Review Canon RF 85mm F1.2L USM

0

In februari 2019 kondigde zes nieuwe lenzen aan met een RF-vatting. Eén van die zes is de Canon RF 85mm F1.2L USM. De lens is een indrukwekkende opvolger voor de Canon-lens EF 85mm F1.2L II USM. Die lens had al een hoge resolutie en lichtsterkte. De nieuwe RF-lens, met de hoogste resolutie ooit, bewijst dat er nog meer mogelijk is.

TESTRESULTATEN Canon RF 85mm F1.2L USM:

VOORDELEN

Nadelen

 • Hoge beeldkwaliteit
 • Hoge lichtsterkte
 • Geen chromatische aberratie
 • Weerbestendig
 • Goede bouwkwaliteit
 • Control ring
 • Redelijk snelle autofocus
 • Groot en zwaar
 • Stevige prijs
 • Niet helemaal ongevoelig voor tegenlicht
 • Scherpe randjes rond bokehballen

De Canon RF 85mm F1.2L USM is het ultieme portretobjectief

De Canon RF 85mm F1.2L USM is de RF-versie van de befaamde Canon EF 85mm F1.2L USM. Dat objectief is al jarenlang min of meer de gouden standaard voor portretobjectieven. Een korte tele met een lichtsterkte van F1.2 zorgt voor een flinterdunne scherptediepte op volle opening. Hierdoor krijg je een maximaal verschil tussen je scherpe onderwerp en onscherpe achtergrond. Dat is ideaal voor portretfotografie. Het trekt alle aandacht naar je model en drukt storende achtergronden weg. Een 85mm zorgt voor een fijne afstand tussen fotograaf en model en voorkomt vertekening van gezichten. De EF-versie is echter niet perfect. De scherpstelling van de EF-versie is wat sloom en als je hoge lichten in de voor- of achtergrond hebt, dan zie je de nodige kleurfoutjes. Het nieuwe RF-systeem heeft een grote bajonet en een kleine afstand van de bajonet tot de sensor. Dat geeft de ontwerpers bij Canon meer mogelijkheden. Je ziet dat terug in de objectieven die Canon tot nu toe voor het RF-systeem heeft ontworpen. Die laten zien dat de beste objectieven in het EF-systeem nog verder verbeterd kunnen worden. En dat geldt ook voor de nieuwe RF 85mm F1.2L USM.

Een van de verschillen is dat de Canon RF 85mm F1.2L USM gebruik maakt van de BR-elementen, een optische technologie van Canon. Het is daarmee pas de tweede lens van Canon die deze technologie gebruikt. De Canon EF 35mm F1.4L II USM was de eerste, alweer bijna vijf jaar voor de introductie van de RF 85mm F1.2L USM. BR staat voor Blue Spectrum Refractive Optica. Deze technologie corrigeert de axiale chromatische aberratie, wat met traditionele lenzen niet mogelijk is. Het toepassen van deze technologie geeft als resultaat een scherp beeld zonder kleurafwijkingen. Het beeld toont geen storende, blauwe randen langs de rand van een contrastrijk onderwerp.

Voor wie de RF 85mm F1.2L USM overigens nog niet bijzonder genoeg is, is er overigens ook nog een extra speciale uitvoering, de Canon RF 85mm F1.2L USM DS. DS staat hier voor Defocus Smoothing. Dit objectief heeft een speciaal gecoat lenselement dat zorgt voor een nog zachtere onscherpte in de achtergrond, met zachte overgangen in hoge lichten. Dit objectief heeft op volle opening wel een iets lagere effectieve lichtsterkte dan de ‘gewone’ RF 85mm F1.2L USM.

Bouw

De RF 85mm F1.2L USM heeft veel weg van de EF-versie. Het is een groot en zwaar objectief met een flinke frontlens. Met een gewicht van meer bijna 1,2 kilo is dit geen objectief waarmee je snel op een rugzakvakantie zal gaan. De Canon heeft daar overigens geen bezwaar tegen. Hij is buitengewoon degelijk gebouwd. Hoewel het hoge gewicht anders suggereert is de body van het objectief niet volledig van metaal. Een deel is van hoogwaardige kunststof. Daar hebben we geen probleem mee. Alles voelt volledig spelingvrij en het objectief is voorzien van pakkingen op iedere ring en schakelaar. De grote frontlens is voorzien van een fluorine coating die vocht en vuil afstoot.

Aan de voorzijde vinden we de programmeerbare Control ring, met een fijn diamantpatroon. Wat meer naar het midden zit de geribbelde scherpstelring. Daarachter zitten twee schakelaars: een voor AF/MF en een voor het beperken van het scherpstelbereik. De twee instellingen zijn ‘Full’ en ‘oneindig tot 1,5m’. Het optisch ontwerp bevat 13 elementen in 9 groepen. Dat zijn iets meer lenselementen dan de EF-versie heeft. Het objectief heeft een negenbladig diafragma en wordt geleverd met een grote zonnekap.

Scherpstelling

De Canon RF 85mm F1.2L USM maakt gebruik van een USM motor. Die zorgt voor een redelijk vlotte scherpstelling. Nog altijd niet zo snel als de snelste tele’s met een USM-motor, maar meer dan snel genoeg voor de meeste portretfotografie. Vergeleken met de EF 85mm F1.2L USM is de nieuwe Canon RF 85mm F1.2L USM merkbaar sneller waar het gaat om de snelheid van de autofocus. Voor sportfotografie zal de Canon RF 85mm F1.2L USM echter nog altijd niet de eerste keus zijn, tenzij je in een ruimte met echt heel weinig licht moet schieten. De handmatige scherpstelling heeft niet veel gevoel, maar de scherpstelslag is wel voldoende kort om effectief te zijn. De kortste instelafstand is 85cm en dat is min of meer standaard voor een portretlens.

Op de Canon EOS R5 kan dit objectief ook gebruik maken van scherpstelling op het oog bij dieren en dat werkt behoorlijk goed, zelfs bij lastige onderwerpen als de kleine ogen van een vogel in een drukke omgeving. Op F1.2 is het verschil in een juiste of foutieve plaatsing van het scherpstelvlak genadeloos te zien en de Canon RF 85mm F1.2L USM vormt met de EOS R5 op een prima combinatie.

Beeldkwaliteit

De MTF-grafieken van de RF 85mm F1.2L USM zijn een flink stuk beter dan die van de EF-versie en dat zien we in de praktijk ook terug. De scherpte van de Canon RF 85mm F1.2L USM is op volle opening al enorm hoog en dat is iets dat de EF-versie niet had. Bij de EF-versie was de scherpte-indruk op volle opening weliswaar hoog, maar dat had vooral te maken met het grote verschil met de onscherpte van de achtergrond. De Canon RF 85mm F1.2L USM is op volle opening al vrijwel op zijn best en diafragmeren levert vooral meer scherptediepte op.

Dat een zo lichtsterk objectief op volle opening wat last heeft van lichtafval mag eigenlijk geen verrassing zijn. Het is zo’n twee stops op volle opening. Op F2 is het al gehalveerd en daarboven is het eigenlijk geen probleem meer. Lichtafval geeft een vignet rondom je onderwerp en voor portretfotografie is dat eigenlijk wel aantrekkelijk. Vertekening is vrijwel afwezig. Het objectief is niet helemaal vrij van overstraling als je recht tegen de zon inschiet en enig contrastverlies kan dan soms optreden.

Misschien nog indrukwekkender dan de goede scherpte op volle opening is de vrijwel volledige afwezigheid van chromatische aberraties. Dit objectief is eigenlijk helemaal vrij van kleurrandjes langs onderwerpen met hoge contrastovergangen, zelfs in de hoeken. Het zorgt voor een hele mooie, natuurgetrouwe en transparante weergave. Belangrijker nog, is de afwezigheid van longitudinale chromatische aberratie. Dat is iets waar de EF-versie best wat last van heeft en waardoor je met sommige onderwerpen moet uitkijken. Heb je glimmende zaken zoals sieraden of waterpartijen met schittering in de voor- of achtergrond, dan kregen die bij de EF 85mm F1.2L USM een magenta rand in de voorgrond en een groene rand in de achtergrond.

Een detail op 150% van een portretopname, met links de Canon RF 85mm F1.2L USM en rechts de Sony FE 85mm F1.8, beide op volle opening. Qua scherpte ontlopen ze elkaar niet veel, wat al bijzonder is omdat de Canon ruim een stop lichtsterker is. Wat je wel duidelijk ziet is dat de Canon geen last heeft van CA. Bij de Sony zie je duidelijk een paarse gloed in het haar.

Corrigeren van Loca’s is vrijwel onmogelijk. De Canon RF 85mm F1.2L USM heeft daar vrijwel geen last. Hieraan zie je invloed van de Blue Spectrum Refractive Optica. Dankzij de afwezigheid van Loca’s hoef je veel minder rekening te houden met wat je in beeld hebt. Met de Canon RF 85mm F1.2L USM kan je echt zorgeloos fotograferen in de wetenschap dat bijna iedere foto technisch perfect is.

BOKEH

Een van de belangrijkste redenen om de Canon RF 85mm F1.2L USM te kopen is natuurlijk het bokeh. Een objectief met een lichtsterkte van F1.2 lijkt niet zoveel lichtsterker dan een F1.4. Maar het scheelt toch 2/3e stop. Met een 85mm F1.4 krijg je heel weinig scherptediepte en met een F1.2 wordt dat nog minder. Met de Canon RF 85mm F1.2L USM krijg je nog een net iets fraaier bokeh dan met F1.4 objectieven. De grote onscherpte geven de achtergronden een bijna schilderachtige kwaliteit.

Wel zie je dat de onscherpte partijen soms een scherpe rand kunnen krijgen die net iets van de zachtheid van de achtergrondonscherpte teniet doen. Heb je veel hoge lichten in de achtergrond, dan kan dit soms wat onrustig worden. Wie dat vaak heeft of helemaal wil vermijden, kan dan kiezen voor de DS-versie. We noemen het hier bij de nadelen van dit objectief. Dat is niet omdat deze Canon er meer last van heeft dan andere lichtsterke portretobjectieven, maar omdat we bij de Canon RF 85mm F1.2L USM, gezien zijn prijs en positie, iets strenger zijn dan voor bij een willekeurige F1.8 85mm.

Canon.nl

Canon RF 85mm F1.2L USM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)30°
sensorformaatFull frame
min. instelafstand0,85 cm
filterdiameter82
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)103-117 mm
gewicht1195 gr
bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderhedenBR-technologie
importeurwww.canon.nl/be
verkoopprijs€  3049,99
  
scheidend vermogen9,5
contrast9
chromatische aberratie10
vertekening9,5
vignettering8
autofocus8
overstraling8
uitvoering9,5
  
eindwaardering9

Conclusie test

CANON RF 85MM F1.2L USM OP CANON EOS R5

De Canon RF 85mm F1.2L is een objectief in de übercategorie. Groot, duur, zwaar, maar met een beeldkwaliteit die je dat allemaal doet vergeten als je ermee werkt.

Er zijn objectieven die ervoor kunnen zorgen dat je voor een bepaald systeem kiest. De Canon RF 85mm F1.2L USM is zo’n objectief. Het is een technisch vrijwel perfecte korte tele. De hoge scherpte en lichtsterkte in combinatie met een vrijwel volledige afwezigheid van kleurfouten en een goede scherpstelling maakt dit tot een heel begeerlijk objectief voor portretfotografen die het maximale uit hun apparatuur willen halen. Het is niet goedkoop, maar dat kan ook niet voor een objectief met zulke prestaties als deze Canon RF 85mm F1.2L USM. Je kan de Canon RF 85mm F1.2L USM ook zien als een investering in de toekomst. Zelfs op de EOS R5 heeft dit objectief geen moeite met de resolutie. Dit is dus een objectief dat ook met nieuwere sensoren resolutie goed overweg zal kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in