Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM

0

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is de eerste lichtsterke standaardzoom van Canon met beeldstabilisatie. Dat alleen maakt deze zoom veel interessanter dan de EF-versie voor de spiegelreflex camera’s. Het is duidelijk dat het R-systeem de toekomst heeft.

TESTRESULTATEN Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM:

VOORDELEN

Nadelen

  • Hoge beeldkwaliteit

  • Beeldstabilisatie

  • Goede bouwkwaliteit

  • Hoge lichtsterkte

  • Niet kleiner of lichter dan EF-versie

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is de eerste lichtsterke standaardzoom van Canon met beeldstabilisatie. Dat maakt het extra aantrekkelijk.

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is het middelste objectief in wat voor veel fotografen een logische drie-eenheid is: groothoekzoom, standaardzoom, telezoom. In combinatie met de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM en de Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM heb je hiermee een complete set waar je vrijwel alles mee kan fotograferen. De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is hiervan wellicht de meest populaire. Met een bereik van 24mm groothoek tot 70mm tele is dit namelijk de meest veelzijdige. Die veelzijdigheid is nog groter geworden door de beeldstabilisatie. Tot de komst van de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM moest je bij Canon altijd kiezen tussen een f/2.8 versie zonder beeldstabilisatie of een f/4 versie met. Dat hoeft nu niet langer. Dat maakt niet alleen dit objectief heel aantrekkelijk, maar ook het Canon EOS R systeem. Dit is namelijk een optie die je voor de spiegelreflexcamera’s van Canon niet hebt.

Een lens als de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is normaal gesproken de allerbeste keus als je op zoek bent naar de beste standaardzoom. Dat geldt echter niet voor het Canon EOS R systeem. Canon heeft namelijk ook de reeds eerder uitgebrachte Canon RF 28-70mm f/2L USM. Deze heeft een iets kleiner bereik en geen beeldstabilisatie. Maar de 28-70mm f/2L USM is nog wel een stop lichtsterker. Qua beeldkwaliteit ontlopen de twee elkaar niet veel. Wie veel fotografeert bij weinig licht met snelle sluitertijden of graag werkt met weinig scherptediepte, is wellicht beter uit met de Canon RF 28-70mm.f/2L USM. Als allround objectief is de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM vanwege het iets grotere bereik en de beeldstabilisatie de betere keus. De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is ook nog eens iets kleiner en lichter en dat is ook prettig als je er een hele dag mee rond wil lopen.

Bouw en autofocus

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is heel degelijk gebouwd en dat hadden we niet anders verwacht van Canon. Het objectief is vrijwel even groot als de RF 15-35mm f/2.8L IS USM en voelt vrijwel hetzelfde aan. De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM  is uiteraard volledig weerbestendig, met een extra pakking bij de bajonet en een fluorine coating op de frontlens om vocht en vuil te weren. Het objectief is even dik als de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM voor het spiegelreflexsysteem, maar wel iets langer. Het is zelfs ook iets zwaarder en dat verwacht je eigenlijk niet van een lens voor spiegelloze camera’s. Heb je al een EOS R, dan is de nieuwe RF 24-70mm f/2.8L IS USM natuurlijk wel kleiner en compacter, omdat je geen adapter nodig hebt om de EF 24-70mm f/2.8L II USM te kunnen gebruiken. En je beschikt dan wel over beeldstabilisatie en dat is echt winst. Het optisch ontwerp bestaat uit maar liefst 21 elementen in 15 groepen met 3 asferische en 3 UD elementen. Het diafragma heeft negen bladen, waarmee je een mooie ronde opening krijgt op f/2.8 en zonnesterren met 18 punten op f/16 of f/22.

De RF 24-70mm f/2.8L IS USM  heeft net als de eerder uitgebrachte Canon RF 28-70mm f/2L USM en de Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM een programmeerbare ring aan de voorzijde. Hiermee kan je bijvoorbeeld het diafragma, de sluitertijd of de belichtingscompensatie instellen. Dat brengt het totaal aan ringen op drie. Na de Lens Control Ring volgt de scherpstelring en de brede, gewelfde zoomring. De ringen zijn alledrie verschillend qua textuur en vorm. Maar ze zitten wel dicht op elkaar en het vergt enige gewenning om niet per ongeluk je belichting te veranderen terwijl je eigenlijk je scherpstelling iets wilde aanpassen. Het objectief heeft een Nano-USM scherpstelmotor. Die zorgt voor een snelle en precieze scherpstelling die ook nog eens vrijwel geluidloos is.

Beeldkwaliteit

De RF 24-70mm f/2.8L IS USM mooie waardes neer in het testlab. Jammer genoeg is er nog geen camera in het R-systeem zonder antialias filter en met meer dan 30 megapixel. Hierdoor vallen de scores iets lager uit dan objectieven die we kunnen testen op camera’s met veel meer resolutie. Wat we dan minstens verwachten van een topkwaliteit objectief is een score die mooi gelijkmatig is en de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM stelt op dit punt niet teleur. Al op volle opening zien we een mooie centrumscherpte met weinig verloop naar de hoeken. De kwaliteit is zo goed, dat diafragmeren nauwelijks zin heeft. Er is weliswaar een meetbare toename van de scherpte, maar in de praktijk is die zo klein dat je daar niet veel van zal zien. Wellicht wordt dat anders op een R-camera met meer dan 50 megapixel, maar op de huidige EOS R kies je het diafragma vooral vanwege de scherptediepte.

Diezelfde gelijkmatigheid zien we terug in de lichtafval. In de jpegs is die laag, met de hoogste scores vanzelfsprekend op de groothoekstand en lagere waardes als je inzoomt. In de raws zie je hetzelfde beeld, al is de lichtafval op 24mm daar met bijna twee stops wel iets hoger dan we zouden willen. Dat betekent dat je op 24mm in de hoeken ruim een stop aan dynamisch bereik verliest door de correctie. Dat zal lang niet altijd een probleem zijn, maar het kan wel iets zijn om rekening mee te houden.

In de jpegs is de vertekening net als de lichtafval heel laag. Daarvoor moet je dan wel de lenscorrecties benutten, want in de rawbestanden zien we tot anderhalf procent kussenvormige vertekening op 70mm. Nu worden de meeste objectieven voor systeemcamera’s ontworpen met die correcties als uitgangspunt. En na veel van die objectieven weten we inmiddels dat moderne objectieven met al die correcties uiteindelijk beter presteren dan veel van de oudere ontwerpen waarbij alles optisch moest worden geregeld. En de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM hoort daar zeker bij.

De RF 24-70mm f/2.8L IS USM is de eerste lichtsterke standaardzoom van Canon met beeldstabilisatie. In bijna alle systeemcamera’s van de concurrentie zit tegenwoordig beeldstabilisatie, waardoor ieder objectief gestabiliseerd is. Canon houdt daarentegen nog steeds vast aan stabilisatie in de objectieven. Die techniek beheersen ze heel goed. Maar het werd dus wel tijd dat een aantal van de belangrijkste objectieven, zoals deze 24-70mm standaardzoom en ook de f/2.8 groothoekzoom, eindelijk gestabiliseerd werden. En nu is het dan zover. De stabilisatie van de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM werkt zoals beloofd en vijf stops winst is zeker haalbaar.

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM presteert over het geheel uitstekend en lijkt weer een stap vooruit ten opzichte van de EF 24-70mm f/2.8L II USM. De achtergrondscherpte is fraai bij volle opening, al is er wel iets van onrust te zien in de zachte partijen. Lensfouten als chromatische aberratie zijn goed onderdrukt en van kleurfoutjes is weinig te zien.

www.canon.nl

Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM op Canon EOS R

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is de beste standaardzoom van Canon.

De Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM is de beste standaardzoom die Canon maakt. Niet alleen is de beeldkwaliteit zeker zo goed, zo niet beter dan de EF-versie, maar hij is ook veelzijdiger dankzij de uitstekende beeldkwaliteit en de extra multifunctionele ring. Samen met de 15-35mm groothoekzoom en de compacte 70-200mm telezoom biedt Canon nu beeldstabilisatie in alle f/2.8 zooms in het R-systeem. Dat is iets waar Canon spiegelreflex gebruikers tevergeefs op hebben zitten wachten en dat een overstap naar het R-systeem zeker rechtvaardigt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in