Kijktip: Uitleg flits synchronisatie

0
flash
Hiernaast zie je een opname die gemaakt is bij een relatief lange sluitertijd (1/30 seconde), waarbij gemengd licht (kunstlicht en flitslicht) is toegepast. Het model is ingeflitst en dus scherp, terwijl de passerende auto aan de rechterkant een lichtstreep is geworden. Ik weet niet of het zo is, maar voor mijn gevoel is het gebruik van flitslicht een tijdje uit de mode geweest, en is het gebruik van LED licht en flitslicht op lokatie nu bezig met een opmars.

Weet jij nog hoe het zat: flitsen op het eerste gordijn of op het tweede gordijn? Waarom kan je bij een midden formaat camera een flitsssynchronisatie tijd van 1/2000 seconde gebruiken, terwijl bij een compacte systeemcamera of een spiegelreflexcamera de kortste sluitertijd waarbij je nog kan flitsen ergens rond de 1/250 ste seconde ligt?

flash

Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Op Youtube staat de video “Understanding Flash Sync Speeds with Karl Taylor”, waarin al deze flits synchronisatie begrippen op eenvoudige wijze worden uitgelegd. Het is een video van bijna 13 minuten lang, maar echt een aanrader om te bekijken. {youtube}0j5AHzAGaFk{/youtube}

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in