Full review: Sony FE 35mm F1.8

0

De Sony FE 35mm F1.8 heeft alles in zich om een populair objectief te worden. Hij is niet te groot, niet te zwaar en toch lekker lichtsterk. Van de drie 35mm objectieven die Sony inmiddels levert, is de FE 35mm F1.8 ook nog eens het goedkoopst.

TESTRESULTATEN Sony FE 35mm F1.8:

VOORDELEN

Nadelen

  • Goede beeldkwaliteit
  • Compact

  • Lichtstert

  • Programmeerbare knop

  • AF/MF schakelaar

  • Hoekscherpte op volle opening nog niet optimaal

  • Soms wat paarse randjes bij opnames met hoog contrast

De Sony FE 35mm F1.8 biedt een goed compromis tussen lichtsterkte, afmetingen en prijs.

De Sony FE 35mm F1.8 is een objectief waar veel Sony gebruikers lang op hebben gewacht. Sony had al een lichtsterke Distagon T* FE 35mm F1.4 ZA en een compacte Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA. Beide zijn Zeiss ontwerpen en relatief kostbaar. De Sony FE 35mm F1.8 biedt Sony een veel betere lichtsterkte dan de 35mm F2.8 en een handzamer formaat dan de 35mm F1.4. En hij is ook nog eens goedkoper dan beide.

Het is dan ook niet gek om te veronderstellen dat de FE 35mm F1.8 een heel populair objectief gaat worden. Het is sowieso een geliefd brandpunt voor straat- en reportagefotografie. Het mooie van een 35mm is dat je er maar weinig vertekening meer krijgt. Dat komt doordat het weliswaar een groothoek is, maar wel een hele gematigde. Fotografeer je mensen in hun omgeving, dan komen ze nog steeds heel natuurlijk over.

De relatief hoge lichtsterkte van F1.8 van de Sony FE 35mm F1.8 zal voor voor veel fotografen voldoende zijn en zorgt ervoor dat je met dit objectief bij weinig licht kan fotograferen. Het verschil is maar tweederde stop ten opzichte van de veel grotere en duurdere F1.4 Sonnar. Op volle opening kan je met F1.8 je onderwerp ook mooi laten afsteken tegen een onscherpe achtergrond. Combineer je de Sony FE 35mm F1.8 met de Sony FE 85mm F1.8 voor portretten, dan heb je een set van twee objectieven waarmee je een veelheid aan onderwerpen aankan.

Bouw 

De Sony FE 35mm F1.8 is geen zwaargewicht. Desondanks voelt hij heel degelijk aan. Het objectief heeft een brede, metalen scherpstelring die heel soepel draait. Hij heeft ook een AF-lock knop en een schakelaar om te wisselen van autofocus naar handmatige scherpstelling.  De Focus Hold knop kan ook worden geprogrammeerd. Het objectief heeft een negenbladig diafragma. Het objectief is weerbestendig en voorzien van pakkingen in het objectief en een extra pakking op de bajonet. Het heeft geen beeldstabilisatie.

Scherpstelling

De autofocus van de Sony FE 35mm F1.8 is snel en trefzeker. Handmatige scherpstelling is bijna lineair en dat is heel fijn. Het maakt handmatig scherpstellen eigenlijk veel makkelijker dan bij oudere Sony objectieven waarbij het veel verschil maakte hoe snel of langzaam je aan de scherpstelring draaide. Linaire handmatige scherpstelling is ook een groot voordeel als je met dit objectief wilt filmen. Het zorgt ervoor dat je redelijk goede focus pulls kan maken met de Sony FE 35mm F1.8. De kortste instelafstand is ongeveer 22 cm. en de grootste vergrotingsmaatstaf is hiermee 0,24x. Dat is niet zo goed als bijvoorbeeld de Tamron 35mm F2.8 FE die tot 0,5x gaat, maar voor een groothoekobjectief best redelijk.

Beeldkwaliteit

De Sony FE 35mm F1.8 heeft al op volle opening een hoge centrumscherpte. De hoeken blijven daar nog wel wat bij achter. Ook is het contrast op volle opening nog niet optimaal, al willen we het zeker niet zacht noemen. De beelden zien er op volle opening namelijk al goed uit. Met een klein beetje diafragmeren naar F2 is het contrast al optimaal en diafragmeer je nog iets verder dan worden de hoeken ook steeds beter. Op F5.6 en F8 bereikt het objectief de hoogste scherpte en vanaf F11 neemt het weer iets af. Over het geheel genomen presteert de Sony prima, al haalt hij niet de extreme scherpte van bijvoorbeeld de nieuwe Sigma 35mm F1.2 Art.

Bovenste rij: centrumscherpte (links) en hoekscherpte (rechts) op volle opening. Onderste rij hetzelfde, maar dan op F5.6

Vanzelfsprekend maakt een Sony objectief optimaal gebruik van de lenscorrecties die op de Sonycamera’s aanwezig zijn. Vertekening is dan ook minimaal en geen probleem met deze 35mm.  Ook lichtafval wordt in de camera al behoorlijk goed gecorrigeerd en zelfs op volle opening zie je er maar weinig van.

Gevoeligheid voor tegenlicht is ook redelijk laag, al verdient het wel aanbeveling om de meegeleverde zonnekap te gebruiken. Soms kan je met de zon in beeld weleens een groen vlekje te zien krijgen. Eigenlijk het enige minpuntje dat we tijdens de testperiode konden ontdekken is dat de Sony niet helemaal vrij is van chromatische aberraties. Fotografeer je bomen tegen een lichte lucht, dan kunnen de takken in de hoeken nog wel eens een paars randje krijgen.

Soms treden wat kleurfoutjes op bij overgangen met hoog contrast.
 

Sony FE 35mm F1.8

 specificaties
  
beeldhoek (diag)63°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand22 cm
filterdiameter55mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatorgeen
afmetingen (dxl)66×73 mm
gewicht280 gr
bajonetaansluitingSony FE
bijzonderhedenProgrammeerbare knop
importeurwww.sony.nl
verkoopprijs€ 700,00
  
scheidend vermogen8
contrast8
chromatische aberratie7
vertekening4
vignettering4
autofocus4,5
overstraling4
uitvoering8
  
eindwaardering8

Conclusie test Sony FE 35mm F1.8 op Sony A7R III

De Sony FE 35mm F1.8 is een aantrekkelijk en veelzijdig objectief als je van vaste brandpunten houdt.

Hou je van fotograferen met vaste brandpunten, dan is de Sony FE 35mm F1.8 echt een objectief dat hoog op je lijstje moet staan. Het is behoorlijk lichtsterk en toch nog lekker licht en compact, waardoor je het graag mee zult nemen. Het is optisch beter dan bijvoorbeeld de eveneens compacte Sony FE 28mm F2.0 en ook nog eens weerbestendig. De prijs is weliswaar lager dan van de beide andere 35mm objectieven van Sony, maar toch nog wel stevig. Toch vinden we die niet onredelijk gezien de goede optische kwaliteit en de degelijke bouw en extra bedieningsmogelijkheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in