Review: Fujifilm X-T30 II – kleine upgrade

0

De Fujifilm X-T30 II is een kleine upgrade van de X-T30. Het scherm heeft een hogere resolutie en de camera heeft meer intern geheugen. Dat laatste zorgt er wel voor dat de werking van de camera beter werkt.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-T30 II:

VOORDELEN

NADELEN

  • Beter scherm

  • Grotere Buffer

  • Betere Autofocus

  • Nog steeds geen beeldstabilisatie

  • Niet-standaard microfoon aansluiting

De Fujifilm X-T30 II is een leuke, compacte en lichte systeemcamera met een retro-uitstraling en bediening.

Introductie Fujifilm X-T30 II

De Fujifilm X-T30 II is een X-T30 met hele kleine verschillen. De beide camera’s zien er exact hetzelfde uit. De Fujifilm X-T30 II heeft zelfs geen II op de body. Zo klein lijkt Fujifilm de verschillen zelf te vinden. Toch zijn het verschillen die de camera ook praktisch gezien anders maken. Dat zit hem niet zozeer in het scherm, dat een hogere resolutie heeft gekregen: van 1 miljoen naar 1,6 miljoen. Dat is prettig, maar verandert niets aan hoe de camera werkt. De Fujifilm X-T30 II heeft ook meer RAM-geheugen gekregen. Dat maakt wel verschi. De camera heeft hierdoor een grotere buffer bij het maken van serieopnames. De autofocus is ook verbeterd. De Fujifilm X-T30 II heeft – net als de X-T30 een X-Processor 4. Die zit ook in de Fujifilm X-T4. Toch zat er een flink verschil in AF-prestaties tussen de X-T 30 en de X-T4. De verschillen tussen de X-T30 II en de X-T4 zijn op dit punt juist heel klein. De X-T30 II kan, net als de X-T4, onder gunstige omstandigheden binnen 0,02 seconde scherpstellen. De Fujifilm X-T30 II heeft ook extra filmsimulaties gekregen. De X-T 30 II krijgt er twee bij: Classic Neg en ETERNA Bleach Bypass. Het totaal komt daarmee op 18.

Bouw en bediening

De Fujifilm X-T30 II is een stuk compacter en lichter dan de topmodellen X-T3 en X-T4. Hij is nog steeds gebouwd als een bijna analoge camera, met grote knoppen voor de sluitertijden en de gevoeligheid, rechts en links van de zoeker. De camera heeft een extra instelwiel op de voorzijde om de bediening compleet te maken. In combinatie met objectieven met een diafragmaring,  waar Fujifilm er veel van heeft, kan je heel ‘old school’ werken met de X-T 30 II. Dat alleen al zal voor sommige fotografen een reden zijn om voor deze camera te kiezen.

 

Het scherm is verbeterd met een resolutie van 1,62 megapixel. Het kan echter alleen kantelen en niet draaien.  Het scherm is wel aanraakgevoelig. Het kan dus gebruikt worden voor het bedienen van de menu’s en voor het swipen door beelden tijdens playback. De zoeker is hetzlefde gebleven met 2,36 megapixel en een 0,62x vergroting. Op de achterzijdee heeft de Fujifilm X-T30 II ondermeer een joystick voor de bediening en de autofocus. De camera heeft nog altijd geen ingebouwde beeldstabilisatie. Dat zorgt er natuurlijk ook voor dat de camera compact en licht is. De Fujifilm X-S10 heeft dat echter wel en die is niet veel duurder, groter of zwaarder.

Beeldkwaliteit

 

De Fujifilm X-T30 II heeft dezelfde sensor als de X-T 30 en zelfs als het topmodel, de X-T4. De beeldkwaliteit heeft dus geen verrassingen. Het is een dual-gain sensor met een tweede trap bij 800 ISO. Het dynamisch bereik is prima en de prestaties bij hoge gevoeligheden zijn ook goed. Er is wat ruis bij hogere ISO-waardes, wellicht een fractie meer dan bij de nieuwste Sony’s, maar over het geheel genomen is de beeldkwaliteit zo goed als je van een moderne APS-C sensor mag verwachten.

Video

 

De Fujifilm X-T30 II kan filmen in 4K. Hiervoor wordt een 6K beeld gebruikt om dit te maken. De maximale opnamesnelheid in 4K is 30 beelden per seconde. Intern kan de camera filmen in 8 bit 4:2:0. Een 10 bit signaal in 4:2:2 kan via HDMI worden uitgestuurd en met een externe recorder worden opgenomen. Full HD video kan ook tot 60 beelden per seconde en zelfs in 10 x slowmotion, met een hoogste opnamesnelheid van 240 beelden per seconde. Wie in F-log wil filmen, kan op de X-T30 II nu ook gebruik maken van een profiel dat het opgenomen beeld bewerkt kan weergeven, zodat je een betere inschatting  kan maken van hoe het uiteindelijke beeld er uit zal gaan zien. De mogelijkheid om te filmen in 10 bit 4:2:2 in F-log via een externe recorder is voor een camera in deze prijsklasse best bijzonder. Wil je de camera serieus gebruiken om mee te filmen, dan heb je wel adapters nodig om zowel een microfoon als een koptelefoon aan te sluiten. De microfoon aansluiting is namelijk 2,5mm in plaats van de standaard 3,5mm en een koptelefoon kan alleen op de USB-poort worden aangesloten.

Autofocus

De autofocus van de Fujifilm X-T30 II is flink verbeterd ten opzichte van de X-T 30 en komt nu veel meer overeen met dat van de X-T4 qua snelheid en nauwkeurigheid. Dat zal je dan vooral gaan merken bij het volgen van onderwerpen en bij het gebruik van continue autofocus. De ‘II’ kan scherpstellen over het volledige beeldveld en kan zonder blackouts scherpstellen bij 8 beelden per seconde, de maximale snelheid die je bij gebruik van de sluiter kan halen. Het autofocussysteem kan ook scherpstellen tot -7 EV wanneer je de Fujinon XF50mm F1.0 R WR gebruikt.

 

Fujifilm X-T30 II

 specificaties
  
sensor

26 Mp

video4K/30p – Full HD/240p
ISO

160-12.800 (80-51.200 uitgebreid)

max. seriesnelheid8 bps mechanisch / 30 bps elektronisch
opslagmediaSD, SDHC, SDXC
capaciteit accu390 opnamen
afmetingen118x83x47 mm
gewicht (incl accu)378 g
verkoopprijs

€ 899,00

importeurwww.fujifilm.eu/nl
  
 beoordeling
beeldkwaliteit
scherpstelling
lichtmeting
witbalans
scherm/zoeker
prijs-kwaliteit
bonus
  
eindwaardering

Conclusie test Fujifilm X-T30 II

In de praktijk zorgen de verbeteringen er voor dat de X-T 30 II weer behoorlijk bij de tijd is.

De Fujifilm X-T30 II lijkt op papier een kleine stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger. In de praktijk zorgen de verbeteringen er voor dat de X-T 30 II weer behoorlijk bij de tijd is. In de praktijk doet de camera, op de beeldstabilisatie na, maar weinig onder voor de X-S 10 en op bepaalde, niet onbelangrijke punten zoals de autofocus benaderd hij het topmodel, de X-T4. De kwaliteit van zowel fotografie als video is prima. Daar hoef je de camera ook niet voor te laten staan. Uiteindelijk draait het er om of je liever een camera met retro-uitstraling en analoge bediening wil (X-T 30 II) of een camera beeldstabiliatie en met een meer moderne bediening met top-LCD (X-S 10). Het leuke van Fujifilm is dat er iets te kiezen valt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in