Full review Fujifilm X-E4

0

De Fujifilm X-E4 is de nieuwste camera in de X-E familie. Net als de voorgangers is het design gebaseerd op de klassieke meetzoekercamera’s van weleer. Maar aan de binnenkant heeft de X-E4 dezelfde onderdelen als het vlaggenschip in de X-reeks, de X-T4. Je mag van deze compacte camera dus dezelfde uitmuntende prestaties verwachten.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-E4:

VOORDELEN

Nadelen

  • Goede beeldkwaliteit

  • Compact

  • Licht

  • Klassieke uitstraling

  • Niet weerbestendig

  • Beperkt aantal knoppen

  • Plaatsing statiefaansluiting

  • Geen beeldstabilisatie

De X-E4 met het nieuwe Fujinon XF27mm F2.8 R WR objectief is amper groter dan de camera’s uit de populaire X100 serie.

Fujifilm X-E4 packshot

Introductie Fujifilm X-E4

De X-E4 is met het nieuwe Fujinon XF27mm F2.8 R WR objectief amper groter dan de camera’s uit de populaire, compacte X100 serie. Het is een beproefd recept bij Fujifilm: een krachtige nieuwe sensor en beeldprocessor debuteren in het topmodel, en verschijnen even later ook in goedkopere modellen. Dat gebeurt nu weer met de Fujifilm X-E4. Net als de andere camera’s uit de X-E reeks is hij erg compact en licht: hij meet 121,3mm x 72,9mm x 32,7mm en weegt slechts 364 gram. Daarmee is het de meest compacte camera uit de vierde generatie van de X-serie. De X-E4 samen met het nieuwe Fujinon XF27mm F2.8 R WR objectief is amper groter dan de camera’s uit de populaire X100 serie.

Iconisch

Aan het iconische design werd niet gesleuteld. De Fujifilm X-E4 is verkrijgbaar in zwart en in zilver-zwart, en doet denken aan klassieke meetzoekercamera’s uit de jaren zeventig. Nieuw is wel dat het lcd-scherm aan de achterzijde van de camera 180 graden naar boven gedraaid kan worden, zodat je de camera makkelijk voor selfies kunt gebruiken. Anders dan bij de X-T4 kan het scherm echter niet volledig uitklappen en roteren.

Het design en de functies van de knoppen zijn wel aangepast. De Fujifilm X-E4 heeft op het sluitertijdwiel nu de nieuwe positie P (Programmastand) gekregen waardoor de camera snel in automaat stand te schakelen is. Speciaal voor de X-E4 ontwikkelde FUJIFILM een special thumbgrip (TR-XE4) en handgrip MHG-XE4) voor meer stabiliteit en grip. Deze accessoires worden in een X-E 4 kit en optioneel verkrijgbaar.

BOUW

De X-E4 heeft bovenop een gecombineerd sluitertijdenwiel met P en A en sluitertijden van 1/4000 tot en met 1 seconde, T en B standen. Rechts zien we de kiezer met de +/- 3 correctiestanden met extra C-positie, de hoofdschakelaar met draadontspanner aansluiting, een kleine Q-toets (de toegang tot het snelmenu) en een functietoets. Voorop zien we een functiewiel waar je diverse functies onder kunt zetten. Achterop zien we drie identieke toetsjes voor drive/delete, play en AEL/AFL. In de praktijk leer je ze met de duim herkennen, maar holle en bolle uitvoeringen zouden meer duidelijkheid hebben kunnen geven. Verder is de achterzijde vrij basaal uitgevoerd met een joystickje waarmee je onder meer het focusveld verplaatst, een Menu/OK toets en een Display/Back toets. De body is niet weerbestendig uitgevoerd. De accu is weer het NP-W 126S model en is samen met de Sd-kaartsleuf in de bodem ondergebracht. Pal naast het deurtje zit de statiefmoer; die plaats is heel onhandig als we een snelkoppelplaat gebruiken. De X-E4 is plat vormgegeven, zonder de MCS scherpstelkiezer voorop.

Voor een meerprijs van € 100,- kunnen we een handgreepje met bodemplaat, een verdikking en een duimsteun (in de hot shoe, de Q-toets wordt moeilijk te bereiken) aanschaffen. De handgreep kan wel gunstig uitpakken in combinatie met dikkere objectieven en statief-  (of koppelplaat-) bevestiging. Aan de linkerkant zitten onder een klepje terminals voor een microfoon en afstandsbediening, een USB-C poort (uit en lader functie) en een HDMI-poort plus hoofdtelefoon via een meegeleverd adaptertje. Voor video is er geen toets of positie; dat activeren we via het menu of de drivetoets. In deze uitvoering is de Fujifilm X-E4 een onopvallende, minimalistische camera, die dicht bij de X100-modellen komt.

Zoeker en scherm

De X-E4 heeft geen optische zoeker zoals de X-Pro 3 en de X100V. De elektronische zoeker heeft 2,36 miljoen beeldpunten. Het oculair met oogschakelaar en dioptriewiel is erg klein uitgevoerd. Met een bril op druk je tegen de harde rand. De LCD-monitor is 3 inch groot, zoals op de X-E3 van vier jaren geleden.

AUTOFOCUS

De sensor heeft 100% dekking van fasedetectie autofocus. De camera kan volgens Fujifilm al binnen 0,02 seconde scherpstellen. Dankzij de ingebouwde gezicht- en oogdetectie autofocus kunnen ook personen makkelijk gefotografeerd of gefilmd worden. De camera kan scherpstellen in donkere lichtsituaties (tot -7EV). In alle opzichten werken automatische scherpstelfuncties en vormen snel en doelmatig, net als bij de X-S10 en X-T4 modellen. De gezichts- en oogherkenning werkt trefzeker. Het omschakelen van AF-S naar AF-C (heel prettig met één scherpstelviziertje) gaat omslachtig. Met de AEL/AFL toets en het voorste instelwiel scrol je snel door de autofocusopties heen, vanaf groothoek tot één enkel klein punt. De 117 AF punten zijn uit te breiden naar 425 punten. In de SPOT AF-stand is ook spotmeting actief. In de AF-C modus WIDE krijgt tracking een verplaatsbaar AF-punt, waarmee je het te volgen object aanwijst en dat daarna automatisch gevolgd wordt. 

VIDEO

De X-E4 registreert oversampled 6K ‘footage’ en maakt daarmee scherpe 4K 4:2:0 8-bit video-opnames aan 30 fps op een SD geheugenkaart. Bij gebruikt van een externe recorder zijn opnames in 4K 4:2:2 10-bit aan 30 fps mogelijk.  De Fujifilm X-E4 beschikt uiteraard over de gekende filmsimulaties van Fujifilm, waaronder Velvia en Eterna Bleach Bypass. Voor vloggen zal je zeker wel moeten kiezen voor een objectief met stabilisatie of anders een kleine gimbal zoals de Zhiyun M2.

FUJIFILM X-E4: PRESTATIES

De nieuwe Fujifilm X-E4 bevat dezelfde sensor en processor als de topmodellen uit de X Serie. De 26 megapixel BSI CMOS sensor van de vierde generatie en de Quad Core X-Processor maken een hoge reekssnelheid mogelijk: 8 beelden per seconden met mechanische sluiter, 20 beelden per seconde met elektronische sluiter en 30 beelden per seconde met een 1,25x crop.  De beeldkwaliteit van de camera is dankzij deze sensor dus ook volledig vergelijkbaar met die van bijvoorbeeld de X-T4 of de X-S10, met resolutie, dynamisch bereik en ruis die bij het beste horen op APS-C gebied.

Een deelvergroting van de grote foto bovenaan. De beeldkwaliteit is uitstekend.

IN DE PRAKTIJK

Met de Fujifilm X-E4 in de boost modus krijg je het beste van de snelheidsaspecten in werking en opslag. Lastig is dat je altijd in de MY-menu optie start, dus niet bij de laatst gebruikte optie. Jpeg-fotografen krijgen extra’s als Kleurchroom FX blauw (strong, weak, off), het chroom kleureffect, de mogelijkheid om de tooncurve vooraf in de lichten en schaduwen in te stellen naar jouw persoonlijke visie, de pre-opnames instelling (met elektronische sluiter) te selecteren en allerlei installatie voorkeuren op het gebied van het schermbeeld en verbindingsinstellingen voor te kiezen. Het drive-toetsje geeft je toegang tot verschillende opnamesnelheden, bracketing functies, HDR, panorama, filterfuncties en ook een sepia- video toegang. Dat is zinvol bij sport- en actiefotografie, maar ook bij het volgen van een vogel in de vlucht. Zo is er ook een uitgebreide multi-exposure modus. Maar wie gebruikt die? Specifieke combinaties kan je als C1, C2, enzovoorts opslaan en in het Quick menu snel oproepen.

Een jpeg uit de camera, Provia filmsimulatie, ISO 400, F5,6 27mm objectief. De weergave is goed, zoals we bij zoveel andere standaardobjectieven zien.
Een jpeg uit de camera, Provia filmsimulatie, ISO 400, F5,6 27mm objectief. De weergave is goed, zoals we bij zoveel andere standaardobjectieven zien.

Vergeleken met de Fujifilm X100V

Ruim een jaar geleden verscheen de Fujifilm X100V (€ 1449,-), een compactcamera met een vast, herwerkt 23 mm F2.0 XF objectief. De inzetbaarheid van deze weerbestendige camera (let wel: met filter op het objectief!) is dezelfde als die van de X-E4: algemene, reportage- en straatfotografie. Waarin schuilen relevante verschillen? De X-E4 is een digitale systeemcamera, met een bajonet voor wisseloptiek. De combinatie met de verbeterde, weerbestendige XF 27 mm F2.8 R WR komt in de buurt van de inzetbaarheid van de X100V, deze combinatie kost € 1049,-. Er is voor een meerprijs een setje met handgreep en duimsteun te koop. We richten ons nu op de X100V en zetten tussen haakjes hoe dit bij de X-E4 is uitgevoerd. Het oculair is flink groter en geeft zicht op een hybride zoeker (alleen EVF) met 3,69 miljoen beeldpunten (2.36 miljoen). De OVF, optische zoeker, is een meetzoeker met kaders (geen).

Vooraan zien we dus een venster op de rechter bovenhoek en een kader selector. Deze keuze in zoekers geeft veel vrijheid en mogelijkheden in de praktijk. De X100V body is iets groter en is weerbestendig uitgevoerd (niet). Er is een duimverdikking met de Q-toets (bovenop) en vooraan zit een ergonomisch prettige verdikking (niet). De X100V ziet er erg mooi en retro uit en is leverbaar in zwart en zilver. Het scherm kan neerwaarts kantelen (kantelt ook op-/voorwaarts) waardoor het geen vloggerscamera is (wel). Het scherpstelschuifje M, C, S zit aan de zijkant (geen) en er is een ingebouwd flitsertje voorhanden (geen). Er is een praktisch, gecombineerd ISO/sluitertijdenwiel bovenop aangebracht (geen combi). De X100V heeft een handig, ingebouwd ND-filter (geen). Sommigen zullen vinden dat er veel knopjes op zitten (sober). De sensor, software en processor zijn identiek en dus vergelijkbaar. De kans op sensorstofjes is nihil (aanwezig). De EVF maakt 350 opnames mogelijk (tot 460 opnames). Voor beide modellen is er een specifieke markt. Wij vinden de X100V een echte fotografencamera. De X-E4 is meer een camera voor de hobbyist die een veelheid aan onderwerpen wil kunnen vastleggen.

 Fujifilm X-E4
 specificaties
  
sensor26 Mp
video4K 30 fps
ISOISO 160 tot 12800 (80-51200 uitbr.)
max. seriesnelheid30 fps
opslagmedia1x  SD/SDHC/SDXC (UHS-II)
capaciteit accun.n.b.
afmetingen121 x 73 x 33 mm
gewicht (incl accu)364 g
verkoopprijs€ 899,- (body)
importeurwww.fujifilm-X.com
  
 beoordeling
beeldkwaliteit9
scherpstelling9,5
lichtmeting8
witbalans8,5
scherm/zoeker8
prijs-kwaliteit8
bonus8
  
eindwaardering8,4

Conclusie test Fujifilm X-E4

Dit is een camera die je koopt vanwege de goede sensor en de compacte afmetingen (en lage prijs)

De X-E4 is een compacte systeemcamera waarmee hoogwaardige opnames en films gemaakt kunnen worden. De uitvoering is sober, meer nog dan bij de voorgaande X-E modellen. Omdat de camera en veel Fujinon vaste brandpunten en een enkel zoomobjectief geen beeldstabilisatie hebben, moeten we bij veilig-snelle sluitertijden fotografen en stabiel filmen. Voor onervaren fotografen is en filmers is het daarom van belang om  objectieven met stablilisatie bij deze camera aan te schaffen. Voor vloggers is de naar voren op te klappen monitor heel fijn, al kan je de microfoon of het led-paneeltje dan niet in de hot shoe schuiven. Dit is dus een camera die je koopt vanwege de goede sensor en de compacte afmetingen (en lage prijs), en waar je de kleine minpuntjes van voor lief neemt.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in