
De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM is een mooi allround objectief dat een prima keuze is als eerste lens bij de nieuwe spiegelloze Canon EOS R camera. Het is redelijk compact en licht en biedt een fijn bereik van groothoek tot gematigd tele. Het is een L-objectief, dus moet het mechanisch en optisch aan de de hoogste eisen van Canon voldoen.
Allround: Canon RF 24-105mm f/4L IS USM
VOORDELEN
| Nadelen
|
Sommigen hadden wellicht een 24-70mm f/4 verwacht als kitlens bij de EOS R, zodat Canon had kunnen laten zien hoe klein een spiegellloze set wel niet kan zijn. Canon heeft echter gekozen voor een iets grotere 24-105mm f/4L IS USM. En daar is natuurlijk best wat voor te zeggen. De extra 35mm aan de telekant geven zorgen toch echt voor een duidelijk groter telebereik en voor portretten is 100-105mm vaak wat mooier dan het toch wel korte brandpunt van 70mm. Wat natuurlijk nog onbekend is, is hoe goed de beeldkwaliteit is van de nieuwe RF 24-105mm f/4L IS USM. Objectieven met zo’n groot zoombereik en een vaste lichtsterkte zijn zelden over het hele bereik heel goed. Door de nieuwe, grote bajonet van de Canon EOS R en de korte afstand van de bajonet tot de sensor hebben ontwerpers echter meer vrijheid in het maken van optimale lensontwerpen. Het objectief bevat een lenselement meer dan de huidige 24-105mm f/4L IS USM II voor het EF-systeem. Het is net zo dik, maar een goede centimeter korter en het gewicht is 85 gram lager. Het is een echt nieuw ontwerp en de verwachtingen zijn daarom hoog gespannen.
Bouw
De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM is iets korter dan de L-versie in de EF serie. Met een diameter van 83,5mm en een lengte van 107,3mm is het verschil echter niet groot. In combinatie met de EOS R is de spiegelloze set wel een stuk kleiner dan een 24-105mm op een EOS 6D of EOS 5D. Het gewicht is met 700 gram acceptabel en de filtermaat van 77mm is ook niet ongebruikelijk. De kortste instelafstand is 45cm. Wat wel bijzonder is aan de RF 24-105mm f/4L IS USM is de extra ring aan de voorzijde. Dat is een kenmerk van alle RF-objectieven. Die eerste ring, met een fijn diamantvormig ribbelpatroon, is programmeerbaar. Je kan hem bijvoorbeeld gebruiken voor het instellen van het diafragma of de belichtingscorrectie. De ring draait met kleine klikjes die niet uit te zetten zijn. Dat laatste is het enige dat wellicht jammer is, maar verder is het een innovatie die vanaf nu op ieder objectief zou moeten zitten. In het midden zit de scherpstelring die iets breder is een patroon heeft van fijne langwerpige groeven. De achterste en breedste ring is de zoomring. Tussen de zoomring en de bajonet vinden we nog twee schakelaars. De bovenste is om te wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstellinge en de onderste is om de beeldstabilisatie aan en uit te zetten. De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM beschikt niet over extra stabiliasatiestanden. Als L-objectief is het uiteraard weerbestendig en voorzien van een extra pakking aan de achterzijde.
autofocus
De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM beschikt over een Nano-USM motor. Dat zijn kleine motoren die niet ringvomig zijn, zoals de gebruikelijke USM-motoren van Canon. De Nano-USM motoren stellen linair scherp. Ze verdraaien de lenselementen dus niet, maar verplaatsen ze in een rechte lijn. Nano-USM motoren kunnen dat niet alleen snel, maar ook in kleine stapjes. Dat maakt ze niet alleen geschikt voor bijvoorbeeld sportfotografie, maar ook voor video. In combinatie met de EOS R stelt de Canon RF 24-105mm f/4L IS USM snel en stil scherp, ook in video.
Lichtafval en overstraling
De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM heeft vanzelfsprekend de meeste lichtafval op volle opening, maar wat verrassend is, is dat die in jpeg het hoogst is op de 105mm stand en niet in de groothoekstand. In raw is die op de 24mm stand wel degelijk iets hoger dan op 105mm. En met 2 stops is die best stevig. Gecorrigeerd is het maximaal 1,4 stops op 105mm en 1,1 stops op 24mm. Dat valt wel mee. Natuurlijk lever je dan meteen iets in van het dynamisch bereik in de hoeken, maar het eindresultaat ziet er goed uit. De lichtafval neemt af als je diafragmeert, maar je moet toch wel naar f/8 om op 105mm minder dan een stop lichtafval te krijgen. Gebruik je deze stand vooral voor portretten, dan is die lichtafval vaak geen probleem, maar juist een voordeel.
Overstraling is iets waar de Canon RF 24-105mm f/4L IS USM weinig last van heeft. Als je je best doet kan je wel wat flare krijgen, maar in de praktijk zal je er zelden last van hebben. De coatings doen dus goed hun werk. Het onderstaande voorbeeld is het ergste dat we konden vinden in een flinke serie opnames.
Scherpte
We hebben dit jaar zowel de nieuwe 24-105mm f/4L als de 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM getest, beide in EF-vatting. Beide lenzen ontliepen elkaar weinig qua scherpte. De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM doet dat wel en met name in de hoeken. De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM scoort namelijk niet alleen goed qua scherpte in het centrum, maar laat ook weinig verloop naar de hoeken zien, zeker in de gecorrigeerde jpeg bestanden. En er is ook vrijwel geen verloop van de scherpte van de groothoekstand naar de telestand. Dat is iets dat we wel zagen bij de spiegelreflexversies. Wat ook opvalt is dat de scores van dit objectief gelijk zelfs iets beter zijn dan die van de EF 24-105mm f4/L IS USM II, terwijl we die op de EOS 5DsR hebben getest. De scores van de RF 24-105mm f/4L IS USM zullen dus nog hoger uitvallen als er een Canon EOS R met 50 megapixel beschikbaar komt. Dit is de best presterende 24-105mm van Canon die we tot nu toe getest hebben en hij lijkt helemaal klaar voor camera’s met een hogere resolutie.
vervorming
De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM is gemaakt voor de spiegelloze Canon EOS R. Een voordeel dat een spiegelloze camera heeft ten opzichte van camera’s met optische zoekers is dat correcties die in de camera worden toegepast ook zichtbaar zijn in de zoeker. Je ziet dus het gecorrigeerde beeld al voordat je de opname maakt. En dat maakt een groot verschil met Canon’s 24-105mm’s voor de EOS 6D en 5D modellen. De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM is namelijk niet vrij van vervorming. Die is 1,5% tonvormig op 24mm en kiept dan vrij snel naar kussenvormig. Maar met de correcties aan zie je enkel een tonvormige vertekening die minder dan 1% is op 24mm en dan langzaam naar bijna 0% verloopt op 105mm. Dat ziet er niet alleen goed uit in je opnames, maar vergemakkelijkt ook het maken van composities waar veel rechte lijnen in zitten.
Beeldstabilisatie
De Canon EOS R beschikt niet over beeldstabilisatie in de body. Canon vertrouwd voor de beeldstabilisatie volledig op de stabilisatie van de Canon RF 24-105mm f/4L IS USM. En in dit geval is dat volledig gerechtvaardigd. De stabilisatie is effectiever dan die van de L-versie in de EF serie. Zelfs op een volle seconde zit de scherpte nog op 70%. Zonder stabilisatie zakte de scherpte in onze test al onder de 70% op 1/30e seconde en zaten we onder de 50% op 1/13e seconde.
Bokeh
Met een grootste diafragma van f/4 is de Canon RF 24-105mm f/4L IS USM natuurlijk niet het allerbeste objectief voor het krijgen van een boterzachte achtergrondonscherpte. Maar ook op f/4 zie je verschillen tussen het ene en het andere objectief als het gaat om bokeh. Niet alleen de vorm en het aantal van de diafragmalamellen speelt hierbij een rol, maar ook het optisch ontwerp en de nauwkeurigheid waarmee een objectief gebouwd is. De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM geeft op volle opening een mooi rustige, zachte achtergrondonscherpte. Natuurlijk wordt dit beter zichtbaar als je uitzoomt naar 105mm.
Klik hier voor praktijkopnames in volledige resolutie.
Conclusie Test Canon RF 24-105mm f/4L IS USM @ Canon EOS R
De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM is duidelijk een fractie beter dan de 24-105mm lenzen voor het EF systeem.
De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM is het eerste zoomobjectief voor het EOS R systeem dat we konden testen en als dit de norm is waar alle RF objectieven aan gaan voldoen, dan legt Canon de lat flink hoog voor andere merken. Natuurlijk leunt de RF 24-105mm f/4L IS USM op de correcties die in de camera mogelijk zijn, maar dat doen andere merken ook. Je zou ook gek zijn om er geen gebruik van te maken. De resultaten die je met de correcties aan krijgt, zijn uitstekend. Het objectief is duidelijk een fractie beter dan de 24-105mm lenzen voor het EF systeem. Of we hier al het voordeel zien van de kortere afstand van bajonet tot sensor waardoor ontwerpers meer vrijheid hadden, of dat het komt omdat het gewoon weer een nieuwer ontwerp is, weten we niet. Het maakt ook niet uit. De Canon RF 24-105mm f/4L IS USM is gewoon een hele goede allround zoom die onder alle omstandigheden goed presteert. Dat hij niet veel kleiner is dan de modellen voor de spiegelreflexcamera’s nemen we daarbij graag voor lief.