Canon Nano USM: grootse kleine AF motor

0

Heel stilletjes, en dan bedoelen we ook letterlijk heel stilletjes, voltrekt er zich volgens ons bij Canon een revolutie op het gebied van autofocus. Die revolutie is de Nano USM motor. Een stille en snelle motor, die alle voordelen van bestaande systemen combineert en klaar is voor de toekomst.

IMG 6316 exif

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM @ 35mm, 1600 ISO, f/5.6. 1/15 sec: scherp dankzij efficiente beeldstabilisatie

Canon maakt voor veel objectieven voor de automatische scherpstelling gebruik van USM (Ultra Sonic Motor) motoren. Deze AF motoren liggen als een ring om de lenzen heen en stellen ultrasoon, dus bijna onhoorbaar, scherp. USM motoren zijn snel, betrouwbaar en ideaal voor fasedetectie AF. Je kan ze makkelijk handmatig bijregelen, zonder dat je daarvoor iets aan de instellingen hoeft te veranderen. Daarnaast is er een goedkopere variant van USM: Micro USM. Deze motoren zijn kleiner en vindt je in een aantal goedkopere objectieven van Canon. De komst van sensoren met Dual Pixel AF maakte een goede en snelle autofocus in live view mogelijk en dus ook een goede autofocus tijdens het filmen. Dit vroeg wel om een ander type autofocus motor. De kracht van USM motoren is dat ze in een keer heel snel naar een bepaald punt kunnen draaien. Ideaal voor bijvoorbeeld sport- en reportagefotografie. Waar ze minder goed in zijn, is heel soepel en geleidelijk van het ene scherpstelpunt naar het andere glijden. Canon kwam hiervoor met een nieuw type motor: STM. Dit is een zogenaamde stappenmotor die juist voor video en werken in live view ideaal is. STM kan voor dit soort werk beter afgeregeld worden en is nog stiller dan USM. STM mist echter weer de voordelen van een USM-motor en wordt daarom door Canon niet toegepast in de duurdere L-objectieven.

Nano USM

EF S 18 135mm and adapter
Met Nano USM lijkt Canon nu een techniek gevonden te hebben die de voordelen van beide systemen combineert. Nano USM is niet een nog kleinere en goedkopere variant van Micro USM, maar een echt nieuwe aandrijving die de snelheid van USM combineert met de soepelheid van STM. En het is nog eens superstil ook. Een objectief dat al over deze techniek beschikt is de Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM. We hebben dit objectief al eerder getest en waren toen inderdaad onder de indruk van de snelheid van de autofocus . En dat niet alleen: het objectief stelt ook nauwkeurig en fluisterstil scherp. Bijzonder aan dit objectief is dat het verder over een aansluiting voor een powerzoom beschikt. Hiermee kan je het zoomen van het objectief elektronisch en dus heel gelijkmatig regelen. Met dit accessoire gaat je spiegelreflex nog iets meer op een camcorder lijken. Het is duidelijk dat de EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM specifiek gemaakt is voor video en dat Nano USM daar een belangrijke rol in speelt.

Lineaire AF

Een technisch verschil tussen Nano USM en de gebruikelijke ringvormige USM motoren is dat Nano USM zorgt voor een lineaire verplaatsing van het objectief, waar de normale USM motoren lenzen laten draaien. Deze lineaire beweging is ook wat bijvoorbeeld Sony toepast in de GM-objectieven voor de spiegelloze A7 en A9 camera’s. Er is niet veel verbeelding voor nodig om te bedenken dat de Nano USM motor voor Canon weleens een soepele overstap naar high end spiegelloze systeemcamera’s mogelijk kan maken. Wanneer meer objectieven over deze techniek beschikken, is het alleen nog maar een kwestie van het introduceren van een goede spiegelloze body. Dan is er geen sprake van een overgangssituatie waarbij de camera’s er wel zijn, maar de geschikte lenzen nog ontbreken. Dat zou helemaal passen in de huidige filosofie van Canon, waarbij ontwikkelingen geleidelijk gaan en er geen nieuwe technieken worden geïntroduceerd, voordat deze ondersteund worden binnen het systeem.

Wat is het verschil tussen de EF-S 18-135mm met Nano USM en STM?

Bekijk het hier:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in