Full Review Hasselblad XCD 2.5/55V – Middenformaat standaard

0

De Hasselblad XCD 2.5/55V is een van de drie nieuwe objectieven die tegelijk met de Hasselblad X2D is geïntroduceerd. Met een brandpunt van 55mm is het voor middenformaat een licht groothoekig standaardobjectief. Het objectief heeft een nieuw ontwerp, interne scherpstelling en natuurlijk, nog steeds, de ingebouwde centraalsluiter.

TESTRESULTATEN Hasselblad XCD 2.5/55V:

VOORDELEN

NADELEN

  • Interne scherpstelling

  • Focus clutch

  • Ingebouwde centraalsluiter

  • Controlring

  • Compact

  • Lenscorrecties deels in Phocus

De Hasselblad XCD 2.5/55V is onderdeel van een nieuwe generatie Hasselblad objectieven.

Introductie

Hasselblad heeft tegelijk met zijn nieuwe middenformatcamera, de Hasselblad X2D, drie nieuwe objectieven aangekondigd. Dat zijn de XCD 38mm F2.5 V,  de XCD 55mm F2.5  V en de Hasselblad XCD 90mm F2.5 V. Voor het middenformaat met een sensormaat van 33x44mm zijn dat een groothoek, een licht groothoekig standaardobjectief en een korte tele. Zowel uiterlijk als qua bouw wijken ze sterk af van de eerdere X-objectieven. Ze zien er traditioneler uit, met twee instelringen en markeringen voor de ingestelde afstand en de scherptediepte. Die traditionelere uitstraling is een goede zaak, omdat je hierdoor meer informatie op het objectief ziet en dus ook meer instelmogelijkheden hebt dan op de oudere objectieven die veel minimalistischer waren. Die instelmogelijkheden zijn zelfs nog groter dan je op het eerste gezicht kan zien, omdat de scherpstelring een focus clutch heeft zodat je over kan schakelen van autofocus naar handmatige scherpstelling door de ring naar voor en naar achter te bewegen. De ring die het dichtst bij de body zit en traditioneel het diafragma bediend, is programmeerbaar. Het is dus een control-ring waar je verschillende functies aan kan toekennen. Deze drie objectieven zijn de eerste van een reeks die in de toekomst verder zal worden uitgebouwd.

Bouw

De Hasselblad XCD 55mm F2.5 V is een redelijk compact en licht objectief. Het is maar 50 gram zwaarder dan bijvoorbeeld de Hasselblad XCD 40mm F4, dat toentertijd het lichtste middenformaat objectief was dat je kon kopen. Tegelijk is het meer dan een stop lichtsterker. Dat is best een prestatie. De Hasselblad XCD 55mm F2.5 V heeft nu zowel een scherpstelring, ongeveer halverwege het objectief, als een programmeerbare instelring vlak voor de bajonet. De scherpstelring heeft een focus clutch voor het snel en makkelijk wisselen van autofocus naar handmatige scherpstelling. Wat je niet ziet, is de ingebouwde centraalsluiter in het objectief. Die heeft een snelste sluitertijd van 1/2000van een seconde. Dankzij die centraalsluiter kan je met de Hasselblad bij iedere sluitertijd flitsen. Dat is zo langzamerhand een unieke optie aan het worden. Wie graag flitslicht en continuelicht of daglicht combineert, weer hoeveel voordeel je hiervan kan hebben. Het objectief heeft een filtermaat van 72mm en wordt geleverd met een zonnekap die ook omgekeerd op het objectief kan worden bevestigd.

De Hasselblad XCD 55mm F2.5 V heeft drie ascetische lenzen.

Scherpstelling

De Hasselblad XCD 55mm F2.5  V stelt intern scherp. Dat is een groot verschil met de oudere X-objectieven waarbij de hele optische groep heen en weer moest worden bewogen. Bij de XCD 55mm F2.5  V zijn het maar enkele elementen. De scherpstelling is hierdoor sneller, niet alleen op de X2D, maar ook op oudere body’s. Een ander voordeel van interne scherpstelling is natuurlijk dat er aan de voorzijde niets meer beweegt. Overstappen van autofocus naar handmatige scherpstelling is heel eenvoudig.

Duw de scherpstelring naar voren en je hebt handmatige scherpstelling. Tegelijk krijg je hierdoor de merktekens voor de scherpstelling te zien, waardoor je zonder door de camera te kijken een afstand in kan stellen. Dat is ouderwets handig. De kortste instelafstand is 45 cm en de maximale vergrotingsmaatstaf die je daarmee kan halen is 1:6.4 ofwel 0,15x. Daarmee kan je een onderwerp van 21x28cm beeldvullend vastleggen. Zeg maar ruwweg een A4’tje. Dat is niet heel erg close up.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Hasselblad is natuurlijk uitstekend. Dit objectief is ontworpen voor tenminste 100 megapixel sensoren en dat zie je. De detaillering die je kan krijgen is hoog. Chromatische aberraties zijn ook afwezig. Toch zijn er wel wat kanttekeningen te plaatsen. Het objectief is niet helemaal vrij van vertekeninging, al is die gering. Ook kan het objectief soms wat vlekjes laten zien bij opnames tegen de zon in. Zichtbaarder is de lichtafval. Die is duidelijk aanwezig en kan niet in de camera worden gecorrigeerd. Diafragmeren helpt ook niet echt, omdat het ook nog op F16 zichtbaar is.

Wil je een optimaal gecorrigeerd objectief hebben, dan moet je de rawbestanden openen in de Phocus software van Hasselblad. Zo werkt het al jaren bij Hasselblad en er is iets te zeggen voor de keus om de processor in de camera niet lastig te vallen met het corrigeren van grote, zware bestanden. Lichtafval is ook iets dat we niet altijd als ‘lensfout’ benoemen, omdat het voor fotografen vaak ook een keuze is om juist wel een vignet in de foto te hebben. Toch zou je voor bijvoorbeeld landschapsfotografie wel de optie willen hebben om een beeld zonder lichtafval in de zoeker te kunnen zien. Tethered werken op een laptop lost dit op, maar met een lichte camera als de X2D wil je juist lekker mobiel kunnen werken.

Waar je een middenformaatcamera ook voor koopt is het bokeh en dat is bij de Hasselblad XCD 55mm F2.5 V heel fraai. De scherptediepte is op volle opening behoorlijk dun en je krijgt een prachtig verloop naar onscherp. De kleurweergave van de Hasselblad XCD 55mm F2.5 V is ook mooi. Zonnesterren hebben 8 punten en zijn heel scherp gedefinieerd.

 

Hasselblad XCD 2.5/55V

 specificaties
  
beeldhoek (diag)53°
sensorformaatMiddenformaat 44x33mm
min. instelafstand45 cm
filterdiameter72 mm
diafragmalamellen8
beeldstabilisator

nee

afmetingen (dxl)

76×72 mm

gewicht372 gr
bajonetaansluitingHasselblad X
bijzonderheden

Focus clutch

importeurwww.Transcontinenta
verkoopprijs€ 3740,00
  
scheidend vermogen/1010
contrast/1010
chromatische aberratie/55
vertekening/54,5
vignettering/54
autofocus/54,5
overstraling/54
uitvoering/109
  
eindwaardering9,3

Conclusie test Hasselblad XCD 2.5/55V

De Hasselblad XCD 55mm F2.5 V is niet alleen scherp, maar ook een fijn objectief om mee te fotograferen.

De Hasselblad XCD 55mm F2.5 V is een handzaam en scherp objectief waarmee het fijn werken is op de X2D (of voorgaande modellen). De scherpstelring met focus clutch, de control ring en de informatie op het objectief zorgen ervoor dat je veel controle hebt tijdens het fotograferen. De autofocus is ook lekker snel, het contrast en prachtig en de detaillering is hoog. De prijs is stevig, maar echte concurrentie heeft dit objectief niet veel, omdat er nauwelijks nog objectieven zijn met ingebouwde centraalsluiters. Die maken de camera niet alleen stil, maar zorgen er ook voor dat je bij alle tijden tot 1/2000e in kan flitsen. Voor sommige fotografen zal alleen dat al een reden zijn om voor Hasselblad te kiezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in