Full Review Eizo ColorEdge CG2700S -Professionele eigenschappen

0

De ColorEdge CG2700S is een nieuwe 27 inch-monitor in de CG-serie van EIZO. Dankzij usb-c en een Power Deliveryfunctie kan de monitor nu ook je laptop van stroom voorzien. Hoe zit het met de beeldkwaliteit?

TESTRESULTATEN ColorEdge CG2700S:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede kleurweergave
  • Makkelijk te calibreren
  • Bruikbaar als hub
  • Niet goedkoop
  • Voor video liever 4K

Het is handig dat de CG2700S al na drie minuten op temperatuur is, waarna helderheid, kleurweergave en toonwaarden stabiel zijn.

Introductie

De nieuwe CG2700-serie van EIZO volgt de CG279X- en CG2730-modellen op. Net als deze is hij bedoeld voor toepassingen waar accurate kleurweergave belangrijk is, zoals fotografie en grafisch ontwerp. De CG2700S is een 27 inch-monitor met WQHD-resolutie (2560 x 1440 pixels) en inmiddels is er ook de CG2700X; deze heeft een scherm met de hogere 4K-resolutie (3840 x 2160 pixels), maar is verder bijna identiek. Het IPS-paneel in de CG2700S dekt 99% van Adobe RGB en 98% van de DCI-P3 kleurruimte af, en voldoet daarmee aan de vereisten voor foto en video. De Look-Up Table (LUT) in de CG2700S rekent intern met een kleurdiepte van 16-bits, waarna het display 10-bits signalen produceert. Door deze rekenwijze worden weergavefouten voorkomen. Het is handig dat de CG2700S al na drie minuten op temperatuur is, waarna helderheid, kleurweergave en toonwaarden stabiel zijn. Bij een conventionele monitor duurt het opwarmen een half uur.

Bouw

De CG2700-reeks kreeg een nieuw design, maar hij blijft wel heel herkenbaar als een EIZO-scherm, met een discrete zwarte rand. De grootste verandering is niet zichtbaar als je met de CG2700S werkt: de achterzijde is vervaardigd uit geperforeerd metaal in plaats van plastic. Dat zorgt voor een betere passieve koeling, zodat er geen ventilatoren meer nodig zijn om het scherm te koelen. De meegeleverde lichtkap heeft een lederlook voor een luxe uitstraling. De verstelbare voet kan de monitor tot 15,5 cm hoger plaatsen en naar portretstand roteren.
De CG2700S is het eerste scherm in EIZO’s CG-reeks dat uitgerust is met een usb-c kabel waar tegelijkertijd beeld, data en stroom (Power Delivery) doorheen gaat. Ook voor de FlexScan-monitoren gebruikt EIZO wel al usb-c. Het voordeel voor fotografen en ontwerpers is dat je een krachtige laptop nu met een enkele kabel op het scherm kunt aansluiten. De CG2700S dient dan als volwaardig docking station, en levert tot 92W stroom voor een laptop – wat volstaat om een MacBook Pro op te laden. De monitor heeft ook vier usb-a connectoren, waarmee je diverse randapparaten aan kunt sluiten of je smartphone op kunt laden. Er is zelfs een LAN-poort waarmee je de monitor op een switch of hub kunt verbinden, zodat de laptop via de CG2700S op het netwerk kan. Voor wie geen usb-c kan gebruiken, biedt de CG2700S ook een hdmi-ingang, een DisplayPort-ingang en een usb-b upstreamconnector om een pc met oude usb-poort aan te sluiten.

Instellingen en kleurbeheer

De EIZO CG2700S is net als zijn voorganger uitgerust met een geïntegreerde kalibratiesensor. Deze zit in de bovenrand van de monitor en klapt automatisch uit wanneer de kalibratie start. Onder de sensor worden dan testpatronen getoond. Omdat dit maar een klein deel van het scherm bedekt, kun je tijdens de kalibratie gewoon doorwerken. De kalibratie gebeurt automatisch na 200 gebruiksuren, maar je kunt ook een ander schema instellen.

Via het monitormenu kun je gemakkelijk van kleurmodus (color mode) wisselen. Deze color modes zijn een soort kant- en klare profielen die de helderheid, contrast en kleurweergave aanpassen. Voor fotografen zijn er Adobe RGB en sRGB, en voor video BT.2020, BT.709, DCI-P3 en PQ_DCI-P3. Er is ook een kleurmodus die de ITU-R BT.2100 kleurruimte in HLG (hybrid log gamma) toont, een vereenvoudigde manier om bronmateriaal met HDR (High Dynamic Range) weer te geven. Verder zijn er nog een User-modus voor je eigen instellingen, en de geavanceerde modus CAL, waarbij je zelf de kalibratie-instellingen kiest. Na kalibratie levert het scherm scherpe beelden met hoge kleurnauwkeurigheid. Door het hoge contrast is zwart ook echt zwart. Voor fotobewerking is de resolutie van 2560 x 1440 pixels best aangenaam werken; videomakers kunnen beter op de 4K-variant wachten.

 ColorEdge CG2700S
 
importeureizo.nl
verkoopprijs€ 2.211,-
  

Conclusie test ColorEdge CG2700S

Calibreren kost je met de ColorEdge CG2700S geen enkele moeite

Een monitor dien je regelmatig te kalibreren, en met de ColorEdge CG2700S kost dat geen moeite. Het puike IPS-paneel staat garant voor een hoge kleurnauwkeurigheid. Zoals elke EIZO CG-monitor komt de CG2700S met vijf jaar garantie inclusief onsite omruilservice.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in