
Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Compact en betaalbaar: Canon EOS RP
Voordelen
| Nadelen
|
De Canon EOS RP is de tweede full frame systeemcamera van Canon met de nieuwe Canon RF bajonet. De EOS RP komt qua prijs en specificaties onder de eerder geïntroduceerde Canon EOS R. Dit is de camera voor fotografen die op zoek zijn naar een full frame camera met verwisselbare objectieven, maar zonder een full frame prijskaartje of allerlei geavanceerde mogelijkheden die ze wellicht nooit gebruiken. Kijk je naar de bescheiden prijs van de EOS RP, dan valt op dat de camera veel waar voor zijn geld biedt. De EOS RP heeft een 26,2 megapixel full frame sensor en de nieuwste Canon processor, de DIGIC 8. De camera kan filmen in 4K en full HD en is dankzij het draai- en kantelbare scherm ook prima geschikt voor vloggen. Kies dan wel voor een goede gimbal of een objectief met ingebouwde beeldstabilisatie, want dat heeft de Canon EOS RP, net als de EOS R, niet aan boord. Met een prijs van rond de 1500 euro in Europa en 1300 dollar in de VS zet de EOS RP een nieuwe norm voor full frame camera’s en met zijn bescheiden afmetingen laat de EOS RP ook zien wat voor voordelen het weglaten van de spiegel kan hebben. Die prijs is op dit moment ook nog eens inclusief de EF-RF adapter zodat je direct al je Canon EF objectieven probleemloos op de Canon EOS RP kan gebruiken. En dat maakt de camera nog interessanter.
Canon EOS RP versus nikon z6
Het instapmodel van Nikon is de Nikon Z6. Dat is een model dat qua prijs meer overeenkomt met de Canon EOS R. Geen wonder dus, dat de Nikon Z6 betere specificaties heeft. De Z6 heeft dezelfde body als Nikon’s topmodel, de Z7. Het is dus een camera voor de professional en de prosumer, waar de EOS RP veel meer een camera is voor de amateurfotograaf. De EOS RP troeft de Z6 wel af aantallen pixels: 26,2 tegen 24. Maar de Nikon Z6 heeft een modernere sensor met een veel betere signaal-ruis verhouding en een beter dynamisch bereik. Wie veel nabewerkt zal aan de Z6 dus alleen al om die reden een betere camera hebben. Ook het autofocus systeem van Canon scoort op papier hoger, met bijna 5000 Dual Pixel AF punten tegenover 273 fasedetectiepunten op de Nikon Z6. Op bijna alle andere vlakken troeft de Z6 de EOS RP af: meer beelden per seconde, zowel in fotografie als video, een betere zoeker, een groter scherm met een hogere resolutie en ga zo maar door. Daarvoor betaal je natuurlijk wel bij de Nikon. En dan is de Nikon Z6 ook nog eens een flink stuk groter en wat zwaarder.
canon eos rp versus Canon EOS r
De Canon EOS RP is de tweede spiegelloze full frame camera van Canon. De eerste is de Canon EOS R. De EOS RP is goedkoper, kleiner en lichter. Wat zijn de verschillen? De duurdere Canon EOS R is natuurlijk de camera met meer mogelijkheden, maar mis je die als amateurfotograaf ook op de EOS RP? Om te beginnen heeft de EOS RP een 26 megapixel sensor. De EOS R heeft 30 megapixel. Dat verschil in pixels zal je niet zien in opnames. In situaties met veel contrast en diepe schaduwen merk je wel dat de sensor van de EOS R iets moderner is en beter in staat is om die schaduwen op te helderen. Dat merk je echter vooral als je uitgebreid rawbestanden gaat nabewerken. Schiet je in jpeg, dan zijn de verschillen tussen beide sensoren klein. De EOS RP is ook iets minder snel, met maximaal 5 beelden per seconde, tegenover 8 voor de EOS R. De EOS RP mist ook de Touch Bar van de EOS R, maar dat vinden we niet echt een gemis. Ook mist hij de topdisplay. Dat betekent dat je de informatie van je scherm achter af moet lezen. Maar veel fotografen gebruiken dat scherm tegenwoordig sowieso om mee te fotograferen, dus daar is best mee te leven. Wie gewoon een fijne camera met een volformaat sensor zoekt om mooie plaatjes mee te maken zonder al te veel gedoe, is eigenlijk met de EOS RP net zo goed af, als met de EOS R. Hij kost ongeveer € 750,00 euro minder, is ongeveer anderhalve centimeter lager en minder dik en weegt 130 gram minder.
canon eos rp: Bouwkwaliteit, Vormgeving en ergonomie
De Canon EOS RP is licht en compact. Het lage gewicht van 485 gram dankt de camera aan het gebruik van hoogwaardige kunststoffen voor de body. Ondanks die compacte afmetingen ligt de camera lekker in de hand dankzij de stevige grip die ver naar boven doorloopt. De compacte afmetingen zijn ondermeer het gevolg van een andere zoeker en een vereenvoudiging van de interface. Zo ontbreekt op de EOS RP de innovatieve ‘Touch Bar’ van de EOS R. Veel gebruikers zullen die waarschijnlijk niet missen op de EOS RP. De camera heeft namelijk wel een draaiknop voor de opnamestand en twee programmerbare draaiwielen voor het instellen van de waardes voor de belichting op de camera. Dat is over het algemeen meer dan voldoende. Links op de bovenkap zit verder nog een aan-uit schakelaar. Die plek betekent dat je de in ieder geval twee handen zult moeten gebruiken om de camera aan te zetten. Op de achterzijde vinden we de overige bedieningselementen. Het aantal knoppen is redelijk beperkt en overzichtelijk geplaatst. Wie eerder met een Canon gewerkt heeft, zal er ogenblikkelijk mee overweg kunnen. Waar niet op bezuinigd is, is het draai- en kantelbare scherm dat ook nog eens aanraakgevoelig is. De camera is niet uitgebreid voorzien van pakkingen, maar dit model is dan ook bedoeld niet voor fotografen die beroepsmatig onder in heftige sneeuwstormen hun opnames moeten maken. Qua aanslutingen vinde we op de EOS RP een USB-C aansluiting die echter werkt als USB 2.0 poort en zowel een microfoon- als een koptelefooningang. Die USB aansluiting is wat teleurstellend, maar de mogelijkheid om zowel een microfoon als een koptelefoon in te pluggen, maakt de camera een stuk aantrekkelijker voor filmers. Uiteraard beschikt de EOS RP ook Wifi en Bluetooth en kan de camera continue in verbinding staan met de Camera Connect app van Canon.
Beeldscherm en zoekeR van de Canon EOS RP
Een groot verschil tussen de CanonEOS RP en de EOS R is de hoogte van de camera. Dat verschil in hoogte wordt vooral veroorzaakt door de veel lagere zoeker. De resolutie van de zoeker op de EOS RO is met 2,36 megapixel iets lager dan van de EOS R en de vergroting is met 0,7x ook iets kleiner, maar dit zijn waardes die een paar jaar geleden high end waren en ze zijn ook nu nog meer dan voldoende. Het is bijvoorbeeld dezelfde resolutie als die van de populaire Sony A7 III. De kleuren van de zoeker zijn behoorlijk intens en het contrast is hoog. Beelden zien er hierdoor in de zoeker fantastisch uit, maar hou er rekening mee dat de opnames ietsje minder fel zijn. Het scherm van de EOS RP is ook een fractie kleiner dan van de EOS R, met 3″tegen 3,15″. Functioneel is het hetzelfde. Het is een aanraakgevoelig scherm dat draaibaar en kantelbaar is. De touch-functie maakt het kiezen van menufuncties heel eenvoudig en de mogelijkheid om het scherm helemaal om te draaien is ideaal voor fotografen die graag selfies maken of willen vloggen. De Canon touch-interface is een van de prettigste die op dit moment op de markt is en het draai- en kantelbare scherm vinden we op dit moment zelfs op geen enkele andere spiegelloze full frame camera.
Beeldkwaliteit
De beeldkwatiteit van de Canon EOS RP is over het algemeen goed, op twee punten na. Wie vooral in jpeg schiet en dat met redelijk licht doet, zal van de minpunten vrijwel niets merken. Je krijgt dan mooie, contrastrijke beelden met pittige kleuren en de kenmerkende diepe zwarten die we van de EOS camera’s gewend zijn. De scherpte is heel behoorlijk en dankzij de full frame sensor kan je zelfs met een f/4 zoom zoals de Canon RF 24-105mm f/4 IS een behoorlijke achtergrondonscherpte krijgen. Dit is wat je als amateurfotograaf verwacht van een Canon en als je de EOS RP zo gebruikt, stelt hij zeker niet teleur. Wie alles in raw schiet met de bedoeling op naderhand uitgebreid na te bewerken, zal wellicht iets meer moeite hebben met de camera. Dat komt doordat het dynamisch bereik wat minder is dan we gewend zijn op nieuwe camera’s. De EOS RP is dus een beetje gespleten persoonlijkheid. Wie de camera koopt vanwege zijn compactheid en lage gewicht als camera om gewoon mooie plaatjes mee te maken zonder poespas, heeft aan de EOS RP een fijn toestel. Koop je hem omdat je een full frame camera wil en op zoek bent naar ultieme beeldkwaliteit, maar is je budget beperkt, dan maak je met de EOS RP de verkeerde keuze.
Dynamisch bereik
We hebben het dynamisch bereik van de Canon EOS RP doorgemeten en net iets hogere waardes gevonden dan bij de Canon EOS 6D Mark II. Dat betekent dat hij zich goed kan meten met de instap spiegelreflex van Canon. Maar ook die beschikte niet meer over de meest moderne sensor van Canon. De EOS 6D Mark II heeft namelijk een duidelijk lager dynamisch bereik dan bijvoorbeeld de EOS 5D Mark IV. Zo’n verschil zie je niet bij merken als Sony en Nikon. Bij die merken hebben de goedkopere camera’s minder pixels en vaak ook niet iets minder mogelijkheden, maar zitten er wel sensoren in die helemaal van deze tijd zijn. Voor de beoogde doelgroep van de EOS RP zal dat beperktere dynamisch bereik niet zo snel een probleem zijn. Canon heeft in de schaduwpartijen een pittig contrast, waardoor je al snel diepe zwarten krijgt waar je geen ruis in ziet. Pas als je gaat nabewerken ga je de beperkingen van de sensor zien, maar veel van de gebruikers zullen dit zelden doen. Het betekent wel dat de EOS RP een camera is die minder met je mee zal groeien. Krijg je als fotograaf wat meer ervaring en wil je meer gaan spelen met contrasten en doortekening, dan bots je met de EOS RP vroeg of laat wel tegen de grenzen van de sensor.
Ruis
Wat voor het dynamisch bereik geldt, geldt ook in mindere mate voor de ruis. Die is niet slecht, maar die is bij de EOS RP bij hogere ISO-waardes wat hoger dan we gewend zijn van de nieuwste instapmodellen van andere merken. Zowel de Sony A7 III als de Nikon Z6 gebruiken door Sony geproduceerde 24 megapixel sensoren die op dit punt toch echt wat beter scoren dan de 26 megapixel sensor van Canon. Toegegeven, het is niet helemaal eerlijk om de EOS RP met instapmodellen van andere merken te vergelijken. Die zijn namelijk allemaal best een stuk duurder. Vergelijk je de EOS RP met een 24 megapixel sensor uit een ouder model A7, dan staat de EOS RP wel zijn mannetje.
Video
De Canon EOS RP filmt, net als de Canon EOS 6D Mark II in 1080p tot 60 beelden per seconde. De EOS RP kan, anders dan de 6D Mark II, ook filmen in 4K in 24 beelden per seconde. In HD gebruikt de EOS RP vrijwel de hele sensor voor het beeld, maar in 4K benut de camera maar een gedeelte van de sensor. Effectief heb je te maken met een crop van ongeveer 1,7x. In feite film je dan met het APS-C gedeelte van de sensor, of eigenlijk nog iets minder dan dat. In combinatie met de EF-RF adapter betekent dat dat je dus ook prima de Canon EF-M objectieven zou moeten kunnen gebruiken voor filmen in 4K . Wil je ook echte groothoekshots maken dan is dat ook wel aan te bevelen. Een ander verschil tussen filmen in 4K en Full HD is dat je in 4K geen gebruik kan maken van de Dual Pixel AF en dat is wel heel jammer. In 4K zie je ook veel rolling shutter in bewegende onderwerpen of als je de camera zelf beweegt. De scherpte is ook niet optimaal. Beschouw de EOS RP dus vooral als een goede camera voor Full HD video, met 4K als bonus. Voor natuurfotografen kan die 4K wel een uitkomst zijn, juist vanwege de crop. En reken je dat 4K beeld dan terug naar full HD, dan is de kwaliteit heel behoorlijk. Maar als je dat allemaal vooraf bedenkt, neem dan liever gewoon een iets langere lens mee en bespaar je al die moeite. De kwaliteit in full HD is behoorlijk. Er zijn camera’s die het duidelijk beter doen, maar voor een leuke vakantievideo is het ruim voldoende en in full HD kan je wel gebruik maken van Dual Pixel AF. En dat maakt filmen een heel stuk simpeler. Dankzij het draai- en kantelbare scherm kan je ook jezelf filmen en alleen dat zal voor sommige mensen al voldoende zijn om voor de EOS RP te kiezen. De camera heeft geen echte ingebouwde beeldstabilisatie, maar kan video wel elektronisch stabiliseren. Dat gaat dan ten koste van wat beeldkwaliteit, maar kies je niet de ‘enhanced’stand, dan valt het verlies wel mee en wordt het beeld een stuk rustiger.
Autofocus
De Canon EOS RP heeft dezelfde resolutie als de Canon EOS 6D Mark II en vermoedelijk is het ook grotendeels dezelfde sensor. Het feit dat de EOS RP een spiegelloze camera is, zorgt wel voor grote verschillen in de autofocus. Waar de autofocuspunten van de 6D Mark II enkel het centrum van het beeld bedekken kan je met de EOS RP tot vrijwel aan de rand van het beeld scherpstellen met de autofocus en gebruik van de zoeker. Dat heeft de camera te danken aan de 4779 autofocuspunten op de sensor. De autofocus is ook gevoelig tot -5 EV en snel. Canon claimt een tijd van 0.05 seconde voor single shot AF. En, anders dan bij de spiegelreflexcamera’s, beschikt de EOS RP ook over Eye Detection AF, wat het maken van portretten of familie snapshots een stuk eenvoudiger maakt. Die Eye Detection AF werkt ook in de Servo-AF stand. De razendsnelle autofocus die Canon claimt in single shot AF, krijg je echter niet met Eye Detection AF. Gun de camera even de tijd om het oog te vinden en er op scherp te stellen.
Focus Bracketing en silent shutter
De Canon EOS RP heeft een paar nieuwe functies die niet op de EOS R zitten. Een ervan is Focus Bracketing. Hiermee kan je een reeks opnames maken waarbij de camera de scherpstelling steeds iets varieert. De camera begint bij het punt dat het meest dichtbij ligt en stelt dan steeds iets verder scherp. Zowel de grote van de intervallen als het aantal opnames zijn instelbaar. Wat je nodig hebt hangt af van het gebruikte objectief, de groote van het onderwerp en de afstand tot het onderwerp. Je moet er dus even mee experimenteren voor het beste resultaat. De opnames worden niet in de camera gestitcht en uiteraard heb je een statief nodig voor een goed resultaat. Het stitchen kan je naderhand wel doen met bijvoorbeeld Canon’s eigen Digital Photo Professional, dat met de camera wordt meegeleverd. Een andere nieuwe mogelijkheid die we aantreffen op de EOS RP is de volledig elektronische sluiter. Helaas is dit geen optie die je zomaar in kan stellen. Hij is namelijk een onderdeel van sommige scenestanden. Als we kijken naar de hoeveelheid rolling shutter in de video-opnames, dan kunnen we ook wel begrijpen waarom dat is. Kennelijk is de uitleestijd van de sensor te langzaam om deze mogelijkheid voor alle soorten onderwerpen te gebruiken.

beeldstabilisatie
Over de beeldstabilisatie valt maar een ding te melden en dat is helaas negatief: de CanonEOS RP heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Dat betekent dat je voor beeldstabilisatie volledig afhankelijk bent van het objectief dat je gebruikt. Dat al in de RF-reeks hoogstwaarschijnlijk de RF 24-105mm f/4 IS zijn en dat objectief is uiteraard wel gestabiliseerd.
Canon EOS RP In de praktijk
Benieuwd naar de prestaties van de Canon EOS RP in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.
Conclusie Canon EOS RP test
Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.
De Canon EOS RP is een camera die ons prettig verrast heeft. De camera is licht en goedkoop, maar voelt niet als een uitgekleed budget model. De body ligt lekker in de hand en voelt voldoende stevig aan. Het idee dat hij ook is afgedicht tegen stof en vocht is een extra geruststelling voor reislustige fotografen. De zoeker en het scherm zijn prettig om mee te werken en de (touch)interface is fijn. De camera biedt uiteraard niet alles dat de EOS R biedt, maar heeft toch voldoende in huis voor het maken van mooie beelden onder uiteenlopende omstandigheden. Met andere woorden: dit is een fijne camera voor bijvoorbeeld reisfotografie of om lekker vaak mee te nemen op allerlei uitstapjes. En als je vooral jpegs schiet, stelt de beeldkwaliteit je zeker niet teleur. Eigenlijk het enige dat we zouden wensen bij de EOS RP is een lichtere, gestabiliseerde zoomlens. De Canon RF 24-105mm f/4 IS is op dit moment de meest logische keus, maar een kleinere 24-70mm of 28-75mm zou de camera nog compacter maken en dus nog fijner om mee te nemen. Dat de beperkte lenskeuze ons voornaamste kritiekpunt is, geeft eigenlijk al aan dat er met de EOS RP weinig mis is.