
Canon 6D: schiet met scherp en betaalbare bokeh
De beste lens voor een Canon 6D na 25 uitgebreide lenstesten met een Canon full-frame camera
Misschien heb je voor de Canon 6D gekozen vanwege het hogere dynamisch bereik van deze camera in vergelijking met Canon camera’s voorzien van een APS-C sensor, zoals de Canon 7D mk2 of de Canon 70D. Of anders vanwege de betere signaal-ruis verhouding of de hogere scherpte. Vrijwel zeker was je verrast door het relatief lage gewicht en de compacte afmetingen voor een camera met zo’n grote sensor. En zeer waarschijnlijk was je gecharmeerd van het idee om plaatjes met mooie bokeh te schieten op een betaalbare camera met een volformaat sensor.
Beste Lenzen voor Canon6D:
Betaalbare lenzen voor een volformaat sensor
f/4 FF = f/2.8 APS-C Om een zelfde scherptediepte als met de Canon 6D bij f/4 te bereiken, heb je op een camera met een APS-C sensor (Canon 70D, Canon 7D mk2) een duurdere f/2.8 lens nodig.
De beste 6D kitlens: Canon 24-105 mm L, Canon 24-105 mm STM of Sigma 24-105 mm?
Maar met de aanschaf van een goede camera ben je er nog niet. Daar moet een minstens even goede lens op. Met een aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding, wat vrijwel zeker een belangrijke overweging is geweest om voor de Canon 6D te kiezen. Het is een kunst om een objectief te kiezen voor een zo laag mogelijke prijs, die toch nog een hoge beeldkwaliteit biedt. En als je niet oppast, loopt je bankrekening vanzelf leeg bij de aanschaf van een setje mooie objectieven voor een full-frame camera. Binnenkort gaan we dat in de praktijk brengen met de beste lens voor een Canon 5D mk3, 5Ds of 5DsR, waarbij de nadruk ligt op de hoogst mogelijke beeldkwaliteit. daar gaan we adviezen geven zonder ons druk te maken over de prijs van een lens. Maar in dit artikel gaan we er van uit dat je voor een Canon 6D hebt gekozen vanwege de aantrekkelijke prijs/kwaliteitsverhouding van deze full frame camera. Daar hebben we onze lensadviezen dan ook op aangepast. We hebben bijna allemaal lenzen met een winkelprijs onder de duizend euro, met een uitschieter naar beneden van net iets meer dan 200 euro, geselecteerd.
De Canon 6D is samen met de Canon 24-105mm STM lens te koop als kit voor minder dan 2.000 euro. Het zoombereik van deze lens loopt van groothoek, via reportage en standaard naar portretlens. Daarmee is een 24-105mm zoom een ideaal type lens om als eerste (en enige) lens mee te beginnen als je de overstap maakt naar je eerste Canon met een volformaat sensor. Weet je zeker dat je naast de standaardzoom (24-70 of 24-105mm) ook een (70-200mm) telezoom wil hebben, overweeg dan een compactere en vaak ook iets betere 24-70 zoomlens in plaats van de 24-105mm kitlens. En zoek je naar de hoogst mogelijke kwaliteit voor een betaalbare prijs, overweeg dan om te starten met een vast brandpunt. Met name bij camera’s met een volformaat sensor leveren de meeste lenzen met een vast brandpunt een hogere beeldkwaliteit dan zoomlenzen.
De Canon 6D body kost rond 1.600 euro en de Canon EF 24-105mm f3.5-5.6 IS STM circa 450 euro. Heb je nog geen camerabody, dan maakt Canon het dus een klein beetje (50 euro op de 2.000) aantrekkelijker om de camera inclusief kitlens te kopen. De STM versie hebben we nog niet getest, maar zijn duurdere, professionele L versie (Canon EF 24-105mm 1:4L IS USM) wel. Het afwerkingsniveau van de L versie is van een hoger niveau dan van de STM versie. Zo is de L versie bijvoorbeeld extra afgedicht tegen stof- en spatwater. Afgelopen jaar heeft Sigma, om de keuze nog wat moeilijker te maken, een Sigma 24-105mm Art zoomlens uitgebracht, die wat bouwkwaliteit kan wedijveren met de professionele Canon L versie, maar die de Canon 24-105mm L wat beeldkwaliteit overtroeft.
Macrofotografie met een Canon 6D: onze keuze is simpel
In deze categorie is de keuze simpel voor ons. De Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM is de enige macro die we op een Canon met een volformaat sensor hebben getest en zowel de bouw- als beeldkwaliteit zijn goed. Misschien dat we volgend jaar ook iets kunnen zeggen over de bouw- en beeldkwaliteit van goedkopere alternatieven zoals de Sigma 105mm f/2.8 of de Tamron 90mm macro. De Canon EF 100mm f/2.8L IS USM maakt deel uit van Canon’s prestigieuze L-serie en biedt Image Stabilizer voorzien van hoek- en verschuivingsdetectie, die effectief is bij korte scherpstelafstanden. De robuuste constructie is voorzien van stof- en vochtwerende afdichtingen voor bescherming tegen barre weersomstandigheden.
Groothoek lenzen
We hebben (in alfabetische volgorde) de volgende groothoek lenzen getest op Canon camera’s met een volformaat sensor:
- Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM
- Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
- Canon 24mm f/1.4L
- Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM
- Sigma 24mm f/1.4L (test verschijnt binnenkort)
- Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM Art
- Tamron SP AF 28-75 mm/2.8 XR Di
- Tokina 16-28 mm f/2.8 AT-X PRO FX SD
Een hele mooie groothoek uit dit lijstje, die we iedere Canon 6D bezitter aanraden, is de Sigma 24mm f/1.4 Art, waarvan de test binennkort verschijnt op onze site. De praktijktest waarin we de Sigma 24mm 1.4 Art vergelijken met de Canon 24mm f/1.4 LII, hebben we al wel gepubliceerd.
Fisheye lens: Canon 8-15mm of Tokina 10-17mm?
Denk je bij Canon aan een Fisheye lens, dan denk je aan de Canon 8-15mm. De bouwkwaliteit van de Canon 8-15mm is onberispelijk en je maakt er mooie, karakteristieke Fisheye opnames mee. Deze lens is echter niet goedkoop en bij de kortste brandpuntsafstanden heb je bij de Canon 6D te maken met zwarte hoeken. Hetzelfde geldt – in ergere mate – voor de veel goedkopere Tokina 10-17mm, die wordt verkocht voor gebruik op camera’s met een APS-C sensor. Ik ken fotografen die zich niet druk maken over een zwart randje, maar meer oog hebben voor het unieke Fish-eye karakter en daarom kiezen voor deze aantrekkelijk geprijsde Tokina als Fisheye op een volformaat camera.
De meeste Canon 6D bezitters zullen hun aandacht in eerste instantie richten op minder gespecialiseerde lenzen. Tegen de tijd dat je toe bent aan een Fisheye, zou ik deze Tokina 10-17mm zeker uitproberen bij een cameraspeciaalzaak. Vind je het storend om de zwarte randen te croppen, dan kan je zonder twijfels doorsparen voor de Canon 8-15mm Fisheye.
Portretlenzen
Een goede portretlens is lichtsterk (f/2.8 of lager) en heeft een brandpuntsafstand tussen de 85mm en 135mm. Eerlijk gezegd vind ik dat we ook hier nog een vacature hebben, omdat we nog geen echte portretlenzen hebben getest op een Canon camera met een volformaat sensor. Maar door de niet voor niets zo populaire Canon 100mm f/2.8 zowel als macrolens als portetlens te gebruiken, wordt de aanschafprijs van rond de 800 euro wat beter te verteren.
De Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS USM is een macrolens met een hoge beeldkwaliteit, die bovendien goed te gebruiken is als portretlens. Hik je aan tegen de prjs van deze macrolens en je bent toch niet van plan om macro-opnames te gaan schieten, dan kan je altijd nog uitwijken naar een Tamron SP AF 28-75 mm/2.8 XR Di, waarvan de prijs bijna 50% lager ligt.
Telelenzen voor Canon 6D
De Canon 70-200mm f/2.8 IS L II is een lens met een perfecte beeldkwaliteit, maar is ook voorzien van een prijskaartje ver boven de range (tot ongeveer duizend euro) waarin we de beste lenzen voor de Canon 6D selecteren. Bovendien is een brandpuntsafstand van 200mm voor velen een beetje kort op een camera met een volformaat sensor. Bij de beste telelens (met een brandpuntsafstand van tenminste 300mm) voor de Canon 6D hebben we wat beeldkwaliteit betreft een paar geschikte kandidaten.
- Canon EF 70-300 mm f/4-5.6L IS USM
- Sigma 150-600mm f/5-6.3 DG HSM OS Sports
- Sigma 120-300mm f/2.8 DG OS HSM Sports
- Canon EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4X
De Canon EF 70-300 mm f/4-5.6L IS USM lijkt ons voor de Canon 6D een goede keuze, omdat het zoombereik groter en de prijs aanmerkelijk lager is dan de 70-200mm IS van Canon. Er is ook een goedkopere versie van de Canon 70-200mm f/2.8, zonder ingebouwde beeldstabilisatie. Kies die niet. Ga je voor de hoogst mogelijke scherpte, kies dan – zeker bij een telelens – altijd voor een versie met ingebouwde beeldstabilisatie. De extra investering betaalt zich jarenlang uit in extra beeldkwaliteit.
In NL is 600mm geen overbodige luxe. Een leeuw is groter dan een pimpelmees.
In Afrika kom je met een auto verrassend dichtbij je onderwerp, waardoor een 200mm of 300mm brandpuntsafstand op een Canon 6D meestal voldoende is voor een mooie opname. Wil je in Nederland wildlife fotografie beoefenen met een Canon 6D, dan is zelfs 300mm op een camera met een volformaat sensor niet voldoende. Zonder schuilhut is het niet zo eenvoudig om voldoende dicht bij je onderwerp te komen (praktijkboek vogelfotografie). In plaats van een teleconverter te gebruiken met de Canon 70-300mm L, met lichtverlies, een klein beetje beeldkwaliteitsverlies en het verlies van AF als gevolg, gaat onze voorkeur uit naar de Sigma 150-600mm Sports. De AF is snel en nauwkeurig en de beeldkwaliteit van deze supertelezoom met een extreen groot zoombereik is verrassend goed. Helemaal in relatie tot zijn prijs, die niet veel hoger is dan van de Canon EF 70-300 mm f/4-5.6L IS USM.
Lenzen met een vaste brandpuntsafstand?
Ervaren fotografen werken vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een vast brandpunt je beter na te denken over de compositie van een foto. Maar juist op een camera met een grote volformaat sensor zijn het de lenzen met een vast brandpunt die de toon zetten als het je te doen is om een betaalbare lens met onberispelijke beeldkwaliteit. We hebben 8 lenzen met een vast brandpunt (en 17 zoomlenzen) getest op een Canon camera met een volformaat sensor:
- Sigma 24 mm f/1.4 Art
- Sigma 35 mm f/1.4 Art
- Sigma 50 mm f/1.4 Art
- Canon 24mm f/1.4L
- Canon 50mm f/1.2L
- Canon EF 40 mm f/2.8 STM
- Canon EF 35mm f/2 IS
- Canon EF 100 mm f/2.8L Macro IS US
Meerdere van deze lenzen zijn absolute aanraders als het om beeldkwaliteit gaat. De meeste fotografen kiezen een lichtsterke 50mm als eerste standaard lens met een vast brandpunt. In dat geval kan je in onze ogen niet om de Sigma 50 mm f/1.4 Art heen, die beter (maar ook duurder) is dan de oudere f/1.8 en f/1.4 lenzen van Canon. De Sigma 50mm f/1.4 is bovendien uitzonderlijk goed als het om low-light performance en de kwaliteit van de bokeh gaat. Hopelijk komt Canon binnenkort met een nieuwe versie van de Nifty Fifty (50mm f/1.8).
Low Light: Concertfotografie, nachtfotografie
Concertfotografie en nachtfotografie stellen veel zwaardere eisen aan lenzen, met name als het om lichtsterkte, scherpte bij volle opening en om het voorkomen van interne reflecties gaat. Omdat een foto vaak veel donkere delen en een enkele felle lichtbron bevat, vallen nevenbeelden en een verminderd contrast als gevolg van interne reflecties extra op bij concertopnames of nachtfoto’s. De Sigma 50 mm f/1.4 Art scoort heel goed op dit punt. Deze lens biedt een hele goede beeldkwaliteit vanaf volle opening, wat een extra pluspunt is als je fotografeert bij weinig licht. De bouwkwaliteit van deze lens is fantastisch. En wat de bokeh betreft………
Mooie bokeh met de Canon 6D?
Bokeh is niet alleen afhankelijk van sensorgrootte en diafragma. Natuurlijk helpt een kleine scherptediepte om een onderwerp te isoleren van de achtergrond. Maar afgeronde diafragmabladen (liefst zo veel mogelijk) en de kwaliteit van de toegepaste (achromatische) lenselementen zijn eveneens van belang voor de kwaliteit van de bokeh. De Canon 70-200mm f/2.8 IS L II levert bij 200mm f/2.8 een fantastisch mooie bokeh, maar valt buiten ons budget.
De Sigma 50mm 1.4 Art verraste ons met zijn mooie bokeh bij rechtstreekse vergelijking met opnames gemaakt met de lichtsterkere Canon 50mm f/1.2L. De Sigma lens blonk bovendien uit in een verrassend veel hogere scherpte bij volle opening en minder longitudinale chromatische aberratie / kleurbokeh.
Welke lenstest staat er hoog op jouw lijstje?
We adviseren alleen lenzen die we zelf getest hebben en wij vinden het aantal lenzen dat we op een camera met een full frame sensor hebben getest, nog bescheiden van omvang. Zelfs al heeft het ons vele maanden gekost om die 25 lenzen te testen. Met name de zoomlenzen, waarvan we afhankelijk van het zoombereik ook de individuele testresultaten op de brandpuntsafstanden 24, 28, 35, 50, 85, 135, 200, 300 en 400mm publiceren (nuttig voor een eerlijke vergelijkeing van de beeldkwaliteit van een zoomelns met een vast brandpunt!), nemen veel tijd in beslag.
Er zijn natuurlijk nog veel meer lenzen te koop. En daar zitten vast ook nog een paar juweeltjes tussen. We hebben sinds de start van CamerasStuffReview onze aandacht meer gericht op lenzen voor Canon 700D, Canon 70D, Canon 7D mk2, dan op lenzen voor camera’s met een full-frame sensor. Deze keuze is ingegeven door het simpele feit dat er veel meer fotografen zijn met een camera met een kleinere APS-C sensor, waardoor we meer lezers van dienst zijn door APS-C lenzen te testen. De gestage groei van compacte systeemcamera’s maakt dat wij onze testaandacht nog verder moeten verdelen. Mocht er een lens zijn waarvan je absoluut dit jaar nog een test zou willen lezen (we beloven niks, want we zitten tot over onze oren in de camera’s en lenzen die we nu voor jullie aan het testen zijn), stuur ons een mailtje met een lenstestsuggestie.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: