Full Review Astrhori 18mm F8 Shift – Supergroothoek met shiftmogelijkheid

0

Astrhori is een Chinese fabrikant die objectieven maakt die niemand anders maakt. De Astrhori 18mm F8 is daar een goed voorbeeld van. Op kleinbeeld is het een pancake 18mm met een vaste lichtsterkte van F8. Wat dit objectief uniek maakt, is dat er ook een shiftfunctie op zit. Je moet dan wel croppen naar APS-C om hier echt plezier van te hebben. De prijs voor dit objectief is met € 159,00 bijna lachwekkend laag, maar de kwaliteit ligt gelukkig iets hoger.

TESTRESULTATEN Astrhori 18mm F8 Shift:

VOORDELEN

NADELEN

  • Hele compacte 18mm voor kleinbeeld

  • Licht

  • Degelijk gebouwd

  • Shiftfunctie

  • Hoeken nooit helemaal scherp
  • Niet lichtsterk

  • Maar 1 diafragma

  • Geen elektronische koppeling

  • Beeldcirkel niet groot genoeg voor shift op kleinbeeld

De Astrhori 18mm F8 shift is eigenlijk twee objectieven ineen.

Introductie

De Astrhori 18mm F8 shift wordt gemaakt door de Chinese fabrikant Astrhori. Het bedrijf bestaat pas sinds 2018, maar heeft nu al een aardige lijn met bijzondere objectieven, die één ding gemeen hebben: ze zijn erg goedkoop. Naast een aantal pancake groothoeken voor APS-C en full frame maken ze bijvoorbeeld ook drie vastbrandpunten voor de middenformaatcamera’s van Fujifilm. Nog meer out-of-the-box zijn de 50mm F1.4 en de 85mm F2.8 Macro met tilt-functie. Die hebben nu dus gezelschap gekregen van het eerste shiftobjectief van Astrhori. De Astrhori 18mm F8 shift is een pancake 18mm met shiftverstelling in twee richtingen van 6mm. Het hele objectief kan ook gedraaid worden, zodat de verstelling naar alle richtingen kan worden uitgevoerd. Wie nu hoopt op een extreme groothoek waarmee je op kleinbeeld ook nog eens kan verstellen, wacht een teleurstelling. De beeldcirkel van de Astrhori 18mm F8 is precies groot genoeg voor een kleinbeeldsensor, maar ook echt niet meer dan dat. Wil je de verstellingen gebruiken, dan moet je croppen of een camera met APS-C sensor gebruiken. Toch blijft die functie interessant, omdat je hierdoor eigenlijk twee objectieven ineen krijgt.

Het objectief is maar 36mm lang. Om een shiftobjectief zo compact (en goedkoop) te krijgen, heeft Astrhori iets gedaan wat eigenlijk heel slim is. Ze hebben afgezien van een instelbaar diafragma. Het objectief heeft een vaste lichtsterkte van F8. Met dat diafragma krijg je flink wat scherptediepte zonder last te hebben van verlies aan scherpte door diffractie. Het optisch ontwerp kan hierdoor veel simpeler en compacter zijn dan bij objectieven die ook op F2.8 of F4 nog een redelijke beeldkwaliteit proberen te halen. Het shiftmechanisme is al even simpel. Het moet handmatig worden verschoven en geroteerd. Er zitten geen draaiknoppen op voor de bediening of het vergrendelen. Dat werkt op zich lekker snel, maar als het na enige jaren wat losser gaat zitten kan je het niet verder vastzetten. De eerste indruk van de bouwkwaliteit is echter vrij positief. We denken dat het objectief wel een tijdje mee zal gaan.

De AstrHori 18mm F8 Shift op kleinbeeld. De scherpte in de hoeken is redelijk en in de boomtakken is nauwelijks chromatische aberratie te zien. De lichtafval is wel gecorrigeerd in deze opname.
En op APS-C met een kleine verstelling

Wat bij de introductie van de Astrhori 18mm F8 shift niet meteen duidelijk was, was of dit objectief nu voor kleinbeeld of APS-C bedoeld is. Op foto’s was de Astrhori 18mm F8 shift te zien op een Nikon Z-fc. Een camera met een APS-C of DX-sensor. In de praktijk blijkt dat de Astrhori 18mm F8 shift eigenlijk voor beide bedoeld is. Op kleinbeeld is het een 18mm pancake groothoekobjectief. Zodra je de shiftfunctie gaat gebruiken, loop je echter direct uit de beeldcirkel. Die is zelfs vrij scherp begrensd. Wil je dit objectief met zijn verstelmogelijkheden gebruiken, dan moet je een APS-C camera gebruiken of een APS-C crop op een full frame camera instellen. De beeldhoek komt dan overeen met die van een 28mm op kleinbeeld. Voor architectuurwerk is dat eigenlijk een beetje weinig. Dit objectief zou veel bruikbaarder zijn geweest als het brandpunt nog 2 mm korter was geweest, namelijk 16mm. Dan zou het op APS-C een 24mm equivalent objectief zijn en dat is voor architectuurfotografie beter.

Bouw

De Astrhori 18mm F8 shift is een redelijk goed gemaakt objectief. De prijs is zo laag dat onze verwachtingen niet zo hoog waren. Maar het heeft ons op dit punt positief verrast. Het objectief komt niet alleen in een keurige doos met wat documentatie erbij, maar is zelf ook netjes afgewerkt. Het is volledig van metaal, inclusief de voorste lensdop. Het enige van kunststof is de achterste lensdop. Het objectief heeft een smalle, metalen scherpstelring met een diamantvormig kartelpatroon. Die loopt minder soepel dan bij de beste mechanische objectieven, maar wel volledig spelingvrij. Direct daarachter begint het shiftmechaniek. De hele bediening gaat vrij zwaar, door de kleine toleranties, maar dat is altijd beter dan te soepel en met speling. Het objectief heeft vanuit de 0-stand 6mm verstelling, naar beide kanten. Het kan ook roteren, zodat de verstelling in alle richtingen kan worden uitgevoerd.

Het optisch ontwerp bestaat uit 9 lenselementen in 9 groepen. Het objectief heeft geen ander diafragma dan F8. Er valt dus verder niets aan in te stellen. De Astrhori 18mm F8 shift is een volledig mechanisch objectief, zonder enige koppeling met de camera. Het heeft dus geen pakkingen om vocht of stof buiten te houden. Er zit geen zonnekap bij, dus het met regen is het ook even opletten dat er geen druppels op de frontlens komen. De beeldkwaliteit neemt dan sterk af.

Scherpstelling

Nog een opname met de AstrHori 18mm F8 Shift op kleinbeeld, dus als echte 18mm. De verticale lijnen in de achtergrond wijken.
Met een APS-C crop en een verstelling krijg je een heel ander soort beeld.

De Astrhori 18mm F8 shift heeft geen autofocus. Scherpstellen doe je met een vrij dunne scherpstelring met een diamantpatroon. Die loopt redelijk mooi en spelingvrij, maar wel wat zwaar. Als je hem te stevig beetpakt, loop je het risico dat je onbedoeld het hele objectief roteert. Omdat het objectief maar 1 diafragma heeft – F8 – heb je altijd vrij veel scherptediepte in de zoeker en dat maakt het wat lastig om te zien of de scherpstelling precies goed is. Vergroten van het zoekerbeeld is bij dit objectief daarom een onmisbaar hulpmiddel om de scherpte te controleren. De kortste instelafstand is 0,34 m. Dat is niet erg dichtbij, maar dit objectief is dan ook niet bedoeld voor macro’s.

Beeldkwaliteit

Dankzij de verstelmogelijkheid is de AstrHori 18mm F8 Shift een leuk objectief op APS-C voor architectuurfotografie.

De beeldkwaliteit van de Astrhori 18mm F8 shift valt  mee. Natuurlijk speelt mee dat dit objectief begrensd is op F8 en je moet ook niet verwachten dat het in de buurt kan komen van een Zeiss Batis 18mm F2.8. Maar die kost dan ook vele malen meer. De scherpte in het centrum is goed en het verloop naar de randen valt ook wel mee. De uiterste hoeken zijn wat minder goed, zeker als je onderwerp dicht is. Het scherpstelveld lijkt ook niet helemaal vlak, waardoor je soms een scherp centrum en redelijk scherpe hoeken hebt, met net een iets minder scherpe partij daartussenin. Hou er ook rekening mee dat F8 niet voldoende is om alles van voor naar achter scherp te krijgen. Goed scherpstellen blijft belangrijk en dat is bij dit objecief niet echt makkelijk.

De AstrHori 18mm F8 Shift als 18mm supergrootboek op kleinbeeld.

De vertekening is redelijk gering, voor een 18mm objectief zonder lenscorrecties. Op kleinbeeld zie je langs de randen een tonvormige vertekening die niet helemaal uniform is. Het is niet heel veel, en eigenlijk zijn het vooral de hoeken die iets naar binnen trekken. Maar die vertekening wordt dus niet automatisch gecorrigeerd. Gebruik je dit objectief op een APS-C sensor of met een APS-C crop, dan zal je in veel gevallen dit nauwelijks zien, omdat je zelden beide uiterste hoeken tegelijk in beeld krijgt. Ook niet met verstellingen.

De lichtafval is wel vrij fors, maar die is gemakkelijk te corrigeren in de nabewerking. Tenzij je een shiftverstelling hebt gebruik en maar 1 donkerdere hoek hebt. Dan moet je in Lightroom met een radiaalfilter aan de slag om dat te corrigeren en dat is iets meer werk. De chromatische aberratie is vrij laag en dat is verbazingwekkend voor een 18mm die zo goedkoop is. Wat er is, is vrij goed te corrigeren als je in raw werkt. Zonnesterren hoef je met dit objectief niet te verwachten, omdat je geen hoekig diafragma hebt.

 

Astrhori 18mm F8 Shift

 specificaties
  
beeldhoek (diag)

99°2’

sensorformaat

kleinbeeld en APS-C

min. instelafstand

34 cm

filterdiameter

58 mm

diafragmalamellen

geen

beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

62×36 mm

gewicht

164 gr

bajonetaansluiting

Sony E, Nikon Z, Leica L en Canon RF

bijzonderheden

Shiftfunctie

importeur

Amazon en Pergear

verkoopprijs

€ 159,00

  
scheidend vermogen/108
contrast7
chromatische aberratie/58
vertekening/57
vignettering/56
autofocus/5nvt
overstraling/57
uitvoering/107
  
eindwaardering7,2

Conclusie test Astrhori 18mm F8 Shift

De beeldkwaliteit van de Astrhori is beter je op basis van de lage prijs zou vermoeden.

De Astrhori 18mm F8 shift is een objectief waar je op twee manier naar kan kijken. Als je geen enkele behoefte hebt aan shiftverstellingen, kan je het zien als een degelijke, maar beperkte supergroothoek. Je kan het ook zien als een objectief dat eigenlijk twee objectieven ineen is: een 18mm groothoek op kleinbeeld en een 28mm (equivalent) shift-objectief op APS-C. Voor beginnende architectuurfotografen die weleens willen werken met verstellingen zonder meteen een duur tiltshiftobjectief van een van de bekendere merken aan te schaffen, is dit een leuke optie. De Astrhori is tegelijk zo goedkoop, dat je voor dit geld geen andere 18mm voor kleinbeeld kan kopen en ook geen shiftobjectief. Zelfs niet tweedehands. De optische kwaliteit is redelijk en beter dan de prijs zou doen vermoeden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in