Review: Nikkor Z 24-120mm F4 S – goede allrounder

0
Nikon Z 24-120mm productshot boven
Nikon Z 24-120mm productshot boven

De Nikkor Z 24-120mm F4 S een prima allroundzoom voor de full frame camera’s van Nikon met een Z-bajonet. Het biedt een mooi bereik van flink groothoek tot net iets meer tele dan de meeste concurrenten hebben, bij een vaste lichtsterkte van F4.

TESTRESULTATEN Nikkor Z 24-120mm F4 S:

VOORDELEN

NADELEN

  • Mooi zoombereik met net iets meer tele

  • Goede kortste instelafstand

  • Weerbestendig

  • Functieknop

  • Programmeerbare controlring

  • Vaste lichtsterkte over hele bereik

  • Geen eigen beeldstabilisatie

De Nikkor Z 24-120mm F4 heeft niet alleen een mooi bereik, maar ook een goede macrostand.

Foto: Erik McRitchie

Introductie

De Nikkor Z 24-120mm F4 S heeft lang op Nikon’s roadmap gestaan als een 24-105mm. Dat is een heel gangbaar bereik, maar voor Nikon fotografen zou het een stap terug zijn geweest. Nikon heeft namelijk voor zijn spiegelreflexcamera’s de Nikkor AF-S 24-120mm F4. Dat objectief heeft nu dus een opvolger gekregen voor spiegelloze camera’s. Uiteraard is het optisch ontwerp geheel nieuw, met 16 elementen in 13 groepen.

Lekker dichtbij

Het bereik van de Nikkor Z 24-120mm F4 S is dus net iets groter dan van soortgelijke objectieven van de concurrentie. Hierdoor kan je net iets meer inzoomen of net iets meer achtergrondonscherpte creëren bij portretten. Het objectief heeft ook een mooie kortste instelafstand van 35cm over het hele bereik. Hierdoor kan je ook al een beetje spelen met macro op de langste zoomstand. De Nikkor Z 24-120mm F4 S is hierdoor een heel allround objectief dat bijvoorbeeld ideaal is als reisobjectief. Het leent zich voor een veelheid aan onderwerpen, van landschap en interieurs tot portretten en details. Het is ook geschikt voor video, dankzij zijn stille en soepele STM motoren en het feit dat het weinig last heeft van focus breathing. De Nikkor Z 24-120mm F4 S is in eerste instantie bedoeld voor de full frame Z-camera’s van Nikon, maar het past natuurlijk ook op de APS-C modellen. Het heeft echter geen beeldstabilisatie en dat is op een Z50 wel een nadeel. Gezien de prijs van dit objectief verwachten we echter niet dat dit snel een eerste keus zal zijn voor op de APS-C modellen.

Bouw

De Nikkor Z 24-120mm F4 S is een objectief in de S-serie. Dat is het topsegment in Nikon’s objectievenlijn. Het is dus degelijk gebouwd en weerbestendig. De afmetingen vallen mee, met een lengte van 118mm. Het zoomt natuurlijk niet intern, dus het wordt wel behoorlijk wat langer als je naar 120mm gaat. Het gewicht is ook netjes, met maar 630 gram. Het objectief heeft een relatief smalle scherpstelring aan de voorzijde en een lekker brede zoomring in het midden. Aan de achterzijde zit nog een extra ring met een afwijkend patroon. Deze ring is klikloos. Hij is dus ook geluidloos en kan gebruikt worden voor het instellen van het diafragma, de ISO-waarde of een belichtingscorrectie.Tussen de zoomring en deze instelring zit nog een programmeerbare functieknop.

Weerbestendig

Het optisch ontwerp bestaat uit 16 elementen in 13 groepen en bevat 3 ED-elementen, 1 asferisch ED-element en 3 asferische elementen. Dit is S-objectief en dat zie je in deze getallen terug. Het objectief is ook nog voorzien Nikon’s Arneo coating, Nano Crystal coating en een fluorcoating op het frontelement om het schoon te houden. 

Het objectief is ook goed voorzien van pakkingen om het vochtbestending te maken. Het diafragma bestaat uit 9 lamellen die moeten zorgen voor een ronde opening en daardoor een mooier bokeh. De filtermaat is 77mm, wat redelijk standaard is voor dit soort objectieven. De Nikkor Z 24-120mm F4 S heeft geen beeldstabilisatie.

Scherpstelling

Voor de scherpstelling maakt de Nikkor Z 24-120mm F4 S gebruik van twee STM-motoren. We hebben het objectief in de praktijk al kunnen proberen op de nieuwe Nikon Z9 en de scherpstelsnelheid in combinatie met die camera was erg goed. Bij het fotograferen van een danser zagen we het objectief niet in en uit de scherpte glijden, maar ineens de scherpte pakken zodra de camera een oog of gezicht zag. Volgens Nikon heeft het objectief ook weinig last van focus breathing. In onze eerste testen hebben we inderdaad nauwelijks een zoomeffect gezien wanneer het objectief even de scherpte kwijtraakte.

Semi-macro

Foto: Kenta Aminaka

 

De kortste instelafstand is 0,35cm over het hele bereik. Hierdoor heb je de maximale vergroting in de telestand. Dat is te verkiezen boven objectieven die dat in de groothoekstand halen, omdat je op deze manier meer ruimte hebt tussen je onderwerp en de voorkant van je objectief. De maximale vergroting is op 120mm 0,39x. Dat is best heel fraai voor een allround zoom en zorgt ervoor dat je wat je macrowerk met dit objectief kan doen.

Beeldkwaliteit

Zowel de MTF curves als onze eerste testopnames laten zien dat dit objectief goed presteert in zowel de groothoekstand als de telestand. We hebben de eerste foto’s op de nieuwe Nikon Z9 kunnen maken en die heeft een hoge resolutie 46 megapixel sensor. Beelden hierop laten zien dat de Nikkor Z 24-120mm F4 S veel detail kan weergeven. De centrumscherpte is over het hele bereik erg hoog. Het verloop naar de hoeken is zelfs op volle opening alleszins redelijk. De groothoekstand laat op volle opening net een iets kleiner verloop naar de hoeken zien dan de telestand. Voor een objectief als dit, is dat te verkiezen. De groothoekstand zal vaker gebruikt worden voor bijvoorbeeld landschappen, waarbij je ook graag goede details in de hoeken wilt hebben. De telestand wordt veel gebruikt voor portretten of details. Vaak doen de hoeken er dan iets minder toe. Ook is de scherptediepte op 120mm veel kleiner dan op 24mm en zal je al snel een natuurlijk verloop krijgen.

 

Nikkor Z 24-120mm F4 S

 specificaties
  
beeldhoek (diag)84° – 20°20’
sensorformaatFX (full frame)
min. instelafstand

35 cm

filterdiameter77mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)84×118 mm
gewicht630 gr
bajonetaansluitingNikon Z
bijzonderheden

klikloze instelring

importeur

www.nikon.nl / www.nikon.be

verkoopprijs€ 1249,00
  
scheidend vermogen/10
contrast/10
chromatische aberratie/5
vertekening/5
vignettering/5
autofocus/5
overstraling/5
uitvoering/10
  
eindwaardering

Conclusie test Nikkor Z 24-120mm F4 S

De Nikkor Z 24-120mm F4 S presteert goed, is mooi compact en de functionaliteit is dankzij de extra instelring sterk verbeterd.

De Nikkor Z 24-120mm F4 S is een prima allround zoom die duidelijk weer een stap beter is dan zijn AF-S tegenhanger. Het presteert goed, is mooi compact en de functionaliteit is dankzij de extra instelring sterk verbeterd. Al dat fraais komt natuurlijk wel met een behoorlijk prijskaartje, maar we vinden dat gezien de mogelijkheden heel redelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in