Full review Elinchrom FIVE

  • Bericht auteur:
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Met een behoorlijke vertraging heeft Elinchrom de FIVE uitgebracht. Dit is een krachtige monolightflitser die geen stopcontact nodig heeft om te flitsen.

De stroom wordt geleverd door een verwisselbare accu. Hoe doet de FIVE het in de praktijk?

Dankzij Active Charging kun je de FIVE blijven gebruiken terwijl de accu laadt.

De FIVE kun je beschouwen als een Elinchrom ELC 500 op accuvoeding. Hij levert evenveel energie als de ELC 500 (522 wattseconde), maar hij heeft alleen een stopcontact nodig om (af en toe) op te laden. De stroom wordt geleverd door een oplaadbare lithium-ion accu met een capaciteit van 82Wh. Deze accu wordt geladen via usb-c; een 65W netstroomadapter met usb-c connector wordt meegeleverd. Het duurt 70 minuten om de accu tot 80% op te laden en anderhalf uur om hem tot 100% te laden. Dankzij Active Charging kun je de FIVE blijven gebruiken terwijl de accu laadt.

Elinchrom FIVE met de Rotalux Deep Octa Softbox 100 cm, TTL-lichtmeting. F8, 1/160S, ISO 64, 85MM

 

Als je op locatie werkt en er geen stopcontact in de buurt is, kun je ook een powerbank gebruiken om de accu (bij) te laden; Elinchrom zelf verkoopt een 20.000mAh 18W Power Bank, maar elke powerbank die voldoende vermogen levert, zal werken. De accu is bovendien uitneembaar, zodat je een reserveexemplaar kunt aanschaffen – al is deze voorlopig nog niet leverbaar. De FIVE wordt aangeboden in twee configuraties: de FIVE Monolight Kit (€ 1.928,-) en de FIVE Dual Monolight Kit (€ 3.845,-).

Elinchrom five productafbeelding

Bouw en bediening

Op de verwisselbare accu aan de onderzijde na zijn er weinig zichtbare verschillen met de ELC 500, en ook de afmetingen zijn nagenoeg identiek. Wel is de FIVE door de accu een halve kilo zwaarder; met een gewicht van drie kilo (zonder lichtvormer) kun je hem het beste op een stevig lampstatief monteren.

De FIVE heeft hetzelfde verbeterde Quick-Lock systeem als de ELC 500, en hij is compatibel met alle lichtvormers met Elinchrom-vatting.

Aan de voorzijde zit de flitskop zelf, beschermd door een glazen kap. Op de bovenkant bevindt zich een handgreep om de flitser in de gewenste positie te plaatsen. Zoals bij alle actuele Elinchrom-flitsers staat er op beide zijkanten een Elinchrom-logo, dat oplicht wanneer je de unit inschakelt. De kleur van het logo toont in welke groep de flitser is ingedeeld. De FIVE heeft een 26W led-instellicht, krachtiger dus dan de 20W lamp op de ELC 500. De kleurtemperatuur van het instellicht is in te stellen tussen 2700K en 6500K, via zes presets (van Soft White tot Cloudy). De maximale lichtopbrengst van deze led is 4000 lumen, waardoor hij ook bruikbaar is als continulicht.

Aan de achterzijde zit het lcd-scherm dat de flitsinstellingen en het menu toont. Anders dan bij de Elinchrom ONE is het scherm niet aanraakgevoelig, zodat je de toetsen moet gebruiken om het menu in te stellen. De bediening is identiek aan de ELC 500. Naast de aan/uitknop, menuknop, twee menutoetsen en een knop om het instellicht in te schakelen, is er een Favorieten-knop. Standaard is deze ingesteld om te wisselen tussen de Standardflitsmodus en de Action-flitsmodus. Bij deze laatste is de flitsduur korter, zodat je beweging kunt bevriezen met flitslicht. De flitsduur is af te lezen op het scherm en gaat van 1/200s tot 1/1800s in de Standard-modus of van 1/250s tot 1/8080s in de Action-modus. In de laatstgenoemde modus is de kleurstabiliteit iets lager; voor kleurkritisch werk is de Actionmodus daarom niet aan te bevelen.

De FIVE is manueel instelbaar per tiende stop (op het scherm getoond als 0.1 tot 6.3). Met de Elinchrom Transmitter Pro voor je cameramerk kun je ook TTL-lichtmeting gebruiken, om de flitskracht automatisch in te stellen.

Via de Transmitter Pro kun je ook een eerste opname maken met de flitskracht via TTL, en deze waarde dan vastzetten in de manuele modus, zodat opnames in een serie steeds dezelfde flitskracht hebben. Met de Transmitter Pro ondersteunt de FIVE ook high speed sync (HSS), zodat je kortere sluitertijden dan de flitssynchronisatietijd van je camera kunt gebruiken – met zoals gebruikelijk bij HSS een verlies aan output. Dankzij de ingebouwde bluetooth-bridge is de FIVE ook vanaf afstand instelbaar via de Elinchromapp op je smartphone.

Elinchrom FIVE met de Grid Reflector 18 cm en Translucent Deflector, TTL-lichtmeting. F8, 1/160S, ISO 64, 85MM

In gebruik

Voor wie al met een ELC 500 heeft gewerkt, voelt de FIVE heel vertrouwd aan. Een merkbaar verschil is wel de recycletijd. Op volle kracht heeft de FIVE 1,6 seconde nodig voor hij opnieuw het gevraagde vermogen kan leveren; op de ELC 500 is dat slechts 1,1 seconde. Als je minder flitskracht nodig hebt, wordt het verschil kleiner, en op de laagste vermogens is er in de praktijk geen verschil.

Volgens Elinchrom is een volle accu goed voor 450 flitsen op vol vermogen zonder instellicht, of 350 flitsen met het instellicht op 100% (4000 lumen). Op minimaal vermogen (7 wattseconde) worden dat respectievelijk 14.600 en 6000 flitsen. Tijdens meerdere opnamesessies met de FIVE was ik nooit bang om zonder stroom te raken, omdat ik de volle 522WS zelden nodig had. Power heeft de FIVE immers genoeg: op vol vermogen, met de Elinchrom 18 cm Grid Reflector gemonteerd, geeft de lichtmeter F45.8 aan (ISO 100, 1 meter).

Als je toch twijfelt of de capaciteit van de accu volstaat, zijn er laadopties genoeg. De kleurconsistentie is over het gehele vermogensbereik zeer goed.

fotoflits.com; servix.be

Elinchrom Five productshot
Met de Elinchrom-app kun je de FIVE via bluetooth instellen.

Conclusie test Elinchrom FIVE

 

De Elinchrom FIVE gedraagt zich als een ELC 500, maar dan zonder stroomkabel. Daardoor is hij op elke locatie inzetbaar, en zijn er in een studio minder kabels waarover model of fotograaf kunnen struikelen. Voor dat comfort betaal je wel een forse meerprijs tegenover de ELC 500.