
Micro-43: compact, licht èn goed.
“Van 30 lenzen die wij op een micro-43 camera hebben getest, zijn dit de beste compacte en betaalbare micro-43 lenzen”.
Waar de verkoop van spiegelreflexcamera’s op dit moment sterk afneemt, blijft de verkoop van systeemcamera’s zonder spiegel wereldwijd constant. Als we naar de CIPA cijfers van de vorige maand kijken, worden er in absolute aantallen in Europa zelfs méér spiegelloze systeemcamera’s verkocht en groeit in Europa het marktaandeel van de spiegelloze systeemcamera’s. Micro-43 camera’s van Olympus en Panasonic verheugen zich, mede dankzij het enorme aanbod van compacte en goede objectieven, onder enthousiaste amateurfotografen in een grote populariteit.
Beste micro-43 lenzen voor starters:
Dat is niet alleen vanwege de compacte afmetingen en het grote lensaanbod aan micro-43 lenzen, maar zeker ook vanwege de hoge beeldkwaliteit. Het dynamisch bereik – de camera-eigenschap die in onze laatste lezerspoll als de meest belangrijke werd aangewezen – van een micro-43 camera is minstens net zo goed als het dynamisch bereik van een camera met een APS-C sensor. Omdat micro-43 meestal 16 megapixels hebben – meer dan genoeg voor een fantastische A3 / 30 x 40cm afdruk – ligt ook de signaal/ruis verhouding heel dicht bij die van grotere full-frame of APS-C sensor met 36 of 24 megapixels. In sommige gevallen is de signaal/ruis verhouding van een micro-43 camera zelfs gelijk aan die van een camera met een volformaat sensor.
Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is om de juiste lens te kiezen uit het enorme aanbod aan micro-43 lenzen. Hopelijk helpen we jullie een beetje op weg met dit eerste artikel van een serie lensadviezen voor micro-43. Bewust hebben we een paar lenzen meerdere keren geadviseerd. Door slim kiezen heb je zo voor weinig geld een breed toepasbaar setje lenzen. In een volgend artikel gaan we in op de beste micro-43 lenzen voor meer ervaren amateur fotografen. Het zal duidelijk zijn dat die lenzen ook een hoger prijskaartje hebben. En vanzelfsprekend zullen we deze artikelen met enige regelmaat actualiseren, op basis van onze nieuwste testresultaten.
De meeste micro-43 camera’s zijn op dit moment voorzien van een 16 megapixel sensor. Dat is voldoende voor een scherpe afdruk op A3 formaat. Tegelijkertijd stelt het hoge eisen aan de lenzen die je gebruikt. In Hoe kies ik een lens? Subjectief stappenplan voor aanschaf van een objectief zetten we op een rijtje welke criteria we gebruiken bij onze jacht op de perfecte lens voor – in dit geval – een starter of een amateurfotograaf met een bescheiden budget en een micro-43 camera.
Micro-43 camera’s; ideale starter camera’s
Waar alle micro-43 lenzen in uitblinken, zijn de compacte afmetingen en het lage gewicht in vergelijking met lenzen voor spiegelreflexcamera’s. Daarmee zijn het ideale starterscamera’s. Net als bij spiegelreflexcamera’s geldt, dat het budgettair gezien aantrekkelijker is om een kit inclusief lens te kopen, als dit je eerste camera met een verwisselbare lens is. Stap je over van een compactcamera of een smartphone, dan is de Panasonic GM1 de kleinste micro-43 camera. Terwijl de beeldkwaliteit van deze camera net zo goed is als van zijn grotere broers. De body zonder lens kost 600 euro en de body inclusief de 12-32mm zoomlens kost 650 euro. Dit kleine lensje met een fantastische beeldkwaliteit kost los 300 euro.
Voor wie de voorkeur aan een iets grotere camera, maar nog altijd veel kleiner en lichter dan een spiegelreflex, geeft, is de Olympus OM-D E-M10 met 14-42mm 1:3.5-5.6 II kitlens een aantrekkelijke optie. De camerabody zonder lens is 100 euro goedkoper, terwijl deze lens los voor 200 euro te koop is. Tel uit je winst.
Compacte zoomlens? Panasonic 12-32mm
De Panasonic 12-32 mm LUMIX G VARIO 12-32 mm/F3.5-5.6 ASPH. /MEGA O.I.S. is de kleinste kitlens met ingebouwde beeldstabilisatie. Het biedt een zoombereik dat qua beeldhoek vergelijkbaar is met een 24-64 mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor. Een kitlens met echte groothoek (24 mm in plaats van 28mm) komt niet zo vaak voor. Wij testten de Panasonic 12-32mm op de Panasonic GM1: de meest compacte Panasonic systeemcamera. Die combinatie past in een flinke broekzak. Probeer dat maar eens met een spiegelreflexcamera met een kitlens.
Panasonic 14-140 mm II: beste superzoom voor micro-43
Regelmatig krijgen we de vraag naar een enkele lens voor een systeemcamera, waar je de hele vakantie mee uit de voeten kan, zonder van lens te verwisselen. Dan kom je al snel uit bij een superzoom, vakantiezoom, of all-in-one zoom. Wij rekenen alle zoomlenzen met een zoombereik van 5 of meer, tot de superzooms. Tot nu toe hebben we twee 14-140mm zoomlenzen van Panasonic getest, waarvan we de meest recente, goedkopere versie aanbevelen. De goedkopere versie (Panasonic 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH POWER OIS LUMIX G VARIO), is niet alleen te herkennen aan een kleinere filtermaat (58mm in plaats van 62mm), maar ook aan een 200 euro lagere winkelprijs.
Deze lens wordt bij verschillende Panasonic camera’s ook als kitlens aangeboden. Als je je eerste micro-43 camera wilt kopen, onder andere vanwege de hoge video-kwaliteit, kies dan voor een kit met de 14-140mm lens.
Groothoek lenzen
Wil je vervorming? koop een Panasonic 8mm Fisheye
Groothoeklenzen op spiegelreflexcamera’s staan bekend om hun grote vervorming: bolle en holle horizonnen en gebouwen. Leuk om te lachen, maar niet als het jouw foto is. Bij micro-43 camera’s wordt eventuele vervorming van groothoeklenzen (met een brandpuntsafstand van 12 mm of minder) automatisch gecorrigeerd; bij jpg bestanden al in de camera. Bovenstaande opname geeft een wijds uitzicht – ondanks het verticale – formaat-, dankzij de korte brandpuntsafstand, terwijl de rechte lijnen mooi recht gebleven zijn zonder dat de fotograaf met Photoshop heeft zitten ploeteren. De Panasonic 12-32mm is niet alleen aantrekkelijk als compacte zoomlens. Bij de 12mm brandpuntsafstand maak je veel mooiere groothoekopnames dan bij 14mm.
Beste micro-43 portretlens voor starters
Hint: je hoeft er niet meer dan 275 euro voor neer te leggen. Spotgoedkoop? Dat is een understatement. Olympus heeft met de 45 mm f/1.8 een nieuwe dimensie toegevoegd aan het begrip: “goede prijs/kwaliteitsverhouding.Op een micro-43 camera maak je mooie portretten met een lichtsterke (<f/2.8) lens, met een brandpuntsafstand tussen de 40 en 100mm. De eerste lenzen die mij te binnen schieten, zijn de Panasonic 42.5 mm f/1.2 en de Olympus 75 mm f/1.8. Dit illustere duo scoort fenomenaal qua beeldkwaliteit, maar ze hebben ook een prijskaartje dat het budget van de meeste starters overstijgt. Mijlenver verwijderd qua prijs, en toch verrassend dichtbij qua beeldkwaliteit, bevindt zich de Olympus 45 mm f/1.8.
Telelenzen voor micro-43
Voor opnames van ver verwijderde onderwerpen heb je een telelens – een lens met een lange brandpuntsafstand – nodig. Vanwege de 2x crop-factor van een micro-43 camera, is een brandpuntsafstand van 150mm bijna altijd voldoende. Voor het maken van scherpe opnames bij een lange brandpuntsafstand is een korte sluitertijd heel belangrijk en zou je het liefst een lichtsterke telelens (f/2.8) willen hebben. Maar die valt buiten het budget van startende fotografen, want dit soort lenzen zijn moeilijk – en dus duur – om te maken. Gelukkig is er een aantrekkelijk alternatief: De Panasonic 45-150mm f/4-5.6 is weliswaar minder lichtsterk en de lichtsterkte wordt nog minder, naarmate de brandpuntsafstand langer wordt. Daardoor wordt de sluitertijd bij 200mm – bij een gelijkblijvende hoeveelheid licht – twee keer zo lang als bij de kortste brandpuntsafstand. Toch heb je hiermee voor ongeveer 250 euro een compacte, lichte telezoom met een voor deze prijs verrassend goede beeldkwaliteit.
Beste vast brandpunt lenzen
Ervaren fotografen werken vaak vanuit creatieve overwegingen graag met een vast brandpunt. Lenzen met een vast brandpunt zijn vaak lichtsterker dan zoomlenzen en meestal beter geschikt om handmatig mee scherp te stellen. Het zijn voordelen die zwaarder zullen wegen voor de wat meer ervaren amateurfotografen, dan voor de starters die net hun eerste micro-43 camera hebben aangeschaft. Omdat je niet in- of uit- kan zoomen, dwingt een objectief met een vast brandpunt je om beter na te denken over de compositie van je foto. Zo leer je als starter om betere composities en daardoor mooiere foto’s te maken.
De eerste lens met een vast brandpunt die wordt aangeschaft, is de standaardlens. Voor een camera met een micro-43 sensor is dat een 25mm lens. Dat brandpunt valt binnen de range van de 14-42 of 12-32 mm kitlens die je bij je camera hebt aangeschaft.
Beste micro-43 standaard lens met een vast brandpunt
Lang niet iedereen heeft een groot arsenaal aan dure (zoom-)lenzen nodig om fantastische foto’s te maken. Henri Cartier Bresson fotografeerde vrijwel uitsluitend met een 50mm vast brandpunt. Deze brandpuntsafstand is universeel inzetbaar. Er zijn veel – meestal meer ervaren – fotografen die zoomlenzen links laten liggen, het voorbeeld van Henri volgen en uitsluitend op stap gaan met een 50 mm (op een camera met een volformaat sensor) lens met een vast brandpunt. Op een micro-43 camera heb je een lens met een 25mm brandpuntsafstand nodig om hetzelfde beeld in je zoeker of op je beeldscherm te krijgen. De Olympus 25mm f/1.8 biedt een hele hoge beeldkwaliteit, waaraan je ook nog steeds veel plezier beleeft als je het beginnersstadium al lang ontgroeid bent. Voor ongeveer 400 euro is ie van jou.
Betaalbare bokeh!
Bokeh is de benaming voor de achtergrondonscherpte, zoals je ziet in bovenstaand plaatje, dat met een micro-43 camera is gemaakt. Als de achtergrond mooi onscherp is, leidt die de aandacht niet van het onderwerp af.
Wil jij ook een mooie achtergrondonscherpte, zonder de bijbehorende prijs in gewicht, omvang en euro’s te betalen, dan is de Olympus 45 mm f/1.8 de aangewezen kandidaat. Compact, licht, lichtsterk, hoge beeldkwaliteit en een mooie bokeh verenigd in een betaalbaar objectief met een vaste brandpuntsafstand. Deze lens is ideaal voor portretfotografie en de hoge lichtsterkte maken deze lens ook perfect voor concertfotografie, binnenfotografie zonder flitser of nachtfotografie. Een winkelprijs van 250 euro hoeft zelfs voor een startende fotograaf geen belemmering te zijn om voor deze Olympus te kiezen.
Steun CameraStuff Review
Koop via affiliate links: