opneemt. Dat zorgt voor enorme bestanden. De bestanden zijn snel drie tot vier keer zo groot als vergelijkbare opnames met een Sony of Panasonic. Dat betekent dat geheugenkaarten snel vol ziijn. Ook bij het editen van de beelden lopen computers gauw vast op de enorme hoeveelheden data. Een ander onderscheidt tussen filmen in HD en 4K vinden we in de HDMI uitgang. De Mark IV kan wel HD via HDMI uitsturen (naar een externe recorder bijvoorbeeld) maar geen 4K.
“Canon heeft zich bij video met de 5D Mark IV ingehouden”.
De Canon 5D Mark IV niet over zaken als focuspeaking en zebrastrepen voor het controleren van hoge lichten. Op een moderne spiegelreflex die serieus genomen wil worden voor filmen mogen dit soort zaken eigenlijk niet ontbreken. Ook heeft Canon de Mark IV niet voorzien van log-profielen. Kennelijk wil Canon toch dat je een echte cinecamera uit de C-serie aanschaft om in log te kunnen filmen. Canon ontneemt filmers daarmee vermoedelijk wel de lust om de nieuwe 5D als B-camera mee te laten draaien naast bijvoorbeeld een C-300. Misschien is dat goed voor de omzet van de echte filmcamera’s van Canon, maar het verleidt fotografen die op zoek zijn naar de ultieme alleskunner toch ook om eens te kijken wat de concurrentie in de aanbieding heeft. Waar de 5D Mark IV wel over beschikt is een heel fijn, aanraakgevoelig scherm waarmee je de Dual-Pixel autofocus kan bedienen. Het nieuwe touchscreen zorgt ervoor dat je heel gemakkelijk het scherpstelpunt kan instellen of wijzigen. Dat kan ook tijdens het flmen en de Canon verlegt de scherpte heel precies en heel vloeiend zodat je het mooi kan gebruiken om een focuspull mee te maken. De scherpstelling verglijdt dan heel mooi tijdens het filmen van het ene punt naar het andere. De scherpstelsnelheid kan ook worden ingesteld.
{vimeo}183088780{/vimeo}
We hebben de EOS 5D Mark IV getest op de IBC met een aantal nieuwe Tokina cine-objectieven. De Canon 5D Mark IV levert een hele hoge kwaliteit in 4K. Kleuren zijn, zoals we van Canon gewend zijn, vrijwel perfect. Vergelijk bijvoorbeeld de opnames van het bankje. Waar de Panasonic op de grijze natuurstenen muur een blauwzweem laat zien, is de Canon veel neutraler. De scherpte en detailweergave van de 4K opnames gemaakt met de Canon 5D Mark IV is prachtig. Uit ervaring weten we dat er met wat nabewerking soms nog wat meer informatie uit de bestanden van Panasonic en Sony te halen is. Het lijkt er op dat Canon er in geslaagd is om de videobestanden al in de camera optimaal te krijgen. De 4K opnames uit de Canon zijn niet echt bedoeld om te graden of anderszins te bewerken. Vanuit puur technisch oogpunt worden ze daar niet beter van. Samenvattend kunnen we stellen dat de 5D Mark IV een veel betere filmcamera is dan de voorgaande twee 5D modellen. De nieuwe sensor met Dual Pixel AF en beter dynamisch bereik en de mogelijkheid om eindelijk in 4K te kunnen filmen zijn alleen al een reden om over te stappen naar de Mark IV. Had Canon de camera voorzien van 4K HDMI uit, C-log, zebra’s en focuspeaking dan zou de camera wellicht eenzelfde hype hebben kunnen veroorzaken onder filmers als de Mark II teweeg bracht. De 4K mogelijkheid is nu te beperkt voor gevorderde cineasten. Voor fotografen die het ‘decisive moment’ graag filmen met 30 beelden per seconde om daar later het beste 8,8 megapixel bestand uit te halen is de Mark IV wel ideaal. En ook voor fotojournalisten die snel een goed stukje video moeten maken zonder gedoe met logprofielen en nabewerking is de Mark IV prima bruikbaar. Al zullen die wel de voorkeur geven aan het HD formaat vanwege de compressie en de veel kleinere bestanden. Voor de amateur is –naast de goede beeldkwaliteit- de Dual Pixel AF heel interessant. Dat maakt het filmen met de 5D Mark IV een stuk makkelijker en sneller.
Zie ook: Canon 5D Mk IV Video Quality Test (vs GH4 & a7R II) van Tony Northrup
{youtube}RMcXq1cqo4A{/youtube}