Full Review Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD – Superzoom en eerste vreemdmerk AF-zoom voor Fujifilm

1

De Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD valt in de categorie alles-in-een lens of ‘vakantiezoom’. Het is een objectief met een bereik van redelijk groothoek tot veel tele en is geschikt voor APS-C camera’s. Tamron heeft al een versie met dit bereik voor spiegelreflexmodellen. Dit is de eerste voor systeemcamera’s. Wat dit objectief heel bijzonder maakt is dat het ook het eerste vreemdmerk objectief met autofocus is voor de camera’s van Fujifilm.

TESTRESULTATEN Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede beeldkwaliteit over hele bereik

  • Groot zoombereik

  • 1:2 macrostand

  • Beeldstabilisatie

  • Snelle autofocus

  • Weerbestendig

  • Geen schakelaars voor stabilisatie of AF/MF

De Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD is ’s werelds eerste vreemdmerk AF-objectief voor Fujfiilm en de eerste superzoom voor spiegelloze APS-C camera’s.

Het lange zoombereik is mooi om schuwe diertjes vast te leggen, zoals de meerkoet hierboven op 300mm. Je kan er ook prachtig abstracte architectonische details mee isoleren.

Introductie

Spiegelloze systeemcamera’s zijn er nu al een flink aantal jaren. Daarom is het best vreemd dat nog geen enkele ‘vreemdmerk’ fabrikant voor die camera’s een superzoom heeft gemaakt. Tamron heeft de primeur met de 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD. De Tamron wordt in eerste instantie beschikbaar voor Sony en Fujifilm APS-C camera’s. Het is daarmee de eerste superzoom ter wereld voor spiegelloze systeemcamera’s en het is ook het eerste vreemdmerk objectief met autofocus voor de APS-C camera’s van Fujifilm.

Voor Fujifilm en Sony

Dat laatste is bijzonder, omdat het X-systeem van Fujfilm al een flink aantal jaren bestaat. De eerste X-camera’s met verwisselbare objectieven, de X-E1 en X-Pro1, kwamen in 2012 op de markt. Tot nu toe kon je daar alleen Fujinon objectieven voor kopen. Deze Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD biedt Fujifilm gebruikers een extra optie die het systeem tot nu toe niet heeft. Tamron heeft aangekondigd dat ze voor meer systemen objectieven zullen ontwikkelen. We hopen en verwachten tegelijk dat ze ook voor het X-systeem meer objectieven zullen introduceren. De 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD sluit bijvoorbeeld mooi aan op de eveneens voor APS-C ontwikkelde Tamron 11-22mm F2.8 Di III-A RXD.  De 11-22mm heeft een bereik van – omgerekend naar kleinbeeld 17-33mm en de Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD heeft een bereik van 27 tot 450mm.

Het bereik van 18-300mm is enorm. De bovenste foto is op 18mm genomen. De onderste op 300mm. De beeldstabilisatie is ook effectief. De sluitertijd van de foto hieronder was 1/15e seconde, uit de hand.

Snel en weerbestendig

De Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD heeft een zoombereik van bijna 17x. Dan mag je deze Tamron gerust een superzoom noemen. Tot nu toe hadden objectieven met zo’n grote zoomratio de reputatie heel veelzijdig, maar niet per se kwalitatief heel goed te zijn. De Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD beschikt echter over een aantal bijzondere zaken die het idee wekken dat deze superzoom anders is dan andere. Om te beginnen is het objectief weerbestendig dankzij pakkingen in het objectief en op de bajonet aan de achterzijde.

Ook heeft het objectief een VXD-motor voor de scherpstelling. Dat is Tamrons beste scherpstelmotor. Verder heeft Tamron ons ook verrast met de beeldkwaliteit van de 28-200mm F2.8-5.6 DiIII RXD. De Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD heeft ook nog eens beeldstabilisatie. Hiermee hebben we nog redelijk scherpe opnames kunnen maken op 1/15e seconde op 300mm en goed scherpe op 1/30e. Je moet met zulke lange tijden dan wel meestal meerdere opnames maken om enkele scherpe te krijgen. Toch is dat voor een 450mm equivalent brandpunt behoorlijk goed. Dat is zeker 3 tot 4 stops stabilisatie.

Bouw

De 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD heeft een bekend en vertrouwd uiterlijk. De filtermaat is 67mm. Het heeft dus ongeveer dezelfde diameter als andere recente Tamron zoomobjectieven. Hij is een stuk groter dan Sony’s 18-135mm zoom en ongeveer een centimeter langer dan bijvoorbeeld de Tamron 28-200mm F2.8-5.6 voor full frame, maar die hebben dan ook een veel korter zoombereik. Het objectief schuift tijdens het zoomen in twee stappen uit en wordt dan zo’n 8 cm. langer. De zoomring zit, Tamron eigen, aan de voorzijde en de smallere scherpstelring zit dichter naar de camerabody.  Het objectief is gemaakt van hoogwaardig kunststof dat zijn kwaliteit ruimschoots bewezen heeft in de andere objectieven. Het objectief is voorzien van pakkingen en is dus weerbestendig. Voor reislustige fotografen is dat zeker een voordeel. Het objectief heeft behalve een lock-knop voor het zoomen verder geen schakelaars. Het aan- of uitzetten van de stabilisatie of de autofocus zal dus in de cameramenu’s moeten plaatsvinden.

Het optisch ontwerp bestaat uit 19 elementen in 15 groepen. Het diafragma heeft 7 bladen en het objectief wordt geleverd met een zonnekap die natuurlijk door de 18mm groothoek niet te diep kan zijn en die in de uiterste zoomstand niet meer heel effectief is.

Scherpstelling

Tamron gebruikt voor de 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD heel verrassend Tamrons beste en snelste VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive) motor. Deze komen we ook tegen in de lichtsterke telezoom voor full frame, de Tamron 70-180mm F2.8 Di III VXD. In dat objectief zorgt deze motor voor een razendsnelle en heel stille scherpstelling en dat zien we ook bij deze Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD. Dat is een voordeel voor een objectief dat vanwege het lange bereik best wel eens zal worden gebruikt voor sportfotografie of het schieten van dieren in de natuur.

1:2

De kortste instelafstand van de 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD is 15 cm op de 18mm stand. De maximale vergrotingsmaatstaf die je hiermee kan halen is 1:2 en dat is al redelijk macro. Dat maakt dit objectief uiteraard nog veelzijdiger.

De scherpte is ook goed in het dichtbijgebied en je kan dan zelfs een fraaie achtergrondscherpte krijgen.

Beeldkwaliteit

De MTF-curves zien er goed uit en zouden niet misstaan bij een objectief met een veel korter zoombereik.

Objectieven met zo’n groot zoombereik scoren altijd iets minder dan meer gematigde zooms. Het extreme optische ontwerp dat nodig is om zo’n groot bereik mogelijk te maken, zorgt altijd voor compromissen in de beeldkwaliteit. De Tamron 28-200mm F2.8-5.6 Di III RXD zou je kunnen zien als de tegenhanger van dit objectief voor full frame en die heeft ons positief verrast met een goede beeldkwaliteit over het hele bereik. Hetzelfde blijkt ook het geval bij de 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD, zolang we naar de beelden kijken waarop de lenscorrecties zijn toegepast.  Als we naar de ongecorrigeerde waardes kijken, dan is duidelijk waarom dit objectief niet meer groothoek heeft. Op 18mm is de vertekening fors en zien we ook wat lichtafval, al is dat niet overdreven veel.

De Tamron 18-300mm heeft op 18mm wat tonvormige vertekening, maar met de lenscorrecties aan zie je daar vrijwel niets meer van en is het resultaat heel strak.

De lenscorrecties in de camera rekenen daar behoorlijk effectief mee af zodat je er in de praktijk niet veel van zult merken. Opvallend is dat ook zonder de correcties chromatische aberraties vrijwel afwezig zijn en dat is een goed teken. Op 35mm zijn zowel de vertekening als de lichtafval minimaal en zoom je verder dan blijft de lichtafval heel acceptabel, ook op volle opening, en wordt de vertekening heel licht kussenvormig.

De opnames van de meerkoet, het detail van de brug en de bloem zijn, net als deze bloesems, genomen op 300mm. Veel zooms scoren lager in het telebereik. Ook de Tamron 18-300mm is op 300mm iets minder scherp dan op bijvoorbeeld 100 oof 150mm, maar de resultaten zijn nog steeds erg goed.

Met correcties wordt het alleen maar beter. Die correcties zien we tegenwoordig niet meer als optie, maar als onderdeel van het optisch ontwerp. Door die lenscorrecties kunnen fabrikanten nu besluiten om het ontwerp optimaal scherp te maken en het corrigeren van de vertekening over te laten aan de lenscorrecties. Het eindresultaat kan dan beter (of compacter of goedkoper) zijn dan wanneer je zowel de scherpte als de vertekening allebei zo goed mogelijk probeert te krijgen. We hebben inmiddels objectieven gezien die veel duurder zijn, ook van Sony zelf, die zonder correcties nog meer vertekening of lichtafval laten zien dan deze Tamron, maar die met correcties tot de betere objectieven in hun klasse horen.

De Tamron heeft eigenlijk alleen in de groothoekstand en op volle opening redelijk wat lichtafval, maar de lenscorrecties weten daar uitstekend raad mee.

 

Datzelfde geldt ook voor deze Tamron. Met de correcties aan zie je namelijk een heel mooi gelijkmatig beeld over bijna het hele zoombereik. Zelfs op 18mm op volle opening krijg je dan een mooi beeld met vrijwel geen zichtbare lichtafval of vertekening en een goede scherpte, zelfs tot in de hoeken. Iets diafragmeren zorgt ervoor dat de hoeken nog iets beter worden. Dat beeld blijft zo over vrijwel het hele zoombereik. De scherpte van 200 tot  300mm is ietsje minder, maar nog steeds goed. Voor een superzoom als dit is dat buitengewoon. Wie een beter resultaat wil dan dit zal moeten kiezen voor een echte telelens of telezoom als de Sony 75-350mm en verwacht dan dat je een heel groot verschil gaat zien. Wat verder positief opvalt is dat de Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD behoorlijk goed overweg kan met tegenlicht. Ondanks het complexe ontwerp krijg je weinig overstraling, contrastverlies of verstrooiiing van licht. Verwacht echter geen fraaie zonnesterren bij opnames met de zon in beeld. Die krijg je namelijk niet makkelijk.

Zelfs met de zon in beeld heb je maar weinig last van overstraling of lichtvlekken. Keurig voor een complex optisch ontwerp als dit. Zelfs op F11 of F16 is het echter wel lastig om goed scherpe zonnesterren te krijgen.
 

Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

77°24’-5°30’

sensorformaatAPS-C
min. instelafstand15 cm
filterdiameter67mm
diafragmalamellen7
beeldstabilisatorja
afmetingen (dxl)

76×126 mm

gewicht620 g
bajonetaansluitingSony E, Fujifilm X
bijzonderhedensuperzoom voor Fujifilm
importeurwww.transcontinenta.nl
verkoopprijs€ 749,00
  
scheidend vermogen/108
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/54
vignettering/54
autofocus/55
overstraling/55
uitvoering/108
  
eindwaardering8,7

Conclusie test Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD

De beeldkwaliteit van de Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD is  erg goed, niet alleen voor dit type zoom, maar gewoon voor objectieven in het algemeen.

De Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD is een uitstekende superzoom. De beeldkwaliteit is erg goed, niet alleen voor dit type zoom, maar gewoon voor objectieven in het algemeen. De toevoeging van beeldstabilisatie, de snelle AF-motor en de weerbestendigheid maken dit objectief alleen maar aantrekkelijker. Het is niet per se een compact objectief, maar wel de meest compacte manier om zoveel telebereik te krijgen en met de Tamron 18-300mm F3.5-6.3 Di III-A VC VXD kan je zowel je standaardzoom als je telezoom thuislaten. Hierdoor kan je met minder op stap en hoef je ook minder vaak te wisselen. De prijs is scherp voor de geboden kwaliteit en mogelijkheden.

1 REACTIE

  1. Sinds halfjaar de Tamron 18. 300 een geweldige lens
    In de familie is nu ook de 50. 400 vol lof over deze lenzen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in