
Tijdens de introductie van de Fujifilm X-H2S (link) lichtte Fujfilm een tipje van de sluier op van producten die er nog aan zitten te komen. Een nieuwe camera die naast de X-H2S komt, staat al vast, samen met een aantal nieuwe objectieven. Op 8 september om 8 uur ’s avonds staat de volgende introductie gepland.
De nieuwe Fujifilm X-H2 verlegt de grens als het gaat om resolutie op APS-C.
Introductie
Afgelopen mei is de nieuwe X-H2S van Fujifilm geïntroduceerd, samen met 2 nieuwe objectieven: de XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR en de XF 18-120mm F4 LM PZ WR. Die twee objectieven stonden al ruim een half jaar op de routekaart van Fujifilm en werden dus verwacht. Op 8 september staat er in New York een volgende X-Summit gepland. Eigenlijk is die op 9 september om 3 uur in de ochtend in JST, Japan Standard Time. Dat is dus om 20.00 uur in West-Europa op 8 september en nog vroeger op de dag in New York. De verwachting is dat we dan tenminste 1 nieuwe camera te zien krijgen. Die verwachting is gebaseerd op de aankondiging van Fujifilm zelf dat er naast de kortgeleden geïntroduceerde X-H2S nog een X-H2 zal komen. De sensor is ook al bekend. Tijdens de introductie van de X-H2S in mei gaf Fujifilm toe dat deze 40 megapixel zal hebben.
Een nieuwe camera

De Fujifilm X-H2S heeft een nieuwe sensor en een nieuwe processor die de camera extra krachtig maken en betere specificaties mogelijk maken. De resolutie van de sensor is echter gelijk aan die van de al bestaande X-T4. Fujfilm heeft de technologische vooruitgang benut om de X-H2S op diverse fronten sneller te maken. Voor een aantal fotografen is dat heel zinvol, maar er zijn ook fotografen die nauwelijks profijt hebben van meer beelden per seconde of een snellere autofocus. Voor die fotografen heeft Fujfilm de X-H2 in petto – een zustermodel naast de X-H2S – met een 40 megapixel sensor. De camera krijgt een net als de X-H2S een stacked BSI sensor, maar dan in een HR (hoge resolutie) variant. Die hogere resolutie maakt in principe ook video-opnames in 8K mogelijk, maar het is nog niet zeker of de X-H2 die optie ook echt krijgt. Het zou ons echter niet verbazen. Dankzij de nieuwe architectuur van de sensor en de nieuwe X-Processor 5 kan data namelijk snel worden uitgelezen en koeling zal geen probleem zijn met de nieuwe, optionele externe koeling.
Nieuwe APS-C objectieven
Het X-systeem van Fujifilm bestaat dit jaar 10 jaar en het is het meest uitgebreide systeem voor APS-C. Dat heeft natuurlijk te maken met de keuze van Fujfilm op af te zien van een full frame systeem. Hierdoor heeft Fujfiilm jarenlang alle ontwikkelingscapaciteit in APS-C kunnen steken. Daarnaast heeft Fujifilm ook een uitgebreid en heel modern middenformaat systeem op de markt gebracht met meerdere 50 en 100 megapixel camera’s en een behoorlijk aanbod aan objectieven. Beide lijnen zijn echter bij lange na nog niet uitontwikkeld. Er zijn nog steeds gaten te vullen en daarnaast vragen de nog steeds stijgende pixelaantallen om alsmaar betere objectieven, dus om nieuwere versies van al bestaande optieken. Een aantal objectieven die we kunnen verwachten staan al op de roadmap van Fujifilm.
Fujifilm XF 56mm F1.2 II
Fujfilm is bezig wat oudere objectieven te vervangen door modellen met een nieuwer optisch ontwerp en een snellere autofocus. Dit objectief past helemaal in die trend. De nieuwe X-H2S heeft baat bij objectieven met snelle autofocus en de nog te introduceren X-H2 zal alle tekortkomingen van bestaande objectieven waar het gaat om de detailweergave en scherpte genadeloos bloot leggen. De huidige XF 56mm F1.2 is een prachtige korte tele die ideaal is voor portretten, fotografie bij weinig licht en fotografie met geringe scherptediepte. Een objectief voor fijnproevers. Maar het is ook al iets ouder en we kunnen ons goed voorstellen dat een nieuwe versie beter past bij de veeleisende nieuwe camera’s. De Fujifilm XF 56mm F1.2 II zou in 2022 moeten verschijnen. Komt dit objectief dan ook op de X-Summit?
Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro
De Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro wordt het derde macro-objectief van Fujifilm, naast de al bestaande XF 60mm F2.4 R Macro en de XF 80mm F2.8 R LM OIS WR Macro. Het zal ongetwijfeld goedkoper, compacter en lichter zijn dan de huidige twee en daarmee dus een goed alternatief voor fotografen die wel een echte 1:1 macro zoeken, maar dan zonder stevig gewicht of de prijs. Een 30mm macro zal je niet zo snel gebruiken voor insecten vanwege de korte opnameafstand, maar wel voor stills van bijvoorbeeld eten of elektronica en voor reproductiewerk. De Fujifilm XF 30mm F2.8 Macro staat voor 2022 op de roadmap. Misschien gaan we dit objectief dus al in september zien.
Fujifilm XF 8mm F3.5
De Fujfilm XF8mm F3.4 staat voor 2023 op de roadmap en verwachten we dus niet op de aanstaande X-Summit. Maar mogelijk laat Fujifilm wel iets van dit nieuwe objectief zien. De grote vraag bij de 8mm is natuurlijk of het hier een fisheye betreft of een rectalineaire groothoek. Fujifilm heeft nog geen fisheye en het is dus niet onlogisch als deze 8mm een beeldvullende fisheye wordt met een beeldhoek van 180 graden of daaromtrent. Zeker omdat het om een objectief in de ‘compact prime’ serie gaat. Een 8mm fisheye is makkelijker en lichter te maken dan een echte groothoek met dit brandpunt. Toch zou ook een 8mm groothoek heel welkom zijn. De Fujifilm 14mm F2.8 R is op dit moment het objectief met de grootste beeldhoek in vaste brandpunten. Maar omgerekend naar kleinbeeld praat je dan nog steeds maar over een 21mm (equivalent). Een 8mm (12mm equivalent) zou een hele mooie aanvulling kunnen zijn.
Nieuwe middenformaat objectieven
Ook voor het middenformaat kunnen we in 2022 en 2023 nog het nodige verwachten van Fujifilm. Voor het middenformaat gaat het om uitbreiding van de mogelijkheden en niet om het vervangen van bestaande objectieven door nieuwere.
Fujifilm GF 55mm F1.7
Een objectief waarmee Fujifilm veel gebruikers van het middenformaat systeem een plezier zal doen, is de GF 55mm F1.7. Dit is een licht groothoekig en lichtsterk objectief dat perfect samen met de iets langere GF 80mm F1.7 kan worden gebruikt voor fotografie bij weinig licht en opnames met een geringe scherptediepte en een mooi onscherpe achtergrond. De GF 55mm F1.7 staat gepland voor 2023.
Fujifilm GF 20-35mm
Dit objectief zou in 2022 moeten verschijnen, maar er is nog maar weinig over bekend, behalve het zoombereik. Deze groothoekzoom heeft een bereik van 16-28mm (kleinbeeld equivalent) en biedt daarmee gebruikers van het G-systeem weer echt nieuwe mogelijkheden. Vooral voor landschapsfotografen en architectuurfotografen is dit een interessant objectief.
Fujifilm Tilt-Shift
Een ander objectief dat zeker voor architectuurfotografen heel interessant gaat worden is een Tilt-shift van Fujifilm. Het brandpunt en de lichtsterkte zijn nog niet bekend gemaakt. Nu is lichtsterkte voor een Tilt-Shift niet zo van belang, maar het brandpunt wel. Een 24mm equivalent brandpunt zou ideaal zijn voor architectuurwerk. Voor het middenformaat zou dat een brandpunt van rond de 30mm betekenen. Nu staat de Tilt-Shift ook wel in dat gebied op de roadmap, maar het is zeker te hopen dat het niet langer wordt. De Tilt-Shift zou in 2023 moeten verschijnen.
Conclusie
Voor Fujifilm-fotografen zijn het interessante tijden, met het verschijnen van twee nieuwe, high-end camera’s voor het APS-C systeem en een hele reeks nieuwe objectieven. Hopelijk gooien chiptekorten en andere verstoringen van wereldwijde productieketens niet al teveel roet in het eten en krijgen we bovenstaande objectieven ook daadwerkelijk op korte termijn te zien.