Full review: Canon RF 16mm F2.8 STM – Supergroothoek instapper

2

De Canon RF 16mm F2.8 STM is een redelijk lichtsterke supergroothoek voor het Canon RF systeem. Bijzonder aan het objectief is dat het heel licht, compact en voor zo’n groothoekig objectief heel betaalbaar is.

TESTRESULTATEN Canon RF 16mm F2.8 STM:

VOORDELEN

NADELEN

 • Supergroothoek

 • Goede centrumscherpte

 • Goed bestand tegen tegenlicht

 • Lichtsterk

 • Klein

 • Licht

 • Betaalbaar

 • Flinke vignettering

 • Hoeken niet erg scherp

 • Geen beeldstabilisatie

De Canon RF 16mm F2.8 STM is een ideaal objectief voor vloggers en verder iedereen die maar af en toe een groothoek nodig heeft.

Introductie

Ultragroothoekobjectieven met een lichtsterkte van F2.8 zijn doorgaans groot, zwaar en prijzig. Je schaft er dus waarschijnlijk niet zo snel eentje aan. Zoomobjectieven in dat bereik hebben dezelfde eigenschappen. Maar nu biedt Canon voor haar R-systeemcamera’s een opvallend lichte, kleine en betaalbare 16mm F2.8. De Canon RF 16mm F2.8 STM is een bijzonder objectief. Het is een ultragroothoekobjectief met een beeldhoek van meer dan 100 graden. Het is ook redelijk lichtsterk met een grootste opening van F2.8 en het heeft autofocus. Dan verwacht je al snel een niet al te klein objectief met een vrij stevig prijs. En dat valt dus reuze mee. De Canon RF 16mm F2.8 STM is klein, met een lengte van maar 40mm. Het is licht, met een gewicht van 165 gram en het is heel betaalbaar. De Canon RF 16mm F2.8 STM is daardoor een ideaal objectief voor fotografen die altijd een supergroothoek wilden hebben, maar die andere opties te duur of te zwaar vonden. Het is ook een ideaal objectief om mee te vloggen. Met dit objectief blijft je set lekker licht en je hoeft de camera dankzij de grote beeldhoek niet eens heel ver van je af te houden. De balans is ideaal: met een enkele hand kun je er op de EOS R5 mee vloggen, want het scherm van de R5 is draai- en kantelbaar. Het heldere, grote scherm laat je de kadrering goed zien. Dan valt op dat er door de ultragroothoek veel achtergrondinformatie meekomt en daar is vraag naar: waar zijn we, wat is daar te zien en te doen? Wel opletten dat je de combi niet te dichtbij houdt om een onflatteuze gezichtsweergave te vermijden. Op volle opening krijg je, ook met een 16mm, toch nog best wat achtergrondonscherpte als je niet te ver weg scherpstelt. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie. Voor een objectief met zo’n kort brandpunt is dat niet zo’n heel groot gemis en de Canon body’s met ingebouwde beeldstabilisatie zullen hier waarschijnlijk wel goed mee om kunnen gaan.

Bouw

Het objectief is 40 mm lang en hij weegt dankzij de kunststofbehuizing en kleine lenselementen slechts 165 gram. Met zo’n laag gewicht mag je natuurlijk niet verwachten dat dit objectief volledig van metaal is gemaakt. Maar er is met moderne kunststoffen niks mis voor objectieven. De bajonet is wel van metaal, zonder afdichtingen: dit objectief is dus niet weerbestendig. Het objectief heeft maar 1 ring, die een dubbele functie heeft. Hij kan gebruikt worden als scherpstelring of als programmeerbare Control Ring. Het objectief heeft een schuif waarmee tussen beide fucties kan worden geschakeld. Die functies zijn onder meer het diafragma, de ISO en de +/- correctie. Om van AF naar handmatig scherpstellen over te gaan, moet je het cameramenu in, want er is geen AF/MF schuifje op het objectief aanwezig. De 16mm heeft ook geen beeldstabilisatie, klaarblijkelijk een bezuiniging. Hoewel voor een 16mm full-frame brandpunt beeldstabilisatie niet zo zinvol lijkt, kun je – als je het hebt – veiliger lange sluitertijden instellen en de ISO-gevoeligheid laaghouden. Verschillende R-camera’s, zoals de voor de test gebruikte EOS R5, beschikken gelukkig over IBIS. Het optisch ontwerp bestaat uit 9 elementen in 7 groepen. Dat is niet heel uitgebreid, maar houdt het objectief natuurlijk wel compact en licht. Het diafragma bestaat uit 7 bladen. Wat heel prettig is, is dat dit objectief gewoon met schroeffilters kan worden gebruikt. Die hoeven niet eens heel groot te zijn. De filtermaat is 43 mm, maar het gebruik van een polarisatiefilter is af te raden vanwege de ongelijkmatige dekking bij dit brandpunt.

 

Scherpstelling

Canon EOS R6, ISO 200, 1/2700e sec, F8

De Canon RF 16mm F2.8 STM heeft een STM motor. In grote, zware objectieven krijg je daarmee niet de snelste scherpstelling. De Canon RF 16mm F2.8 STM is al erg licht en de optische groep die daarmee moet worden bewogen weegt dus nog veel minder. Daar heeft de STM motor geen probleem mee. Het objectiefje stelt snel scherp en de AF is stil en accuraat dankzij die STM-motor. In de camera zie je afstandsinformatie als je handmatig scherpstelt. Videofilmers zullen ook aangenaam verrast zijn vanwege de lage ‘focus breathing’. Een voordeel van STM motoren is dat ze stil zijn en soepel van punt naar punt glijden. Ook dat zijn voor video en vloggen goede eigenschappen. De kortste instelafstand is een hele fraaie 13 centimeter en de maximale vergroting die je daarmee kan halen is 0,26 x of ruim 1:4. Daarmee kan je aardige semi-macrofoto’s maken met zelfs de nodige achtergrondonscherpte op volle opening.

Beeldkwaliteit

De MTF curves van de Canon RF 16mm F2.8 STM laten zien dat het objectief in het centrum goed scherp is, zelfs op volle opening. De hoeken lopen wel flink weg. Het is een beeld dat we ook in onze test zien: eene hoge centrumscherpte, al vanaf volle lensopening, die naar de  hoeken dus minder wordt. Dit objectief leunt zwaar op de lenscorrecties en die correcties zorgen op hun beurt ook weer voor een gedeeltelijk verlies aan kwaliteit.

Boven: een jpeg-bestand uit een CR3 (raw) -opname. De lenscorrecties stonden niet aan. Er is een sterke vig- nettering bij diafragma F5.6. Hier is dat niet per se lelijk! Onder: nu met lenscorrec- ties aan, waardoor de vignet- tering niet meer van belang is. Door de correctie op de sterke tonvormige verteke- ning mist er wel beeldinfor- matie aan de randen. 1/125S, ISO 100

 

Bij volle lensopening is er een extreem sterke vignettering. Deze blijft aanwezig bij alle F-openingen, zij het in mindere mate. Toch valt dit in jpeg-opnames niet op, omdat de camera hier automatisch op corrigeert. Met de lenscorrecties ingeschakeld in Lightroom en Adobe Camera Raw bleven de raw-beelden wel kleine restfouten behouden: astigmatische foutjes in de hoeken geven lichtpunten streepjes mee.

Boven:: de ongecorrigeerde linker bovenhoek uit een land- schapsopname is donkerder door de sterke vignettering, ook bij F10. Er is ook chroma- tische aberratie zichtbaar. Onder: dezelfde hoek met lens- correcties aan. Maar nu krijg je de invloed van de kussen- vormige correctie te zien. De chromatische aberratie is grotendeels gecorrigeerd. F10, 1/60S, ISO 640

De lenscorrecties zijn ook nodig voor de zeer sterke tonvormige vertekening. Die wordt in de lenscorrecties gecorrigeerd door een sterke kussenvormige vertekening. Dat gaat ten koste van hoekscherpte en er gaat vrij veel randmateriaal door verloren. Chromatische aberratie wordt goed gecorrigeerd. De voor- en achtergrondonscherpte zijn redelijk, maar niet zo mooi als bij de duurdere vastbrandpunt groothoekobjectieven. Het objectief kan tegenlicht goed aan, maar een zonnekap (EW-65C) moet je helaas apart aanschaffen. Bij kleine F-openingen zoals F16 krijgen lichtpunten sterrenstralen, maar wordt de hoekweergave al weer wat wollig.

Close-up (het beeldje is 26 cm hoog) bij F5.6. De achtergrond- onscherpte oogt aannemelijk, zonder storende afleidingen. 1/80S, ISO 3200

 

Is dit daarmee een onderpresterend objectief? Zover willen we niet gaan. De mindere hoeken bij volle opening zullen In reportages en bij vloggen niet zo storen en landschappen zal je niet zo snel op F2.8 schieten. Voor grote prints van architectuur en andere kritische, detailrijke onderwerpen of voor astrofotografie is dit objectief minder geschikt, maar vanaf F5.6 tot en met F11 is de weergave goed en blijkt dit een heel aantrekkelijk ultragroothoekobjectiefje te zijn.

 Canon RF 16mm F2.8 STM
 specificaties
  
beeldhoek (diag)

108°10’

sensorformaatfull frame
min. instelafstand13 cm
filterdiameter43mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)69×40 mm
gewicht165 gr
bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderhedenklein en licht
importeur

/ www.canon.be

verkoopprijs€ 349,99
  
scheidend vermogen/108
contrast/108
chromatische aberratie/54
vertekening/5

3 zonder, 5 met lenscorrecties

vignettering/5

3 zonder, 5 met lenscorrecties

autofocus/54
overstraling/55
uitvoering/108
  
eindwaardering

7,8/8,5

Conclusie test Canon RF 16mm F2.8 STM

De Canon RF 16mm F2.8 STM vindt altijd wel een plek in iedere fototas.

De Canon RF 16mm F2.8 STM is een hele leuke groothoek. Ondanks de duidelijke tekortkomingen zoals een sterke vignettering en dito vertekening voorziet de Canon RF 16mm F2.8 STM in een behoefte. Voordelen zijn er namelijk ook: de verkoopprijs, het gewicht en het formaat zijn alle heel bescheiden en via de lenscorrecties wordt de beeldkwaliteit een stuk beter. Voor veel opnamesituaties kan dit daarom toch een objectief zijn dat je altijd mee kunt en wilt nemen. Het is zo compact en licht dat het eigenlijk altijd wel een plek kan vinden in iedere fototas. Als je niet zo vaak een supergroothoek nodig hebt en om die reden nog geen dure groothoekzoom hebt aangeschaft, dan is deze Canon RF 16mm F2.8 STM de oplossing. En als je vlogger bent, dan is dit een heel fijn objectief.

2 REACTIES

 1. Canon verdient een pluim omdat ze niet alleen mooie maar prijzige L-objectieven maken, maar ook compacte en betaalbare objectieven met bijzondere beeldhoeken. De 16mm F2.8 is daar een goed voorbeeld van. Natuurlijk heeft Canon wat concessies moeten doen om de prijs van het objectief zo laag te krijgen. Dat zie je dan vooral in de iets lagere hoekscherpte, met name op volle opening. In het centrum zou het objectief echter wel scherp moeten zijn, ook op oneindig. Waarom dat in dit geval niet zo lijkt te zijn, kunnen we zonder hem zelf te proberen niet zomaar beoordelen. Lukt het zelfs met het vergroten in live view van het zoekerbeeld niet om een opname op oneindig handmatig scherp te stellen, dan zou er een probleem met het objectief kunnen zijn. We hebben nachtopnames van een sterrenhemel en noorderlicht die met dit objectief gemaakt zijn, die ook op 100% goed scherp zijn in het centrum en op volle opening nog acceptabele hoeken hebben. Die zijn dan wel gemaakt met een Canon R. Op een hoge resolutiecamera als de R5 zal dit objectief wel iets minder goed presteren zodra je op 100% inzoomt en dat zal je dan vooral in de hoeken gaan zien. Hartelijke groet, Jan Paul

 2. Deze lens gekocht en uitgeprobeerd. Wat mij opvalt is de onscherpte in de diepte van de foto. Dus stel: Ik heb in de verte een horizon met bomen en stel daarop handmatig scherp, is het nog steeds erg onscherp! Jammer. Het gekke hiervan is dat als ik scherpstel op de voorgrond (in dit geval een rijtje met roeibootjes) worden diezelfde rij bomen juist wel scherper. Alles uitgeprobeerd op statief en met een diafragma van f/8. Mijn advies met deze lens is ook om ruimer te kaderen in verband met de onscherpte in de hoeken/randen. Met mijn fullftame camera heb ik nog een cropstand beschikbaar waardoor ik van 16mm nog naar 25mm kan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in