Elektronische sluiter voor Hasselblad X1D

0

De Hasselblad X1D was de eerste digitale spiegelloze systeemcamera. Met de komst van de Fuji GFX50S heeft de X1D serieuze concurrentie gekregen. De Fuji heeft een belangrijk voordeel over de Hasselblad, en dat is dat de camera dankzij de ingebouwde spleetsluiter met adapters met vrijwel ieder objectief gebruikt kan worden waarvan de beeldcirkel groot genoeg is.

 

X1D FrontminiDe Hasselblad kon tot voor kort enkel met de moderne Hasselblad X of H-objectieven met ingebouwde elektronische centraalsluiter worden gebruikt. Die zijn prachtig en de centraalsluiter is handig voor fotografen die graag flits en daglicht met elkaar mixen. Maar het feit dat je de camera niet met de oudere Hasselblad V-objectieven of andere middenformaat objectieven kon gebruiken, betekende dat de X1D niet de ideale instapcamera in het middenformaat was die het zou kunnen zijn. Hasselblad komt hier voor een deel aan tegemoet door de X1D via een firmware upgrade een elektronische sluiter te geven. De elektronische sluiter heeft een snelste sluitertijd van 1/10.000e seconde en is volledig stil. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de uitleestijd van de totale sluiter ongeveer 300ms is, dus 1/3e seconde. Voor snelbewegende onderwerpen is de elektronische sluiter dus minder geschikt. Dankzij de elektronische sluiter kan je de X1D nu wel gebruiken met de Hasselblad V-lenzen en andere middenformaatobjectieven van bijvoorbeeld Pentax en Mamiya. En er zijn bijvoorbeeld ook tal van Nikon objectieven waarvan de beeldcirkel groot genoeg is om de X1D sensor uit te dekken. Adapters zijn er nog niet, maar die zullen waarschijnlijk snel genoeg beschikbaar komen.

De firmware upgrade maakt het ook mogelijk om de grootte van de AF-punten aan te passen. Waar de X1D oorspronkelijk maar een maat had, kan je nu kiezen uit drie verschillende groottes.

X1D black top mini

Lees hier de blog van Ming Thein over de elektronische sluiter van de X1D, waardoor de camera zelfs met de Zeiss Otus objectieven en veel andere Nikon lenzen kan worden gebruikt. De firmware upgrade is hier te vinden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in