De beste camera’s van 2021

0

De beste camera’s van 2021

Ben je op zoek naar een nieuwe camera? Wij hebben de beste camera’s die dit jaar zijn verschenen op een rijtje gezet.

De beste camera’s:

2021 was geen erg productief jaar als je kijkt naar het aantal camera’s dat verschenen is. Deels komt dat doordat een aantal merken in 2020 een flinke inhaalslag hebben gemaakt. Zowel Nikon als Canon hebben in dat jaar een grote stap gezet met hun spiegelloze R en Z-systemen. Een andere reden is zeer waarschijnlijk het wereldwijde chiptekort dat veroorzaakt wordt door verstoorde leveringen en transporten. Wat de precieze redenen ook zijn geweest, Canon en Nikon hebben hierdoor ieder maar een systeemcamera uitgebracht. Sony, Panasonic en Fujfilm zijn productiever geweest, maar daar zitten dan ook de slechts licht verbeterde versies van de A7R IV en de A7 III mee. Daar staat weer tegenover dat Sony de productie van verschillende, wat oudere modellen heeft beëindigd en de levering van een aantal nieuwere als de A7C (hopelijk tijdelijk) heeft stopgezet. Ook al is de oogst van 2021 beperkt als het gaat om kwantiteit, als het gaat om kwaliteit hebben we niet veel te klagen. De grote drie merken, Canon, Sony en Nikon hebben dit jaar allemaal een nieuw vlaggenschip uitgebracht met specificaties waar we enkele jaren terug alleen van konden dromen. De camera’s laten ook duidelijk zien dat ook voor de meest veeleisende fotografen een einde komt aan het tijdperk van de spiegelreflex. Een merk legt zich daar nog niet bij neer en houdt als een klein Gallisch dorp dapper stand met een nieuwe DSLR.

Beste middenformaat: Fujifilm GFX100S

Fujifilm verraste in 2021 iedereen met een middenformaatcamera met de 100 megapixel sensor van hun vlaggenschip, de GFX100, en een body die nog compacter was dan hun instapmodel, de GFX50S. En dat voor een uiterst scherpe prijs, die niet hoger is dan de beste full frame camera’s. De camera heeft beeldstabilisatie en een modern autofocussysteem dat geavanceerder is dan van andere middenformaatcamera’s. Zo snel als de beste full frame camera’s is hij niet, maar die kunnen weer niet tippen aan de beeldkwaliteit van de GFX100S. Voor landschap, portret of studiowerk waarbij de hoogste kwaliteit belangrijk is, kan je nauwelijks een betere camera vinden dan de Fujifilm GFX100S.

Lees hier onze review van de Fujifilm GFX 100S

Beste overall: Sony A1

Sony zette mogelijk de toon voor 2021 met de Sony A1. Een camera die niet bedoeld is voor de sportfotograaf of de landschapsfotograaf of de filmende fotograaf, maar voor beeldmakers die dat allemaal doen. De camera heeft een 50 megapixel sensor, kan fotograferen met 30 beelden per seconde in raw én filmen in 8K/30p. De A1 heeft ook nog eens de nieuwe menustructuur van Sony en een geweldige zoeker met 9,4 miljoen pixels een zoekervergroting van 0,9x. De camera is ook nog eens relatief compact en licht waardoor je hem makkelijk met niet al te zware gimbals kan gebruiken en ook prima als reiscamera of voor straatfotografie kan meenemen. Natuurlijk is er ook een grip beschikbaar voor fotografen die liever wat meer in de hand hebben. De A1 kan zowel met standaard SD-kaarten als met de snellere maar duurdere Cfexpress type A kaarten worden gebruikt. Voor ieder wat wils dus.

Lees hier onze review van de Sony A1

Beste camera voor sport en natuurfotografie: Nikon Z9

Het jaar werd afgesloten met de introductie van de Nikon Z9. Dit is het nieuwe vlaggenschip van Nikon en de camera kan de competitie met de A1 van Sony zeker aan. Je kan er net als bij de A1 mee fotograferen met 30 beelden per seconde. Dat kan met de Z9 echter alleen in jpeg. Daar staat tegenover dat de Z9 in een lagere resolutie (11 Mp) ook 120 jpeg-beelden per seconde kan schieten. De Z9 is de camera die je moet hebben als je echt geen enkel moment mag missen. Dit is ook de eerste spiegelloze camera van Nikon met autofocus met 3D-tracking. Tot 20 beelden per seconde kan de 46 megapixel sensor zorgen voor veel detail en scherpte zowel in raw als jpeg. En die hoge resolutie maakt ook filmen in 8K mogelijk. Met toekomstige firmware-updates moet dat in 2022 zelfs in raw kunnen. Wat we bijna vergeten te zeggen is dat de Z9 (bijna) de eerste systeemcamera is zonder fysieke sluiter. In ieder geval de eerste zonder sluiter zonder dat je daar iets van merkt. De camera heeft een snelle flitssynchronisatie, geen moeite met fluctuaties in kunstlicht en vrijwel geen last van rolling shutter. De Z9 is compromislozer dan de A1. De body met vaste, verticale greep is groter en de Z9 neemt alleen genoegen met dure XQD of CFexpress type B geheugenkaarten. Daar krijg je dan wel een perfecte ergonomie en adembenemende prestaties voor terug. Als je er tenminste op korte termijn een kan bemachtigen.

Lees hier onze review van de Nikon Z9

Nikon Z9

Beste voor actie: Canon EOS R3

De Canon R3 is het nieuwe topmodel van Canon. De camera haalt net als de A1 en de Z9 30 beelden per seconde, maar dan niet in jpeg of gecomprimeerde raws, maar in 14 bit raws. De EOS R3 heeft ook meer mogelijkheden om autofocuspunten te selecteren dan welke andere camera. Je kan er het scherm voor gebruiken, de instelwielen, de joystick of de Smart Controller. En dan is er nog de mogelijkheid om autofocuspunten te selecteren met je oog. Dat is een bijzondere ervaring. Het werkt bij de een beter dan bij de ander, maar ook zonder die optie is de EOS R3 een buitengewoon snelle en krachtige camera. Er is maar een maar, en dat is de resolutie. De EOS R3 heeft een 20 megapixel sensor. Dat was tot vorig jaar zo’n beetje de norm voor sportcamera’s. Veel sportfotografen hebben niet meer nodig en willen ook vaak niet meer, omdat heel veel grote bestanden je workflow behoorlijk kunnen vertragen. De A1 en de Z9 laten echter zien dat hoge snelheid en hoge resolutie elkaar niet uitsluiten. Die camera’s zijn daardoor veelzijdiger. Heb je die hoge resolutie niet nodig, of vind je het geen probleem om daar een tweede camera voor te gebruiken, dan is de EOS R3 een fantastische camera voor snelbewegende onderwerpen.

Lees hier onze review van de Canon EOS R3

Beste hybride: Sony A7 IV

De Sony A7 IV is de opvolger van een van de best verkochte systeemcamera’s. De verbeteringen zijn niet revolutionair, maar wel talrijk. De camera heeft de nieuwe menu’s van Sony, een betere ergonomie en een betere grip en een draai- en kantelbaar scherm. De sensor heeft een sprong gemaakt in resolutie, van 24 megapixel naar 33, wat hem een grote voorsprong geeft op een aantal camera’s van de concurrentie die het met 20 megapixel moeten doen. Filmen kan nu in eindelijk in 10 bit. Voor full frame 4K wordt het beeld gesampeld van een 7K bestand en ook in APS-C wordt oversampeling gebruikt. De hoogste opnamesnelheid in APS-C is zelfs 60 beelden per seconde in 4K. De multifunctionele flitsschoen is geschikt voor digitale microfoons die geen kabels meer nodig hebben en de A7 IV heeft zelfs een grote HDMI-aansluiting voor wie een monitor aan wil sluiten. De camera kan met geselecteerde Sony-objectieven zelfs focusbreathing corrigeren tijdens het filmen. Er zijn camera’s met een hogere resolutie of betere videomogelijkheden, maar die zitten allemaal een of twee prijsklassen hoger dan de Sony A7 IV.

Lees hier onze review van de Sony A7 IV

Beste APS-C: Nikon Z fc

De Nikon Z fc is functioneel bijna gelijk aan de Z5 die een jaar eerder is uitgebracht. De Z fc biedt meer fysieke knoppen voor de bediening en Eye-AF in video. Het is ook de eerste Z-camera met een draai- en kantelbaar scherm. Toch is dat niet de belangrijkste reden waarom we een beetje van de Z fc houden. De Nikon Z fc is de eerste camera waarbij Nikon wel succesvol teruggrijpt op zijn eigen roemrijke verleden. Het is een camera die technisch niet vernieuwend is, maar je wel inspireert om meer foto’s te maken en om je camera vaker mee te nemen. Het is een camera waarmee je vrienden kan maken, enkel doordat het een moderne camera is die sprekend lijkt op een van de beste cameralijnen uit de jaren ’70.

Lees hier onze review van de Nikon Z fc

Beste Micro Four Thirds: Panasonic Lumix GH5 II

De Panasonic GH5 II is niet alleen de beste Micro Four Thirds camera van dit jaar, maar ook een van de beste camera’s voor video, ongeacht het sensorformaat. De GH5 II lijkt maar een kleine update van de GH5. Het is hoofdzakelijk de processor die veranderd is. Dat is echter geen reden om daarom maar te wachten op de GH6, die al is aangekondigd door Panasonic. De originele GH5 is nog steeds een fenomenale videocamera, met bijzondere opties die nog steeds zeldzaam zijn bij andere merken. De GH5 II houdt al het goede van de GH5 en verbeterd dat ene punt waar we echt kritiek op hadden: de autofocus. De nieuwe processor zorgt voor snellere verwerking van de metingen waardoor het zoeken van de DFD-autofocus sterk vermindert wordt. Verder geeft de nieuwe processor Panasonic ruimte om vernieuwingen via softwareupgrades aan de GH5 II toe te voegen, waar de GH5 op dit punt volledig uitontwikkeld was. De GH5 II zal over een paar jaar dus nog beter zijn dan de GH5 nu is. Je vindt geen betere hybride camera of videocamera voor dit geld dan de GH5 II en de GH6 zal zeker een stuk duurder gaan worden.

Lees hier onze review van de Panasonic Lumix GH5 II

Beste spiegelreflex: Pentax K3-III

De Pentax K3-III is een APS-C camera die min of meer buiten competitie meedoet. Er is namelijk geen ander merk dat dit jaar nog een spiegelreflex heeft uitgebracht. Dat zegt alles over de richting waarin de cameraindustrie zich beweegt. Pentax heeft echter duidelijk gemaakt dat ze geen systeemcamera uit zullen brengen. Wie dus liever door een echte optische zoeker kijkt en dat ook in de toekomst wil blijven doen, weet nu dus welk merk er op de camera moet staan. Zolang de vraag naar spiegelreflexen tenminste groot genoeg blijft voor Pentax om ze te blijven maken. Behalve die optische zoeker heeft de K3 nog veel meer te bieden. De camera is een van de meest robuuste en weerbestendige camera’s die je kan vinden. Het autofocussysteem is volledig vernieuwd en al kan het niet tippen aan die van de meest geavanceerde systeemcamera’s, het is wel goed. De camera heeft een 26 megapixel sensor zonder anti-aliasfilter, maar met beeldstabilisatie en mogelijkheden als multishot-hoge resolutieopnames.

Lees hier onze review van de Pentax K3 III.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in