De XS1000 van Kingston is een compacte SSD-schijf die overal mee naartoe kan. Hoe snel is ze in de praktijk?
De Kingston XS1000 past in elke jaszak of broekzak.
Kingston is een maker van allerlei soorten geheugen – waaronder geheugenkaarten voor digitale camera’s.
Het merk maakt ook verschillende types SSD (solid state drive)-geheugen, zowel om in te bouwen in een computer als extern.
De Kingston XS1000 is een voorbeeld van dat laatste. In een stevige aluminium behuizing die in elke jaszak of broekzak past (69,5 x 32,6 x 13,5 mm) en met een gewicht van slechts 28,7 gram biedt de XS1000 naargelang het model ofwel 1 of 2 terabyte externe opslag.
Standaard is de schijf geformatteerd in het universele exFAT-formaat, dat zowel door Mac als Windows gelezen kan worden. Als je ze uitsluitend op een van die systemen wilt gebruiken, kun je ze zelf herformatteren met het macOS- of NTFS-bestandssysteem. De schijf zelf bevat een usb-c connector. In het doosje zit een korte kabel met aan de ene kant usb-c, aan de andere de oudere, platte usb-a connector. Heb je een computer met alleen usb-c poorten, dan kun je een verloopstekkertje of een andere kabel gebruiken.
Snelle overdracht
Het getal ‘1000’ in de naam van de Kingston XS1000 verwijst naar de snelheid van het protocol waarmee de schijf communiceert. Dat is USB 3.2 Gen 2, met een theoretische snelheid van ongeveer 1.000 megabyte per seconde (MB/s). Het is ook compatibel met oudere usb-interfaces op computers, maar dan haal je mogelijk niet deze hoogst mogelijke snelheden.
Wil je nog hogere snelheden, dan heeft Kingston de duurdere XS2000-reeks. Deze gebruikt het USB 3.2 Gen 2×2 protocol, met een theoretische snelheid van – je raadt het – 2.000 MB/s.
We gebruikten drie verschillende programma’s om de reële snelheid van de drive te testen: AJA System Test, Blackmagic Disk Speed Test en Stibium. Deze meten zowel de lees- als de schrijfsnelheid. AJA en Blackmagic komen uit de videowereld, en testen hoe snel de schijf relatief grote bestanden (in gigabytes) kan lezen en schrijven. Je krijgt daardoor een goed idee van de constante doorvoersnelheid van de schijf. Stibium daarentegen gebruikt veel kleinere bestanden, wat een realistischer beeld kan geven als je de schijf gebruikt voor gewone documenten en foto’s. In de praktijk liggen de resultaten op een zakdoek, en dicht in de buurt van wat theoretisch mogelijk moet zijn volgens het USB 3.2 Gen 2 protocol.
1TB, € 73,-
2 TB, € 116,-
Conclusie test Kingston XS1000
De Kingston XS1000 is een compacte en handige SSD-schijf zonder franjes. Ze voelt degelijk aan en haalt de beloofde lees- en schrijfsnelheden.