
De nietsvermoedende lezer zal denken, wat is dit voor een combinatie? Fujifilm volgers zullen de link al sneller leggen; op 24 mei organiseerde Fujifilm namelijk in Bangkok de jaarlijkse X-Summit, al jaren het evenement waar Fujifilm nieuwe producten presenteert. Fujifilm Nederland had voor dezelfde introductie Burgers Zoo uitgekozen. Ik was hiervoor uitgenodigd namens Focus.
Op het internet gonsde het al weken van de geruchten; wat zou Fujifilm in Bangkok laten zien? Er circuleerden verhalen over een aantal mogelijkheden; een X-T50, iets in de GFX-range, een X-Pro4 en nog meer. Uiteindelijk ging de focus naar de X-S20 en mogelijk een nieuw groothoekobjectief, want aan de onderkant van de lijst van objectieven met een vaste brandpuntsafstand ontbrak er een met minder dan 14mm.
Op 24 mei werden we ontvangen door de mensen van Fujifilm Nederland. Voor de lunch gaf Maarten van Norden, managing director van Fujifilm Nederland, een presentatie waarin de nieuwe producten werden voorgesteld. Inderdaad kwam Fujifilm met een nieuwe camera, de X-S20, en een nieuw objectief: de 8mm F3.5 R WR.
De X-S20 is de opvolger van de X-S10 en Fujifilm heeft er geen half werk van gemaakt. De camera is volledig vernieuwd, zowel van binnen als van buiten. We kregen de gelegenheid om de beide camera’s te vergelijken.
Van een afstand lijken ze identiek, maar van dichtbij is alles anders. Een betere grip aan de voorkant, grotere draaiknoppen, knopjes met een duidelijkere klik, alle details zijn aangepakt. Het grootste nieuws zit echter onder de motorkap. De sensor is de bekende X-Trans CMOS 4 die we kennen uit o.a. de X-T3 en de X-T4. Niet nieuw dus, maar men heeft er de nieuwe X-Processor 5 in gesleuteld en die zit ook in de vorig jaar geïntroduceerde X-T5 en X-H2(s). Die processor is eigenlijk ontwikkeld om de 40 megapixel sensoren aan te kunnen. Met de 26,1 MP sensor van de X-S20 heeft deze processor dus geen enkele moeite en dat heeft een aantal belangrijke voordelen. In de eerste plaats is de warmteontwikkeling minimaal en dat maakt het mogelijk om de behuizing klein te houden. De body weegt slechts 491 gram. Daarnaast is het energieverbruik veel lager want de processor hoeft niet op topcapaciteit te werken. Koppel dat met de grotere NP-W235 batterij uit de huidige topmodellen en je hebt een camera die ten opzichte van z’n voorganger het dubbele aantal opnamen kan maken, volgens Fujifilm zelf rond de 800 opnames.
Een ander voordeel is dat de mogelijkheden voor video verder uitgebreid zijn. Kort gezegd heeft de X-S20 dezelfde videomogelijkheden als de X-T5, met als extra een aparte vlog-modus. Het scherm is net als bij de X-S10 en de X-H2(s) draaibaar en kantelbaar, voor vloggers een must. Zodra je de vlog-modus selecteert met de keuzeknop rechtsboven op de camera zie je een keuzemenu op het scherm. Hiermee zijn de belangrijkste functies snel te kiezen.
De X-S20 heeft een verder verbeterde beeldstabilisatie (IBIS) die tot 7 stops kan stabiliseren.
Verder heeft de X-S20 een op AI gebaseerde onderwerpherkenning zoals die ook in de X-T5 en X-H2(s) gebruikt wordt. Scherpstellen gaat razendsnel dankzij de snelle processor en de nieuwe algoritmen.
Fujifilm mikt met deze camera o.a. op een doelgroep die de smartphone ontgroeid is en een betere beeld- en videokwaliteit zoekt. Ook positioneert men de X-S20 als een ideale reispartner, want gecombineerd met bijvoorbeeld de kitlens 18-55mm of de 16-80mm hebt je verder niets nodig om op reis te gaan. Zie het als het bekende Zwitserse zakmes.
Het voert te ver om nu alle specificaties op te sommen, die zijn op de website van Fujifilm te vinden.
De nieuwe Fujinon XF 8mm F3.5 R WR is een ultragroothoekobjectief dat nog ontbrak in het assortiment van Fujifilm. De ‘R’ geeft aan dat het objectief een diafragmaring heeft en ‘WR’ betekent dat het objectief weather resistant is, dus vocht- en stof- bestendig. De XF8mm heeft 12 elementen in negen groepen, met drie asferische en twee ED-elementen. De beeldhoek is 121 graden horizontaal. Ter vergelijking: een gemiddeld persoon heeft een horizontaal blikveld van ongeveer 60 graden. Ondanks de grote beeldhoek is er geen waarneembare vervorming aan de randen. De lens weegt slechts 215 gram en heeft een filtermaat van 62 mm.
Tot zover de technische zaken uit de presentatie.
Na de lunch kreeg iedereen een tas met daarin natuurlijk de X-S20 en de XF 8 mm en daarnaast de XF 18-55 mm en de XF 70-300 mm. Samen met fotograaf en X-Ambassador Maarten van der Voorde konden we alles uitproberen.
De X-S20 heb ik gebruikt met de 8mm en de 70-300mm lenzen.
De 8mm groothoeklens geeft een enorm breed beeld, zoals in de onderstaande foto van Maarten van der Voorde. Hier liep hij op ongeveer 2 meter afstand:

Op de volgende foto staan de personen nog geen 10 meter verderop:

Dit objectief zal vooral landschapsfotografen aanspreken. Fujifilm had al een objectief in dit bereik, de 8-16mm F2.8, maar dat is een zware (805 gram) en dure objectief. Dit objectief is veel lichter en is maar een halve stop minder lichtsterk.
Omdat ik ook de 70-300mm nog niet had geprobeerd heb ik daarmee de volgende foto’s gemaakt.

De foto hierboven is genomen door het glas van de schuilhut. Ook in deze situatie had de autofocus geen enkele moeite om scherp te stellen.
De 70-300 mm blijkt zeker bij een gemiddelde lensopening van F5.6 tot F11 haarscherp te zijn. De onderstaande foto is op 200% ingezoomd en alle details zijn te zien.
De IBIS van de X-S20 werkt prima bij langere sluitertijden. Ik heb uit de hand meer dan 1 seconde belicht en dat gaf een super resultaat.

Alle foto’s zijn JPG’s rechtsreeks uit de camera, alleen de belichting is naderhand iets aangepast.
Na een middag werken met de X-S20 ben ik de vergelijking gaan maken met mijn X-T3. Het grote verschil is dat de X-S20 een PSAM keuzeschijf heeft, net als de X-H2(s). Als je van een camera uit de X-T serie overstapt is dat echt een grote stap. Nu moet je elke keer kijken als je de instellingen wilt veranderen en dat kost in het begin nogal wat tijd. Ik mis zelf het bedieningsgemak van de X-T serie, maar voor iemand die van een ander merk overstapt of hiermee begint zal dat waarschijnlijk anders zijn. De autofocus is echt vele malen sneller dan die van de X-T3, de nieuwe processor werkt hier optimaal.
Fujifilm heeft met deze camera een grote stap gemaakt ten opzichte van de X-S10. Zoals eerder gezegd is dit een soort Zwitsers zakmes op cameragebied met uitstekende prestaties op foto- en videogebied die maar net onder die van de topmodellen zitten. De autofocus is snel, de beeldverwerking is razendsnel en de buffer is zo groot dat je kunt blijven schieten met een hoog aantal beelden per seconde. Ook is de camera gereed voor de toekomst, want het interne geheugen is voldoende groot om veel updates aan te kunnen.
De 8mm F3.5 is een objectief voor een wat kleinere doelgroep. Voor zover ik kan beoordelen is het bijzonder scherp zonder waarneembare vertekening en dat is voor een ultragroothoek een hele prestatie.
Review Fujifilm X-S20– Meer kracht en betere video – Focus Review (focus-review.com)
FUJIFILM X-S20 | Cameras | FUJIFILM X Series & GFX – Global (fujifilm-x.com)
Tot slot: de X-S20 en de 8mm die we ter beschikking hadden waren pre-productie exemplaren. Er kunnen kleine verschillen zijn met de exemplaren uit de serieproductie.
De mensen van Fujifilm Nederland wil ik bedanken voor de informatieve, gezellige en prima georganiseerde dag.