TEST: Canon RF 50mm f/1.2L USM

0

De Canon RF 50mm f/1.2L USM is samen met de nieuwe RF 28-70mm f/2L USM het grote nieuws op het gebied van objectieven voor de nieuwe spiegelloze Canon EOS R. De superlichtsterke standaardlens maakt duidelijk wat voor hoge verwachtingen Canon van het nieuwe systeem heeft.

Low Light Canon RF 50mm f/1.2L USM Testopname gemaakt in Londen

Een oog voor het donker: Canon RF 50mm f/1.2L USM

VOORDELEN

  • Hoge lichtsterkte
  • Goede beeldkwaliteit al direct bij volle opening
  • Prachtig bokeh
  • Snelle autofocus
  • Weerbestendig
  • Programmeerbare ring

Nadelen

  • Geen beeldstabilisatie
  • Behoorlijke lichtafval op volle opening
  • Flinke prijs en afmetingen voor een 50mm 

De Canon RF 50mm f/1.2L USM is bijzonder lichtsterk. De meest lichtsterke 50mm van Canon ooit, is het echter niet. Voor het meetzoekersysteem heeft Canon ooit een f/0.95 gehad en in het EOS systeem was er een 50mm f/1.0. De nieuwe Canon RF 50mm f/1.2L USM moet wel de eerste superlichtsterke standaardlens worden met uitstekende scherpte al bij volle opening. Die hoge prestaties worden mede mogelijk gemaakt door de de korte afstand van de bajonet tot de sensor. Hierdoor kunnen lichtstralen makkelijker de sensor bereiken en zijn andere lensontwerpen mogelijk. Wie graag instapt in het spiegelloze systeem van Canon vanwege het lage gewicht en de compacte afmetingen, moet deze 50mm aan zich voorbij laten gaan. Hij weegt namelijk maar liefst 950 gram. Om veel licht door te laten, heb je nu eenmaal veel glas nodig.

Bouw 

RF50mmf1.2LUSM

De Canon RF 50mm f/1.2L USM is geen kleine jongen, met een lengte van 108mm en een diameter van bijna 99mm. Het gewicht is 950 gram en de filtermaat is 77mm. Hij is daarmee een stuk groter dan bijvoorbeeld de Canon EF 50mm f/1.2L USM. In het objectief zitten 15 lenselementen, verdeeld in 9 groepen. Drie lenselementen zijn asferisch en een is gemaakt van glas met een bijzondere brekingsindex. Het diafragma bestaat uit 10 bladen voor een extra ronde opening. Dat betekent dat je met het diafragma gesloten zonnesterren krijgt met 10 punten. De kortste instelafstand is 40cm. Een bijzonder kenmerk van de RF objectieven is de extra ring aan de voorzijde. Die ring, met een fijn diamantvormig ribbelpatroon, is programmeerbaar. Je kan hem bijvoorbeeld gebruiken voor het instellen van het diafragma of de belichtingscorrectie. De ring draait met kleine klikjes die niet uit te zetten zijn. Dat laatste is het enige dat wellicht jammer is, maar verder is het een innovatie die vanaf nu op ieder objectief zou moeten zitten. De scherpstelring is breder en heeft een patroon van fijne langwerpige groeven. Daarachter vinden we nog twee schakelaars. De bovenste is om te wisselen tussen autofocus en handmatige scherpstellinge en de onderste is om het scherpstelbereik te beperken van oneindig tot 80cm, als je zeker weet dat je het dichtbij bereik niet nodig hebt. Als L-objectief is het uiteraard weerbestendig en voorzien van een extra pakking aan de achterzijde.

autofocus

De Canon RF 50mm f/1.2L USM beschikt over een ringvormige USM motor. En uit een recente ‘tear-down’ van Lensrentals blijkt dat het niet zomaar een USM-motor is. De Canon RF 50mm f/1.2L USM heeft namelijk dezelfde USM-motor als de nieuwste Canon EF 400mm f/2.8L IS USM. Dat is niet zonder reden. De 50mm bevat namelijk veel glas en om dat snel te verplaatsen heb je een stevige motor nodig. Die aanpak werkt. In combinatie met de EOS R stelt de Canon RF 50mm f/1.2L USM snel scherp, ook in video. Waar je bij eerdere lichtsterke objectieven van Canon, zoals de EF 85mm f/1.2L het objectief in de scherpe zag glijden, schiet de RF 50mm f/1.2L naar zijn scherpstelpunt zodra je de ontspanknop half indruk. De USM-motor van de RF 50mm f/1.2L USM maakt wel een tikje meer geluid dan de Nano-USM motor van de RF 24-105mm f/4L IS USM die we eerder hebben getest. Als fotograaf zal je dat waarschijnlijk nooit opvallen, maar als je in hele stille ruimtes filmt hoor je het misschien wel.

Lichtafval, overstraling 

De Canon RF 50mm f/1.2L USM is een bijzonder lichtsterk objectief. En lichtsterke objectieven hebben over het algemeen last van flink wat lichtafval. De RF 50mm f/1.2L USM is daarop geen uitzondering. In raw bedraagt het op volle opening bijna 4 stops en gecorrigeerd in jpeg nog altijd 2,5 stops. Diafragmeren brengt de waardes snel omlaag tot ongeveer een stop op f/2.8 en dan zie je het vrijwel niet meer. We hebben vaker betoogt dat lichtafval niet enkel een slechte zaak is. Veel fotografen gebruiken vignettering in de foto als stijlmiddel, om de nadruk te leggen op het onderwerp dat zich ergens in het midden van de foto bevindt. Vooral bij portretten wordt dit veel toegepast. Afhankelijk van je smaak en je onderwerp kan die lichtafval dus ook een voordeel zijn.

Overstraling is iets waar de Canon RF 50mm f/1.2L USM weinig last van heeft. Als je je best doet en je schiet recht tegen de zon in, kan je wel wat flare krijgen. In de praktijk zal je er echter zelden last van hebben. De coatings presteren goed. Het onderstaande voorbeeld is het ergste dat we konden vinden in een flinke serie opnames.

5D8A9158

vervorming

Ook op het gebied van vervorming presteert de Canon RF 50mm f/1.2L USM uitstekend. In raw is de vervorming ongeveer een kwart procent tonvormig en met de correcties in jpeg erbij is het nog veel minder. Waar bij veel objectieven tegenwoordig gekozen wordt voor het optimaliseren van de scherpte en de vervorming in de camera maar moet worden gecorrigeerd, heeft dit objectief op dit punt geen correcties nodig. En hoe minder er aan een bestand hoeft te worden gerekend, hoe hoger de uiteindelijke kwaliteit is. En dat zie je.

beeldkwaliteit

De Canon RF 50mm f/1.2L USM is een stuk groter dan de EF 50mm f/1.2L USM. En het is een volledig nieuw ontwerp. We hadden hierdoor hoge verwachtingen van dit objectief. En die verwachtingen worden meer dan waargemaakt. De Canon RF 50mm f/1.2L USM is scherp bij volle opening. En niet alleen in het centrum, maar ook in de randen en zelfs tot in de hoeken. In de raw-bestanden zien we op volle opening een iets lagere score in de hoeken, maar dat heeft te maken met de lichtafval die voor een iets lager contrast en dus een iets lagere score zorgt. In de jpegs is die lichtafval voor een deel gecorrigeerd en blijken de hoeken ook goed scherp te zijn. De scherpte neemt nog iets toe wanneer je diafragmeert en bereikt op f/2.8 al de maximale waarde. Van f/2 tot f/8 zijn de verschillen echter verwaarloosbaar klein, zodat je de keus voor een bepaald diafragma alleen maar hoeft te baseren op de benodigde scherptediepte. Chromatische aberraties zijn in dit objectief vrijwel afwezig. Bij volle opening zie je nog wel het verschijnsel dat onscherpe voorwerpen in de voorgrond een magenta randje krijgen en onscherpe voorwerpen in de achtergrond een groen randje. Bij glimmende objecten (zon op het water of glimmende sieraden) zie je dit het duidelijkst. Het is echter een stuk minder dan bij lichtsterke EF-objectieven die we eerder hebben getest. Het maakt de RF 50mm f/1.2L USM echt bruikbaar als allround standaardlens.

Viewfoto3840Canon50mmZ1p2

Beeldstabilisatie

 De Canon EOS R beschikt niet over beeldstabilisatie in de body. En de Canon RF 50mm f/1.2L USM helaas ook niet. Natuurlijk zal je bij een objectief dat zo lichtsterk is, minder gauw last krijgen van langzame sluitertijden. Maar wil je bij weinig licht wat meer scherptediepte, dan moeten je sluitertijden toch omlaag en zou beeldstablisatie wel prettig kunnen zijn. Het ontbreken van stabilisatie is eigenlijk het enige puntje van kritiek dat we bij dit objectief kunnen vinden en het is misschien meer een kritiekpunt voor de EOS R dan voor de RF 50mm f/1.2L USM. We beschikken niet over een magische glazen bol en hebben geen kennis van wat Canon nog in petto heeft, maar als we zouden mogen kiezen, dan hopen we op een EOS R body met stabilisatie en zouden we dit objectief laten zoals het is.

Bokeh

5D8A9153

Het bokeh is top. Een fraaie onscherpte in de onscherpe partijen, zowel in de voor- als de achtergrond, is natuurlijk waar je dit objectief voor koopt. En de Canon RF 50mm f/1.2L USM maakt de hooggespannen verwachtingen op dit punt helemaal waar. De scherpte in het scherptevlak is al bij volle opening hoog en mede daardoor zie je heel fraai het verloop naar onscherp. Op volle opening en met de scherpstelling op ongeveer een meter of iets minder, een mooie afstand voor portretten, kan je met dit objectief de achtergrond helemaal laten wegsmelten naar een zachte vormen en kleuren zonder herkenbare contouren, harde ringen of andere onrustige narigheid. Dit is een ideaal objectief om te gebruiken in hele drukke omgevingen zoals beurzen, congressen en feesten. Hiermee leg je de nadruk gemakkelijk op je onderwerp en verdwijnen andere zaken in een zachte, onscherpe achtergrond.

Conclusie test Canon RF 50mm f/1.2L USM @ Canon EOS R

5D8A9182

Al vanaf volle opening spat de scherpte van je opnames.

De Canon 50mm f/1.2L USM is een prachtig standaardobjectief voor het nieuwe R-systeem. Ja, hij kost best wat en hij is niet klein of compact, maar de lichtsterkte is hoog en de beeldkwaliteit is over het hele bereik werkelijk uitstekend. Zo goed hebben we het nooit eerder gezien bij lichtsterke standaardobjectieven van Canon. De oude EF 50mm f/1.0L was niet echt geweldig en werd door Canon mede om die reden vervangen door een iets minder ambitieuze 50mm f/1.2L die op volle opening beter was, maar nog altijd een paar stops moest worden gediafragmeerd om echt goed scherp te worden. Dat is bij de nieuwe Canon RF 50mm f/1.2L USM allemaal verleden tijd. Al vanaf volle opening spat de scherpte van je opnames. Wie niet opziet tegen een onsje meer in de tas en wat euro’s minder op de rekening koopt met de RF 50mm f/1.2L USM een van de beste standaardobjectieven die er op dit moment verkrijgbaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in