Review Canon RF 1200mm F8L IS USM – Unieke supertele

0

De Canon RF 1200mm F8L IS USM is het langste teleobjectief voor de spiegelloze R-camera’s van Canon. Het heeft een nieuw optisch ontwerp en is veel lichter dan de oude EF-versie. Het is ook nog eens bruikbaar met de Extenders van Canon.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Canon RF 1200mm F8L IS USM:

VOORDELEN

NADELEN

  • Groot telebereik

  • Lichtsterk

  • Licht en klein voor het brandpunt

  • Bruikbaar met teleconverters

  • Prijs

De Canon RF 1200mm F8L IS USM is het langste teleobjectief op de markt.
 

Introductie

De Canon RF 1200mm F8L IS USM is een bijzonder objectief. Het is het langste teleobjectief dat er op dit moment te koop is. De beeldhoek is net iets meer dan 2 graden. Dit is een onmisbaar objectief voor wanneer je echt niet dichterbij je onderwerp kan komen. Denk aan bepaalde sporten of natuurfotografie. De beeldhoek kan nog verder verkleind worden door te filmen in Super-35 of door te fotograferen met een APS-C crop of door een Extender van Canon te gebruiken. De Canon RF 1200mm F8L IS USM kan namelijk gebruikt worden met een 1.4x en 2x Extender. Met de 2x Extender krijg je een 2400mm F16 objectief.

Minder lichtsterk, lichter en kleiner

De Canon RF 1200mm F8L IS USM is niet het eerste 1200mm objectief van Canon. Er bestond namelijk al een EF 1200mm F5.6L USM. De Canon RF 1200mm F8L IS USM is een heel nieuw objectief. Het heeft een nieuw optisch ontwerp, het is een stop minder lichtsterk en het is veel korter en heel veel lichter dan de oude 1200mm. De EF-versie was gebaseerd op de FD versie die stamt uit 1984 en toen was lichtsterkte belangrijker dan nu, omdat films lang niet zo snel waren als moderne digitale camera’s. Die ene stop lichtsterkte die de nieuwe Canon RF 1200mm F8L IS USM minder heeft, kan je nu makkelijk compenseren door de gevoeligheid van de camera iets te verhogen. Op 1200mm hoef je niet bang te zijn dat je achtergrond niet onscherp genoeg wordt. Zelfs op F8 wordt alles achter je onderwerp behoorlijk onscherp, tenzij je onderwerp heel ver van je af is. Die ene stop lagere lichtsterkte heeft een wel enorme invloed op de afmetingen en het gewicht. De Canon RF 1200mm F8L IS USM is ongeveer 30 centimeter korter en meer dan 12 kg lichter. De oude EF-versie was namelijk meer dan 80 cm. lang en woog 16,5 kg. Het nieuwe objectief is nog geen 54 cm. lang en weegt maar 3340 gram. Het is daarmee een beetje langer en weinig zwaarder dan bijvoorbeeld de RF 800mm F5.6L IS USM, ondanks het bijna 50% langere brandpunt. Het nieuwe objectief heeft een stevige prijs, maar is vele malen goedkoper dan de oude EF 1200mm F5.6L USM.

Bouw

De Canon RF 1200mm F8L IS USM is geen klein objectief, maar voor zo’n lang brandpunt is het heel compact. De lengte is minder dan de helft van het feitelijke brandpunt. De Canon RF 1200mm F8L IS USM heeft dezelfde vormgeving als de 400mm, 600mm en 800mm voor het RF systeem, met een metaalkleurig uiteinde dat lijkt alsof er een tubus aan een bestaand objectief is gebouwd. Dat is dus enkel vormgeving. Het objectief heeft dezelfde ergonomie en mogelijkheden als de andere lange tele’s in het RF systeem. Het heeft een brede, zwart rubberen scherpstelring. Daarvoor zit een ring voor het selecteren van een van de twee voorinstellingen van de scherpte en daarvoor zit weer een zwarte ring met vier focus-hold knoppen. Verder zijn er schakelaars voor het instellen van de scherpstelling, het scherpstelbereik, de snelheid van de handmatige scherpstelling en de beeldstabilisatie.  Het objectief kan niet gebruikt worden met schroeffilters op de frontlens, maar heeft wel de mogelijkheid om 52mm drop in filters aan de achterzijde te gebruiken.

Gestabiliseerd

Het optisch ontwerp bestaat net als bij de RF 800mm uit 26 elementen in 18 groepen en heeft eveneens 2 Fluoriet elementen, 1 Super UD element en 1 UD element. Het voorste element is voorzien van een extra fluorcoating om het makkelijker schoon te kunnen houden. Het diafragma heeft 9 lamellen en kan in 1/8e stoppen worden versteld zodat aanpassingen aan de belichting tijdens het filmen in veel kleinere stapjes plaatsvinden en daardoor nauwelijks opvallen. Het objectief is uiteraard stof- en druipwaterdicht en natuurlijk heeft het objectief ook een statiefgondel. De Canon RF 1200mm F8L IS USM heeft beeldstabilisatie die op body’s zonder stabilisatie goed moet zijn voor een winst van 4 stops.

Scherpstelling

Met de Canon RF 1200mm F8L IS USM kan je gebruik maken van alle mogelijkheden van het R-systeem. De EOS R3 kan fotograferen met 30 beelden per seconde met autofocus tracking, maar alleen als de objectieven hier geschikt voor zijn. Dat is het geval met de Canon RF 1200mm F8L IS USM. Een groot voordeel van de spiegelloze camera’s is dat autofocus met dit objectief ook mogelijk is met een 2x Extender van Canon. Dat is bijzonder omdat de aanvangsopening dan al F16 is. Met de spiegelreflexcamera’s was autofocus dan sowieso niet meer mogelijk. 

De kortste instelafstand van de Canon RF 1200mm F8L IS USM is 4,3 m. Het objectief heeft een begrenzer voor het AF-bereik van oneindig tot 30 meter, en van 30 meter tot 4,3m. De maximale vergroting die je op 430 cm.  kan halen is 0,29x of bijna 1:3. Dat is niet slecht. Met de extenders blijft de instelafstand gelijk en zijn de vergrotingsmaatstaven 0,41x met de 1,4x Extender en zelfs 0,60x met de 2x Extender.

Beeldkwaliteit

De MTF-curve van dit objectief is uitstekend, met een mooie, gelijkmatige verdeling van de scherpte over het hele beeldveld. Dit objectief heeft vrijwel geen last van een scherpteverloop naar de hoeken. De MTF grafiek is net een fractie minder goed dan van bijvoorbeeld de RF 400mm F2.8, maar nog altijd indrukwekkend voor zo’n lang brandpunt.

Het gebruik van teleconverters, of Extenders zoals Canon ze noemt, zorgt voor een afname van de beeldkwaliteit, maar in het geval van de Canon RF 1200mm F8L IS USM kan je niet kiezen voor een ander objectief met een nog langer brandpunt.

 

Canon RF 800mm F5.6L IS USM

 specificaties
  
beeldhoek (diag)2°05’
sensorformaatFull frame
min. instelafstand4,3 m
filterdiameter52mm achterzijde
 9
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)168×537 mm
gewicht3340 gr.
bajonetaansluitingCanon RF
bijzonderhedenDrop-in filters
importeurwww.canon.nl
verkoopprijs€ 23.799,99
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Canon RF 800mm F5.6L IS USM

Geen ander merk heeft een objectief als de Canon RF 1200mm F8L IS USM. Als je het nodig hebt, heb je geen andere keus.

De Canon RF 1200mm F8L IS USM is een bijzonder objectief. Waar je voor de RF 800mm F5.6L IS USM nog de mogelijkheid hebt om te kiezen voor Canon’s 800mm F11 IS STM objectief, is de 1200mm uniek. Het is het enige objectief met dit brandpunt dat je op dit moment kan kopen. Het is niet goedkoop, maar het kost vele malen minder dan de voor vrijwel iedereen echt onbereikbare EF 1200mm F5.6L USM kostte. Dus als je een 1200mm nodig hebt, of graag wilt hebben, dan is dit je enige optie. De mogelijkheid om de beeldhoek nog verder te verkleinen met de Extenders zorgt ervoor dat je met de Canon RF 1200mm F8L IS USM beelden kan maken die met geen ander objectief mogelijk zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in