Fujifilm @ Photokina

0
GFXvoorweb

Fuji presenteerde een splinternieuwe middenformaatcamera waarover al enige tijd geruchten de ronde deden. Hij gaat GFX heten en is leverbaar ergens in het begin van 2017 met drie lenzen. Meer objectieven volgen aan het eind van volgend jaar.

GFXvoorweb

Voor Fujifilm is het middenformaat zeker niet nieuw; aan het eind van het analoge tijdperk had men een aantal 6×4,5 cm camera’s in het assortiment die onder studio- en landschapsfotografen wel enige populariteit genoten. Nu dus een digitale middenformaat body met een 43,8×32,9 mm sensor. Hij heeft een geheel nieuwe bajonet, de G-mount, met een diameter van niet minder dan 65 mm. Zoiets opent mogelijkheden voor objectieven met grote lichtsterkte. Het oppervlak van de sensor is 1,67 keer zo groot is als dat van een full frame. Het pixelaantal is 8256×6192, dat komt neer op ruim 51 megapixel. De beeldverhouding is met 4:3 tamelijk vierkant, maar via het menu kunnen ook andere beeldverhoudingen tot 2:3 ingesteld worden. De body, volgens Fujifilm kleiner dan een Full Frame DSLR,  heeft geen spiegel – net als de nieuwe Hasselblad X1D. Het voordeel daarvan is dat de afstand sensor tot vatting beperkt kon blijven en er zelfs lenzen met een ‘back focus’ gemonteerd kunnen worden. Die steken als het ware een stukje de body in. Hierdoor zijn nieuwe optische ontwerpen mogelijk.

De camera wordt geleverd met een opsteekzoeker (zie afbeelding hieronder); tegen meerprijs is ook een draaibare opsteekzoeker leverbaar. Maar vermoedelijk zullen de meeste gebruikers wel ‘tethered shooting’ gaan gebruiken, dus met een kabelverbinding naar een extern beeldscherm.

GFXvoorweb2

Als lenzen zullen eerst leverbaar zijn een 63 mm f/2,8, een 32-64 mm f/4 zoom en een 120 mm f/4 macro. Later volgen dan een 23 mm f/4, een 110 f/2 en een 45 mm f/2.8.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in