
De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is de full frame groothoekzoom waar veeleisende gebruikers van het R-systeem reikhalzend naar zullen hebben uitgekeken. De lens biedt een millimeter meer bereik dan de Canon EF 16-35mm f/2.8L USM III. En hij heeft beeldstabilisatie. En dat is voor het eerst in een f/2.8 groothoekzoom van Canon.
TESTRESULTATEN Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM: | |
VOORDELEN | Nadelen |
|
|
Met de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM heeft Canon flink uitgepakt Hij biedt eigenlijk alles dat je in een groothoekzoom zou willen hebben.
De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is de eerste f/2.8 zoom voor het Canon R-systeem. Voor veel fotografen vormt het een onderdeel van een set van drie: groothoekzoom, standaardzoom en telezoom. De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM en de Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM complementeren de set en zijn inmiddels ook verkrijgbaar. Samen bieden deze drie zooms een bereik van supergroothoek tot behoorlijk tele in combinatie met een hoge lichtsterkte. Als fotograaf kan je daar vrijwel alles wat je wilt mee fotograferen. De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is een bijzonder objectief. Deels omdat hij een millimeter meer bereik heeft aan de groothoekkant dan zijn spiegelreflex-tegenhanger, de Canon EF 16-35mm f/2.8L USM III. Dat lijkt niet veel, maar een millimeter meer of minder op een supergroothoek, maakt best wel verschil. Maar het meest opvallende aspect aan de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is toch wel de beeldstabilisatie. Daarmee is dit de eerste lichtsterke groothoekzoom van Canon die dit heeft.
Tot de komst van de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM moest je bij Canon altijd kiezen tussen een f/2.8 versie zonder beeldstabilisatie of een f/4 versie met. Dat hoeft nu niet langer. Het zorgt ervoor dat deze 15-35mm de meest veelzijdige groothoekzoom van Canon ooit is. Dat wordt nog eens versterkt door de mogelijkheid om gewone schroeffilters op deze lens te gebruiken. Zeker voor landschapsfotografen is het hierdoor mogelijk om bijvoorbeeld met polarisatie- of verlopend grijsfilters te werken. Maar ook filmers zullen de mogelijkheid waarderen omdat je hierdoor makkelijker met ND-filters kunt werken.
Bouw en autofocus
Zoals we gewend zijn van Canon objectieven uit de L-serie is ook deze Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM degelijk gebouwd. Canon heeft heel veel ervaring op het gebied van objectievenbouw en dat voel je ook direct als je de 15-35mm oppakt. Er zit geen enkele speling op het objectief en alles loopt prachtig soepel. Voor Canon gebruikers is dat een vertrouwd gevoel. Het objectief is niet echt klein. Hij is even dik en minder dan een millimeter korter dan de EF 16-35mm f/2.8L USM. Met 840 gram is hij zelfs nog 50 gram zwaarder dan de versie voor de Canon EOS spiegelreflexcamera’s. In vergelijking met vrijwel alle supergroothoekzooms voor spiegelreflexen met een brandpunt korter dan 16mm, is de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM wel lichter. Maar kijk je bijvoorbeeld naar de nieuwe Sigma 14-24mm f/2.8 DG DN voor Sony en Panasonic, dan is de Canon weer zwaarder. Dit is dus echt een objectief dat je koopt vanwege de kwaliteit en veelzijdigheid. Als je overgestapt bent naar een spiegelloze Canon EOS R vanwege de afmetingen en het lage gewicht, dan is dit niet de ideale groothoek.
Net als bij de eerder uitgebrachte Canon RF 28-70mm f/2L USM zit er ook op deze Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM een programmeerbare ring aan de voorzijde. Hiermee kan je bijvoorbeeld het diafragma, de sluitertijd of de belichtingscompensatie instellen. Dat brengt het totaal aan ringen op drie. Na de Lens Control Ring volgt de scherpstelring en de brede, gewelfde zoomring. De ringen zijn alledrie verschillend qua textuur en vorm. Maar ze zitten wel dicht op elkaar en het vergt enige gewenning om niet per ongeluk je belichting te veranderen terwijl je eigenlijk je scherpstelling iets wilde aanpassen. De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM heeft een 9 bladig diafragma en bevat hetzelfde aantal lenselementen als de EF 16-35mm f/2.8L USM: 16. De lenselementen zijn voorzien van Canon’s SWC en Air Sphere Coating en het voorste element is extra behandeld zodat vocht en vuil er minder makkelijk aan hechten. Het objectief heeft een Nano-USM scherpstelmotor. Die zorgt voor een snelle en precieze scherpstelling die ook nog eens vrijwel geluidloos is.
Beeldkwaliteit
De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM presteert uitstekend qua scherpte. Weliswaar kunnen we het objectief enkel testen op de Canon EOS R, met een 30 megapixel sensor met low-pass (antialias) filter. Die sensor stelt het objectief niet echt op de proef. De resultaten zijn daar ook naar. De centrumscherpte is op 15mm hoog, met een klein verloop naar de hoeken. Die centrumscherpte zakt iets in op de overige brandpuntsafstanden, maar de hoeken trekken dan juist weer wat bij. Zo krijg je een hele gelijkmatige scherpte over het hele bereik. Het objectief bereikt op alle standen de beste resultaten bij f/5.6 en f/8, maar het verschil met grotere lensopeningen is zo klein, dat je niet hoeft te diafragmeren voor de optimale scherpte. Een beeld als dit, betekent over het algemeen dat de lens ook sensoren met meer pixels goed aan zal kunnen.
Lichtsterke groothoekobjectieven hebben vrijwel altijd wat last van lichtafval. De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is daar geen uitzondering op. En uiteraard zie je daar het meest van op volle opening in de uiterste groothoekstand. Met bijna 3 stops in raw is het dan ook meteen best veel. In de jpeg’s zie je daar door de correcties in de camera nog maar de helft van. Zodra je een stop diafragmeert of iets inzoomt, wordt het ook snel minder. Op f/4 is het over het hele bereik minder dan een stop in de jpegs. Dat valt best mee, al moet je er bij opnames met veel contrast wel rekening mee houden dat je in de hoeken iets minder dynamisch bereik hebt door de correcties.
De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is ook niet helemaal vrij van vertekening. De vertekening varieert in de raw-bestanden van meer dan 1% tonvormig op 15mm tot meer dan 2% kussenvormig op 28mm. Maar dat krijg je eigenlijk nooit te zien. In de zoeker en de jpegs wordt het beeld al door de camera gecorrigeerd en in de meeste raw-converters krijgen de bestanden meteeen een correctie als je ze opent. Wat je ziet is nooit meer dan een halve procent kussenvormige vertekening. Die vertekening is echter niet mooi gelijkmatig, maar een golft een beetje. Dat maakt het lastig om dat laatste beetje vertekening nog weg te werken in echt kritische opnames.
Beeldstabilisatie
De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is de eerste lichtsterke groothoekzoom van Canon met beeldstabilisatie. En dat werd ook tijd. Vrijwel alle camera’s van concurrenten beschikken namelijk over stabilisatie in de body. En hierdoor wordt ieder objectief automatisch een gestabiliseerd objectief. Je kan van mening verschillen over de effectiviteit de stabilisatie in de body ten opzichte van de stabilisatie in de lens, maar feit is dat een stabilisatie in de body altijd beter is dan het hebben van geen enkele stabilisatie. Gelukkig hoef je nu bij het EOS R-systeem niet meer te kiezen tussen een lichtsterke groothoekzoom of een gestabiliseerde groothoekzoom. De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is het allebei. En de stabilisatie werkt prima. Canon claimt 5 stops en onze test bevestigd dat ook wel. Het maakt de lens bij weinig licht nog bruikbaarder.
Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM IN DE PRAKTIJK
Benieuwd naar de prestaties van de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.
Conclusie test Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM op Canon EOS R
De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is een uitstekende supergroothoekzoom voor het R-systeem
De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is een uitstekende supergroothoekzoom voor het R-systeem. Hij biedt een groot zoombereik, een hoge lichtsterkte, beeldstabilisatie en de mogelijkheid om filters er op te schroeven. De beeldkwaliteit is ook heel goed. Eigenlijk het enige dat ons ervan weerhoudt om de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM volmondig aan te bevelen is de Canon EOS R, op dit moment Canon’s beste spiegelloze camera. De Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM is niet klein of licht en zelfs duurder dan de EOS R. Met zijn compacte afmetingen, lage gewicht en sensor met antialiasfilter is de Canon EOS R niet de high-end body die wat ons betreft past bij de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM. Als we kijken naar het soort objectieven dat Canon inmiddels in de RF-serie heeft uitgebracht, dan zal dat echter een kwestie van tijd zijn voor we een camera zien verschijnen die recht doet aan de kwaliteiten van de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM.