Megaview Xtra telescopic mast review

0
Megview-Xtra-bag
Sinds meer dan een jaar ontwikkelt en verkoopt Megaview uit Twello (NL) eenvoudig te transporteren lichtgewicht hoogtefotomasten. Daarmee kan je vanuit vogelperspectief opnames maken, zonder dat je over een eigen drone beschikt, of dat je met uitgetrekte armen staat te wiebelen op een keukentrap.
Een Megaview fotomast levert een foto vanuit een verrassend perspectief, waarbij niks meer in de weg staat. Al bij een hoogte van 6 meter krijg je bij woning- of architectuurfotografie, natuur of landschapsfotografie en bij fotografie van sport, concert of andere evenementen een totaal ander beeld dan vanaf de grond. Ook buiten de fotografie zijn er veel toepassingen, zoals foto-inspecties van gebouwen en installaties op moeilijk toegankelijke hoogtes. De Nederlandse politie gebruikt Megaview fotomasten voor het vastleggen van zware verkeersongevallen.
Hoe bevalt een telescoop fotomast in de praktijk? Lees onze Megaview XTRA test.
Megview-Xtra-bag 

 

Megaview telescopische fotomasten

 

Megaview levert 3 telescoopmasten:

  1. Megaview ULTRA 7 meter glasfiber mast voor camera’s tot 1500 gram.
    Ingeschoven 1,9 m, 4 kg excl. camera, vanaf 739 euro excl. BTW.
  2. Megaview XTRA 8,4 meter carbon/glassfiber geschikt voor de zwaardere spiegelreflexcamera’s.
    Ingeschoven 1,9 m, 4,5 kg excl. camera, vanaf 999 euro excl. BTW.
  3. Megaview Sonic, 13 meter carbon mast in twee versies: met aluminium driepootstatief of met een roestvrijstalen trekhaak basis.
    Ingeschoven 2,2 meter, 20 kg  excl. camera, vanaf 3.750 euro excl. BTW.

Megaview XTRA fotomast specificaties:

  • 8,4 m glasfiber/carbonfiber mast (volledig uitgeschoven)
  • 1,90 m. (volledig ingeschoven)
  • Aluminium driepoot
  • Manfrotto snelkoppeling voor de camera
  • Zender en ontvanger met 3,5″ kleuren LCD monitor, ontspanknop en regenkap
  • Live-view aansluiting
  • 4,5 kg (excl. camera)
  • Transporthoes meegeleverd

De Megaview XTRA fotomast wordt geleverd met een aluminium Manfrotto driepootstatief, dat op 2 punten wordt vastgedraaid aan de mast. Het statief zit om de mast bevestigd en is eenvoudig in te klappen of te verwijderen, waarna je de fotomast als een monopod kan gebruiken.

Megaview biedt maatwerk, waarbij een mast individueel wordt aangepast door bijvoorbeeld de transportlengte in te korten, of door levering van een extra voet waarmee terreinoneffenheden onder de driepoot gecompenseerd worden. Geen gek idee, dat maatwerk, want de specifieke voorkeuren van een fotograaf zijn anders dan die van een makelaar die snel wat huizen wil fotograferen.

Megaview Xtra fotomast

Zender en ontvanger

 
Alle fotomast versies levert Megaview inclusief een Aputure Gigtube GW 2 zender en ontvanger met een 3,5 inch kleurenmonitor. Het Megaview / Aputure systeem werkt met Nikon, Canon, en Olympus DSLR camera’s met een aansluiting voor een afstandsbediening. voor Sony camera’s wordt een ander type zender / ontvanger geleverd. De meeste spiegelreflexcamera’s en diverse compacte systeemcamera’s hebben een aansluiting voor een afstandsbediening, onder een klepje zoals hiernaast is afgebeeld, of met de tekst “remote”. In de Aputure zender, die op de flitsschoen van je camera wordt vastgeschroefd, zit een klein cameraatje dat draadloos beelden doorzendt naar de ontvanger module, die je onder aan de mast kan bevestigen in een meegeleverde regendichte hoes. Bovenop de monitor die je beneden aan de mast bevestigd, zit een grote ontspanknop waarmee je de sluiter van de camera bovenop de mast bedient.Megaview Xtra fotomast test
Steeds meer moderne camera’s kan je bedienen met een smartphone, door middel van een Wifi verbinding. Voorbeelden zijn de Panasonic GH3, met een ingebouwde Wifi module, of de Nikon D3200 waarvoor een Wifi module (Nikon WU-1a) te koop is. Wifi bediening van een camera staat nog in de kinderschoenen, maar zal naar verwachting snel volwassen worden. Dankzij Wifi zal het aantal (compact-)camera’s dat met een Megaview fotomast is te gebruiken, verder toenemen.

Het beeld dat je ziet op het beeldscherm van de ontvanger is niet het beeld van de camera, maar van de camera in de zender die op de flitsschoen is geplaatst. Het 3,5 inch beeldscherm is prima qua formaat, maar zowel het contrast als de resolutie zijn minder van kwaliteit in vergelijking met een modern (OLED) beeldscherm op een spiegelreflexcamera of compacte systeemcamera. Het beeld is voldoende voor het bepalen van de compositie, maar niet geschikt voor beoordeling van kleurweergave of detailweergave.

Wil je het exacte beeld hebben, met als bijkomend voordeel dat je een rooster in beeld kan weergeven voor de compositie, dan kan je gebruik maken van live-view. Het gebruik van een rooster is een aanrader, omdat je dan later geen foto’s hoeft recht te zetten. De Live-view aansluitmogelijkheid zit op de zender en verdient voor een serieuze fotograaf absoluut de voorkeur (“What you see is what you get”).

Monitor and transmitter mini
Je kan geen camera-instellingen aanpassen met de zender ontvanger combinatie. Je kiest daarom diafragma, sluitertijd of programma voordat je de camera de lucht in schuift. Ook de hoek die de camera maakt ten opzichte van de mast, stel je vooraf in. Daarmee kan je nog wel wat smokkelen door de mast een beetje te kantelen, of door het extra leverbare voetje voor 1 van de drie statiefpoten te gebruiken. In de praktijk heb ik geen behoefte gehad om de hoek van de camera aan te passen.

Megaview XTRA in de praktijk: Architectuur fotografie

ZwartewegmininaZwartewegmini

De Megaview XTRA fotomast wordt geleverd met een driepootstatief dat op 2 punten wordt vastgedraaid aan de mast. Het driepootstatief is simpel te verwijderen, maar werken met de Megaview XTRA als monopod is veel zwaarder. Ik durfde het gebruik zonder de ondersteuning van een driepootstatief niet aan.

Al bij de eerste keer dat je de Megaview XTRA gebruikt, merk je hoe veel mooier een opname wordt. En niet alleen vanwege het originele perspectief. Bij het uitschuiven van de fotomast zie je op het beeldscherm van de ontvanger allerlei obstakels, zoals heggen, bomen, verkeersborden en geparkeerde auto’s uit beeld verdwijnen. Terwijl je de camera omhoog schuift, zie je die boven je hoofd wiebelen. Je vraagt je allereerst af of de Megaview fotomast scherpe foto’s maakt op een hoogte van 6 tot 8 meter. Het statief biedt absoluut genoeg stabiliteit om scherpe foto’s te maken. De mast gaat wel iets heen en weer met harde wind, of als je de mast in uitgeschoven positie verplaatst. Toch zijn de foto’s scherp.

Tindal-villa-mini
Megaview fotomasten kunnen afhankelijk van het type uitgeschoven worden tot 13 meter. Voor architectuurfotografie of woningfotografie is circa 6 meter al voldoende, qua perspectief. Als je hoger gaat, krijg je een Google Earth effect, waarbij het lijkt alsof het onderwerp recht van boven is gefotografeerd. De pan/tilt kop op de Megaview XTRA fotomast is een Manfrotto snelkoppeling die je op de grond moet instellen voordat je de mast naar boven doet. Je hebt voor woningfoto’s geen motorische pan/tilt regelaar nodig. Met een beetje ervaring is goed in te schatten welke hoek je nodig hebt. De hoek is afhankelijk van de brandpuntafstand van de lens en de afstand van de fotomast tot het onderwerp, maar de keuze van de hoek is niet kritisch. De mast zelf is ook prima naar voren of naar achteren te manoeuvreren, zodat je altijd een mooi rechte opname krijgt. Het extra leverbare voetje waarmee de lengte van 1 van de 3 poten verlengd kan worden, heb ik eigenlijk nooit nodig gehad.
Tindal-villa

Megaview XTRA in de praktijk: Evenementen fotografie

 
Bij evenementen is er vooraan veel gedrang. In plaats daarvan is het makkelijker om vanuit een hoge positie op afstand te fotograferen. Bijkomend voordeel van deze aanpak is dat je ook mooie overzichtsopnames kan maken. Helaas is het lang niet altijd het makkelijk of mogelijk om een hoge positie in de omgeving te vinden. Sommige fotografen nemen daarom een keukentrap mee om zo een perspectief/hoogtefoto te maken. Fotograferen met de Megaview fotomast is minder bewerkelijk en levert een mooier resultaat. Al zal je wel, net als bij het gebruik van een keukentrap, uit de echte drukte weg moeten blijven. De uitgeschoven mast staat stabiel op de driepoot, maar je zal het in uitgeschoven stand toch altijd met 1 hand vast houden. Een driepootstatief geeft niet voldoende stabiliteit om de mast echt onbeheerd te laten staan. Zeker niet in een drukke omgeving. Klik op de afbeelding.Event-example-mini

Video vanuit de lucht?

 
Voor het maken van video-opnames vanuit de lucht, zou ik niet kiezen voor de Megaview XTRA. Ten eerste zou ik meer stabiliteit willen hebben, omdat je in tegenstelling tot bij fotografie, je bij video het beeld niet bevriest met een snelle sluitertijd. Daardoor is een lichte beweging van de fotomast storend bij video. Ook wil je bij video de mogelijkheid hebben om de camera te kunnen draaien. De Megaview XTRA wordt standaard geleverd met een vaste kop. Voor video zou ik eerder denken aan een Megaview Sonic fotomast; een 13 meter carbon mast met een automatisch draadloos te regelen pan/tilt kop voor alle DSLR/film camera’s tot 3 kilo.  De automatische pan/tilt kop heeft een mooie panoramafotografie feature: je kunt er 360 graden panoramafoto’s mee maken, met maar 1 druk op de knop. De software zorgt ervoor dat de kop instelbaar ronddraait en automatisch een 360 graden fotoserie maakt.

Conclusie Megaview XTRA fotomast test

 

Voordelen

Nadelen

  • Originele resultaten door het vogelperspectief
  • Opnames worden mogelijk waar uitzicht vanaf de grond wordt belemmerd
  • Toepasbaar op vele merken camera’s.
  • Live-view mogelijk.
  • Gemakkelijk te transporteren en eenvoudig in gebruik
  • Redelijk aantrekkelijk geprijsd
  • Diafragma / sluitertijd op afstand niet instelbaar
  • Minder geschikt voor video, o.a. door vaste statiefkop
  • Bij gebruik zonder live-view: vaste beeldhoek van de zender / ontvanger

De Megaview XTRA fotomast levert je originele foto’s op, vanuit een perspectief waarmee je mensen zal verbazen. Het systeem is eenvoudig te transporteren en te gebruiken. Je zal regelmatig aangesproken worden door nieuwsgierigen die willen weten wat je aan het doen bent met zo’n lange mast. Het zender – ontvanger systeem is te combineren met elke camera die een aansluiting voor een afstandbediening en een flitsschoen heeft. De beste resultaten krijg je als je gebruik maakt van live-view, waar je door de lens van de camera kijkt in plaats van door de camera van de meegeleverde zender. Helaas kan je niet op afstand de beeldhoek van de camera of sluitertijd en diafragma aanpassen.

Maar dat zijn allemaal bezwaren die in mijn ogen niet opwegen tegen de voordelen. Fotografie wordt dankzij de digitale camera heel breed beoefend. Met als gevolg dat steeds meer fotografen naar een manier zoeken om zich te onderscheiden van al die andere fotografen. Met de Megaview XTRA weet je zeker dat je opnames gaat maken, die je eerder niet voor mogelijk hield.   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here