De beste onderwatercamera: Panasonic GH5 of LX10 ?

0

De Panasonic GH5 is zonder twijfel een van de beste hybride camera’s. Het is een uitstekende fotocamera en de GH5 biedt bijna ongeëvenaarde videomogelijkheden, zeker als je rekening houdt met de prijs van een GH5. De Panasonic GH5 is ook een van de beste onderwatercamera’s.

Dat heeft niet alleen te maken met de prijs en de compactheid, al speelt dat ook mee. Wat de Panasonic zo goed maakt is de mogelijkheid om onderwater snel een goede handmatige witbalans te maken. Onderwater wordt het licht naarmate je dieper gaat steeds blauwer. Veel camera’s kunnen dat onvoldoende corrigeren. Voor foto’s kan je in raw veel aanpassen in de beeldbewerking, maar voor film is het maken van een goede witbalans een vereiste voor een hoge videokwaliteit. Bij de GH5 kan je met drie keer drukken een witbalans maken en je kan tot vier verschillende witbalansen opslaan. Voeg daarbij de gestabiliseerde 4K 60p video voor prachtig beeld met een lichte slowmotion om beweging van de camera te maskeren of de fullHD video met 180 beelden per seconde voor indrukwekkende slowmotion en je hebt een vrijwel ideale onderwatercamera.

Bekijk hier de onderwatertest van de GH5 op Backscatter:

{youtube}aqpBOa7kfC8{/youtube}

Een alternatief voor de GH5 is verrassend genoeg de LX10 compactcamera. De LX10 beschikt niet over een Micro Four Thirds sensor maar over een kleinere 1” sensor. In principe is een camera met een kleinere sensor onder water in het nadeel omdat je bij gelijke ISO-waardes meer ruis krijgt. Dat is ook zo bij de LX10, maar de LX10 heeft een zeer lichtsterk zoomobjectief met een beeldhoek van 24-72mm (kleinbeeld equivalent) en een lichtsterkte van f/1.4-f/2.8. In de groothoekstand is dit objectief dus 2 stops lichtsterker dan de lichtsterkste zooms voor de GH5. Hierdoor kan je bij lagere ISO-waardes werken en is het verschil tussen de GH5 en de LX10 minder groot dan je zou denken. Verder beschikt de LX10 over veel kwaliteiten die de GH5 onder water zo goed maken: 4K video en de mogelijkheid om snel en gemakkelijk een handmatige witbalans te maken. De LX10 heeft geen ingebouwde zoeker, maar onder water maak je daar toch geen gebruik van. De kleinere afmetingen van de LX10 zorgen ervoor dat je ook met een kleiner onderwaterhuis toe kan. Voor duikers die op vakantie ook onder water wat willen filmen of fotograferen is de LX10 een ideale camera die gemakkelijker mee te nemen is dan een GH5, ook met onderwaterhuis, en die een stuk minder kost. Een LX10 met een Ikelite onderwaterhuis kosten samen een vliegticket naar Aruba minder dan een GH5 body.

Bekijk hier de test van Backscatter:

{youtube}D2neuC8n678{/youtube}

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in