
De Canon EOS M50 is een spiegelloze systeemcamera met een goede elektronische zoeker, een draaibaar en kantelbaar touch screen en snelle, nauwkeurige dual pixel AF. Het is ook de eerste Canon systeemcamera waarmee je kan filmen in 4K. Actiefotografie gaat de Canon M50 ook goed af met een 24 megapixel sensor waarmee je 10 beelden per seconde kan halen of 7,1 opnames per seconde bij continu AF.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
De Canon M50 is compact, strak vormgegeven en voorzien van Wi-Fi & Bluetooth voor snel en eenvoudig communiceren van beelden op social media.
Klaar om te delen: Canon EOS M50
De Canon M50 is compact, strak vormgegeven en voorzien van Wi-Fi & Bluetooth voor snel en eenvoudig communiceren van beelden op social media. Het is de eerste Canon die automatisch na iedere opname het beeld naar je smartphone kan sturen. De Canon M50 heeft dezelfde 24 megapixel sensor als eerdere Canon M camera’s, maar de beeldkwaliteit is mogelijk toch iets beter. Een groot gedeelte van de verbetering van beeldkwaliteit van digitale camera’s in de afgelopen jaen is namelijk niet alleen afkomstig van modernere sensoren, maar voor een belangrijk deel ook van slimme toepassing van hogere rekenkracht van moderne sensoren. De nieuwe DIGIC 8-beeldprocessor ondersteunt verbeteringen op het gebied van autofocus, Auto Lighting Optimiser, Digital Lens Optimiser en Highlight Tone Priority.
Als je al een Canon spiegelreflex camera hebt, is het belangrijk om te weten dat je huidige lenzen niet rechtstreeks op de M50 passen. De Canon M-serie heeft een andere lensvatting en Canon is dan ook bezig om voor de M-serie nieuwe, compactere en lichtere objectieven uit te brengen. Canon mikt met de M50 op fotografen die de smartphones en compactcamera’s ontgroeit zijn en die hun fotografische mogelijkheden willen vergroten door met een lichte en uiterst draagbare camera met verwisselbare lenzen beeldende verhalen te vertellen waar ze trots op kunnen zijn.
VOLGENDE GENERATIE
Met 4K video, dual pixel AF en een ingebouwde zoeker is dit een systeemcamera die het kan opnemen tegen de concurrentie. Dit is een echte hybride camera van en voor de volgende generatie waarmee je zowel hoogwaardige foto- als video opnames kan maken. De Canon M50 bevat niet alleen Canon’s meest moderne processor (DIGIC 8), maar heeft nog diverse andere primeurs, zoals het nieuwe C-RAW compressie formaat, dat 40% kleiner is dan een conventioneel RAW bestand.
Canon EOS M50 VERSUS Canon EOS M5 en M100
De Canon EOS M50 vult in het Canon programma de ruimte op tussen de M5 en de M100. De M100 is een echt instapmodel en beschikt niet over een elektronische zoeker. De M5 is meer high end met een degelijkere body en aparte draaiwielen voor het veranderen van de sluitertijd, het diafragma en de belichtingscorrectie. Daar staat tegenover dat de M50 kan filmen in 4K, zij het met wat beperkingen, een nieuwere generatie DIGIC processor heeft en kan schieten in een kleiner raw-formaat waardoor er meer opnames op een kaart passen.
Canon EOS M50 VERSUS Panasonic G80/G85
De Canon M50 zit ongeveer in dezelfde prijsklasse als de Panasonic G80. De Panasonic heeft een kleinere M43 sensor met minder pixels (16 Mp). De body van de G80 is iets groter en zwaarder (453 gram tegenover de 351 gram van de M50, zonder accu) en hij beschikt over een extra instelwiel en een grotere accu. De G80 heeft ook ingebouwde beeldstabilisatie die gecombineerd kan worden met de beeldstabilisatie van de Panasonic objectieven. Dat werkt effectiever dan de digitale beeldstabilisatie van de M50. De Canon M50 beschikt daarentegen over een grotere sensor met 50% meer pixels en de uitstekende phase detectie Dual Pixel AF. De M50 is met 7,4 beelden per seconde ook net iets sneller dan de 6 beelden per seconde van de G80 en de M50 werkt beter samen met smartphones.
Canon EOS M50 BODY
De Canon EOS M50 is een instapmodel. Dat zie je zowel terug aan het enkele instelwiel als aan de gebruikte materialen. De body van de M50 is grotendeels gemaakt van hoogwaardige plastics. Dat is voor een compacte camera als dit geen enkel probleem. De M50 voelt stevig aan en het gebruik van kunststof drukt niet alleen de prijs, maar ook het gewicht. Met 351 gram is de M50 een camera die je makkelijk de hele dag om je nek kan laten hangen zonder er last van te krijgen. De M50 deelt het enkele instelwiel met de nog iets eenvoudiger M100. Maar waar de M100 een vrijwel rechthoekig doosje is, heeft de M50 meer de vormgeving van een klassieke spiegelreflex, compleet met de uitbouw in het midden waar de elektronische zoeker zit en een handgreep die ontbreekt op de M100. De handgreep is niet heel groot, maar zocht er toch voor dat je vingers zich ergens achter kunnen haken en dat je de camera gemakkelijker met een hand kan bedienen. De camera is lekker strak. Dat komt natuurlijk ook doordat er niet veel bedieningselementen op zitten. Toch is hij niet echt karig uitgerust. Zo beschikt hij bijvoorbeeld wel over een microfoonaansluiting. De kunststof buitenzijde is aan de hele rechterkant voorzien van een zachtere, geribbelde kunststof die goed grip geeft. Deze kunststof met leermotief zit ook op de achterzijde van het scherm.
BEELDSCHERM EN ZOEKER
De zoeker heeft 2,36 megapixels. Twee, drie jaar geleden was dat high end, nu is het gewoon goed. De weergave is mooi, met diepe, verzadigde kleuren. Hij geeft 100% van het beeld weer en de vergroting is goed. Onder de zoeker vinden we een schuif om de dioptrie mee in te stellen. Het 7,6 cm grote scherm heeft 1,04 megapixels en is draai- en kantelbaar en aanraakgevoelig. Doordat het volledig draaibaar is kan je er prima selfies en vlogs mee maken. En omdat het aanraakgevoelig is, kan je er zowel het scherptepunt mee selecteren als de menu’s mee bedienen. Fijn. Voor transport kan je het scherm ook met de achterzijde terugklappen, zodat de beeldkant beschermd wordt.
MENU EN BEDIENING
De camera is mooi vormgegeven. De bovenkap is strak, zonder bedieningselementen aan de linkerkant. Aan de rechterkant vinden we de ontspanknop met een draaiwiel er omheen, de startknop voor video, een functieknop en een grote draaiknop voor het kiezen van de opnamestand (Av, Tv, P, M, video etc.). Op de hoek zit de aan/uit schakelaar. Aan de voorzijde zit enkel de ontgrendelknop voor de bajonet. Aan de rechterzijkant zit een klepje voor de USB-aansluiting en de mini HDMI poort en een drukknop om de camera met een smartphone te verbinden. De USB-poort kan helaas niet gebruikt worden om de camera te laden en dat is jammer. Nu moet je toch altijd een aparte lader meenemen op reis. Aan de linkerzijde zit een klein klepje waarachter de microfoonaansluiting schuilgaat. Top! Met de Canon EOS M50 kan je dus filmen met een externe microfoon. Op de achterzijde vinden we de gebruikelijke knoppen voor menu, afspelen en info en een vierweg controller met een set-knop in het midden. Deze kan je niet roteren. De EOS M50 heeft dus echt maar een draaiwiel. Gelukkig kan je ook veel instellingen gemakkelijk wijzigen via het touchscreen.
Het touchscreen is een genot om mee te werken. Een simpele tik op het scherm volstaat om de plek van het autofocuspunt te wijzigen, ook als je de camera aan je oog hebt. De menu’s kan je ook eenvoudig bedienen. De menustructuur van Canon is al jarenlang een van de beste en op de nieuwste generaties heeft Canon er nog weer een paar dingen aan toegevoegd die de bediening nog simpeler maken. Zo krijg je in de ‘groene’ beginnerstand niet langer te maken met zaken als diafragma of sluitertijd, maar met icoontjes die je kan selecteren om je achtergrond waziger of scherper te maken, je beeld harder of zachter of de kleur warmer of koeler. Het effect van de veranderingen zie je natuurlijk ook direct op het scherm terug. Dit is ideaal voor mensen die van een smartphone overstappen naar een systeemcamera. Het bekijken en vergroten van foto’s die je hebt gemaakt is eenvoudig een kwestie van vegen met je vingers over het scherm.
EXTRA MOGELIJKHEDEN
Een van de vernieuwingen in de Canon EOS M50 is een verbeterde verbinding met smartphones en tablets. Eerdere modellen van Canon maakten al gebruik van een slimme verbinding via wifi en Bluetooth. Hierbij zorgt een energiezuinige Bluetoothverbinding ervoor dat de camera altijd in contact blijft met de telefoon en een snelle wifi-verbinding wordt gemaakt als dat nodig is voor het verzenden van data. De M50 gaat een stap verder door alle opnames, als je dat wilt, direct naar je telefoon te verzenden. Zo hoef je niet meer te selecteren wat je wilt delen op je camera, maar kan je direct vanuit je telefoon beelden verzenden of uploaden naar social media.
BEELDKWALITEIT
De Canon EOS M50 heeft een moderne 24 megapixel APS-C sensor. De beeldkwaliteit die je met deze sensor kan halen is hoog. Uiteraard heb je voor de maximale scherpte natuurlijk wel objectieven nodig die het beste uit de sensor halen. Dan hebben we het niet over zooms met een flink zoombereik. Die zijn altijd een compromis tussen gebruiksgemak en beeldkwaliteit. Maar combineer de EOS M50 met de nieuwe 28mm EF-M Macro of de 22mm pancake en je krijgt een goede indruk van wat er met deze sensor mogelijk is.
DYNAMISCH BEREIK
Canon heeft de laatste jaren een hele nieuwe generatie sensoren op de markt gebracht. Dat begon in APS-C met de Canon EOS 80D. Het dynamisch bereik is in deze sensoren sterk verbeterd ten opzichte van de generatie ervoor. Het kan net niet wedijveren met de allerbeste APS-C sensoren van bijvoorbeeld Nikon, maar voor alledaags gebruik zal je het verschil niet merken. In de praktijk voldoet het dynamisch bereik prima en kan je flinke verschillen tussen licht en donker gemakkelijk overbruggen.
KLEURWEERGAVE
De kleurweergave in jpeg is typisch Canon, met volle, verzadigde kleuren die toch behoorlijk natuurlijk over komen en mooie huidtinten. Het contrast is nogal stevig in het standaardkleurprofiel, maar dat kan natuurlijk worden aangepast. De kleurweergave is wel net een fractie anders dan bij eerdere modellen, met iets vollere groenen en iets minder verzadigde rode kleuren. De algehele weergave is heel aangenaam en een reden waarom veel Canon gebruikers het merk trouw blijven.
RUIS
De 24 megapixel sensor van Canon is inmiddels een bekende. In de M50 is deze echter gekoppeld aan een nieuwe DIGIC 8 processor. Van die extra rekenkracht zal je in raw niet veel zien. In jpeg is de ruis bij hogere ISO’s iets minder en lijkt er een fractie meer detail in de opnames te zitten dan bij eerdere camera’s. De ruis is een fractie hoger dan bij sommige andere concurrenten, maar het is niet veel en het verschil zal in de praktijk nauwelijks zichtbaar zijn.
VIDEO
Canon EOS M50 4K/30p (hopelijk heb je een 4K scherm om ten volle van de kwaliteit te profiteren)
Er zijn twee kanten aan het filmen met de Canon EOS M50. Het is de eerste beginnerscamera van Canon waarmee je in 4K kan filmen. De EOS 5D Mark IV en de EOS 1DX Mark II kunnen het bijvoorbeeld ook. Die filmen 4K in Mpeg en dat levert prachtige, maar hele grote bestanden op. De M50 doet het anders. De EOS M50 filmt 4K in UHD (3840 x 2160 pixels) in 25 beelden per seconde en gebruikt een H.264 codec voor de compressie. Dat levert veel kleinere bestanden op en dat is prettig. Daar eindigt echter het goede nieuws wat 4K betreft. De EOS M50 maakt in 4K namelijk geen gebruik van Canon’s troefkaart op videogebied: Dual Pixel AF. Dit autofocussysteem zorgt voor exacte scherpstelling, goede tracking en maakt heel eenvoudig vloeiende focuspulls mogelijk. Maar dus niet in 4K. Een ander nadeel van filmen in 4K is dat de M50 dit alleen kan met een flinke crop van 1,7x zonder elektronische beeldstabilisatie en zelfs 2,25x met de uitgebreide elektronische beeldstabilisatie. Wie op grote afstand een vogeltje of leeuw wil filmen, zal blij zijn met die extra ‘teleconvertor’, maar voor dagelijks gebruik is dat minder prettig. En de kwaliteit van het 4K beeld nis iet zo goed als bij vergelijkbare modellen van de concurrentie of de eigen fullframe camaera’s van Canon. Gelukkig is de situatie bij filmen in full HD heel anders. Dan kan je namelijk wel gebruik maken van de Dual Pixel AF, met gezichtsherkenning en tracking, en is de beeldkwaliteit uitstekend. Voeg daarbij het fijne draai- en kantelbare scherm met touchscreen waarmee je makkelijk het autofocuspunt kan verleggen en de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten en je hebt met de EOS M50 een uitstekende videocamera voor full-HD filmpjes en vlogs. Met de M50 kan je dus prima filmen, zolang je dat maar niet in 4K wil doen.
Boven: Full HD 25p uit de hand, MET beelstabilisatie
Onder: Full HD 25p uit de hand, ZONDER beelstabilisatie
BEELDSTABILISATIE
De Canon EOS M50 beschikt over een digitale beeldstabilisatie. Dit is iets heel anders dan de IBIS (In Body Image Stabilisation) die we bijvoorbeeld bij Panasonic, Olympus en Sony aantreffen. Bij IBIS beweegt de hele sensor om het beeld stabiel en scherp te houden. Bij de digitale beeldstabilisatie rekent de camera de beweging weg door als het ware een crop van de opname binnen de sensor te laten bewegen. Uiteraard is dat minder effectief dan het daadwerkelijk stabiliseren van de sensor. Ook kan de sensor niet draaien of kantelen, wat bij de meest geavanceerde IBIS systemen wel kan. Bij Canon kan de digitale beeldstabilisatie wel samenwerken met de optische beeldstabilisatie in het objectief en zo ontstaat op papier een vijfassig systeem. In de praktijk zorgde dit ervoor dat je ongeveer twee tot drie stops langzamere sluitertijden uit de hand kan gebruiken. Dat is nuttig, maar niet zo goed als de beste systemen, die tot bijna zes stops winst opleveren. In video heb je bij Canon keuze uit niet een, maar zelfs twee standen voor de digitale beeldstabilisatie. Ten opzichte van een ongestabiliseerde opname verlies je in stand 1, de standaardstand, iets aan scherpte, maar daar krijg je een rustiger beeld voor terug. Stand 2 – Vergroot – stabiliseert nog meer, maar het verlies aan kwaliteit is dan wel flink. Uiteraard hangt het van je eigen eisen af of je dat nog acceptabel vindt.
AUTOFOCUS
Het Dual Pixel AF systeem is een van de sterke punten van Canon. Met dit systeem krijg je fasedetectie autofocus op de sensor. Het werkt snel en nauwkeurig. Zo snel zelfs, dat de instap spiegelrefexcamera’s van Canon sneller en beter scherpstellen in live view met Dual Pixel AF, dan met het fasedetectiesysteem in de zoeker. Op een systeemcamera als de M50 maak je natuurlijk alleen maar gebruik van Dual Pixel AF, zowel op het scherm als in de zoeker. En dat is heel prettig. Het systeem is verbeterd ten opzichte van eerdere modellen en kan nu scherpstellen van boven tot onder in het beeld. Alleen aan de uiterste zijkanten blijft nu zo’n 6% links en rechts over waar geen scherpstelpunten zitten. Het scherpstelsysteem kan gebruik maken van Oogdetectie, maar alleen in S-AF. Het tracken van een oog in een portretsessie is bijvoorbeeld nog niet mogelijk. Scherpstellen bij weinig licht is ook iets waar het Dual Pixel AF systeem van de EOS M50 geen moeite mee heeft.
NIEUWE MOGELIJKHEDEN
De EOS M50 bevat twee vernieuwingen die heel welkom zijn voor de beoogde gebruiker. De eerste is de uitgebreide draadloze mogelijkheden. De EOS M50 beschikt, net als zijn voorgangers, over wifi, Bluetooth en NFC. Maar nieuw is de functie Auto Transfer. Hiermee kan je automatisch al je gemaakte foto’s in jpeg naar je telefoon laten sturen. Je kan de functie ook gebruiken om foto’s, zowel in raw als jpeg, en videoopames, automatisch naar je computer te sturen zodra de camera op hetzelfde wifi-netwerk zit. Een andere vernieuwing is het CR3 rawformaat. Dit kan foto’s opslaan in een compressed raw-formaat (C-RAW). C-RAW is ongeveer 40% kleiner dan het standaard raw-formaat en het verschil in beeldkwaliteit is volgens Canon ‘minimaal’. In de praktijk zeggen wij: niet waarneembaar.
EOS-M EF/EF-S converter
De praktijkopnames, zoals die in het Musee d’Orsay in Parijs, maakten we onder andere met de EOS-M EF converter, waarmee je Canon EF en Canon EF-S lenzen kan gebruiken op een Canon EOS M50. Voor iets meer dan honderd euro vergroot je het aantal lenzen enorm, dat je op de Canon EOS M bodies kan gebruiken. Het werkt perfect en de AF van de objectieven die wij hebben gebruikt (zoals de EF-S 18-135mm STM en EF-S 10-22mm) was snel en trefzeker.
Conclusie Canon EOS M50 test
Voordelen
- Goede 24MP sensor
- Goede full HD video
- Prima autofocus, zowel voor fotografie als full-HD video
- Goede connectiviteit via Bluetooth en wifi
- Bestanden automatisch verzenden naar smartphone
- Draai- en kantelbaar touchscreen
- Microfoonaansluiting
Nadelen
- Geen Dual Pixel AF in 4K
- Flinke crop in 4K
- Kwaliteit 4K video niet geweldig
- Kleine accu
- Niet te laden via USB
- Maar 1 instelwiel
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
Wat je van de Canon EOS M50 vindt, hangt af van wat je verwacht. Als je op zoek bent naar de langverwachte Canon systeemcamera die net als veel concurrenten prima kan filmen in 4K, dan raak je waarschijnlijk teleurgesteld in de M50. Maar zoek je een systeemcamera om gemakkelijk goede foto’s en uitstekende full-HD video’s mee te maken, dan is de EOS M50 een van de beste camera’s in zijn prijsklasse. Dankzij de uitstekende Dual Pixel AF, het draai- en kantelbare scherm en de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten is dit zelfs een van de betere en meest betaalbare camera’s om mee te vloggen. De Canon EOS M50 is een hele fijne camera voor fotografen die op zoek zijn naar een toestel met verwisselbare lenzen waarmee ze met hetzelfde gemak betere foto’s kunnen maken dan met hun smartphone. En dankzij het lage gewicht en de compacte afmetingen neem je EOS M50 (bijna) net zo makkelijk mee.