Full Review Insta360 X3 – Alles wat je wilt in beeld

0

De Insta360 X3 is een 360 graden actiecamera. Hij legt dus alles om je heen vast. Wat je laat zien, bepaal je later zelf. De X3 heeft grotere sensoren en een veel fijner scherm dan zijn voorganger en is daardoor heel gebruiksvriendelijk.

TESTRESULTATEN Insta360 X3:

VOORDELEN

NADELEN

  • Goede beeldkwaliteit (bij goed licht)
  • Gebruiksvriendelijk
  • Veel bijzondere mogelijkheden
  • Compact en licht
  • Waterbestendig
  • Goede (elektronische) beeldstabilisatie
  • Insta software mag uitgebreider
  • Minder goed bij weinig licht

De Insta360 X3 is ook een goed alternatief voor een actiecamera als de GoPro.

Introductie Insta360 X3

De Insta360 X3 is de opvolger van de succesvolle X2. Het is niet het officiële topmodel van Insta360. Dat is namelijk One RS. Dat is een modulaire camera met een grotere sensor. De Insta360 X3 heeft wel alles in zich om het meest populaire model te worden. De X3 is namelijk lekker klein, degelijk gebouwd en scherp geprijsd. De X3 heeft iets kleinere sensoren dan de One RS, maar ze zijn wel een stuk groter dan van de X2. Hierdoor heb je niet alleen een betere fotokwaliteit, maar ook hogere resolutie video. De X3 heeft 1/2” sensoren met 48 megapixel. De X2 moest het nog doen met 1/2,3” sensoren met 12 megapixel. Een complete 360 graden foto op de X3 is hierdoor 72 megapixel groot, waar de X2 niet verder kwam dan 18 megapixel. Dat betekent dat je op de X3 veel meer in kan zoomen en dan nog steeds meer detail overhoudt. De X3 haalt hierdoor een 5,7K 360 graden beeld in video, maar ook nog steeds een 4K beeld wanneer je maar een lens en een sensor gebruikt. De grotere sensoren zijn gekoppeld aan een nieuwe processor en dat merk je niet alleen in de kwaliteit, maar ook in de bediening. Daarbij word je verder geholpen door het grotere scherm, waardoor je veel makkelijker met de camera kan werken.

Drone en Actiecamera

Als je nog nooit met een 360 graden camera hebt gewerkt, dan is het misschien even wennen aan het feit dat je de camera nergens op hoeft te richten. Hij neemt namelijk alles op. Voor de Insta360 is een ‘onzichtbare selfiestick’ leverbaar. Als je deze gebruikt, kan je de camera tot bijna 3 meter van je afhouden, zonder dat de stick in beeld komt. Steek je de camera in de lucht, dan lijkt het bijna op een drone-opname, zeker als je voorkomt dat de schaduw van je selfiestick in beeld komt. Voor video kan je dit effect zelfs nog versterken, door de camera met de stick een cirkel om je onderwerp heen te laten maken. Wil je opnames op ooghoogte maken, dan steek je de stick simpelweg recht voor je uit. De camera lijkt dan omhoog en omlaag, of naar links en rechts te kijken, maar toch wordt alles rondom gefilmd. In MeMode kan je met de Insta360 zelfs automatisch jezelf filmen terwijl je loopt, fietst, klimt of andere spannende dingen doet. Je kan er echter ook voor kiezen om van de X3 maar 1 camera te gebruiken. Dan wordt de X3 een actiecamera. Wel alles in 360 graden filmen, heeft echter als voordeel dat je in de nabewerking beelden van jezelf net zo makkelijk afwisseld als beelden van opnames recht vooruit. En dat kan niet met een een actiecamera. Net als bij bijvoorbeeld GoPro beschikt de X3 over de mogelijheid om de horizon automatisch horizontaal te houden in de opname (zelfs als je de camera draait) en een behoorlijk goede elektronische beeldstabilisatie. De X3 is waterdicht tot 10 meter, zodat een beetje water, sneeuw of stof geen vat heeft op de camera en voor grotere dieptes is er een onderwaterhuis beschikbaar. Voor het beschadigen van de lensjes hoef je ook niet bang te zijn, omdat er beschermglas overheen zit dat makkelijk te vervangen is.

Bouw en bediening

De Insta360 X3 heeft dezelfde platte bouw die vrijwel alle instap 360 graden camera’s hebben, met twee fisheye-objectieven aan de bovenzijde die min of meer rug tegen rug zitten en die samen het 360 graden beeld opbouwen. De objectieven worden beschermd door een extra kap die vervangbaar is als die beschadigd raken. De X3 is standaard waterdicht tot 10 meter en dat kan met de Dive Case worden uitgebreid tot 50 meter.

Het scherm is niet langer een klein rondje waarop je net kon zien wat je ongeveer in beeld kreeg, maar een veel groter rechthoekig exemplaar dat aanraakgevoelig is en waarmee je de camera dus ook goed kan instellen. Natuurlijk kan je ook veel (meer) doen met de app, maar die heb je dus niet per se nodig. Gebruik je de app wel om de camera te bedienen, dan trilt de camera bij aan- en uitzetten, zodat je voelt wanneer de opname wordt gestart of gestopt, ook als de camera op een helm of een selfiestick zit. Voor het vastleggen van de opnames heeft de X3 een Micro SD-kaartsleuf en het is aan te bevelen om een lekker snel exemplaar te nemen. De accu is vast en moet via een USB-kabel worden gevoed.

Beeldkwaliteit

Dit is een complete 360graden opname. Hieruit kan je heel veel verschillende foto’s halen. Zie de reeks hieronder.

De beeldkwaliteit van de foto’s is bij goed licht heel behoorlijk en vergelijkbaar met een goede smartphone. Bij lage ISO’s is de scherpte hoog en zit er veel detail in de beelden, al kan er al wel wat ruis te zien zijn in de donkere schaduwpartijen. Opnames in donkere omgevingen kan je echter beter vermijden. Daarvoor is de RS One beter geschikt. De X3 kan DNG bestanden schieten, maar de bewerkingsmogelijkheden in de eigen Studio 2022 app zijn beperkt tot het aanzetten van een aantal schuiven. Wie de bestanden meer wil nabewerken, kan dat verder doen in bijvoorbeeld Photoshop. Je zal de opnames dan wel eerst moeten openen in studio, anders zijn ze niet gestitcht, maar heb je twee cirulaire fisheye-beelden.

Video

Video ziet er met de Insta360 X3 ook goed uit. De automatische regeling van de horizon en de behoorlijk goede elektronische beeldstabilisatie zorgen voor rustige opnames, zelfs als je de camera flink laat bewegen. Er is een actieve HDR mogelijkheid die ervoor zorgt dat het contrast goed onder controle blijft en de kleuren niet uitbleken.

Autofocus

De autofocus doet zijn werk prima, in de zin dat die niet veel hoeft te doen. De X3 heeft twee fisheye-objectieven met een enorme scherptediepte die alles scherp opnamen.

Bijzondere functies

Bij bullet time sta je zelf midden in de opname, terwijl de wereld om je heen draait. De stick komt zelf niet in beeld.

De Insta360 X3 zit boordevol bijzondere functies. We noemden al de MeMode, waarin de camera automatisch een persoon kan tracken tijdens het filmen. Hierdoor kan je de camera om iemand heen laten bewegen (ook jezelf) en deze steeds in beeld houden. Ook heeft de camera een hyperlapse mogelijkheid en kan er gefilmd worden in HDR. In de nabewerking is het ook mogelijk om miniplaneetjes te maken en te kiezen tussen fisheyebeelden of rectalineaire weergave. Ook kan je in de nabewerking tracking aanzetten. Je hoeft de camera dus nergens op te richten, alleen te zorgen dat hij op de juiste plek staat om de actie te filmen. Verder beschikt de X3 ook over de mogelijkheid om Bullet Time opnames te maken.

Audio

Geluid neemt de Insta360 X3 heel behoorlijk op. Voor wie echt goed geluid direct in de camera wil, is er echter ook een microfoonadapter te koop. Dat maakt de camera natuurlijk wel iets kwetsbaarder en minder goed afgedicht.

 

Insta360 X3

 specificaties
  
sensor2x 48 Mp
video

5,7K30p in 360, 4K/30p single lens

ISO

100-3200 

max. seriesnelheid3K180 bps in bullet time
opslagmedia1x Micro SD
capaciteit accu1800 mAh, 81 minuten
afmetingen114x46x33mm
gewicht (incl accu)

180 g

verkoopprijs

€ 539,00 (body)

importeur

www.transcontinenta.nl

  
 beoordeling
beeldkwaliteit8
scherpstelling8
lichtmeting8
witbalans7
scherm/zoeker8
prijs-kwaliteit8
bonus9
  
eindwaardering8

Conclusie test Insta360 X3

De Insta360 X3 is een stuk veelzijdiger dan actiecamera’s.

De Insta360 X3 is een hele leuke camera waar je vrijwel hetzelfde mee kan als met een actiecamera en tegelijk heel veel meer. Gebruik je maar een kant van de X3, dan zijn de beste actiecamera’s nog net iets beter, maar de X3 biedt daartegenover weer heel veel extra mogelijkheden, juist dankzij die dubbele sensor. Met de X3 kan je heel veel verschillende shots tegelijk maken, die je met een enkele actiecamera niet kan maken. En het mooie is dat je je niet eens druk hoeft te maken om het juiste kader of de juiste uitsnede, dat doe je later. Hierdoor kan je je volledig op de actie richten en mis je nooit iets. De camera is makkelijker te bedienen en degelijk. De beeldkwaliteit is bij goed licht heel fraai en duidelijk beter dan van zijn voorganger. De prijs vinden we daarom heel redelijk.

 LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in