
De Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM is een kleine en lichte macrolens voor het EOS-M systeem. Het is ook een van de weinige vaste brandpunten voor dit systeem. Het objectief kan extreem dichtbij scherpstellen en is daarom voorzien van een ingebouwde verlichting zodat je onderwerpen altijd goed kan uitlichten. Om het helemaal af te maken beschikt de EF-M 28mm f/3.5 Macro ook nog eens over beeldstabilisatie.
Macro met licht : Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
De Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM is een kleine macrolens voor camera’s in de EOS M-serie. Het is bijna een standaardlens. Het brandpunt komt overeen met een 45mm op kleinbeeld. Voor een macro is dat nog redelijk aan de korte kant. Je kunt met deze lens scherp stellen op onderwerpen die zich op slechts 13 mm afstand van de frontlens bevinden. In de Super Macro modus vergroot hij tot 1,2x. Om dan toch nog wat licht op je onderwerp te krijgen zit er een ingebouwde Macro-Lite op het objectief. Dit is een LED-lamp rond de frontlens waarmee je je onderwerp kan uitlichten of schaduwen op kan helderen. Verder zit er een Image stabilizer op de lens, zodat je er ook makkelijk mee uit de hand kan fotograferen. Ook kan je hierdoor vloeiende videobeelden maken.
![]() |
BouwIets dat direct opvalt als je met de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM aan de slag wilt, is dat je het objectief eerst uit moet draaien voor je het kan gebruiken. Het is hierdoor heel compact als het ingeklapt is, maar het is een extra handeling voor je er mee aan de slag kan. Om het objectief uit te draaien naar de gebruiksstand, gebruik je de brede ring in het midden van het objectief. Bij een lens met een vast brandpunt zou je verwachten dat de breedste ring de scherpstelring is, maar dat is dus niet het geval. De scherpstelring is de dunnere ring aan de voorzijde. Bij het uitdraaien van het objectief moet je uitkijken dat je het niet te ver doordraait, want dan kom je in de Super Macro Mode en kan je niet meer scherpstellen op oneindig. Je voelt even een kleine weerstand als je doordraait naar de Super Macro Mode. Maar als je dat snel of gehaast doet, kan je het weleens niet opmerken. Aan de voorkant zit nog een extra ring die onderdeel lijkt uit te maken van het objectief en die een beetje werkt als zonnekap en voorzien is van een filterdraad. Deze ring kan je verwijderen zodat de ingebouwde LED-verlichting kan worden gebruikt. De EF-M 28mm f/3.5 Macro is grotendeels gemaakt van kunststof, tot en met de bajonet toe en het gewicht is dus maar 130 gram. Het diafragma van de EF-M 28mm f/3.5 Macro heeft zeven lamellen. |
![]() |
LED-verlichting
De kortste instelafstand van de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM is 9,5 centimeter. Dat is vanaf de sensor tot het onderwerp. Vanaf de frontlens zit je dan iets meer dan een centimeter van je onderwerp af. Wil je dus echt de macro mogelijkheden van dit objectief volledig benutten, dan is het heel lastig om nog wat licht tussen je onderwerp en het objectief te krijgen. En dat is het moment dat de ingebouwde Macro-Lite LED-verlichting van pas komt. De LED verlichting bestaat uit twee strips, links en rechts van de frontlens. De verlichting is niet roteerbaar, maar de LEDS zijn wel apart van elkaar in te schakelen. Dus enige controle over de richting van het licht heb je dus wel. Ook zijn de LEDs dimbaar, maar niet onafhankelijk van elkaar. De lichtopbrengst is niet heel hoog. Als invullicht voor een portret heb je er eigenlijk al niets meer aan. Maar voor het echte macrowerk is het wel een uitkomst. De LEDs gaan uit als de camera in de slaapstand gaat, maar hou er toch wel rekening mee dat je accu een stuk sneller leeg gaat als je veelvuldig van de Macro-Lite gebruik maakt.
Zonder Macro-Lite
Macro Lite van een kant:
Macro Lite van twee kanten:
Beeldkwaliteit
De extra aandacht voor het lensontwerp die nodig is om te zorgen dat een macro goed presteert in het macrogebied, zorgt er meestal ook voor dat een macro op gewone afstanden uitstekend is. En dat geldt ook voor de Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Lichtafval is vrijwel afwezig met nog geen 4/10e stop op volle opening en 3/10e op f/11. Vertekening is in jpeg 0,11 procent en dat is heel laag. Dat moet ook, omdat korte macro’s ook geliefd zijn voor reproductiewerk. De scherpte van de EF-M 28mm f/3.5 Macro is behoorlijk hoog en mooi egaal over het hele beeldveld. Dat is al zo bij volle opening (die natuurlijk niet bijzonder lichtsterk is) en de kwaliteit neemt nog geleidelijk toe tot f/8. Dat is het optimale diafragma als je het maximale uit het objectief wilt halen. Aberraties hebben we nauwelijks kunnen ontdekken. Het enige dat eigenlijk iets minder is aan de EF-M 28mm f/3.5 Macro, is het bokeh. Op macro-afstanden is het best fraai doordat de scherptediepte natuurlijk heel klein is als je op slechts enkele centimeters afstand scherpstelt. Maar voor een portretje is een 28mm met f/3.5 als grootste opening natuurlijk niet ideaal. De scherptediepte is dan domweg te groot om een mooie onscherpe achtergrond te krijgen.
Super Macro Mode
De Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM gaat in de normale stand tot 1:1 en is dus al een echte macro. Maar draai je de instelring nog een klikje verder naar de Super Macro Mode, dan krijg je er nog een extra vergroting van 1,2x bij. Super Macro Mode werkt in feite als een extra tussenring. Door het objectief nog iets verder naar voren te draaien, verlies je wel de mogelijkheid om op oneindig scherp te stellen. Daarom is dit een aparte stand. De vergroting die je krijgt is dan wel enorm. En de autofocus blijft ook nog werken, al heeft die het niet makkelijk vanwege het kleine scherpstelbereik en de geringe scherptediepte. De 28mm f/3.5 Macro is niet bruikbaar met extra tussenringen, maar de behoefte daaraan lijkt ons door de Super Macro Mode niet heel groot.
Beeldstabilisatie
De 28mm f/3.5 Macro beschikt ook over IS, ofwel Image Stabilisation. En niet zomaar gewone beeldstabilisatie, maar Canon’s hybride systeem dat ook werkt in de macro stand. Gewone beeldstabilisatie in het objectief is eigenlijk alleen effectief op normale opnameafstanden. Dit hybride systeem van Canon werkt ook nog in het macrogebied. Vanwege de enorme vergroting van het objectief, en dus ook de enorme vergroting van ieder beetje camerabeweging, moet je er echter geen wonderen van verwachting. Desalniettemin is het mooi dat het er op zit. In de praktijkopnames uit de hand was zelden iets van bewegingsonscherpte te zien, zelfs op korte opnameafstanden.
Conclusie Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
VOORDELEN
- Goede beeldkwaliteit
- Echte macro
- Ingebouwde verlichting
- Klein en licht
- Goede beeldstabilisatie
- Super Macro stand
- Scherpe prijs
Nadelen
- Kort brandpunt voor macro
- Lage lichtsterkte
- Weinig bokeh
De Canon EF-M 28mm Macro is een fijn standaardlensje met bijzondere mogelijkheden
De Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM is een mooie aanvulling op het objectievenprogramma van de EOS-M camera’s. Voor het M-systeem heeft Canon overwegend zoomobjectieven met een variabel diafragma en een niet te hoge lichtsterkte uitgebracht. Deze EF-M 28mm f/3.5 Macro is – samen met de 22mm – een van de weinige vaste brandpunten. De hoge beeldkwaliteit, de goede macromogelijkheden en het lage gewicht en de compacte afmetingen zijn allemaal goede redenen om dit objectief tenminste altijd mee te willen nemen. En misschien zelfs wel om het als standaardobjectief op je camera te laten zitten.