We hebben bijna 400 reacties binnen gekregen. Dat is minder dan de reacties die we binnen krijgen als we vragen stellen over lenzen, maar het geeft toch nog een aardig beeld. De uitkomsten verbaasden ons niet:
- Dynamisch bereik staat met bijna de helft van het aantal stemmen duidelijk op de eerste plaats. Het dynamisch bereik van een camera bepaalt in welke mate je onbruikbare overbelichte en/of onderbelichte delen in de foto hebt (er van uitgaande dat je goed hebt belicht). Onze testen laten duidelijke verschillen zien tussen de verschillende cameramerken als het om dynamisch bereik gaat. Soms presteert een camera met een micro-43 of APS-C sensor net zo goed als een camera met een volformaat sensor van een ander merk. Daarom verbaast het ons niets dat jullie dit een belangrijke eigenschap vinden. Met name de Nikon, Sony en Fujifilm sensoren scoren hoog op dit aspect.
- Ruis komt met iets meer dan een kwart van de stemmen op de tweede plaats. Bij lage ISO instellingen zijn de verschillen tussen camera’s, mede dankzij de fantastische prestaties die cameramerken bereiken bij het onderdrukken van ruis, heel klein. Aan de ruis zal je niet gauw zien of een A3 afdruk gemaakt is van een foto gemaakt met een micro-43 camera of een camera met een volformaat sensor. Maar bij hogere ISO waarden, of als je de ruisonderdrukking van RAW bestanden helemaal uitzet, zie je wel degelijk verschillen. En het zal niemand verbazen dat de (met name Nikon en Sony) camera’s met een volformaat sensor het best scoren voor de afwezigheid van ruis in onze test.
- Resolutie en kleurweergave komen voor jullie op een gedeelde laatste plaats. Wat kleur betreft, is dat te begrijpen: de verschillen in kleur tussen camera’s van verschillende merken zijn heel klein. Als je de opnames onder strikt dezelfde lichtomstandigheden, zoals in onze testopstelling, maakt. De autowitbalans en de verschillende beeldstijlen die je op een camera kan kiezen hebben een grotere invloed. Bovendien kiezen veel fotografen er voor om kleur, contrast en scherpte achteraf te veranderen door foto’s te bewerken.
Dat resolutie zo laag scoort, lijkt niet verassend. Met een 16 megapixel camera kan je een scherpe A3 afdruk maken. En wie doet dat zo vaak, dat dit voor hem/haar een belangrijk onderdeel is? Aan de andere kant bepaalt de resolutie de scherpte van je opnames en lijkt het er op dat die voor sommige fotografen nooit genoeg kan zijn. Daarom wordt resolutie door ons zwaarder meegewogen in onze eindscores voor beeldkwaliteit dan jullie zouden doen.
|