Full Review DJI Mini 3 PRO – Een zwaargewicht drone van (nog geen) 250 gram

0

De DJI Mini 3 PRO is veel meer dan een upgrade van de Mini 2. De letters PRO geven dat al aan. De Mini 3 PRO heeft zoveel meer te bieden dat hij de concurrentie met drones uit de middenklasse makkelijk aan kan. De prijs is er dan ook wel naar.

TESTRESULTATEN DJI Mini 3 PRO:

VOORDELEN

NADELEN

  • Grotere sensor

  • Lichtsterk objectief

  • 4K60p video

  • Obstacle Avoidance

  • Stabieler vliegen

  • Verticale opnames

  • Smart Controller

  • Prijs flink hoger

  • Oververhitting mogelijk

  • Geen log-profiel in video

  • Geen sensoren naar zijkant

De Mini 3 PRO is meer dan de ideale reisdrone.

Introductie DJI Mini 3 PRO

De Mini van DJI was bedoeld als een instap-drone. Met zijn lage gewicht viel hij in de Verenigde Staten in de lichtste klasse waardoor je veel minder last had van allerlei regelgeving. Ook in Europa is er inmiddels een systeem van regels waarbij de Mini precies in de laagste klasse valt met de minste restricties. Met een drone van onder de 250 gram mag je in Open-A1 vliegen. Hierdoor mag je dichter bij mensen en bebouwing komen en hoef je niet eens een brevetje te halen. Om het gewicht (en de prijs) zo laag te houden, was die eerste Mini zo simpel mogelijk gehouden. Geen sensoren, geen 4K video en enkel fotograferen in jpeg. Dat weerhield zelfs professionele contentcreators er niet van om met de Mini te vliegen. Het lage gewicht en de extra vrijheid die je daardoor had, waren heel aantrekkelijk. Al snel volgde daarom de Mini 2, die iets krachtiger was, 4K30p video had en bovendien in raw kon fotograferen. Dat laatste maakte voor fotografen behoorlijk wat verschil. DJI leek de klasse vrijwel voor zich alleen te hebben, tot Autel de Nano Plus introduceerde. Ook 249 gram, maar met een grotere sensor, meer pixels en een lichtsterker objectief. Op papier was de Nano Plus een veel betere drone, ook al waren de eerste exemplaren moeilijk verkrijgbaar en waren en nog wat updates nodig om hem goed te laten functioneren. Je hoefde geen visionair te zijn om een veel krachtigere Mini aan te zien komen. En die is er nu dus met de Mini 3 PRO.

PRO en RC Controller

De nieuwe Mini heeft ineens PRO achter zijn naam staan en dat is in dit geval toch wel terecht. De aanduiding wordt op heel veel apparatuur geplakt om een hogere prijs voor iets meer mogelijkheden te rechtvaardigen. Maar de Mini 3 PRO is heel veel beter dan de Mini 2 en doet maar weinig onder voor drones uit de hogere middenklasse zoals de Air 2S, die ook al veel door professionals gebruikt worden. De Mini 3 PRO kan filmen in 4K60p en 48 megapixel raw fotobestanden maken.

De beeldkwaliteit van de Mini 3 PRO is dankzij een grotere sensor en een lichtsterker objectief duidelijk beter dan bij de vorige twee Mini’s en komt zeker in de buurt van de Air 2S.

Het objectief is lichtsterker, de drone heeft 6 sensoren om obstakels te vermijden en hij kan worden geleverd met een RC Controller met vast beeldscherm. Je kan de Mini 3 PRO ook met de RC-N1 controller die ook leverbaar is voor de Mini 2. Dan moet je met een telefoon als scherm werken. De RC-controller is een hele interessante optie. Voor de DJI Mavic serie is de een RC-PRO Controller leverbaar die heel erg op de controller van de Mini 3 Pro lijkt. De RC-PRO Controller voor de Mavic serie kost echter zo’n 1000 euro. Die voor de Mini 3 PRO voegt ongeveer 260 euro aan de prijs van de drone toe en het verschil met de RC-N1 is maar 170 euro.  Voor dat bedrag krijg je een controller met een helder en scherp 5,5 inch (14 cm) scherm dat ook overdag goed te gebruiken is. Je hoeft geen telefoon meer in een houder te schuiven en met een kabeltje te verbinden. Je hoeft dus ook niet meer bang te zijn dat je gebeld wordt tijdens het vliegen en je daardoor je beeld ineens kwijt bent. Niet dat dat ooit gebeurt, want natuurlijk zet je je telefoon op ‘niet storen’, maar stel dat je dat per ongeluk vergeten bent. Eigenlijk de enige twee verschillen tussen de RC Controller van de Mini 3 PRO en de RC PRO van de Mavic, zijn de antennes en het feit dat je op de duurdere versie externe apps kan downloaden waarmee je extra mogelijkheden krijgt. Dat kan dus niet met de RC Controller van de Mini 3. De controller van de Mini 3 heeft ingebouwde antennes die volgens sommigen een kleiner bereik hebben dan de externe antennes op de RC PRO controller van de Mavic. Voor de Mini 3 is dat eigenlijk een theoretisch verschil. De drone heeft weliswaar een groot bereik, maar volgens de huidige regelgeving moet je er altijd met ‘Visual Line of Sight’ (VLOS) mee vliegen. Dat betekent in de praktijk dat de drone maximaal maar een paar honderd meter van je af mag zijn, als je hele goede ogen hebt of een spotter met een verrekijker. Gezien het grote prijsverschil vinden we dat dus eigenlijk maar een klein onderscheid.

Bouw en bediening

Om de DJI Mini 3 PRO zo licht te maken, is alles aan de drone van kunststof en dan nog zo dun mogelijk. Wie weleens met een DJI Phantom gevlogen heeft, zal zijn wenkbrauwen optrekken bij het gevoel dat je met de Mini 3 krijgt. Toch hebben we inmiddels redelijk wat ervaring met de kleine drone en in de praktijk blijkt het toestelletje behoorlijk robuust. De massa van de drone is natuurlijk ook heel gering, waardoor de krachten bij een eventuele crash niet groot zijn en dat scheelt. Het is knap dat DJI zoveel extra’s in de drone heeft gestopt zonder hem ook maar een gram zwaarder te maken. De accu is krachtiger. De drone heeft 6 sensoren:v ier boven op voor voor-achter detectie en twee onderop voor landen. Er zijn geen sensoren voor zijdelingse detectie. De spanwijdte is groter en de motoren zijn stiller en sterker. De sensor is groter, het objectief is lichtsterker en gimbal kan ook nog eens 90 graden draaien. Wie zich overigens niet aan de gewichtslimiet van 249 gram hoeft te houden kan de accu zelfs nog vervangen door een zwaarder exemplaar die iets meer vliegtijd biedt. Een minpuntje is dat de Micro-SD kaart moeilijk uit de drone te krijgen is. Het gaat niet erg soepel als je er op drukt en de kaart zit zonder enige bescherming in de drone. Een iets fijner mechanisme met een beschermklepje zou fijn zijn geweest, maar ja, iedere gram telt bij deze drone. Letterlijk.

Beeldkwaliteit

Het verschil in beeldkwaliteit tussen de originele Mini (boven) en de Mini 3 PRO (onder) is groot. De Mini heeft zelfs op de laagste gevoeligheid flink wat ruis, die is weg te werken ten koste van de scherpte en het dynamisch bereik is beperkt. De Mini kan alleen jpegs maken. Als je dan moet onderbelichten om uitbleken van hoge lichten (zoals het gebouw links van het midden) te voorkomen en je haalt dan de schaduwen op, krijg je al snel last van lelijke kleurzwemen.
De Mini 3 PRO heeft een grotere sensor en kan in raw fotograferen. Dat levert een groter dynamisch bereik op met een betere kleurweergave. Ook heb je veel meer ruimte in de nabewerking om schaduwen op te halen of hoge lichten terug te halen. De ruis is op de laagste ISO-waardes nauwelijks waarneembaar en de scherpte is goed. Vliegen boven verkeer is overigens nooit een goed idee en deze opnames zijn dan ook niet tijdens een vlucht gemaakt, maar vanaf een stabiel platform, om de kwaliteit van de camera’s optimaal te kunnen vergelijken.

 

De Mini 3 PRO heeft een 0,75 inch sensor die 48 miljoen beeldpunten heeft. Het objectief heeft een 24mm (kleinbeeld equivalent) brandpunt en een lichtsterkte van F1.7. De beeldkwaliteit van deze sensor is duidelijk veel beter dan die van de kleinere sensoren van de Mini en de Mini 2. Het verschil met de 1” sensor van de Air 2S is nauwelijks zichtbaar en bij weinig licht heeft de Mini 3 PRO zelfs een klein voordeel doordat het objectief lichtsterker is. Op de laagste ISO-waarde is de scherpte uitstekend, zijn de kleuren fraai en goed verzadigd en is ruis nauwelijks waarneembaar. Vooral dat laatste is prettig omdat zelfs met de Mini 2 op de laagste ISO-waarde toch al een ruispatroon te zien was. De Mini 3 PRO kan automatisch panorama’s schieten en opnames bracketen voor HDR-beelden.

Zelfs in bijna tegenlicht presteert de Mini 3 PRO nog heel goed. Deze opname is wel een bewerkt raw-bestand, maar een HDR beeld was niet eens nodig om alles van diepe schaduwen tot hoge lichten doortekent in beeld te krijgen.

Video

De videomogelijkheden van de Mini 3 PRO zijn sterk verbeterd ten opzichte van de Mini 2. Voor veel filmers is 4K60p tegenwoordig een must, omdat je er snelle actie of opnames op hoge vliegsnelheden vloeiender mee weer kan geven. Razendsnel gemonteerde Youtube-video’s met veel visuele effecten zien er dan beter uit. De Mini 3 PRO kan in Full HD ook nog filmen met 120 beelden per seconde voor echte slowmotion. Met veel minder beelden filmen kan ook. De Mini 3 PRO heeft namelijk ook een Hyperlapse mogelijkheid. Even belangrijk is echter dat de Mini 3 PRO in HDR kan filmen. Opnames in tegenlicht worden daar duidelijk beter van, zeker als je contrast extra hoog is doordat je bijvoorbeeld ook nog eens spiegelende waterpartijen in beeld hebt. De Mini 3 kan met de laatste upgrades ook nog eens filmen in D-Cinelike in 10 bits voor extra kleurruimte en meer flexibiliteit bij het nabewerken. De extra 2 bits maken de D-Cinelike veel zinvoller. Waar je wel rekening mee moet houden is dat de Mini 3 PRO net als de Air 2S een vast diafragma heeft. Wil je de belichting aanpassen, dan kan dat eigenlijk alleen met de ISO-waarde en de belichtingstijd. Gelukkig zijn er inmiddels ook ND-filtersets voor de Mini 3 PRO verkrijgbaar om de sluitertijd tijdens het filmen voldoende langzaam te maken.

Autofocus

Met Focus Track kan je jezelf heel gemakkelijk laten volgen door de Mini 3 PRO. Het werkt ook van de zijkant en bij auto’s en boten.

De DJI Mini 3 PRO kan je handmatig scherpstellen voor bijzondere toepassingen maar je kan natuurlijk ook de autofocus gebruiken. De drone beschikt over Active Track 4.0, net als de DJI Air 2S. Dat is groot voordeel ten opzichte van de Mini 2 die dat niet had. Met Active Track kan je mensen, auto’s en boten volgen.  Je kan mensen van voor, achter of van de zijkant volgen, al moet je bij die laatste mogelijkheid wel uitkijken met waar de drone heen vliegt. Door het ontbreken van sensoren aan de zijkant zou de Mini 3 dan weleens tegen een obstakel aan kunnen vliegen. Met de RC-controller is het tijdens het tracken zelfs mogelijk om in te zoomen. Met POI (Point of Interest) kan je zelfs een object selecteren en de drone daar een mooi bochtje om laten vliegen met een snelheid naar keuze waarbij het onderwerp steeds goed in beeld blijft.

Bijzondere functies

De mogelijkheid om ook staande foto’s of filmopnames (reels) te maken, maakt de Mini 3 PRO uniek. Het scheelt croppen en daardoor verlies je geen tijd en geen kwaliteit.

 

De DJI Mini 3 PRO is een hele complete drone die de concurrentie met grotere modellen goed aan kan en ze op twee punten zelfs de baas is. Het eerste punt is natuurlijk de Smart Controller. Die is toch wel echt fijner om mee te vliegen dan een losse controller met telefoon eronder of erboven. Dat geeft toch altijd een raar zwaartepunt en het levert gehannes op met kabeltjes. Dat een Smart Controller zo fijn is, zie je echter niet terug in de beelden die met de Mini 3 PRO maakt. Wat wel verschil maakt voor het beeld, is de mogelijkheid om de camera een kwart slag te draaien. Met de Mini 3 PRO kan je namelijk ook verticaal filmen en fotograferen. Dat geeft fotografen veel meer vrijheid in het maken van een compositie en voor filmers is het een uitkomst als je wat wilt schieten voor Tiktok of Instagram. Verticale film is voor die platforms toch wel de norm.

Vliegen met de Mini 3 PRO

De DJI Mini 3 PRO is net zo zwaar, of eigenlijk licht als de Mini en de Mini 2. Toch vliegt de Mini 3 PRO echt heel veel beter. Waar je zeker met de originele Mini toch wel echt moest uitkijken met wind omdat je de drone tegen de wind in soms niet meer terug kon krijgen, kan je met de Mini 3 onder vrijwel dezelfde omstandigheden vliegen als met een Air 2S. Bij windstoten zal je soms wel zien dat de Mini 3 PRO net iets minder stabiel is dan zijn grotere soortgenoten en dat hij harder moet werken om zijn positie vast te houden, maar over het algemeen zijn de beelden ook bij wat meer wind prima. Tijdens hete zomerdagen hebben we wel gemerkt dat de kleine drone snel opwarmt en soms zelfs al tijdens de preflight-checks op een open, dus zonnige plek, al te heet kon worden om nog op te stijgen. De elektronica moet net zo hard werken als bij een grotere drone, maar alles zit dichter op elkaar in een kleinere, plastic verpakking. Eenmaal in de lucht is de luchtstroom meestal voldoende om de drone te koelen.

Ten opzichte van de concurrentie

De Mini 3 PRO biedt zoveel meer en zit in zo’n andere prijsklasse dat je hem nauwelijks kan vergelijken met de Mini 2. Vind je de Mini 3 te duur, kies dan simpelweg voor de Mini 2. Ook een leuke drone om mee te vliegen. De Mini 3 moet je vanwege de mogelijkheden en de prijs veel meer zien als een concurrent van de Air 2S van DJI of de Nano Plus van Autel. De Air 2S heeft een iets grotere sensor en iets meer pixels. Daar staat tegenover dat de lichtsterkte van de Air 2S iets lager is. Bij weinig licht zal je dus geen voordeel hebben van de Air 2S. Met de nieuwe Europese wetgeving speelt dan ook nog eens mee dat je voor de Air 2S een certificaat moet halen en dat je na het verlopen van de overgangsperiode met de Air 2S enkel in de A3 klasse kan vliegen. Dat heeft te maken met het ontbreken van een Europese certificering van de drone. De Mini 3 PRO is ook niet gecertificeerd, maar valt door zijn gewicht altijd in de A1 klasse, waardoor je er net even iets meer mee kan. Wat voor de Mini 3 geldt, geldt ook voor de Nano Plus van Autel. De Mini 3 PRO vinden we echter net iets meer uitontwikkeld. De Smart Controller en de mogelijkheid om verticaal opnames te maken geven de doorslag.

 

DJI Mini 3 PRO

 specificaties
  
sensor

48 Mp

video
4K60p, 1080/120p slowmotion
ISO

100- 6400

bracketing

tot vijf frames

opslagmedia

Micro SD

capaciteit accu

34 minuten (maximaal)

afmetingen

145x90x62mm (opgevouwen)

gewicht (incl accu)249 g
verkoopprijs

€ 999,00 met Smart Controller

importeur

www.dji.com

  
 beoordeling
beeldkwaliteit8
scherpstelling9
lichtmeting9
witbalans8
scherm/zoeker9
prijs-kwaliteit8
bonus9
  
eindwaardering8,5

Conclusie test DJI Mini 3 PRO

De Mini 3 PRO is de drone die je moet hebben in deze prijsklasse.

De DJI Mini 3 PRO is een drone die vrijwel alles biedt dat je als enthousiaste dronefotograaf of -filmer zou willen. Hij vliegt goed, de beeldkwaliteit is prima – zowel voor foto’s als video- en de Smart Controller is een genot om mee te werken. De prijs is wel flink hoger dan van een Mini 2 of SE. Als de prijs een probleem is, ga dan voor een Mini 2. Maar anders is dit de drone die je moet hebben in deze prijsklasse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in