Review: Fujinon GF 30mm F3.5 R WR – middenformaat groothoek

0

De Fujinon GF 30mm F3.5 R WR is een relatief compacte en lichte groothoek voor de Fujifilm GF middenformaat camera’s. De beeldhoek komt overeen met die van een 24mm op full frame. Het objectief is scherp en weerbestendig.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujinon GF 30mm F3.5 R WR:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hoge beeldkwaliteit

  • Compact

  • Licht

  • Weerbestendig

  • Geen geweldige zonnesterren

  • Scherpstelling niet helemaal stil

De Fujinon GF 30mm F3.5 R WR is een geweldig groothoekobjectief voor fotografen die de hoogste kwaliteit zoeken en veel onderweg zijn.

Introductie

De Fujinon GF 30mm F3.5 R WR is een groothoekobjectief voor de middenformaatcamera’s van Fujifilm. Die maken gebruik van sensoren die 33x44mm groot zijn. Op deze sensoren geeft de GF 30mm F3.5 R WR een beeld dat overeenkomt met dat van een 24mm op full frame. De lichtsterkte van F3.5 is minder hoog dan van de meeste 24mm’s op full frame. De scherptediepte is door de grotere sensor wel iets kleiner dan je met een 24mm op full frame krijgt bij F3.5. Je kan met deze GF 30mm F3.5 R WR dus zeker nog spelen met het bokeh.

veelzijdig

Een groothoekobjectief als deze Fujinon GF 30mm F3.5 R WR is veelzijdig. Het is een mooi objectief voor landschapsfotografie, architectuurwerk of reportagefotografie, waarbij je mensen heel fraai in hun omgeving kan laten zien. Wat voor een middenformaat objectief meer dan voor andere groothoeken geldt, is dat de beeldkwaliteit wel vrijwel perfect moet zijn. Anders is het de kosten en de moeite van het meenemen van een groter systeem niet waard. De GF 30mm F3.5 R WR maakt de hoge verwachtingen moeiteloos waar en levert beelden die je soms het gevoel geven dat je door een raam naar buiten kijkt in plaats van naar een monitor.

Bouw

De Fujinon GF 30mm F3.5 R WR is met een lengte van bijna 10 cm. niet echt compact, maar voor een middenformaat objectief is het ook niet echt groot. Doordat het naar het uiteinde smaller wordt, oogt het niet heel fors en een gewicht van 510 gram valt best mee. Toch is dit objectief grotendeels gemaakt van een magnesiumlegering in plaats van kunststof. Het objectief is bestand tegen vocht en vorst en heeft een flinke pakking op de grote GF-bajonet om binnendringen van water en vuil tegen te gaan.

diafragmaring

Aan de voorzijde zit een brede scherpstelring van bijna 4 cm. en iets daarachter, op een breder gedeelte van het objectief, zit de diafragmaring. Die loopt van F3.5 tot F32 in 1/3e klikstops en heeft ook een A en C stand. In A en C kan de ring worden vergrendeld, maar het is niet mogelijk om de diafragmaring klikloos te maken. De A-stand zorgt ervoor dat het diafragma automatisch door de camera wordt in gesteld. In de C-stand kan je het voorste draaiwiel op de camera gebruiken om het diafragma handmatig in te stellen.

optisch ontwerp

Het optisch ontwerp bestaat uit 13 lenselementen in 10 groepen. Het objectief heeft twee aspherische elementen en 2 ED elementen. Het diafragma heeft 9 bladen en de filtermaat is een hele bescheiden 58mm. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie, maar de nieuwe GFX-body’s hebben dit wel. De Fujinon GF 30mm F3.5 R WR wordt geleverd met een tulpvormige zonnekap die ook omgekeerd op het objectief kan worden bevestigd en die de maximale diameter niet groter maakt.

Scherpstelling

Een sterk punt van de middenformaatcamera’s van Fujifilm is dat het AF-systeem grotendeels gelijk is aan dat van de APS-C modellen, met alle moderne mogelijkheden die je verwacht. Dat geeft Fujifilm een grote voorsprong op andere middenformaatfabrikanten. De hoge resolutie van de sensoren en de wat grotere objectieven die daarvoor nodig zijn, zorgen er wel voor dat de prestaties van bijvoorbeeld deze Fujinon GF 30mm F3.5 R WR niet helemaal overeenkomen met die van vergelijkbare groothoeken voor APS-C. De GF 30mm F3.5 R WR stelt intern scherp. De motor hoeft dus niet alle lenselementen te verplaatsen. De scherpstelling is hierdoor redelijk vlot, maar je merkt dat het toch een beetje tijd kost. Daar moet je met fotograferen rekening mee houden. Ook is de scherpstelling goed te horen. Autofocus en filmen gaan dus niet goed samen, tenzij je de microfoon een eind van de camera af houdt. Wat dit objectief wel geschikt maakt voor filmen is het gebrek aan focus breathing. Dat wil zeggen dat je bij het verleggen van de scherpstelling vrijwel geen verandering van de beeldhoek krijgt.

handmatige scherpstelling

Handmatig scherpstellen gaat prima. De scherpstelring loopt licht, maar heeft toch net voldoende weerstand zodat je goed voelt wat je doet. De kortste instelafstand is 32cm en dat zorgt voor een vergroting van 0,15x.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit van de Fujifilm GF 30mm F3.5 R WR op volle opening.
Beeldkwaliteit van de Fujinon GF 30mm F3.5 R WR op volle opening.

De Fujinon GF 30mm F3.5 R WR is een scherp objectief. De centrumscherpte en ook het contrast zijn op volle opening al uitstekend. De hoeken zijn ook al goed, maar worden op F5.6 nog ietsje beter en het objectief haalt dan al zijn maximale waardes. Ook het contrast is op F5.6 op zijn best. De scherpte en het contrast blijven gelijk op F8 en zakken een heel klein beetje op F11 door diffractie. Maar de kwaliteit is dan nog steeds hoog en de beelden zien er ook op F11 nog prima uit.

CA en vertekening

Chromatische aberraties zijn nauwelijks te ontdekken bij dit objectief. Zelfs op 200% zie je nauwelijks meer dan een vleugje valse kleuren. Dat is bijzonder knap op een 100 megapixel sensor. Vertekening is ook niet iets om je druk over te maken. Het objectief heeft een spoortje tonvormige vertekening, maar de lenscorrecties rekenen daar goed mee af en het eindresultaat is effectief vertekeningsvrij.

Vrijwel geen vertekening en rechte lijnen met de Fujifilm GF 30mm F3.5 R WR
Vrijwel geen vertekening en rechte lijnen met de Fujinon GF 30mm F3.5 R WR

lichtafval

Wel heeft de Fujinon GF 30mm F3.5 R WR op volle opening zichtbare lichtafval. Met de lenscorrecties aan, wordt het een stuk minder, maar op F3.5 blijf je er wel iets van zien. Diafragmeren helpt uiteraard en anders zal je het in de nabewerking weg moeten werken. Als je dat wilt, uiteraard, want een beetje vignettering kan ook heel mooi zijn. Als je het in de nabewerking corrigeert, dan is het verlies aan dynamisch bereik beperkt, omdat de middenformaatsensor een groot dynamisch bereik heeft.

Lichtafval van de Fujifilm GF 30mm F3.5 R WR op volle opening met en zonder lenscorrecties.
Lichtafval van de Fujinon GF 30mm F3.5 R WR op volle opening met en zonder lenscorrecties.

bokeh

Het bokeh is redelijk, maar natuurlijk niet van een kwaliteit die je met een langer brandpunt als bijvoorbeeld met de nieuwe Fujinon GF 80mm F1.7 R WR krijgt.  Het bokeh is ook iets minder fraai dan je met de meest lichtsterke 24mm objectieven voor full frame krijgt. Als dat belangrijk is, dan kan je beter voor een 24mm F1.4 voor full frame kiezen.

zonnesterren

Het afgeronde diafragma van de Fujinon GF 30mm F3.5 R WR zorgt ervoor dat zonnesterren lastig te maken zijn met de 30mm en als het al lukt, dan zijn ze niet heel scherp. Het objectief heeft niet veel moeite met tegenlicht, maar af en toe kan er wel een beetje schittering optreden.

 Fujinon GF 30mm F3.5 R WR
 specificaties
  
beeldhoek (diag)84°
sensorformaat33x44mm middenformaat
min. instelafstand32 cm
filterdiameter58mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)84×99 mm
gewicht510 gr
bajonetaansluitingFujifilm GF
bijzonderhedenweerbestendig
importeurwww.fujifilm.eu
verkoopprijs€ 1799,00
  
scheidend vermogen/109,5
contrast/109
chromatische aberratie/55
vertekening/55
vignettering/54
autofocus/54
overstraling/55
uitvoering/109
  
eindwaardering9,2

Conclusie test Fujinon GF 30mm F3.5 R WR op Fujifilm GFX100S

De Fujinon GF 30mm F3.5 R WR is een ideale groothoek voor (stads)landschappen.

De kwaliteit van de Fujinon GF 30mm F3.5 R WR is uitstekend en rechtvaardigt de toch niet geringe prijs volledig. Dit objectief heeft ook met de nieuwe 100 megapixel sensoren van Fujifilm geen enkele moeite. De GF 30mm F3.5 R WR  vormt in combinatie met de nieuwe Fujifilm GFX100S een droomset voor bijvoorbeeld landschapsfotografie of architectuuropnames. Samen wegen ze net iets meer dan 1400 gram en dat is prima draagbaar en heel compact voor een middenformaatsysteem. Natuurlijk kost zo’n set een flink bedrag. Maar de kosten komen redelijk overeen met de topkwaliteit camera’s en objectieven van full frame systemen, terwijl de Fujifilm een duidelijk hogere beeldkwaliteit kan leveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in