Roadmaps Fujifilm en Olympus – routekaarten voor de toekomst

0

Naast de vele, recente introducties van Fujifilm heeft het merk ook een roadmap laten zien waarop een aantal interessante objectieven staan, waaronder een groothoekzoom en  tilt-shift voor het middenformaat. Ook Olympus heeft de ontwikkeling van twee nieuwe objectieven aangekondigd: een lichtsterke 20mm en een niet zo lichtsterke, maar lichte telezoom in de PRO-serie.

 

Het introduceren van nieuwe apparatuur kan op veel manieren. De ene fabrikant probeert het nieuws geheim te houden om het dan als een grote steen in een stille vijver neer te laten plonzen. OM-D Digital Solutions (Olympus) en Fujifilm hebben recent een iets andere route gekozen, met het vrijgeven van ‘roadmaps’ die laten zien welke ontwikkelingen ons te wachten staan. De verrassing is hierdoor kleiner en het legt enige druk op de fabrikant om vervolgens ook daadwerkelijk met de producten te komen. Daar staat tegenover dat je als fabrikant wat ongeduld bij bestaande klanten weg kan nemen en dat je in het beste geval voorkomt dat fotografen in de tussentijd kiezen voor een ander merk, omdat dat misschien al wel een soortgelijk product heeft.

Groothoek en Tilt-shift voor het Fujifilm G-systeem

Fujifilm heeft voor het middenformaat een nieuwe 50 megapixelcamera aangekondigd, de GFX50S II, en een compacte standaardzoom, de GF 35-70mm F4.5-5.6 WR. Daarmee is het nieuws nog net afgelopen voor het middenformaat. Op de roadmap  staan namelijk nog drie objectieven die in de toekomst zullen verschijnen. Het zijn de GF 55mm F1.7 , de GF 20-35mm en een tilt-shift objectief. De  GF 55mm F1.7 is lichtsterk standaardobjectief. De beeldhoek komt overeen met die van een 44mm op full frame. Voor liefhebbers van bokeh en fotografie bij weinig licht, is dit objectief een mooie aanvulling op de GF 80mm F1.7. De GF 20-35mm is een groothoekzoom. Het bereik komt overeen met een  16-28mm op full frame. Fujifilm had nog geen zoom die zo groothoekig was. Dit objectief heeft dus meer groothoek en minder overlap met de standaardzooms als de nieuwe GF 35-70mm F4.5-5.6 WR en de Fujinon GF 45-100mm F4 R LM OIS WR. Voor de liefhebbers komt er ook nog een tilt-shift objectief. Als we afgaan op de roadmap, wordt dit een 30mm. Dat komt overeen met een 24mm op full frame. Met de tilt-shift en de GF 20-35mm wordt de Fujifilm in een klap een stuk interessanter voor architectuur- en landschapfotografen.

Vakantiezoom en telezoom voor het Fujifilm X-systeem

Het X-systeem van Fujifilm bestaat al veel langer dan het middenformaat systeem en is hierdoor ook uitgebreider. Recent zijn ook nog de Fujinon XF 23mm F1.4 R LM WR en de Fujinon XF 33mm F1.4 R LM WR aangekondigd voor de APS-C camera’s van Fujifilm. Daar blijft het niet bij. Op de road map staan nog twee zooms. De ene is de XF 18-120mm. Dat komt overeen met 27-183mm op full frame. Dit is dus een travelzoom, of vakantie- of reiszoom in goed Nederlands. Het is een objectief voor fotografen die (even) geen zin hebben in het wisselen van objectieven en die graag alles van groothoek tot redelijk wat tele in één objectief willen hebben. Handig dus als je op reis bent. Het krijgt ook een bijzondere functie voor video. Het andere objectief is de XF 150-600mm. Zooms met dit brandpunt kennen we al langer voor full frame en voor merken die zowel full frame als APS-C camera’s hebben met dezelfde bajonet zijn die ook op APS-C bruikbaar. Voor Fujifilm is dit echter een nieuw bereik. Het objectief heeft op de APS-C camera’s van Fujifilm een beeldhoek die overeenkomt die van een  229-914mm objectief op full frame. Ideaal voor wild- en natuurfotografie en om kleine vogeltjes toch groot in beeld te krijgen.

 Lichtsterke standaard en telezoom voor OM-D Digital Systems (Olympus)

Voor de Micro Four Thirds camera’s van Olympus zijn er ook twee nieuwe objectieven aangekondigd. De eerste is een 20mm F1.4.  Op Micro Four Thirds komt dit overeen met een 40mm op full frame. Dat is een brandpunt dat aan een hele renaissance bezig is. F1.4 is een lichtsterkte die Olympus nog niet eerder heeft gebruikt. Er zijn compacte vastbrandpunt objectieven met een lichtsterkte van F1.7 en F1.8  zoals de M.Zuiko 17mm F1.8en redelijk forse en vrij kostbare Pro-objectieven met een lichtsterkte van F1.2, zoals de Olympus M.Zuiko Pro 25mm F1.2. Veel Olympus (en Panasonic) fotografen hoopten al langer op F1.4 objectieven die iets compacter en betaalbaarder zijn dan de F1.2 objectieven en die toch de weerbestendigheid en de robuustheid van die serie hebben. De F1.7 objectieven zijn namelijk niet stof- en (spat)waterdicht. Naast de 20mm komt er ook een 40-150mm F4.

Olympus maakt al vrij lang een hele goede Olympus M.Zuiko Pro 40-150mm F2.8.  Die is optisch uitstekend en weerbestendig. Voor fotografen die Micro Four Thirds vooral kopen vanwege het gewicht en de afmetingen is het echter een redelijk fors objectief. Hopelijk biedt de 40-150mm F4 al het goede van de F2.8 versie, maar dan in een goedkopere, lichtere en kleinere verpakking. Dit objectief lijkt ook de ideale aanvulling te zijn op de Olympus M.Zuiko Pro 8-25mm F4.

Routekaart voor de toekomst

Met de vooraankondiging van deze objectieven zijn de camerasystemen van Fujifilm en Olympus weer wat interessanter geworden voor een aantal fotografen en dat is precies de bedoeling van deze routekaarten. Het is een manier van de fabrikanten om te zeggen: Heb geduld, het komt er aan. Voor OM-Digital Systems is het ook een manier om te zeggen: we zijn niet dood, we hebben het systeem niet opgegeven, we zijn juist springlevend en bezig om nieuwe, interessante producten te ontwikkelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in