Focus Stacking en Post Focus

0

Met behulp van gratis firmware updates heeft Panasonic de functionaliteit van meerdere camera’s, waaronder de Panasonic GX8, aanzienlijk uitgebreid. Post Focus is een ideale manier om van een onderwerp volledig automatisch een aantal opnames te maken, die telkens op een ander punt zijn scherp gesteld. Met die series kan je achteraf gaan spelen met selectieve scherpte in je opnames. Door de verschillende keuzes met elkaar te vergelijken, weet je hoe je een volgende keer een opname maakt met selectieve scherpte. In het Youtube filmpje  van Syed Zaidi zie je hoe eenvoudig dat gaat. De Panasonic GX8 maakt een kort 4K filmpje, waarbij de camera er voor zorgt dat er scherp gesteld wordt op alles dat zich in beeld bevindt. Nadat het filmpje is gemaakt – je hoeft daarvoor helemaal niets van video af te weten, kan je op het scherm van de GX8 een punt selecteren dat je scherp wil hebben en dat beeld als en 8 megapixel jpg opname in de camera opslaan. Post focus technologie is ideaal voor beginnende fotografen om te leren spelen met het verleggen van je scherpstelpunt. Maar het is ook te gebruiken om meer scherptediepte te creëren in macro-opnames (“focus stacking”). Bij een macro opname wil je vaak veel scherptediepte. Dat zou je kunnen bereiken door een klein diafragma (“f/22”) te kiezen, maar de scherpte van een foto neemt af als licht door een te klein gaatje gaat (“diffractie”). Bij micro-43 objectieven wordt de hoogste scherpte vaak bereikt bij f/.5.6 (en soms zelfs lager). Door meerdere opnames te maken bij f/5.6, waarbij de scherpstelafstand wordt gevarieerd, maak je met focus stacking een opname met een grotere scherptediepte, terwijl je toch de lens gebruikt op zijn optimum diafragma.
Een beginner kan dat doen door een Post Focus macro opname te maken en daaruit meerdere opnames op te slaan, om die vervolgens in Lightroom of Photoshop automatisch tot 1 opname te laten samenvoegen, met een hogere scherpte en een grotere scherptediepte dan gewone macro opnames. Op deze wijze heb ik de opnames van dit artikel gemaakt.

Merge 1010131 DxO

{youtube}cxgsaAYH3qg{/youtube}

 Dagpauwoog

In onderstaand YouTube filmpje wordt gedemonstreerd hoe je een Focus stacking opname maakt in Photoshop, waarbij je alle gemaakte opnames van het Post Focus filmpje gebruikt. Dit is meer een techniek voor gevorderden, maar een koud kunstje zodra je het een paar keer hebt gedaan.

{youtube}6wFRy8VQKuQ{/youtube}

PostFocusStacking

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in