Full Review Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD – compacte APS-C groothoekzoom

0

De Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD is de eerste lichtsterkte groothoekzoom voor het Sony APS-C systeem. Het objectief is ook nog eens licht en weerbestendig en dat maakt het een aantrekkelijke keus voor fotografen met een APS-C camera’s van Sony.

TESTRESULTATEN Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede beeldkwaliteit

  • Stille en snelle autofocus

  • Hoge lichtsterkte

  • Weerbestendig

  • 67mm filtermaat

  • Geen beeldstabilisatie

  • Geen schakelaars

Met de Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD kunnen Sony APS-C fotografen eindelijk kiezen voor een lichtsterke groothoekzoom.

Introductie

Fotografen die met een APS-C camera van Sony fotograferen zullen zich de afgelopen jaren wellicht wat verweesd hebben gevoeld. Terwijl er voor de full frame modellen van Sony het ene na het andere nieuwe objectief uit kwam en er ook ieder jaar een of meer nieuwe camera’s werden geïntroduceerd, kregen APS-C liefhebbers er nauwelijks iets nieuws bij. Op groothoekgebied was de enige optie de Sony E 10-18mm F4 OSS. Een lekker licht objectiefje met beeldstabilisatie waar je ook nog eens filters op kon gebruiken. Optisch is het niet onaardig, maar het liet zeker op het gebied van lichtsterkte en weerbestendigheid nog wel te wensen over.

Licht en lichtsterk

Met de komst van de Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD valt er gelukkig op dit gebied eindelijk wel iets te kiezen voor Sony E-fotografen. De Tamron is met 335 gram maar een beetje zwaarder dan de 285 gram van de Sony, maar wel een volle stop lichtsterker en de Tamron is weerbestendig. Voor avontuurlijk aangelegde fotografen die APS-C kiezen omdat de camera’s en objectieven lichter en kleiner zijn en makkelijker meegenomen kunnen worden naar alle uithoeken van de aarde, is het fijn om te weten dat je de 11-20mm F2.8 Di III-A RXD ook prima kan blijven gebruiken als het even niet droog en zonnig is.

Het bereik van 11 tot 20mm (16,5-30mm eq) is heel bruikbaar.

Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD Breed inzetbaar

De beeldhoek van de 11-20mm F2.8 Di III-A RXD komt overeen met een 16,5 tot 30mm op full frame en dat is een mooi, breed bereik dat je voor heel veel doeleinden kan gebruiken. Het is ideaal voor landschapsfotografie, (reis)reportages en dankzij het lage gewicht en de snelle autofocus is dit ook een prima keus voor videowerk op een gimbal. Het objectief sluit prachtig aan op de iets eerder uitgebrachte Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A VC RXD 

De Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD (links) is een compact objectief en sluit mooi aan op de 17-70mm F2.8 Di III-A RXD (rechts).

Bouw 11-20mm F2.8 Di III-A RXD

De 11-20mm F2.8 heeft alle karaktereigenschappen die we kennen van andere recente Tamron-objectieven. De buitenzijde is geheel van kunststof wat het objectief lekker licht maakt. Inmiddels zijn er heel veel Tamrons verkocht die van ditzelfde materiaal gemaakt zijn en problemen met degelijkheid of betrouwbaarheid zijn er niet of nauwelijks. Het objectief heeft net als de andere Tamron zooms de zoomring aan de voorzijde en een scherpstelring dichter bij de body. Wie ook nog veel met Sony zoomobjectieven werkt zal hier aan moeten wennen, maar combineer je dit objectief met bijvoorbeeld de Tamron 17-70mm F2.8 Di III-A RXD, dan hebben beide dezelfde bediening. Verder zijn er geen bedieningselementen op het objectief te vinden. De 11-20mm F2.8 Di III-A RXD is wel weerbestendig en voorzien van een pakking op de bajonet.

Rond diafragma

Het optisch ontwerp bestaat uit 12 elementen in 10 groepen. De 11-20mm F2.8 Di III-A RXD heeft twee asferische elementen, een XLD (eXtra Low Disperson) element en twee LD elementen en het objectief is voorzien van Tamrons BBAR-G2 coating voor het tegengaan van schittering en reflecties.  De frontlens is ook nog eens voorzien van een fluorcoating die ervoor moet zorgen dat vocht en vuil zich niet of nauwelijks aan het glas hechten. Het diafragma heeft 7 lamellen en  blijft behoorlijk rond zelfs als je het diafragma 2 stops (tot F5.6) sluit. De filtermaat is 67mm en dat is prettig. Het is namelijk dezelfde filtermaat als vrijwel alle nieuwe Tamronzooms, op de nieuwe 150-500mm na. Hierdoor heb je aan 1 set filters genoeg. Het objectief heeft echter geen beeldstabilisatie. De Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap.

Scherpstelling

De 11-20mm F2.8 Di III-A RXD beschikt over Tamrons RXD-motoren die we inmiddels uit een aantal recente zooms kennen. De RXD-motoren zijn stil en snel en hebben met een objectief zo licht en compact als deze zoom geen enkele moeite. Op een Sony A6000 werkt de autofocus geruisloos en snel. Door de snelheid van de RXD-motoren is de 11-20mm F2.8 Di III-A RXD volledig bruikbaar met alle Sony AF functies zoals Eye-AF en Real-time Tracking.

Close-up

De 11-20mm F2.8 heeft een minimale scherpstelafstand van slechts 15 cm als je helemaal uitzoomt. DE KRUIDTUIN, LEUVEN (B)

De kortste instelafstand is 15cm op 11mm en daarmee zet Tamron een trend voort die we ook bij andere zooms van dit merk zien. Je kan hiermee dus heel dichtbij en de grootste afbeeldingsmaatstaf die het objectief haalt is 1:4. Dat is net geen macro, maar wel heel close-up en in combinatie met de hoge lichtsterkte kan je op zulke korte opnameafstanden een flink onscherpe achtergrond creëren.

Beeldkwaliteit Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD

Een lichtsterke groothoekzoom is een van de moeilijkste objectieven om te ontwerpen. Maar de 11-20mm F2.8 Di III-A RXD presteert heel behoorlijk, zeker gezien de aanvaardbare prijs. De MTF curves laten zien dat de 11-20mm F2.8 Di III-A RXD op volle opening in het centrum een hoge scherpte haalt, maar wel iets wegloopt naar de hoeken en dat de prestaties op 11mm, de meest groothoekige stand, iets beter lijken dan op 20mm. Dat beeld zien we ook in de praktijk terug. Bij de grootste opening is de scherpte in het centrum zeer goed, naar de randen toe net iets minder. Vanaf F4 is de scherpte ook in de hoeken heel goed, vanaf F5.6 is de scherpte uitstekend over het hele beeld. Op 11mm is er tonvormige vertekening en op 20mm kussenvormige vertekening te zien, maar niet extreem, en in nabewerking of via lenscorrecties eenvoudig te corrigeren. Ook de chromatische aberratie is zichtbaar, maar niet extreem. Een groothoekobjectief is van nature gevoelig voor overstraling, maar de coatings doen hun werk goed.

 Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD
 specificaties
  
beeldhoek (diag)105°20’-71°35’
sensorformaatAPS-C
min. instelafstand15 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellen

7, afgerond

beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)73×86 mm
gewicht335 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedenhoge lichtsterkte
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ 899.99
  
scheidend vermogen/109
contrast/108
chromatische aberratie/55
vertekening/53
vignettering/54
autofocus/54
overstraling/54
uitvoering/107
  
eindwaardering8

 

Conclusie test Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD op Sony

De beeldkwaliteit van de Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD is prima.

De Tamron 11-20mm F2.8 Di III-A RXD is de eerste lichtsterke groothoekzoom voor het Sony APS-C systeem, en daardoor een aantrekkelijke keuze voor wie met een Sony APS-C camera fotografeert. Het objectief is lekker compact en de beeldkwaliteit is prima.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in