TEST: Canon RF 28-70mm f/2L

0
Canon RF 28-70mm f/2.0
Canon RF 28-70mm f/2.0

De Canon RF 28-70mm f/2L USM is een lichtsterke zoom voor het spiegelloze Canon R-systeem. Het is de eerste en enige f/2 standaardzoom voor full frame. Dankzij die hoge lichtsterkte kan je werken met kortere sluitertijden, opnames maken bij weinig licht en krijg je een mooier bokeh. Dankzij al die voordelen is dit een aantrekkelijke zoom voor bijvoorbeeld reportage- en bruidsfotografen, of gewoon voor iedereen die een echt bijzondere lens weet te waarderen.

Lichtreus: Canon RF 28-70mm f/2L USM:

VOORDELEN

Nadelen

  • Superlichtsterke full frame zoom
  • Hoge beeldkwaliteit
  • Snelle autofocus
  • Programmeerbare ring
  • Degelijke bouw
  • Grote 95mm filtermaat
  • Kort bereik
  • Groot en zwaar
  • Geen beeldstabilisatie
  • Stevige prijs

Meest lichtsterke standaardzoom: Canon RF 28-70mm f/2L

De Canon RF 28-70mm f/2 L USM is een lichtsterke standaardzoom voor de nieuwe spiegelloze Canon EOS R en RP camera. De nieuwe, ruime bajonet en korte afstand van de bajonet tot de sensor van de Canon EOS R en EOS RP maakt nieuwe lensontwerpen mogelijk. De Canon RF 28-70mm f/2L USM is een van de nieuwe RF-objectieven die profiteert van de nieuwe vatting. Dankzij de hoge lichtsterkte van f/2 is kan je met de Canon RF 28-70mm f/2 L USM optimaal gebruik maken van het autofocussysteem van de Canon EOS R. De Canon EOS R kan namelijk scherpstellen tot -6 EV. Dat is heel erg weinig licht. Om met zo weinig licht nog opnames te kunnen maken, heb je een extreem lichtsterk objectief nodig en dat is deze 28-70mm. Met een grootste lensopening van f/2 is er nog maar weinig verschil in lichtsterkte tussen deze zoom en de meeste vastbrandpuntobjectieven. Die hoge lichtsterkte zorgt ervoor dat je met kortere sluitertijden kan werken en dat je een mooier bokeh krijgt dan met standaardzooms met f/2.8 of f/4 als grootste opening.   

Het bereik van de Canon RF 28-70mm f/2L USM is niet heel groot voor een moderne standaardzoom. De meeste standaardzooms beginnen bij 24mm of eindigen bij 75mm, zoals de nieuwe Tamron 28-75mm f/2.8 voor Sony E-mount. Het kleinere bereik is de prijs die je betaalt voor de hoge lichtsterkte. Een groter bereik zou het objectief nog veel groter hebben gemaakt, tenzij Canon concessies zou hebben gedaan aan de beeldkwaliteit. En we kunnen ons voorstellen dat dat laatste geen optie was. Want wat heb je aan een heel lichtsterke lens als die optisch niet in orde is? Natuurlijk was het nog mooier geweest als deze zoom bij 24mm zou zijn begonnen, maar voor een standaardzoom is ook 28 tot 70mm een mooi bereik. De zoom biedt in toch een echte groothoekstand aan de ene kant en een lichte tele aan de andere kant. Voor reportagewerk mis je die extra vier millimeter gelukkig niet zo. Het verschil tussen opnames in het ene uiterste of het andere is best groot:

Op 28mm:

5D8A9834 1200

 Op 70mm:

5D8A9832 1200

Bouw en autofocus

RF28 70 f2L

Om zoveel licht door te kunnen laten in een zoom als de Canon RF 28-70mm f/2 L USM, is  een grote frontlens nodig en dat vertaalt zich ook naar de filtermaat. Die is maar liefst 95mm. De afmetingen en het gewicht zijn fors, maar voor een objectief dat zo lichtsterk is, valt het eigenlijk nog  mee. Uiteraard is dit een L-objectief, wat betekent dat de lens volledig gesealed is tegen de elementen en dat stof, vuil en vocht niet zomaar kunnen binnendringen. Het objectief heeft een MF/AF schakelaar om te wisselen tussen autofocus en handmatig scherpstellen. Het optisch ontwerp is complex en bevat maar liefst vier asferische elementen. Net als de andere RF-objectieven heeft dit objectief een programmeerbare ring aan de voorzijde. Die ring is een hele mooie vondst, al was het nog prettiger geweest als die dicht bij de body had gezeten. Dat zou de hanteerbaarheid ten goede zijn gekomen. Alle bedieningselementen draaien heel soepel en degelijk. Je voelt met je ogen dicht dat dit een L-lens is. Het diafragma heeft 9 bladen, zodat je op f/11 of f/16 mooie 18 puntige zonnesterren kan krijgen als je tegen het licht in schiet. Het objectief wordt een klein beetje langer als je uitzoomt. Eigenlijk het enige dat ontbreekt op de Canon RF 28-70mm f/2 L USM, is beeldstabilisatie. Of dat een kwestie is van kosten, afmetingen, gewicht of beeldkwaliteit, of al die redenen bij elkaar, zullen we nooit weten. Het enige dat rest is wachten op een Canon EOS body met ingebouwde beeldstabilisatie.. De maximale vergrotingsafstand is 0,18x. Dat is een vrij matige macrostand. De autofocus is snel en stil en het objectief is vrijwel parfocal. Je kan hierdoor zoomen zonder dat je steeds opnieuw hoeft scherp te stellen en het is ook ideaal als je filmt met de Canon RF 28-70mm f/2 L USM.

Lichtafval, overstraling en vervorming

De lichtafval van de Canon RF 28-70mm f/2 L USM is best bescheiden en ronduit erg goed als je  rekening houdt met de extreme lichtsterkte. Maximaal 1.2 stops op volle opening in de groothoekstand is heel goed en minder dan een stop op f/2.8 is een waarde waar veel minder ambitieuze standaardzooms niet eens aan komen.

De vertekening is ook minimaal, tenminste: als je gebruik maakt van de correcties in de camera. Maar waarom zou je dat niet doen? Moderne objectieven zijn hiervoor ontworpen. Als je de moeite neemt om in raw te schieten en een rawconverter te gebruiken die niet corrigeert, dan zie je wel een tonvormige vertekening van 1,5% op 28mm en 35mm, een bijna vertekeningsvrijbeeld op 50mm en een lichte kussenvormige vertekening op de 70mm stand. Maar nogmaals, waarom zou je die moeite doen? Zulke kleine beetjes vertekening kan je moeiteloos wegrekenen met een vrijwel niet waarneembaar verlies aan scherpte. En de bestanden zijn dan vrijwel perfect vertekeningsvrij. 

beeldkwaliteit

Hoe goed en fraai de Canon RF 28-70mm f/2 L USM verder ook is, we zouden toch heel teleurgesteld zijn als dit objectief op volle opening niet goed zou hebben gepresteerd. Canon heeft de afgelopen jaren eigenlijk geen enkele L-lens meer uitgebracht die niet over het hele bereik goed is en deze Canon RF 28-70mm f/2 L USM is geen uitzondering. Gezien de hoge lichtsterkte is dat eigenlijk wel bijzonder. De scherpte is over het hele bereik mooi, met een iets hogere scherpte in het centrum dan in de hoeken, maar het verloop naar de hoeken is klein en zal in de pratkijk niet echt opvallen. We zien dit beeld bij ieder diafragma, zelfs al bij f/2. Wel neemt de scherpte nog iets toe als je diafragmeert. Het objectief piekt bij f/4 en f/5.6. Van chromatische aberraties heeft dit objectief nauwelijks last. Hooguit kan je er op 28mm een heel klein beetje van zien, als je goed zoekt.

5D8A9819 

Bokeh

De hoge lichtsterkte van f/2 zorgt ervoor dat je een prachtig bokeh kan krijgen met de Canon RF 28-70mm f/2 L USM. Hierdoor krijg je een mooi 3D effect in je foto’s, wordt het verschil tussen je onderwerp en achtergrond groter en kan je drukke achtergronden veel rustiger en onopvallender maken. Met een gesloten diafragma kan je daarentegen weer heel mooie zonnesterren krijgen. Kijk voor een voorbeeld daarvan in de praktijkopnames.

5D8A9821

IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Canon RF 28-70mm f/2L USM in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken. 

RF28 70 Viewfoto3840

Conclusie Review Canon RF 28-70mm f/2L USM op Canon EOS R

Met deze standaardzoom koop je minstens drie goede vaste brandpunten: 28, 35 en 50mm. En zelfs vier als je de 70mm stand meetelt.

De Canon RF 28-70mm f/2 L USM is een standaardzoom, maar er is maar weinig standaard aan. Hij is groot, zwaar en heel lichtsterk. Met een maximum diafragma van f/2 is deze lens bijna even lichtsterk als de meeste vaste brandpunten. De beeldkwaliteit is ook behoorlijk vergelijkbaar met die van goede vaste brandpunten. Met deze standaardzoom koop je dus eigenlijk minstens drie goede vaste brandpunten: 28, 35 en 50mm. Vier als je de 70mm stand meetelt.  En dan vallen de prijs en de afmetingen best mee, zeker als je bedenkt dat je met deze zoom niet hoeft te wisselen van 28 naar 35 of 35 naar 50. De snelheid en het gemak van een zoom zijn ook wat waard. Kortom, de Canon RF 28-70mm f/2 L USM is  een buitengewone standaardzoom. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in