Full Review Laowa FF 35mm F0.95 – Extreme lichtsterkte

0

De Laowa Argus FF 35mm F0.95 heeft een extreem hoge lichtsterkte van F0.95, waardoor je bij heel weinig licht en/of met een minimale scherptediepte kunt fotograferen. In hoeverre is dit manuele objectief bruikbaar in de dagelijkse praktijk?

TESTRESULTATEN Laowa Argus FF 35mm F0.95:

VOORDELEN

NADELEN

  • Extreem hoge lichtsterkte

  • Bijzonder karakter op volle opening

  • Goede centrumscherpte

  • Geen elektronische koppeling

  • Matige hoekscherpte op volle opening

  • Wat lager contrast op volle opening

De Laowa Argus FF 35mm F0.95 is een van de vier objectieven met diafragma F0.95 die Laowa begin 2021 aankondigde.

Introductie

De Laowa-objectieven worden op de markt gebracht door het Chinese bedrijf Venus Optics. De oprichter, Dayong Li, werkte meer dan twintig jaar voor verschillende Duitse en Japanse lensontwerpers. Toen besloot hij zijn eigen weg te gaan, en objectieven te ontwerpen die afwijken van het standaardaanbod. Dat heeft al verschillende originele objectieven opgeleverd, zoals de Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro met 2x vergroting, de Laowa 9mm F5.6 FF RL rectalineaire groothoek voor fullframe, en de Laowa 15mm F4.5 Zero-D Shift, het shiftobjectief met de grootste beeldhoek ter wereld.

De Laowa 35mm geeft zachte bokeh-ringen.

Scherp geprijsd

De Laowa Argus FF 35mm F0.95 is een van de vier objectieven met diafragma F0.95 die Laowa begin 2021 aankondigde. Dit objectief is bedoeld voor systeemcamera’s met full frame sensor. Nu is zo’n extreem hoge (maximale) lichtsterkte op zich niet nieuw; Canon had al in 1961 een 50mm F0.95. In 2013 bracht Leica de Noctilux-M 50mm F0.95 ASPH. uit, en bij de introductie van haar Z-systeemcamera’s kondigde Nikon de Nikkor Z 58mm F0.95 S Noct aan. Maar in vergelijking daarmee is de Laowa Argus FF 35mm F0.95 bijzonder scherp geprijsd.

Bouw

De Laowa Argus FF 35mm F0.95 is bedoeld voor systeemcamera’s met full-framesensor, hij geeft daar een ruimere beeldhoek dan de bestaande 50mm F0.95-objectieven. Ook dit objectief is zuiver mechanisch en heeft dus geen autofocus. Het diafragma heeft 15 lamellen voor een ronde opening. De diafragmaring werkt naar keuze traploos of met vaste ‘kliks’.

Het optisch ontwerp is complex en bevat 1 ascetisch element, 1 ED element en 4 UHR-elementen.

De meegeleverde metalen zonnekap is een tulpmodel, wat handiger is dan de rechthoekige kap van de Argus 33mm als je schroeffilters wilt gebruiken. En dat kan nodig zijn, want met diafragma F0.95 heb je op een zonnige dag al gauw kortere sluitertijden nodig dan 1/4000 of 1/8000s – het maximum dat een mechanische sluiter haalt. Als je camera geen snellere elektronische sluiter heeft, heb je een (variabel) grijsfilter nodig om de grootste diafragma’s te gebruiken zonder dat de opname overbelicht wordt. De filtermaat is 72mm

Scherpstelling

Door te prefocussen op een punt kun je met dit manuele objectief ook actie vastleggen.

De Laowa Argus FF 35mm F0.95 is een manueel objectief. Scherpstellen doe je met de grote focusring aan de voorzijde. De focusring gaat in een kwartslag van 50 cm (de kortste scherpstelafstand) tot 70 cm; nog een kwartslag erbij en je komt op 150 cm. In deze zone kun je dus heel precies scherpstellen. Focus peaking en MF-assist op een systeemcamera helpen je daarbij.

Beeldkwaliteit

We hebben een prototype van de Argus FF 35mm F0.95 kunnen testen. De scherpte van de Argus FF 35mm F0.95 is goed in het midden, naar de randen toe gaat de scherpte snel achteruit. Maar als je op F0.95 werkt, is hoekscherpte niet relevant, dat geldt vooral bij portretfotografie. Op F0.95 is het contrast lager dan we van moderne objectieven gewend zijn. Diafragmeren tot F2.8 verbetert scherpte en contrast, maar waarom zou je dat doen? Koop dan gewoon een 35mm F1.8. De meerwaarde van deze objectieven ligt in de unieke mogelijkheden tot onderwerpisolatie. Afhankelijk van de scherpstelafstand en de afstand tot de achtergrond krijg je een boterzachte bokeh, zonder storende ringen.

Bij portretten wordt de achtergrond onscherp, zodat die niet afleidt.

De afval tussen scherpte en onscherpte is heel natuurlijk. Anders dan bij de 33mm Argus (die voor de kleinere APS-C sensor is gemaakt) zie je bij de FF 35mm F0.95 langs randen op de grens van licht en donker forse magenta of groene randen. Die zijn in Lightroom eenvoudig weg te werken via manuele lenscorrecties (ten tijde van onze test was er nog geen lensprofiel). Wijd open is er ook een duidelijke vignettering zichtbaar. Op de FF 35mm F0.95 is die opvallend asymmetrisch – een probleem dat in de finale productiemodellen wellicht gecorrigeerd zal zijn.

 
Laowa Argus 33mm F0.95 CF APO
 specificaties
  
beeldhoek (diag)63°
sensorformaatfull frame
min. instelafstand50 cm
filterdiameter72mm
diafragmalamellen15
beeldstabilisatornee
lengte103 mm
gewicht755 gr
bajonetaansluitingSony E, Nikon Z, Canon R
bijzonderhedentraploos diafragma
importeurwww.venuslens.nl
verkoopprijs€ 1159,00
  
scheidend vermogen/107
contrast/109
chromatische aberratie/52
vertekening/54
vignettering/52
autofocus/5nvt
overstraling/54
uitvoering/108
  
eindwaardering7,2

Conclusie test Laowa Argus FF 35mm F0.95 

Er is iets betoverends en sprookjesachtigs aan de flinterdunne scherptediepte en het fraaie bokeh van de Argus 35mm F0.95.

Gerekend naar de hoge normen van dit moment zijn de testscores van de Laowa Argus FF 35mm F0.95 niet indrukwekkend. Maar dit objectief koop je niet omwille van cijfers in labtests, maar om de unieke foto’s die je ermee kunt maken. Er is iets betoverends en sprookjesachtigs aan een flinterdunne scherptediepte en een fraaie bokeh.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in